FOK! 'In Memoriam' Alle 281 Dood (deel 1)

5. April 2015

April 2015

01
Cynthia Powell (75)
Powell was de eerste vrouw van popmuzikant John Lennon en moeder van zoon Julian. De ex van de Beatle woonde en stierf op Mallorca.

02
Jacques Kloes (67)
Nederlands zanger. Kloes was tussen 1970 en 1978 de voorman van de fameuze Dizzy Man's Band waarmee in die jaren zo'n zeventien hitnoteringen werden gescoord met singles zoals 'The Opera', 'The Show' en 'Matter of Facts'. De muzikant werd dood aangetroffen in zijn huis naast zijn bed. Kloes bleek te zijn overleden aan een hartstilstand.

Manoel de Oliveira (106)
Portugees filmregisseur. De Oliveira was met zijn 106 jaar de oudste actieve cineast in de wereld. Manoel de Oliveira, die vanaf 1931 tot 2015 zo'n 64 films opnam, overleed aan de gevolgen van hartfalen.

03
John J. Vis (86)
Nederlands muziekproducent en impresario. Vis werd wel 'Aartsvader van de Nederlandse platenindustrie' genoemd. Vis begon zijn loopbaan als muzikant en speelde in die hoedanigheid met artiesten zoals Charlie Parker en Miles Davis. Als impresario werkte Vis met bands zoals ZZ en de Maskers, de Beach Boys en Procol Harum. Vis was ook enige tijd directeur van CBS en was verantwoordelijk voor platen van Rita Reys, Ann Burton, Louis van Dijk, Pim Jacobs, Laurens van Rooyen, Chris Hinze, Wim Overgaauw, Jan Akkerman, Fritz Lambrechts, Jules de Corte en Toots Thielemans.

Robert Louis Burns Jr. (64)
Amerikaans drummer. Bob Burns was de drummer van de Southern rock band Lynyrd Skynyrd. De muzikant kwam om het leven bij een eenzijdige botsing met zijn auto.

05
Richard Dysart (86)
Amerikaans acteur. Dysart was vooral bekend als advocaat Leland McKenzie in de tv-serie L.A. Law. Ook was de acteur in bijrolletjes te zien in onder meer Back to the Future Part III, The Thing en Being There. Dysart was al geruime tijd ziek.

Julie Wilson (90)
Amerikaans actrice. Wilson was bekend van films zoals This Could Be the Night (1957), Kiss Me, Kate (1958) en Some Like It Cool (1962). De actrice overleed aan de gevolgen van een beroerte.

06
James Best (88)
Amerikaans acteur. Best was het meest bekend als sheriff Roscoe P. Coltrane in de populaire reeks The Dukes of Hazard. Naast acteur was Best ook een succesvol dramadocent. Zo gaf hij in de jaren 80 acteerles aan Quentin Tarantino.

Heiko Schrepel (39)
Amerikaans zanger en bassist. Schrepel speelde in de bands One Man Army, U.S. Bombs en The Revolts. De muzikant overleed aan de gevolgen van leverfalen.

07
Geoffrey Lewis (79)
Amerikaans acteur en regisseur. Lewis speelde vaak in films van Clint Eastwood. Lewis maakte zijn debuut in de thriller The Fat Black Pussycat in 1963 en was daarna te zien in series zoals Bonanza, The High Chaparral, Alias Smith and Jones en Gunsmoke.

14
Percy Sledge (74)
Amerikaans soulzanger. Bekend van wereldhits zoals 'When a man loves a woman', 'Warm and tender love', 'It tears me up' en 'Take time to know her'. De muziek van Sledge was ook te horen in vele films waaronder The Big Chill, Hamburger Hill en When A Man Loves A Woman.

15
Ton van der Kleij (66)
Nederlands drummer. Van der Kleij was de drummer van de band Earth & Fire.

20
Richard Anthony (77)
Frans zanger. De Frans-Egyptische zanger nam in zijn leven meer dan zeshonderd nummers op en verkocht wereldwijd meer dan vijftig miljoen platen. Anthony overleed aan de gevolgen van darmkanker.

23
Sawyer Sweeten (19)
Amerikaans kindacteur. Sweeten speelde de rol van Geoffrey Barone in de serie Everybody Loves Raymond. De 19-jarige acteur pleegde zelfmoord.

24
Sid Tepper (96)
Amerikaans songwriter. Tepper schreef grote hits voor artiesten zoals Vaughn Monroe, Guy Lombardo, Frank Sinatra, Dean Martin, Rosemary Clooney en Cliff Richard. Samen met met Roy C. Bennett schreef Tepper zo'n vijftig liedjes voor Elvis Presley.

26
Jayne Meadows (95)
Amerikaans actrice. Meadows speelde in series zoals The Red Skelton Show, Medical Center en St. Elsewhere. Ook was ze op het witte doek te zien in films zoals Lady in the Lake (1947), It Happened to Jane (1959), Murder by Numbers (1990) en City Slickers (1991). Jayne was de oudere zus van actrice Audrey Meadows.

27
Guy LeBlanc (54)
Canadees toetsenist. LeBlanc was sinds 2002 toetsenist van de progressieve band Camel. De muzikanten overleed aan de gevolgen van nierkanker.

Jack Ely (71)
Amerikaans zanger en gitarist. De uit Portland afkomstige Ely speelde in de oorspronkelijke line-up van de band The Kingsmen, bekend van de wereldhit 'Louie Louie', en ging daarna verder met The Courtmen.

Andrew Lesnie (59)
Australisch cinematograaf. De cameraman, die in 2002 een Oscar won voor zijn werk voor de eerste The Lord of the Rings-film, overleed aan een hartaanval. Lesnie stond achter de camera bij films als Babe (1995), de The Lord of the Rings-trilogie (2001-2003) King Kong (2005), de The Hobbit-trilogie (2012-2014) en The Water Diviner (2014).

30
Ben E. King (76)
Amerikaans zanger. King begon zijn loopbaan in de band The Drifters, met wie hits werden gescoord zoals 'There Goes My Baby' en 'Save The Last Dance For Me'. Zijn grootste hit was 'Stand By Me', een liedje dat in Nederland ook bekend werd door een spijkerbroekenreclame.