Boek: Charlotte Link - De echo van de schuld

Chantal (rocha01)
Psychologische thrillers beginnen steeds populairder te worden. Was het vroeger voldoende als er wat onbezonnen spanning in een boek zat, tegenwoordig moet het allemaal wat dieper gaan. De lezer moet aan het denken worden gezet, zich bewust worden van wat de psyche met een mens kan doen. In dit populaire genre heeft schrijfster Charlotte Link een nieuwe, sterke titel neergezet: De echo van de schuld. De hoofdpersoon in het verhaal is Virginia, de vrouw van een succesvolle bankier, die graag de politiek in wil. Haar leven komt totaal op zijn kop te staan wanneer haar verleden lijkt terug te keren in het huidige leven. Alleen zij kent de hele waarheid en alleen zij kan het dus tegemoet treden.

Verleden ontmoet heden
Virginia woont samen met haar man Frederick Quintin en haar 7-jarig dochtertje Kim op een landgoed in Norfolk. Rustig gelegen, ver weg van alle drukte, probeert zij hier haar niet al te gelukkige verleden achter zich te laten. Wanneer ze tijdens een vakantie in Schotland door het Duitse echtpaar Nathan en Livia Moor worden benaderd voor hulp, wordt de vakantie ineens een stuk minder ontspannen. Het echtpaar Moor is bij een ongeluk met een schip al hun bezittingen kwijt geraakt. Livia was tot voor kort werkzaam voor Virginia en hoopt dat haar oude bazin haar uit de brand wil helpen. Dit betekent dat Virginia haar veilig gecreëerde thuishaven zal moeten verlaten en haar demonen uit het verleden zal moeten trotseren.

Dat deze beschrijving wat summier is, is zeker waar. Het boek laat zich echter niet vatten in een korte review. Het zou ook afdoen aan de intensheid als hier uit en te na op de inhoud zou worden ingegaan. Het boek móet je gewoon zelf lezen om te ervaren.

Thematiek
Onderliggende thema's zijn verraad en schuldgevoel. Het meeslepen van je verleden is iets dat we allemaal doen, maar bij sommigen is de kracht waarmee het later naar boven komt wel heel erg groot, zo ook bij Virginia. Charlotte Link weet per hoofdstuk beetje bij beetje het verleden van de hoofdpersoon uit de doeken te doen. Je komt steeds dieper in de psyche van Virginia en krijgt steeds meer gevoel bij haar angsten. Aan het eind van het boek bén je als het ware de hoofdpersoon geworden. Deze gave van schrijven is niet velen gegeven, Link kan het als de beste. De emoties van de personages zijn door het hele verhaal voelbaar, haast tastbaar. Dit is een zeer bepalende factor voor het succes van een psychologische thriller.

Link is wereldwijd nog niet zo bekend, iets dat zij zeker wel zou verdienen. Laten we hopen dat we snel meer van deze schrijfster kunnen lezen in onze eigen taal. En anders wellicht eens één van haar originele boeken proberen, poetst meteen je Duits een beetje op.


Uitgever: The House of Books ISBN: 9789044321432 Pagina's: 511
Waardering: