FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 2 januari 2016

Charlton-fans boos: "Belgen hebben onze club kapot gemaakt"

Charlton Athletic-fans zijn door de jaren heen al niet verwend met grote successen, maar de maat is nu helemaal vol. In 2007 speelde de club nog in de Premier League maar daarna gleed de club snel af. In 2010 was de club afgezakt tot League One, het derde niveau in Engeland. In 2012 werd daar de titel behaald waardoor de club weer naar The Championship mocht. Dat was het moment dat de Belg Roland Duchâtelet de club overnam.

Duchâtelet kent u misschien als eigenaar van de voetbalclubs Alcorcón en Carl Zeiss Jena. Ook was hij tot een paar jaar terug eigenaar van Standard Luik. De Belg is  echter allerminst populair bij de fans van Charlton.

The Addicks staan namelijk op de 23ste plaats van de Championship, alleen Bolton Wanderers staat nog onder Athletic. Dus vonden de supporters het tijd om van zich te laten horen. Voor de thuiswedstrijd tegen Nottingham Forrest (1-1) gingen de fans de straat op uit protest tegen het beleid van eigenaar Duchâtelet en voorzitter Katrien Meire. En daarbij moest onze zuiderbuur het ook flink ontgelden getuige het spandoek "Belgen hebben onze club kapot gemaakt".

Er was heel veel volk op de been:

WK Darts: Negendarter Gary Anderson

Een zeer sterke start voor Gary Anderson in de halve finale van het wereldkampioenschap darts. Met een twaalf, elf en negendarter wist Anderson de eerste set te pakken in het duel tegen Jelle Klaasen. 

Via 180, 180 en T20-T19-D12 gooide Anderson de eerste negendarter van dit toernooi. Anderson had uiteindelijk een een setgemiddelde van 132. Het was voor Anderson zijn tweede negendarter op TV. 

De negendarter van Gary Anderson. (Bron: YouTube)

'Israëlische moslim moet integreren'

Moslims die in Israël leven, moeten integreren in de Israëlische maatschappij. "Wie Israëli wil zijn, moet dat ook helemaal zijn", zei premier Benjamin Netanyahu zaterdagavond. Hij bezocht het café waar vrijdagavond een Arabische Israëliër twee mensen doodschoot en er zeven verwondde.

"Ik accepteer niet dat in Israël twee staten bestaan. Het is onbestaanbaar dat ons land enclaves kent waar islamistische propaganda wordt gemaakt, waar geen wetshandhaving is en waar wapens en misdaad hoogtij vieren", aldus Netanyahu. Hij verwees daarmee onder meer naar de wijk waar de schutter opgroeide.

De dader van de schietpartij in Tel Aviv is nog voortvluchtig. Het is een 27-jarige man met een gewelddadig verleden. Het vuurwapen waarmee hij toesloeg had hij gestolen van zijn vader.

De twee doden worden zondagmiddag begraven.

'Israëlische moslim moet integreren'
'Israëlische moslim moet integreren' (Foto: ANP)

Atlético aan kop na nipte zege op Levante

Atlético Madrid heeft zaterdagavond geprofiteerd van de halve uitglijder van Barcelona bij Espanyol (0-0). De formatie won voor eigen publiek nipt van hekkensluiter Levante (1-0). Een treffer van Thomas in de 81e minuut leverde de club de koppositie van de Primera División op

Atlético heeft een voorsprong van twee punten op Barcelona genomen. De regerend kampioen van Spanje heeft wel een duel minder gespeeld dan de nieuwe lijstaanvoerder. Barcelona kwam zaterdagmiddag op bezoek bij Espanyol niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Lionel Messi, Neymar en Luis Suárez tekenden het vorige kalenderjaar voor maar liefst 137 van de 180 doelpunten van de kampioen van Spanje in alle competities. Op bezoek bij de stadgenoot kwamen ze niet tot scoren. "Espanyol heeft keihard gewerkt", prees trainer Luis Enrique de tegenstander. "Mijn complimenten daarvoor. Ze waren moeilijk te bespelen."

Atlético aan kop na nipte zege op Levante
Atlético aan kop na nipte zege op Levante (Foto: ANP)

WK Darts: Lewis stopt comeback Van Barneveld en is eerste finalist

Adrian Lewis is de eerste finalist op het wereldkampioenschap darts. De tweevoudig wereldkampioen gooide Raymond van Barneveld naar huis. Het werd 6-3. Jackpot treft in de finale titelverdediger Gary Anderson of Jelle Klaasen. 

Lewis begon voortvarend en won de eerste vijf legs van de wedstrijd voordat Van Barneveld zijn eerste leg kon pakken. De Hagenaar leek helemaal terug te komen met een 161-break, maar een 100-finish met tweemaal tops van Lewis zorgde ervoor dat de Engelsman 2-0 voor kwam in sets. 

Één break voor Lewis was voldoende om de derde set met 3-0 om ook 3-0 in sets voor te staan. Van Barneveld opende set vier met een 161-finish, waarop Lewis dat beantwoordde met een 116-finish. Het werd 2-2. Lewis op 140 en liet tops over. Van Barneveld moest 101 uitgooien om toch een set te pakken, maar deed dat niet. In de herkansing was de dubbel twintig van Lewis direct raak en kwam op 4-0. 

In set vijf opende Van Barneveld met een break, maar een leg later maakte Lewis die break ongedaan. Barney kon Lewis niet onder druk zetten, de tripels vielen niet, waar Lewis deze wel raakten. Met 3-1 werd het 5-0 voor Lewis. Van Barneveld redde nog de eer door de zesde set met 3-1 te winnen. 

Na veel gepruts van Lewis kon Van Barneveld set zeven openen met een break. Het werd 2-0, maar Lewis kwam ijzersterk terug tot 2-2. Ook in deze set kon Barney de tripels niet vinden. Lewis zat het even ook niet mee en Van Barneveld gooide 134 uit om zijn tweede set op rij te pakken. Het viel ineens bij Van Barneveld. Met 116 en een 110-finish werd het 2-0, Lewis kwam sterk terug en sleepte er een vijfde leg uit. Het vertrouwen nam toe en Van Barneveld en hij pakte zijn derde set op een rij (5-3). 

De comeback van Van Barneveld kreeg geen vervolg. Met 3-1 ging de negende set naar Lewis en trok de partij met 6-3 naar zich toe. Jackpot staat na de wereldtitels in 2011 en 2012 voor de derde keer in de finale. Van Barneveld kwam te laat op stooom en net zoals vorig jaar is daarmee de halve finale het eindstation. 

Adrian Lewis staat voor de derde keer in de finale. (PRO SHOTS/Action Images)
Adrian Lewis staat voor de derde keer in de finale. (PRO SHOTS/Action Images)

Opnieuw kans op overstromingen Engeland

Op veel plaatsen in Engeland en Schotland liggen nieuwe overstromingen op de loer. De komende dagen wordt zware regen verwacht, terwijl de bodem al verzadigd is door overvloedige regen van de afgelopen tijd. Daarvoor waarschuwen Britse weerkundigen.

Het oosten van Schotland krijgt het het zwaarst te verduren, is de verwachting. In hoger gelegen gebieden zal de regen naar beneden komen als sneeuw.

Delen van Engeland en Schotland kwamen in december al verschillende keren onder water te staan.

Opnieuw kans op overstromingen Engeland
Opnieuw kans op overstromingen Engeland (Foto: ANP)

City wint weer eens een uitwedstrijd

Manchester City heeft zaterdagavond afgerekend met een heus 'uitcomplex'. De nummer drie van de Premier League kwam met de schrik vrij bij Watford en boekte na zes mislukte pogingen eindelijk weer eens een zege op vreemde bodem in de Premier League (1-2).

City dankte de zege aan twee doelpunten binnen drie minuten in de slotfase van een vermakelijk duel. Yaya Touré mocht in de 82e minuut de gelijkmaker vieren. Sergio Agüero kopte zijn ploeg even later naar de winst. Het elftal van Manuel Pellegrini maakte overigens alle drie de doelpunten. Watford kwam op voorsprong door een eigen doelpunt van Aleksandar Kolarov, die een hoekschop van Ben Watson tot achter zijn eigen doelman verlengde.

Watford voetbalde zonder de geschorste Nathan Aké. Steven Berghuis zat het hele duel op de bank. City blijft de nummer drie van de ranglijst, met een achterstand van drie punten op koploper Arsenal dat zaterdagmiddag al Newcastle United versloeg (1-0). Leicester City heeft na het gelijke spel met Bournemouth (0-0) twee punten minder dan de koploper uit Londen.

City wint weer eens een uitwedstrijd
City wint weer eens een uitwedstrijd (Foto: ANP)

Nadal wint toernooi Abu Dhabi

Rafael Nadal heeft zaterdag het demonstratietoernooi van Abu Dhabi gewonnen. De Spaanse tennisser was in de finale te sterk voor de Canadees Milos Raonic. Nadal was in twee sets klaar: 7-6 (2) en 6-3. Het leverde hem 250.000 dollar op, zo'n 230.000 euro.

Ook de strijd om de derde plaats kende een Spaanse winnaar. David Ferrer had drie sets nodig om de Zwitser Stan Wawrinka te verslaan: 6-7 (1), 6-4 en 10-8.

Nadal wint toernooi Abu Dhabi
Nadal wint toernooi Abu Dhabi (Foto: ANP)

Van Gaal haalt opgelucht adem

Louis van Gaal was zaterdag een opgewekte trainer na de eerste zege in zeven competitieduels van Manchester United. "Dit is een mooie manier om aan een nieuw jaar te beginnen", glunderde hij na de overwinning op Swansea City (2-1). "Dit is goed voor de spelers, want ze gingen gebukt onder de druk. We blijven in de buurt van de bovenste vier. Alles is nog mogelijk. Het seizoen duurt nog maanden, geen weken."

United miste kansen om ruim afstand te nemen van Swansea. Uiteindelijk maakte Anthony Martial vlak na rust de bevrijdende openingstreffer. De Fransman bereidde ook een prachtig doelpunt van Wayne Rooney voor. "Ons probleem is het afmaken van de kansen", zag Van Gaal opnieuw. "Maar deze doelpunten waren prachtig."

Van Gaal besloot zichzelf ook een compliment te geven. "De keuze met drie verdedigers te spelen, pakte goed uit", stelde hij. Twee van hen, Phil Jones en Ashley Young, vielen geblesseerd uit. "Dat is dan weer zonde", zei Van Gaal die zijn verdedigers Marco Rojo en Luke Shaw voorlopig ook nog moet missen.

Van Gaal haalt opgelucht adem
Van Gaal haalt opgelucht adem (Foto: ANP)

Wie is de Mol?-app bezwijkt onder drukte

Wie is de Mol-fans hebben het tijdens de eerste uitzending van dit seizoen moeten doen zonder app. De Wie is de Mol?-app is bezweken onder de grote belangstelling van zaterdagavond, zo laat AVROTROS weten.

"Vorig seizoen eindigden we met 375.000 downloads en dit jaar zijn het er al een half miljoen. Er zijn nu gewoon te veel mensen die gebruik maken van de app en daardoor zijn de servers eruit geklapt", aldus een woordvoerder van Wie is de Mol. Omdat er tijdens de eerste show nog geen kandidaten zijn afgevallen, valt de schade voor de 'app-meespelers' mee.

"Volgende week begint iedereen weer op nul. Er gaan geen kandidaten uit en volgende week kan iedereen zijn punten weer inzetten op alle deelnemers."Dat is een geruststelling voor alle Wie is de Mol-fans die op Twitter hun frustraties uiten over de app.

Wie is de Mol?-app bezwijkt onder drukte
Wie is de Mol?-app bezwijkt onder drukte (Foto: BuzzE)

Shorttracker Breeuwsma grijpt titel op 1500

Shorttracker Daan Breeuwsma heeft zaterdag de nationale titel gepakt op de 1500 meter. Op de Jaap Edenbaan in Amsterdam versloeg hij dankzij een felle versnelling zijn grootste concurrent Freek van der Wart. Dennis Visser werd derde.

Breeuwsma lieten het initiatief tijdens de race grotendeels aan de vier anderen, die elkaar bestreden op kop van de groep. Breeuwsma viel met nog drie rondes te gaan plotseling aan. Door een valpartij van Adwin Snellink moest Van der Wart even inhouden en kon de nieuwe kampioen onbedreigd naar de zege rijden.

Titelverdediger Sjinkie Knegt had zich eerder op de dag afgemeld vanwege griep en is daardoor kansloos voor de overall-titel. Breeuwsma deed met zijn duidelijke zege goede zaken in de strijd om die prijs.

Shorttracker Breeuwsma grijpt titel op 1500
Shorttracker Breeuwsma grijpt titel op 1500 (Foto: ANP)

Koenders stuurt gezant naar Saudi-Arabië

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) stuurt zijn mensenrechtenambassadeur naar Saudi-Arabië om daar over de mensenrechtensituatie te praten. Wanneer de gezant naar Riyad gaat is nog niet duidelijk, alleen dat het begin dit jaar zal zijn, aldus een woordvoerster.

Koenders is uiterst kritisch over de executies in Saudi-Arabië. Het land bracht zaterdag 47 veroordeelden ter dood, onder wie de prominente sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr.

Koenders stuurt gezant naar Saudi-Arabië
Koenders stuurt gezant naar Saudi-Arabië (Foto: ANP)

Barcelona lijdt puntverlies bij stadsgenoot Espanyol

Espanyol is er in geslaagd om 'MSN' van zich af te houden en een puntje af te snoepen van Barcelona. De wedstrijd in Estadi Cornellà-El Prat eindigde zoals deze begon. Het werd 0-0. In de eerste minuten had de Champions League-winnaar duidelijk moeite om vloeiend spel op de mat te laten zien. Dat kwam vooral door de goede organisatie van de thuisclub, die Barça overal op het veld af zat te jagen.

Alleen Luis Suárez leek zich te ontworstelen aan de ijzeren greep van Espanyol. Met zijn kenmerkende solo’s op wilskracht was hij voor rust dichtbij een doelpunt, na een sublieme pass van Lionel Messi.

Ook de thuisclub kreeg kansen. Een cornerbal van Espanyol werd door doelman Marc-André ter Stegen losgelaten. Omdat Javier Mascherano de bal tijdig wegwerkte, kon de thuisclub niet profiteren. Een bal op de lat van Messi was even later het antwoord, waardoor men doelpuntloos ging rusten.

Paraguayaan Hernán Pérez leek Espanyol direct na rust op voorspong te schieten, maar zag zijn vlammende inzet net langs de verkeerde kant van de paal verdwijnen. Suarez raakte vijf minuten later voor de tweede keer het aluminium namens Barcelona. In de slotfase leken de stadgenoten vrede te hebben met het gelijkspel en bloedde het duel om die reden dood.

Arsenal alleen op kop in Engeland, Van Aanholt scoort voor winnend Sunderland

Arsenal is zaterdag alleen aan de leiding gekomen in de Premier League. De koploper versloeg voor eigen publiek Newcastle United (1-0). Laurent Koscielny tekende voor de enige treffer.

Arsenal heeft nu twee punten meer dan Leicester City, dat in eigen huis tegen Bournemouth bleef steken op 0-0. Manchester City kan zaterdagavond op drie punten van de lijstaanvoerder komen, maar dan moet wel worden gewonnen bij Watford.

Arsenal had het lastig met Newcastle United. Georginio Wijnaldum bracht de bezoekers vlak voor rust bijna op voorsprong. De middenvelder speelde de hele wedstrijd voor Newcastle, net als Daryl Janmaat. Siem de Jong mocht in de 87e minuut invallen. De geblesseerde Vurnon Anita en Tim Krul waren niet inzetbaar.


Sunderland heeft zaterdag in de strijd tegen degradatie een belangrijke overwinning geboekt. De ploeg van coach Sam Allardyce versloeg hekkensluiter Aston Villa met 3-1. De openingstreffer kwam op naam van de Nederlander Patrick van Aanholt.

Van Aanholt zag in de 30e minuut een afstandsschot licht van richting worden veranderd waardoor doelman Brad Guzan kansloos was. Aston Villa, met Leandro Bacuna in de basis, kwam na ruim een uur dankzij de Spanjaard Carles Gil op gelijke hoogte. Met twee doelpunten bezorgde Jermain Defoe de thuisploeg alsnog de volle winst. De eerst viel in de 72e minuut, de tweede diep in blessuretijd.

Dankzij de winst groeide het verschil tussen Sunderland, voorlaatste in de Premier League, en Villa tot zeven punten.


Southampton is het nieuwe jaar teleurstellend begonnen. Het elftal van trainer Ronald Koeman ging zaterdag onderuit bij Norwich City (1-0).

Southampton verzuimde zich stevig in de middenmoot van Premier League te nestelen. De formatie blijft wisselvallig presteren. Southampton brak vorige week met een reeks matige resultaten door koploper Arsenal ruim te verslaan (4-0). Die zege heeft inmiddels aan glans verloren na nederlagen tegen West Ham United (2-1) en Norwich City.

De thuisploeg dankte de overwinning aan een treffer van Alexander Tettey in de 76e minuut. Trainer Ronald Koeman gunde Maarten Stekelenburg, Cuco Martina, Virgil van Dijk en Jordy Clasie een basisplaats. Sadio Mané moest voor straf op de bank beginnen omdat hij zich te laat meldde. Koeman liet hem pas in de tachtigste minuut invallen.

Arsenal alleen op kop in Premier League
Arsenal alleen op kop in Premier League (Foto: ANP)

Manchester United weet weer wat winnen is

Manchester United weet eindelijk weer hoe het voelt om te winnen. Het elftal van trainer Louis van Gaal startte het nieuwe jaar zaterdag voor eigen publiek met een benauwde zege op Swansea City (2-1).

United vierde de eerste overwinning in zeven competitiewedstrijden. De vorige zege in de Premier League dateerde alweer van 21 november vorig jaar toen Watford werd verslagen (2-1). Anthony Martial was de gevierde man op Old Trafford. De talentvolle Fransman kreeg de laatste weken veel kritiek omdat hij voor een spits van 50 miljoen euro wel heel weinig scoort. Vlak na rust kopte hij op aangeven van Ashley Young echter raak (1-0). Hij bereidde ook de tweede treffer van Wayne Rooney voor.

United oogstte vooral in de tweede helft weer af en toe applaus van het de laatste maanden weinig verwende eigen publiek. Het zat de ploeg van coach Van Gaal ook eindelijk een keer mee. Swansea City kwam niet veel verder dan verdedigen. Toch kreeg Andre Ayew een mooie kans om zijn ploeg op gelijke hoogte te koppen. De Ghanees raakte echter de paal. De waarschuwing was niet aan United besteed, want even later kopte Gylfi Sigurdsson wel raak: 1-1. Heel even wankelde United, maar zeven minuten na de gelijkmaker herstelde Rooney de marge van één treffer.

Daley Blind speelde de hele wedstrijd voor United. Memphis Depay mocht niet invallen. Swansea City was de afgelopen anderhalf jaar een heuse 'angstgegner' voor United. De ploeg uit Wales won de vorige drie competitiewedstrijden tegen de topclub met 2-1.

United weet weer wat winnen is
United weet weer wat winnen is (Foto: ANP)

Willems met PSV op trainingskamp

Jetro Willems begint maandag met PSV aan een trainingskamp in Malta. De linksback is voldoende hersteld van een knieblessure om de laatste stappen naar een rentree in de hoofdmacht te zetten.

Willems miste de eerste helft van het seizoen, maar hij was zaterdag van de partij toen PSV de eerste training van het nieuwe kalenderjaar afwerkte. Trainer Phillip Cocu neemt 27 spelers mee naar Malta. Talenten Kenneth Paal, Ramon Pascal Lundqvist en Suently Alberto hebben ook een uitnodiging ontvangen.

PSV oefent dinsdagavond tegen Hibernians FC, de kampioen van Malta.

Willems met PSV op trainingskamp
Willems met PSV op trainingskamp (Foto: ANP)

Ter Mors ongenaakbaar op 1500 meter

Jorien ter Mors heeft zaterdag de nationale titel op de 1500 meter shorttrack gepakt. In Amsterdam was ze de snelste en versloeg ze Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof.

Ter Mors won haar heat en haar manche in de halve finale met overmacht en was ook in de finale niet te kloppen. Met nog negen ronden te gaan nam ze de leiding in handen met een eerste versnelling, een tweede versnelling met nog twee rondes voor de boeg bleek genoeg om de tegenstand los te rijden. Ontspannen juichend kwam ze over de streep.

Titelhoudster Schulting kon als enige in de buurt blijven bij de kersverse kampioene, maar had al wat energie verspild met een inhaalmanoeuvre tijdens de race. Van Kerkhof pakte op flinke afstand het brons.


Ter Mors nadat ze vanmiddag als winnares over de streep kwam (Pro Shots / Erik Pasman)
Ter Mors nadat ze vanmiddag als winnares over de streep kwam (Pro Shots / Erik Pasman)

Moslims ontslagen vanwege gebedsgekte

In het Amerikaanse Colorado (geen Southpark) zijn honderden islamitische werknemers op straat gezet nadat ze geen zin meer hadden om op hun werk te verschijnen. De reden hiervan is dat er niet aan hun eisen van een ander beleid op het gebied van gebedstijden en accommodatie is voldaan.

Vleesverwerkingsbedrijf Cargill had het in de eerste instantie prima voor elkaar: een grote groep vluchtelingen uit Somalië kreeg asiel in de staat, een deel daarvan kon als vleesverwerker aan het werk bij het bedrijf. Cargill is de werkgever van zo'n 600 Somaliërs. Aan alles was gedacht. De kersverse Amerikanen kregen flexibele pauzes, zodat ze de mogelijkheid kregen om een aantal keer per dag eer te bewijzen aan hun maangod.

De ruimte die daarvoor beschikbaar gesteld was, was niet al te groot en bood slechts ruimte aan een paar personen. Maar gezien het feit dat de moslims deze ruimte, met een klein beetje organisatie, prima konden verdelen over de dag, was er weinig reden tot klagen.

Dingen gingen echter mis toen de Somaliërs steeds meer de behoefte hadden om in grotere groepen te bidden. Niet alleen qua gebedsruimte liep dit spaak, maar ook de productielijn kwam hierdoor in gevaar. De lopende band zou een paar keer per dag gestopt moeten worden omdat enkele werknemers hun geloof boven het werk stelden. Niet handig in een fabriek. Het management besloot daarop de zaken anders aan te pakken: net als de niet-islamitische werknemers zouden de Somaliërs het voortaan moeten doen met de gebruikelijke tweedagelijkse doorbetaalde kwartiertjes pauze en het onbetaalde half uur op het middaguur.

Deze intrekking van de uitzonderingspositie werd uiteraard meteen gezien als discriminatie en een inbreuk op de vrijheid van religie. Vooral het feit dat het management had laten weten dat 'wie het hier niet mee eens is, kan beter naar huis gaan om te bidden', zorgde voor de nodige verontwaardiging. 20 Somaliërs besloten midden in het productieproces om hun werk te verlaten en naar huis te gaan. De dag daarop verschenen bijna 200 moslims niet op hun werk.

Na drie dagen gedraaid te hebben met een behoorlijke onderbezetting was de leiding van Cargill dit gedrag, wat lijkt op het voetenstampen van kinderen wanneer ze hun zin niet krijgen, meer dan zat. De werknemers die thuis zaten werden ontslagen.

Wat gebeurt er in Amerika wanneer een instantie de privileges van moslims tegenwerkt? Dan krijg je de advocaten van CAIR (Council on American–Islamic Relations) op je nek. Normale pauzetijden is namelijk niet goed genoeg voor moslims. Deze organisatie, die banden heeft met de Hamas, zou graag willen zien dat Cargill deze discriminerende maatregel terugdraait. Bovendien is het in Colorado niet mogelijk om na ontslag terug te komen in dezelfde functie binnen 6 maanden. Ook hiervan vind CAIR dat deze regel niet voor hun cliënten zou moeten gelden.

Een woordvoerder van CAIR, een meneer Hussein, denkt dat het allemaal met een sisser zal aflopen. 'Ik heb er alle vertrouwen in dat bij de komende onderhandelingen alles goed zal komen', aldus Hussein.

West Ham United klopt Liverpool

West Ham United heeft zaterdag op eigen veld Liverpool met 2-0 verslagen. Daardoor passeerde de ploeg uit Londen het team van coach Jürgen Klopp op de ranglijst van de Engelse Premier League.

Michail Antonio zette de thuisploeg al na tien minuten op voorsprong, een rake kopbal van spits Andy Carroll betekende in de 55e minuut de 2-0. Liverpool was een aantal keren gevaarlijk voor het doel van de Spaanse keeper Adrián, maar tot een doelpunt kwam het niet. Voor West Ham United was het na de winst maandag op Southampton de tweede zege op rij. Daaraan gingen vijf gelijke spelen vooraf. De ploeg van coach Slaven Bilic heeft sinds 22 november niet meer verloren en staat voorlopig vijfde.

West Ham United klopt Liverpool
West Ham United klopt Liverpool (Foto: ANP)

Vuurwerk Hoensbroek was illegaal

Het incident waarbij vrijdagavond twee kinderen lichtgewond raakten in het Limburgse Hoensbroek, is veroorzaakt door illegaal vuurwerk, aldus de politie zaterdag.

Door een enorme knal sneuvelden diverse ruiten van zes woningen in de Rector Bonselstraat. De twee kinderen van drie en zes jaar zaten in een van de huizen en werden geraakt door rondvliegende glassplinters. Ook twee auto's raakten licht beschadigd.

De kinderen, een meisje en een jongen, werden voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht en zijn inmiddels weer thuis. De politie heeft vrijdagavond twee verdachten aangehouden, een 37-jarige man uit Heerlen en een 34-jarige man uit Hoensbroek (gemeente Heerlen).

Illegaal vuurwerk verwondt kinderen
Illegaal vuurwerk verwondt kinderen (Foto: ANP)

Le Dakar 2016 - FOK!sport rallygids

Vanaf zaterdag 2 januari zullen de harten van vele rallyfans over de wereld sneller gaan kloppen, dan gaat de 37e editie van de Dakar Rally van start in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. FOK!sport heeft alle informatie bij elkaar gezet, zodat je een mooie gids hebt met alle Nederlanders, alle stages en een actueel overzicht van de huidige stand. Tijdens, voor, en na elke etappe kun je meepraten in dit forumtopic en eventuele suggesties of aanvullingen voor onze toernooigids kun je uiteraard hieronder kwijt.

Anti-IS-groep claimt DDoS-aanval op BBC

Een groep hackers heeft zaterdag de DDoS-aanval van eerder deze week op de websites van de BBC opgeëist. De aanval was bedoeld als een test van onze de vaardigheden, heeft de groep gemeld aan een technologieredacteur van de BBC. Het zou niet de bedoeling zijn geweest de BBC-sites urenlang plat te leggen.

De hackersgroep zegt zich in te zetten voor de bestrijding van terreurbeweging Islamitische Staat. ,,We beseffen dat we niet altijd de juiste keuze maken, maar zonder cyberhackers.. wie zou er dan zijn om online terrorisme te bestrijden?", aldus de groep, die zich New World Hackers noemt.

Bij een DDoS-aanval wordt een server bestookt met zoveel verkeer dat die overbelast raakt.

Anti-IS-groep claimt DDoS-aanval op BBC
Anti-IS-groep claimt DDoS-aanval op BBC (Foto: ANP)

Koning Salman geeft bloedige boodschap af

Iran heeft zaterdag woedend gereageerd op de massale executie van 47 veroordeelde 'terroristen' in Saudi-Arabië, onder wie de prominente sjiitische geestelijke Nimr Baqr al-Nimr. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Saudi-Arabië een hoge prijs zal betalen voor de dood van Nimr.

De Iraanse ayatolla en oud-president Mohammad Khatami verklaarde er niet aan te twijfelen "dat dit heldere bloed de koninklijke familie van Saudi-Arabië zal besmeuren en die zal wissen uit de geschiedenisboeken". "De misdaad van de executie van sjeik Nimr is onderdeel van een crimineel patroon van deze verraderlijke familie. De islamitische wereld zal luid protesteren en dit schandelijke regime zo veel mogelijk aan de kaak stellen."

De Iraanse parlementariër Mohammed al-Sayhud zei dat de dood van Nimr "de regio in vuur en vlam zal zetten". "Deze maatregel die is genomen door de koninklijke familie is bedoeld om het vuur in de regio weer op te stoken en de gevechten tussen soennieten en sjiieten aan te wakkeren."

Iran staat niet alleen in zijn protesten. De opperste sjiitische raad in Libanon noemde zijn terechtstelling een "ernstige fout". "De executie van sjeik Nimr was een executie van de rede, gematigdheid en de dialoog", zei een woordvoerder.

De Houthis in Jemen spraken van een "schijnproces" tegen de "heilige strijder" Nimr en noemde de executie een "duidelijke schending van de mensenrechten".

Update 16:44
Met de executie van 47 mannen die wegens terrorisme waren veroordeeld, onder wie de prominente sjiitische geestelijke Nimr, heeft koning Salman van Saudi-Arabië een boodschap willen afgeven. Die luidt dat het land bereid is alle middelen in te zetten om af te rekenen met tegenstand, of die nu komt van de sjiitische minderheid in eigen land of van terreurgroep Islamitische Staat. Dat zegt de Duitse deskundige Guido Steinberg tegen het persbureau DPA.

Volgens Steinberg is de massa-executie vooral een signaal aan IS, dat in buurland Irak is opgerukt tot de grenzen van het Saudische koninkrijk, en aan de sympathisanten van IS in Saudi-Arabië.

Hij noemt het wrang dat ook Nimr is omgebracht, omdat die alleen vreedzame protesten organiseerde tegen de regering van Salman. De geestelijke werd daarvoor meermalen gearresteerd, de laatste keer in 2012. Die aanhouding leidde uiteindelijk tot zijn terdoodveroordeling.

Woedende reacties Iran op massa-executie
Woedende reacties Iran op massa-executie (Foto: ANP)

Knegt verlaat NK shorttrack met griep

Sjinkie Knegt start zaterdag niet op de Nederlandse kampioenschappen shorttrack in Amsterdam. De regerend kampioen op de 500 en 1500 meter moest zich afmelden met griep. Daardoor is hij ook kansloos voor de overalltitel op de Jaap Edenbaan.

Op doktersadvies mag Knegt niet starten op die twee afstanden, die zaterdag worden verreden. Of hij ook zondag niet zal deelnemen aan de NK, is volgens hem nog niet duidelijk. "Eens kijken of ik eventueel morgen kan rijden", zei de shorttracker na zijn afmelding. Zondag staat de 1000 meter nog op het programma.

Vorig jaar won Knegt alle afstanden en de overalltitel. In maart pakte hij vervolgens de wereldtitel in Moskou, afgelopen december werd hij verkozen tot Sportman van het jaar.

Knegt verlaat NK shorttrack met griep
Knegt verlaat NK shorttrack met griep (Foto: ANP)

Kramer zet 1500 op laag pitje

Sven Kramer zet de 1500 meter op een laag pitje. De Fries, die zaterdag zijn contract bij LottNL-Jumbo verlengde tot en met april 2018, zal zich concentreren op de 5000 en de 10.000 meter richting de Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Kramer eindigde bij de NK afstanden als achtste op de 1500 meter, bij lange na niet goed genoeg om zich te plaatsen voor de WK afstanden. "Het niveau op de 1500 meter is internationaal behoorlijk gestegen, zo eerlijk moeten we zijn. Ik geloof nog steeds dat Sven een hele goede 1500 meter kan rijden, maaar de 1500 meter en de 10 kilometer zijn op bepaalde vlakken ook tegenpolen van elkaar. Daar hebben we een keuze in gemaakt", licht zijn coach Jac Orie zaterdag toe in De Telegraaf.

Kramer zet 1500 op laag pitje
Kramer zet 1500 op laag pitje (Foto: ANP)

Dakar 2016 Proloog: Buenos Aires - Rosario

Officieel gaat de rally pas morgen van start, maar toch kunnen de deelnemers vandaag al aan de slag voor de proloog. De proloog bestaat uit 11km special stage, beginnend in het dorp Todd en eindigend net buiten Arrecifes. De snelste deelnemers van vandaag mogen morgen voor de eerste etappe als eerste starten. Vanaf de derde etappe bepaalt de uitslag van de vorige dag de volgorde.

De startplaats in Todd ligt op 170km van Buenos Aires. Todd is een klein dorp dat behoort tot de provincie Buenos Aires, en stelt met een paar honderd inwoners niet veel voor. Direct aan de start van de special stage rijden de deelnemers de zandwegen tussen de weilanden op. Deze weilanden zullen het gezicht van de etappe vormen tot na zes kilometer. De snelheid zal op dit deel hoog liggen, maar met de scherpe bochten op het traject is een fout snel gemaakt.

De start van de special stage
De start van de special stage

Na 6,7km wordt de motorsportstad Arrecifes bereikt. Arrecifes is met 27.000 inwoners ongeveer even groot als Delfzijl en is één van de weinige kleine steden in Argentinië met een eigen buitenkartbaan. De route van de proloog loopt allereerst langs buitenwijken van de stad, maar voor de oversteek over de Rio Arrecifes wordt er kort een klein stuk asfalt aangedaan.

De brug over de Rio Arrecifes
De brug over de Rio Arrecifes

Na de oversteek slaan de deelnemers al snel linksaf de zandwegen op. Erg lang kunnen de coureurs echter niet meer genieten van het vrije zicht, want al snel wordt koers gezet naar een bos langs de rivier. Aan de overkant van de rivier ligt de kartbaan, maar door de dichte begroeiing zal hier weinig van te zien zijn. Het tempo zal op dit verradelijke stuk een stuk lager liggen dan aan het begin van de etappe, maar na een kleine 3 kilometers wordt de finish aan het einde van het bos bereikt. Vanaf hier rest een reis van 150km naar Rosario.

De quads zijn inmiddels al vertrokken uit Buenos Aires, de motoren volgen om 16.15. De auto's en trucks vertrekken rond zes uur. De verwachting is dat de eerste quads rond 18.30 in Todd arriveren, slechts een kwartier later zit de proloog er al op.

Voor het laatste nieuws en de discussie over de proloog, zie het forumtopic.
Voor meer informatie over de Dakar in het algemeen, zie deze gids

Het einde van het bospad
Het einde van het bospad

Fransen zijn Hollande én Sarkozy zat

Driekwart van de Franse kiezers wil een nieuw gezicht zien in het presidentiële paleis, het Élysée. Uit een peiling van de krant Le Parisien blijkt dat 74 procent noch de huidige president François Hollande, noch diens voorganger Nicolas Sarkozy wil terugzien bij de verkiezingen van volgend jaar. Ook Marine Le Pen ziet 61 procent liever niet meer.

Een zeer ruime meerderheid van de Fransen (88 procent) vindt dat de politiek dringend moet worden vernieuwd. Van de huidige parlementariërs is 45 procent ouder dan zestig jaar en een tiende zelfs ouder dan zeventig. Zoals het er nu naar uitziet, stellen precies dezelfde politici zich kandidaat voor het presidentschap als in 2012.

Opvallend genoeg wil 70 procent van de kiezers dat er een leeftijdslimiet voor politici wordt gesteld, terwijl ruim de helft de zeventigjarige oud-premier Alain Juppé noemt als geschikte nieuwe president.

Fransen zijn Hollande én Sarkozy zat
Fransen zijn Hollande én Sarkozy zat (Foto: ANP)

Actie voor lagere btw op yoga

Op internet worden handtekeningen ingezameld voor een verlaging van het btw-tarief op yoga, mindfulness en meditatie. De initiatiefnemers hekelen dat deze vormen van mentale conditietraining in de belastingwetgeving nu nog als 'luxe' worden beschouwd, waardoor het hoge btw-tarief van 21 procent moet worden betaald.

De indieners van de petitie wijzen erop dat yoga en meditatie zeer nuttig zijn voor het voorkomen van stress en andere ziekteverschijnselen. Bij een lager btw-tarief zouden meer mensen er gebruik van maken en er baat bij hebben. "Tegenover een kleine derving aan btw-inkomsten staat dan een grote vermindering aan ziektekosten en zieteverzuim", aldus Rients Ritskes, een van de initiatiefnemers. Op petitie.nl waren zaterdag al meer dan 2400 handtekeningen verzameld. Als 25.000 mensen hebben getekend, gaat de petitie naar de Tweede Kamer.

Actie voor lagere btw op yoga
Actie voor lagere btw op yoga (Foto: ANP)

Kamerleden stellen executies aan de kaak

De Tweede Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) hebben de executies in Saudi-Arabië aan de kaak gesteld bij minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders.

Het tweetal wil weten of het klopt dat de geëxecuteerde sjiitische geestelijke Nimr Baqr al-Nimr niet wegens terrorisme werd gearresteerd maar om andere redenen.

Ook vragen ze of Koenders denkt dat er sprake is geweest van eerlijke rechtsgang. Verder willen ze weten of de minister bereid is tegen Saudi-Arabië zijn zorgen uit te spreken over de doodvonnissen.

Sjoerdsma stelde een maand geleden de dreigende executies al aan de orde bij het kabinet. "De kans dat Nederland zoiets in zijn eentje kan voorkomen, lijkt me niet erg reëel. Maar het wordt tijd voor een zichtbaarder standpunt, zeker nu Nederland het Europees voorzitterschap heeft", zegt hij nu.

Kamerleden stellen executies aan de kaak
Kamerleden stellen executies aan de kaak (Foto: ANP)

'AMC meldt fouten bij operatie baby niet'

Het AMC in Amsterdam heeft tegenover de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gezwegen over een grote medische misstap die het anderhalf jaar geleden gemaakt heeft. Door een blunder van een kno-arts is een baby ernstig verwond geraakt. Volgens het AMC gaat het hier trouwens om een complicatie, niet om een zogenaamde calamiteit. Een calamiteit moet gemeld worden bij de IGZ. 

Een kno-arts van het ziekenhuis voerde een operatie uit aan het strottenklepje van een 3 maanden oude baby. Door gebruik van een verkeerde hechtdraad sprongen de hechtingen na de operatie weer open en moest het arme kind opnieuw geopereerd worden. Een paar dagen na de tweede operatie verslechterd de situatie van de baby weer en blijkt het strottenklepje van het kind af te sterven. Met spoed moet het kind voor een derde keer geopereerd worden. Deze operatie is noodzakelijk zodat er geen voeding in de longen van het kind kan raken.

Als gevolg van de medische fout, moet het kind maanden met sondevoeding gevoed worden. Later kan de baby gepureerde voeding eten. Naar aanleiding van vragen van de IGZ over dit geval stelde het AMC een onderzoekscommissie in. De commissie stelt bij deze zaak 6 tekortkomingen en 10 'verbeterpunten' vast. Saillant detail: volgens de commissie had het kind niet geopereerd hoeven te worden. Het IGZ meldt aan de NOS dat ze de zaak verder zal onderzoeken.

Russische olieproductie naar record

De Russische olieproductie is in december gestegen naar een nieuw maandrecord sinds het uiteenvallen van de Sovjetunie in 1991. Dat blijkt uit gegevens van het Russische energieministerie.

Ten opzichte van de voorgaande recordmaand november steeg de olieproductie met 0,4 procent tot 10,82 miljoen vaten per dag. Over het hele jaar steeg de productie ten opzichte van 2014 met 1,4 procent tot meer dan 534 miljoen ton, wat neerkomt op 10,73 miljoen vaten per dag.

De kelderende olieprijzen en de sancties die Europa en de Verenigde Staten tegen Rusland instelden na de annexatie van de Krim en de aanhoudende agressie tegen het buurland Oekraïne lijken de Russische olieproductie niet te raken. Oliebedrijven in Rusland zijn dankzij de goedkope roebel minder geld kwijt aan productie.

Gat in budget
De Russische olie-export steeg het afgelopen jaar volgens de gegevens van het ministerie tot 5,25 miljoen vaten per dag, waarbij de levering aan de landen buiten de voormalige Sovjetunie een sprong liet zien van 11 procent tot 4,42 miljoen vaten.

Het Russische regeringsbudget is voor 40 procent afhankelijk van olie-inkomsten. De kelderende olieprijzen hebben een groot gat geslagen in het budget. Mogelijk gaat Moskou de olie-industrie hogere belastingen opleggen om dat gat te verkleinen. Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat de olieproductie in 2017 terugvalt.

Voor dit jaar verwacht de Russische regering geen terugval. Investeringen die twee tot drie jaar geleden zijn gedaan, hebben de olieproductie vorig jaar opgestuwd en dat zullen ze ook in 2016 doen, zei energieminister Alexander Novak vorige maand.

Russische olieproductie naar record
Russische olieproductie naar record (Foto: ANP)

Jongeman overleden na val van dak Utrecht

Een 18-jarige Utrechter die in de oudejaarsnacht van een dak was gevallen, is in de loop van nieuwjaarsdag overleden. Dit heeft de politie zaterdag bevestigd na berichtgeving van de NOS. Een 18-jarige jongeman uit De Bilt die ook van het dak in Utrecht viel en gewond raakte, is er "niet goed aan toe", aldus een politiewoordvoerster.

Het dak van het pand aan de Texel heeft geen reling. De politie gaat ervan uit dat het bij de val van het dak op tweehoog om een noodlottig ongeval gaat.

Jongeman overleden na val van dak Utrecht
Jongeman overleden na val van dak Utrecht (Foto: ANP)

Poetin ziet gevaar in Verenigde Staten

Rusland heeft de Verenigde Staten bestempeld als potentieel gevaarlijk voor de nationale veiligheid. Het strategisch document, dat president Vladimir Poetin op oudejaarsavond tekende, toont aan hoe de verhoudingen zijn verslechterd. In het vorige strategische stuk uit 2009 kwamen zowel de VS als de NAVO niet voor.

Rusland heeft zijn rol in het oplossen van internationale conflicten uitgebreid, stelt het document. Daardoor ontstaat "een tegenreactie van de VS en hun bondgenoten, die proberen vast te houden aan hun dominantie in internationale betrekkingen". Dat kan leiden tot "politieke, economische, militaire en informatiedruk", verwacht Poetin volgens het stuk.

Poetin ziet gevaar in Verenigde Staten
Poetin ziet gevaar in Verenigde Staten (Foto: ANP)

Britney Spears wil (geen) aandacht voor klein blauw plekje

Britney Spears heeft een blauwe plek op haar voorhoofd. De 34-jarige zangeres legt op Instagram uit wat er is gebeurd.

''Goedemorgen 2016! Let niet op de blauwe plek op mijn voorhoofd ... Ik ben tegen een paal op gelopen'', schrijft Britney bij een selfie. Op haar voorhoofd is een klein plekje te zien.

Waarom de stereotype blondine wél een selfie van het vlekje plaatst maar vervolgens wil dat we er niet op letten is voor wetenschappers een onoplosbaar raadsel.

Vuurwerkterroristen Erasmusbrug opgepakt

Op oudejaarsavond zijn in Limburg twee personen aangehouden die iets te maken zouden hebben met een dreiging rond de vuurwerkshow in Rotterdam met oud en nieuw. Dat zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam zaterdag, na berichtgeving in het AD. De melding van de dreiging is onderzocht en er is besloten dat het vuurwerk kon doorgaan. Het OM gaf geen details over de aard van de dreiging en de betrokkenheid van de twee verdachten.

Update

Het radiojournaal meldt dat de twee verdachten moslimmannen zouden zijn die een aanslag op de Erasmusbrug wilden plegen tijdens de vuurwerkshow. Meer details worden later vrijgegeven, als het onderzoek is afgerond.

Twee aanhoudingen om dreiging vuurwerkshow
Twee aanhoudingen om dreiging vuurwerkshow (Foto: ANP)

BMW viert honderdjarig bestaan

BMW, 's werelds grootste fabrikant van luxeauto's, viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan. Reden tot feest is er genoeg want het concern uit München rekent op nieuwe recordresultaten op het gebied van winst, verkoop en omzet.

In Nederland wordt het feest onder meer gevierd met de eerste oldtimerbeurs van 2016, de Interclassics in het Maastrichtse MECC. Deze gerenommeerde autobeurs houdt een jubileumtentoonstelling met het hoofdthema '100 jaar BMW'.

Liefhebbers van klassieke auto's krijgen daar onder meer een exclusieve collectie van dertig zeldzame BMW's te zien. De 23e editie van de Interclassics wordt gehouden van 14 tot en met 17 januari.

BMW, voluit Bayerische Motoren Werke, werd in maart 1916 opgericht. Het bedrijf was toen nog een fabrikant van vliegtuigmotoren. Pas zo'n twaalf jaar later begon BMW als autofabrikant. Het bedrijf kreeg al snel de naam als bouwer van zeer geavanceerde sportauto's. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leverde BMW auto's en motoren aan de Luftwaffe en de Wehrmacht. Net als bij andere Duitse autofabrikanten werden toen duizenden dwangarbeiders uitgebuit in de fabrieken van BMW.

Het huidige succes van BMW is voor een belangrijk deel te danken aan de Nederlandse ontwerper Adrian van Hooydonk. Hij staat sinds 2009 aan het hoofd van de designafdeling van het concern. Behalve verschillende modellen van BMW komt ook de nieuwe Mini (dochter van BMW), gemaakt in het Limburgse Born, uit de koker van hoofdontwerper Van Hooydonk.

Het merk met als slogan 'BMW maakt rijden geweldig' wordt al jaren geroemd om zijn sterke rijeigenschappen en hoge kwaliteit. Maar volgens marketingdeskundigen gebruiken BMW-rijders hun luxe, dure bolides ook als statussymbool. Vooral in China gingen de peperdure topmodellen van BMW om die reden de afgelopen jaren als warme broodjes over de toonbank.

Naar verwachting breekt BMW over 2015 een nieuw verkooprecord van meer dan 2 miljoen auto's wereldwijd. Ook de motorfietsendivisie BMW Motorrad doet goede zaken. In Nederland is het merk marktleider met een aandeel van bijna 16 procent in de totale verkoop van motoren.

BMW Nederland wil nog niet officieel zeggen wat voor feestelijke activiteiten er voor dit jaar op het programma staan. "Ook in Nederland zijn we vastberaden om ons honderdjarig jubileum gepast te vieren. De activiteiten voor onze klanten, dealers en werknemers worden in de komende weken bekend", aldus de importeur.

BMW viert honderdjarig bestaan
Dikke BMW!! (Foto: ANP)

Goedele Liekens: ik ben een missiezuster

Goedele Liekens is al jaren op televisie te zien. Na een succesvol programma in Engeland, komt ze wellicht ook in Australië op de buis. Maar ondanks al het succes heeft de 52-jarige seksuologe het nog steeds moeilijk met kritische recensenten, zo vertelt ze aan De Telegraaf Weekeinde.

Goedele krijgt soms hevige kritiek te verduren, bijvoorbeeld voor haar show Seks academy. ''Ik mag er dan stoer uitzien, maar dat raakt me echt. Ik heb er pijn van, word verdrietig en soms ook boos. Vooral als ze de kandidaten bespotten.'' Liekens heeft juist bewondering voor de mensen die in haar programma te zien zijn. ''Ze stellen de vragen die anderen niet durven stellen. Met luchtige programma's bereik je nu eenmaal veel mensen.''

Maar aan stoppen denkt de seksuologe niet. ''Ik zie mezelf qua bevlogenheid als een missiezuster, een non: ik wil aan een betere wereld werken en naar rechtvaardigheid streven'', aldus Goedele. ''Mijn job is nog lang niet gedaan.''

Sterker nog, volgens Liekens gaat het de verkeerde kant op met 'het vrouwelijk orgasme in het Westen'. In de jaren zestig werd het ontdekt, maar nu heeft niemand het er nog over en dat is de schuld van de porno-industrie, vindt Goedele. "Jongens die in het gezicht van een meisje klaarkomen nadat zij allerlei dingen bij hem heeft gedaan en dan komt zij in de filmpjes vanzelf ook schreeuwend aan haar gerief. Maar dat is natuurlijk niet de werkelijkheid. We moeten meisjes vertellen dat het niet aan hen ligt als ze weinig voelen, dat het anders kan.''

Goedele Liekens: ik ben een missiezuster
Goedele Liekens: ik ben een missiezuster (Foto: BuzzE)

'Beleggers redelijk optimistisch over 2016'

Bijna de helft van de Nederlandse beleggers (45 procent) is redelijk optimistisch over 2016. Ze verwachten dat de AEX, de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs, met meer dan 5 procent stijgt. Dat meldt ING zaterdag.

De zogenoemde BeleggersBarometer van de bank, die loopt van 0 tot 200, kwam in december uit op 131 punten. Dat is vijf punten lager dan in november. Dat komt vooral omdat de beleggers iets minder positief zijn geworden over de afgelopen maanden.

Ondanks de terugval van de barometer in december, zien zij het nieuwe jaar met enig vertrouwen tegemoet, stelt ING. De bank tekent daarbij aan dat de verwachtingen niet hooggespannen zijn: 73 procent rekent op een stijging van de AEX tussen de 0 en 10 procent.

Ongeveer de helft van de beleggers denkt dat de terroristische dreiging een negatief effect zal hebben op de Nederlandse economie. Meer dan helft verwacht dat de terroristische dreiging een (vooral tijdelijke) terugval van de koersen zal veroorzaken. Maar voor de meesten betekent dat niet dat ze zelf anders zullen gaan handelen op de beurs. Eén op de vijf zelfhandelende beleggers reageert wel door te kiezen voor bepaalde aandelen of fondsen, aldus ING.

'Beleggers redelijk optimistisch over 2016'
'Beleggers redelijk optimistisch over 2016' (Foto: ANP)

FOK! opens an English-language forum

Omdat nieuw jaar en positiviteit enzo; er wordt met enige regelmaat gevraagd of we niet een forum in het Engels kunnen invoeren en dat is per vandaag dan ook gedaan. Op http://forum.fok.nl/ENG kun je terecht voor alle discussies in het Engels. Houd het gezellig, en houd het Engels.

Waarom wel Engels en niet frans of russisch? Simpel; Engels kunnen wij als mods ook nog lezen

Enjoy

----

Because it's a new year and we're all in the positivity-vibe and all; the cry for a forum in the English language returns on a fairly regular base, so today we've decided to actually open one and see what happens. Just visit http://forum.fok.nl/ENG and feel free to join in existing discussions or start new ones. And don't forget to tell a friend!

Why English and not French or Russian? Simply because English is the only language enough members of our crew can understand

Enjoy

ENG
ENG

Gerrard aast op terugkeer naar Liverpool

Steven Gerrard aast op een plek in de trainersstaf van Liverpool na zijn actieve carrière. Hij keert dan terug naar de club waarvoor hij 710 wedstrijden speelde. "Het staat nog niet voor 100 procent vast, maar ik denk dat dit mijn laatste seizoen is als speler", liet de 35-jarige Gerrard optekenen in de.


De 114-voudig Engels international besloot aan het einde van vorig seizoen Liverpool te verlaten en tekende een contract bij het Amerikaanse LA Galaxy. "Ik heb al gebabbeld met Jürgen Klopp, de huidige trainer van Liverpool, en de club heeft laten weten dat ze mij graag zien terugkomen", aldus Gerrard.

De middenvelder moet nog wel zijn trainerspapieren halen. "Ik ben in principe vanaf november, december 2016 beschikbaar. Ik hoop tegen die tijd driekwart van mijn trainersopleiding te hebben afgerond."

Eind vorig jaar nam Gerard op indrukwekkende wijze afscheid bij Liverpool. De beelden kan je hier terugzien in het jaaroverzicht.

Gerrard aast op terugkeer naar Liverpool
Gerrard aast op terugkeer naar Liverpool (Foto: ANP)

Lakers winnen zonder Bryant

Los Angeles Lakers kan ook winnen zonder Kobe Bryant, de basketbalvedette die na dit seizoen afscheid neemt van de Amerikaanse NBA. De 37-jarige Bryant speelde vrijdag (plaatselijke tijd) niet mee met de Lakers wegens een pijnlijke schouder, maar zijn ploeg boekte desondanks een overtuigende zege op Philadelphia 76ers: 93-84. Lou Williams nam de Lakers bij de hand met 24 punten, Jordan Clarkson noteerde 19 punten.

De ploeg uit Los Angeles bleef ondanks de zevende overwinning van dit seizoen onderaan bungelen in de Western Conference.

Toronto Raptors versloeg Charlotte Hornets met 104-94. Die zege was vooral te danken aan een complete inzinking bij de Hornets in de slofase van het duel. De ploeg wist in de laatste 4 minuten en 45 seconden niet meer te scoren. DeMar DeRozan was de topschutter bij de Raptors met 23 punten. De Canadese ploeg bezet de tweede plaats in de Eastern Conference.

alle uitslagen:
Washington - Orlando 103 - 91
Miami - Dallas 106 - 82
Toronto - Charlotte 104 - 94
Chicago - New York 108 - 81
LA Lakers - Philadelphia 93 - 84

Lakers winnen zonder Bryant
Lakers winnen zonder Bryant (Foto: ANP)

Kramer tot en met 2018 bij Lotto-Jumbo

Sven Kramer heeft zijn contract bij LottoNL-Jumbo met twee jaar verlengd. De Friese schaatskampioen heeft daarmee zijn sportieve toekomst tot en met de Olympische Spelen van Peyongchang in 2018 verzekerd. "Tijdens de afgelopen NK afstanden, waar ik de 5 en 10 kilometer won, is nogmaals onderstreept dat ik op de juiste route zit. Ik word nog steeds beter en ik heb er dan ook geen moment over getwijfeld dat ik met deze ploeg naar de Olympische Spelen van Pyeongchang wil", meldde Kramer zaterdag in het persbericht van de schaatsploeg van trainer Jac Orie.

De 29-jarige Kramer is onder meer drievoudig olympisch kampioen, zevenvoudig wereldkampioen allround en zevenvoudig Europees kampioen allround. "Ik heb vertrouwen in de aanpak van Jac en de begeleidingsstaf en dat is voor mij een hele belangrijke factor. Aangezien ik alleen met een sterk team het maximale uit mezelf kan halen", aldus de Fries, die volgend weekeinde in Minsk zijn achtste Europese titel allround wil veroveren. Daarna richt hij zijn pijlen op de WK afstanden en WK allround. Bij de WK afstanden komt hij normaal gesproken op drie onderdelen aan de start: 5000 meter, 10.000 meter en ploegachtervolging.

Coach Orie reageerde verheugd op de contractverlenging van Kramer, die in 2014 onder zijn hoede kwam. "Sven is natuurlijk een groot kampioen en ik kijk ernaar uit om samen met hem richting Pyeongchang te werken. De afgelopen weken merk je dat hij nog steeds sterker wordt. Hij moet ook steeds beter worden, want de concurrentie staat niet stil. Ik ben ervan overtuigd dat hij de komende jaren nog vele topprestaties gaat leveren", aldus Orie.

Kramer tot en met 2018 bij Lotto-Jumbo
Kramer tot en met 2018 bij Lotto-Jumbo (Foto: ANP)

Vuurwerkklachten op nieuwjaarsdag over afval

Het Meldpunt Vuurwerkoverlast van het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte heeft op nieuwjaarsdag veel klachten over vuurwerkafval binnengekregen. Sinds 12.00 uur 's middags zijn ongeveer 4500 meldingen gedaan, waarvan bijna de helft over rondslingerende vuurwerkresten, aldus Bonte. Over de hele dag zijn op 1 januari ongeveer 12.000 klachten binnengekomen, wat het totale aantal klachten bij het meldpunt op 87.000 brengt.

Het Meldpunt Vuurwerkoverlast had eerder te maken met duizenden valse meldingen. Volgens Bonte heeft de site al vele jaren last van DDoS-aanvallen van tegenstanders die de site willen platleggen. "Door een beveiliging lukt het niet meer, maar we krijgen nu wel heel veel valse meldingen binnen. We hebben deze echter allemaal van het totaal afgehaald", zei hij in december. Met het meldpunt wil GroenLinks de Tweede Kamer en gemeentes inzicht geven in de aard en omvang van het vuurwerkprobleem. Alle meldingen worden in een rapport aan hen aangeboden.

Vuurwerkklachten op nieuwjaarsdag over afval
Vuurwerkklachten op nieuwjaarsdag over afval (Foto: ANP)

Game of the Year 2015 - Nummer 10

Toegegeven, het verhaal van horrorgame Until Dawn is niet bijster origineel en het hele ’butterfly effect’ is ook muf als smeerkaas op een boterham die al drie dagen in je rugtas zit. Maar als het goed wordt verteld met een paar leuke plottwists, lekkere wijven en veel bloed, dan neemt iedereen dat voor lief. En Until Dawn is zo’n game waarbij je al van tevoren weet dat 'ie vol zit met schrikmomenten, Quick Time Events, tetten en doodscenes die regelrecht uit een Saw-film lijken te zijn gekropen. Tussen alle remakes, remasters en sequels, is Until Dawn als ‘nieuwe’ IP een verademing van gamejaar 2015.

Al-Shabaab gebruikt Donald Trump in film

De Somalische terreurbeweging Al-Shabaab heeft een wervingsfilm gemaakt waarin de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump een prominente rol speelt.

De video heeft de vorm van een documentaire over raciale ongelijkheid in de Verenigde Staten en toont Trump tijdens zijn oproep in december om alle moslims uit de VS te weren. Het fragment is gemonteerd tussen beelden van de militante leider Anwar al-Awlaki, die in 2011 met een droneaanval is gedood. Volgens de begeleidende tekst kunnen moslims in de VS kiezen tussen vertrek naar islamitische landen of thuisblijven en het Westen bestrijden. De film is vrijdag verspreid via Twitter.

De oproep van Trump riep in de Verenigde Staten en internationaal veel kritiek op. De koploper voor de Republikeinse nominatie kreeg onder meer het verwijt dat zijn uitspraken kunnen worden gebruikt als propaganda door militante groeperingen.

Al-Shabaab wil in Somalië de islamitische wet invoeren en heeft banden met al-Qaeda. De terreurbeweging heeft aanslagen gepleegd in Kenia en Ethiopië.

Al-Shabaab gebruikt Donald Trump in film
Al-Shabaab gebruikt Donald Trump in film (Foto: ANP)

'Coffeeshops zetten 1 miljard per jaar om'

Jaarlijks verkopen de coffeeshops in Nederland voor ongeveer 1 miljard euro aan softdrugs, schat onderzoeksbureau Intraval. Het bureau berekende op verzoek van dagblad Trouw dat de gemiddelde coffeeshop elk jaar ongeveer 1,7 miljoen euro omzet. Nederland telt circa zeshonderd coffeeshops.

Intraval telde in een eerder onderzoek de bezoekers van dertig coffeeshops en vroeg aan zevenhonderd van hen hoeveel ze hadden uitgegegeven aan hasj of wiet. De schatting van Intraval wordt onderschreven door onderzoekster Nicole Maalsté, die aan Epicurus is verbonden, een stichting van cannabisondernemers die lobbyt voor gereguleerde hennepteelt. Volgens Maalsté verkoopt een coffeeshop jaarlijks ongeveer 225 kilo wiet en 40 kilo hasj.

'Coffeeshops zetten 1 miljard per jaar om'
'Coffeeshops zetten 1 miljard per jaar om' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: vorst en sneeuw!

Het nieuwe jaar is koud een paar uur oud, en de temperaturen vliegen omlaag. Het is de hele dagd bewolkt en een een regengebied trekt van het zuidwesten naar het noordoosten. De wind uit het zuidoosten is boven land vrij matig, maar aan de kust vrij krachtig. 

De temperatuur ligt in het noordoosten rond de 4 graden, in het zuidwesten klimt de thermometer nog naar de 10 graden. 'S avonds gaat het in het noordoosten licht vriezen en kan er mogelijk natte sneeuw vallen. 

Zon op: 08.48 uur
Zon onder: 16.40 uur

Bedankt Hummels voor deze mooie foto uit de omgeving Tubbergen! 

Hummels was aan het zagen bij een boswal in Tubbergen (Foto: Hummels)
Hummels was aan het zagen bij een boswal in Tubbergen (Foto: Hummels)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1976 trok een zware storm over Europa heen, in Nederland en Belgie vielen in totaal vier doden. 

* In 1985 werd op Broadway voor de 2377e keer de musical Annie opgevoerd. Het was tevens de laatste voorstelling. 

* In 1967 werd voor het eerst reclame uitgezonden op de Nederlandse televisie. 

* In 1909 werd de eerste Elfstedentocht verreden. Van de 48 deelnemers halen er slechts 9 de finish. Minne Hoekstra, een 24-jarige student, won de tocht in 13 uur en 50 minuten. 

.

Brandweer redt vrouw uit woning

Een vrouw uit Sassenheim (Zuid-Holland) is vrijdagavond laat door de brandweer gered uit haar woning, waar brand was uitgebroken. Brandweerlieden gebruikten een ladder om de bewoonster uit een raamopening te redden.

Het vuur woedde in de woonkamer van de zogeheten drive-inwoning, waar het woongedeelte zich boven de garage bevindt. "Gelukkig was de brandweer snel ter plaatse'', zei een woordvoerder van de brandweer. De bewoonster vluchtte naar een raam, waar ze gered kon worden.

Het slachtoffer is nagekeken door ambulancepersoneel, maar hoefde uiteindelijk niet naar het ziekenhuis. De brand in haar woning is onder controle. Twee naastgelegen panden werden enige tijd ontruimd, maar volgens de brandweer kunnen de bewoners weer naar huis. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk.

WK Darts: Lewis overklast Wright in laatste kwartfinale

Adrian Lewis is de laatste darter die zich plaats voor de halve finales van het wereldkampioenschap darts. De Engelsman won in de kwartfinale met 5-2 van Peter Wright. Jackpot treft zaterdag in de volgende ronde Raymond van Barneveld. 

Lewis liet geen spaan heel van Wright. In de vijfde set, bij een 3-1 voorsprong voor Lewis, kreeg de Schot Wright diverse kansen om terug te komen in de wedstrijd, maar hij miste de ultieme kans om terug te komen. Wright pakte nog wel een set, maar daar bleef het bij. 

Lewis en Van Barneveld troffen elkaar vorig jaar ook op het WK. Toen wist Barney in de derde ronde met 4-3 te winnen. Lewis gooide destijds wel een negendarter.

'Dode Kerkdriel bekende speler onderwereld'

De 27-jarige man die op oudejaarsavond in Kerkdriel is doodgeschoten, is Chahid Yakhlaf., een prominente speler uit de Amsterdamse onderwereld. Een bron heeft berichtgeving van het Parool daarover bevestigd aan het ANP. Zijn broer Chafik (30 jaar) en een vriend uit Utrecht (26 jaar) zijn lichtgewond geraakt, zo meldt de krant vrijdag verder.

De politie meldt alleen dat het dodelijke slachtoffer een 27-jarige man uit Weesp is en dat de twee gewonden een man van 30 uit Weesp en een man van 26 uit Utrecht zijn. Eerder op vrijdag zei een woordvoerder al dat het om een afrekening in het criminele circuit zou kunnen gaan. Verder worden geen mededelingen gedaan.

Het Parool schrijft dat het drietal donderdag rond kwart over zes in de vooravond beschoten werd in een auto op de parkeerplaats bij een camping in Kerkdriel. Ze vluchtten te voet naar het buurdorp Hoenzadriel, waar ze aanbelden bij een woning. Chahid Yakhlaf. zou vervolgens in het ziekenhuis zijn overleden, aldus het Parool. De schutters zouden hun vluchtauto in Zaltbommel in de brand hebben gestoken en toen verder zijn gevlucht.M

Martha
Chahid Yakhlaf was volgens de krant een vertrouweling van Gwenette Martha. Hij was op 22 mei 2014 met Martha een shoarmazaak in Amstelveen uitgelopen toen Martha werd geliquideerd. In datzelfde jaar raakte Chahid in Almere gewond bij een poging tot liquidatie.

De politie begon oudejaarsavond meteen met een grootschalig onderzoek waar 25 rechercheurs aan meedoen. Dat neemt vermoedelijk nog enkele dagen in beslag.

'Dode Kerkdriel bekende speler onderwereld'
'Dode Kerkdriel bekende speler onderwereld' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.