IOC onderzoekt leeftijd turnster

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) stelt een onderzoek in naar de leeftijd van Chinees turnster He Kexin. Zij zou haar twee gouden medailles in de landenwedstrijd en individueel op de brug met ongelijke leggers moeten inleveren als blijkt dat ze jonger is dan leeftijdsgrens van zestien jaar voorschrijft.

Dat heeft een niet met naam genoemd IOC-bestuurder verklaard in The Times. Een computerexpert uit de Verenigde Staten zou op internet documentatie hebben gevonden dat de Chinese regering He's identiteit zou hebben verwijderd. Volgens de gegevens van de computerexpert blijkt dat China's lievelingetje geboren is op 1 januari 1994, en dus niet op 1 januari 1992 zoals vermeld in haar paspoort.

He won met China de landenwedstrijd en behaalde ook op de brug met ongelijke leggers het goud. De Amerikaanse delegatie deed al hun beklag over het mogelijke gesjoemel met leeftijden door de Chinezen. De coach de Amerikanen, Martha Karolyi, deed maandag een extra duit in het zakje: "Ze hebben nog niet eens al hun melktanden gewisseld."

In 1981 werd de minimumleeftijd voor turnsters bepaald op vijftien jaar en werd in 1997 verhoogd naar zestien jaar, dit om met name de fysieke en mentale gezondheid van atletes te beschermen.
Legende Nadia Comaneci, Roemeense, behaalde haar eerste gouden medaille toen ze veertien was, in 1976.