CD: One Night Only - Started A Fire

Claudia (KickassClaudia)

En weer is daar een indie-band uit Engeland. Het genre blijft immer populair in die contreien en nieuwe namen waaien ook steeds sneller over naar het vasteland. De verkoop van de indie-bijbel NME schiet omhoog in Nederland en de London Calling passe-partouts zijn al maanden voordat de line-up bekend is compleet uitverkocht. Eén van de bands die een gooi doen naar indie-wereldroem is One Night Only met hun debuutalbum Started A Fire.



One Night Only werd in 2003 opgericht in Helmsley, Engeland. De groep bestaat uit zanger/gitarist George Craig, gitarist Mark Hayton, drummer Sam Ford, bassist Daniel Parkin en keyboardspeler Jack Sails. Started A Fire is het debuutalbum van deze jonge honden en is al een tijdje uit op Vertigo Records.
Na een paar jaar spelen in Helmsley en omstreken ging het ineens hard voor de band. Dj Steve Lamacq draaide in 2007 de demo van 'You and Me' tijdens zijn veel beluisterde 'Lamacq Live'-radioshow op BBC 2 en binnen de kortste keren opende One Night Only voor Milburn en the Enemy, beide bekende namen bij de indie-liefhebber.

Started A Fire opent met 'Just For Tonight', voor de meeste voetballiefhebbers een bekend nummer. Deze zomer heeft de NOS de single gebruikt als eindtune voor het programma rond de Europees kampioenschap voetbal. 'It’s About Time' is naast het tweede nummer ook de tweede single van het album en meteen ook één van de leukste tracks van de plaat. Het doet een beetje denken aan The Libertines, inmiddels de vaders van een specifiek geluid binnen de indie.
'You and Me', nummer drie op het album, is het eindresultaat van de demo waar de band min of meer mee is doorgebroken. Het is begrijpelijk dat deze track aan de basis ligt van wat de band tot nu toe bereikt heeft. Ook dit nummer heeft een Libertines-achtig geluid met een lekkere beat en goede samenzang.



Nu komen we ook meteen bij het probleem met deze plaat, na deze eerste drie behoorlijk aardige tracks zakt het een beetje in elkaar tot 'Stay At Home'. De productie klinkt plat en koud en zorgt ervoor dat het album de luisteraar niet echt pakt, ondanks de goede samenzang en de redelijke nummers. Jammer, zeker als je Started A Fire vergelijkt met de platen die bijvoorbeeld The Wombats of The Courteeners dit jaar hebben uitgebracht.
Dit debuut maakt wel nieuwsgierig naar een live optreden van deze band, waar ze vermoedelijk een hoop zullen goed maken. Deze plaat biedt ook hoop voor de toekomst. De band kan zeker nog doorgroeien en het wordt interessant om te zien wat ze van het tweede album zullen gaan maken.


Label: Vertigo Records Releasedatum: februari 2008
Waardering: