Toyota en Alonso tevreden over Valencia

De eerste trainingen zijn inmiddels verreden op het stratencircuit van Valencia en verschillende coureurs zijn lovend over de baan. Beide Toyota-coureurs en Renault-rijder Fernando Alonso zijn te spreken over de baan in het havengebied van de Spaanse stad.

Jarno Trulli was niet tevreden over de auto vrijdag, maar prees de baan wel. "Dit was niet echt een goede dag voor me. We moeten de balans in de auto wat aanpassen, dus daar moeten we vanavond naar kijken. Het circuit is wel erg goed. In de karts reden we vroeger vaak op stratencircuits, dus het duurde niet zo lang om het te leren. Je moet echter wel een compromis vinden in je set-up, want je hebt een combinatie van snelle en langzame stukken. Het asfalt is vrij glad en hoewel het erg glad was, zou dat moeten verbeteren gedurende het weekend."

Zijn teamgenoot Timo Glock was eveneens tevreden over de baan. "Het is altijd leuk om op een nieuw circuit te rijden en ik ben onder de indruk. Het was behoorlijk heet, maar het circuit is erg leuk en de lay-out is interessant. Ik hou wel van stratencircuits, omdat ik in mijn Champ Car-tijd er veel heb gezien. Afgezien van de haven en de gebouwen lijkt het echter niet op een stratencircuit, omdat het lange rechte stukken heeft. We hadden een goede dag. De eerste training was wat moeilijk met een stoffig circuit, maar dat was verwacht. 's Middags ging het een stuk beter en hopelijk kunnen we dat morgen vasthouden."

Alonso vergelijkt de baan met het circuit in Canada. "Remmen en tractie vormen hier de sleutel tot succes, net als in Canada. Ik hoop maar dat als we veel rubber op het circuit rijden, de baan dan veel grip geeft. Blijft het glibberen en glijden, dan zullen er auto's wijd gaan in de langzame bochten. Voor je het weet verlies je dan veel tijd. Goede exits zijn belangrijk."

Over de bochten maakt Alonso zich geen zorgen. "Soms lijkt een bocht wat krap, maar dat komt ook omdat de rechte stukken juist weer erg breed zijn. Als je gaat meten, dan kom je op behoorlijke aantallen uit. Ik verwacht geen problemen. We hebben het natuurlijk wel over een stratencircuit, dus dan spelen dit soort zaken. Verder herbergt het circuit een aantal blinde bochten. Prima, ik ken geen circuit waar dat niet zo is. Volgens mij is het een prima baan."

Om een indruk van de baan te krijgen is een onboardfilmpje van Robert Kubica te bekijken. Het filmpje begint en eindigt in bocht 11 en omvat een gehele ronde over het circuit. Voor de foto's van het circuit kijk je hier en hier.