FOK! 'In Memoriam' Alle 281 Dood (deel 1)

6. Mei 2015

Mei 2015

01
José Canalejas (90)
Spaans acteur. Canalejas was meestal in westerns te zien maar speelde soms ook rollen in horrorfilms. Zo was de acteur te zien in rolprenten zoals The Sign of Zorro en vervolgens speelde hij in meer dan 90 films als bijvoorbeeld Torrejón City, Gidget Goes to Rome, A Fistful of Dollars, Django, Arriva Sabata!, Horror Express, Bad Medicine, Bianco Apache en Scalp.

John Tout (68)
Brits toetsenist. Tout was bekend van zijn werk met de progressieve rockband Renaissance. Ook was Tout te horen op de elpee Imagine van John Lennon en Argus van Wishbone Ash. John Tout overleed in een Londens ziekenhuis aan een longontsteking.

Grace Lee Whitney (85)
Amerikaans actrice. Whitney speelde in acht afleveringen als Yeoman Janice Rand in de serie Star Trek. Ook was ze te zien op het witte doek in Star Trek: The Motion Picture, Star Trek III: The Search for Spock Star Trek IV: The Voyage Home en Star Trek VI: The Undiscovered Country.

02
Michael Blake (69)
Amerikaans auteur en scenarioschrijver. Blake was de schrijver van het boek Dances With Wolves, dat in 1990 zou worden verfilmd door Kevin Costner. De auteur leverde het script voor de film en mocht daar in 1991 een Oscar voor in ontvangst nemen. Blake stierf in Tuscon na een lang ziekbed.

Ruth Rendell (85)
Brits schrijfster. Rendell was één van de meest succesvolle Britse crimischrijvers, wiens verhalen ook werden verfilmd onder de noemer Ruth Rendell Mysteries. Begin dit jaar werd de schrijfster in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen nadat ze een beroerte had gekregen.

04
Ellen Albertini Dow (101)
Amerikaans actrice. Dow begon haar loopbaan als 70-plusser in de film The Wedding Singer van Adam Sandler en was daarna te zien in series zoals Moonlighting, Murphy Brown, The Golden Girls, The Wonder Years, Star Trek: The Next Generation, ER en Seinfeld.

05
Craig Gruber (63)
Amerikaans bassist. Gruber speelde in de originele bezetting van Ritchie Blackmore's Rainbow. Ook speelde de snarenplukker in de bands Elf, Bible Black, Gary Moore, Raven Lord en vrij recentelijk nog in de groep Zvekan. Gruber overleed aan de gevolgen van prostaatkanker.

06
Errol Brown (71)
Jamaicaans-Brits zanger. Brown was vooral bekend als de voorman van de band Hot Chocolate. De Britse band vergaarde in de jaren zeventig grote populariteit met hits als 'You Sexy Thing' en 'Everyone's a Winner'.

09
Elizabeth Wilson (94)
Amerikaans actrice. Wilzon brak door met Hitchcock's Notorious (1946) en was daarna te zien in klassiekers zoals Patterns (1956), The Birds (1963), The Graduate (1967), The Happy Hooker (1975) en The Addams Family (1991).

14
B.B. King (89)
Amerikaans bluesgitarist, zanger en songwriter. Lees ons uitgebreide eerbetoon aan deze legendarische snarenplukker hier.

21
Dimitri van Toren (74)
Nederlands zanger en kleinkunstenaar. Van Toren werd in de jaren zeventig bekend met liedjes als 'Hé, kom aan', 'Een lied voor kinderen' en 'Jij bent de mooiste'.

Mac Poole (69)
Brits drummer. Poole werkte met bands zoals The Dangerfield Band, Warhorse, The Honeycombs, Billy Ocean, Hazel O'Connor, Big Bertha, Marsha Hunt, Johnny G, Micky Jupp, Rick Wakeman, Magill, Hush, Broken Glass, The Foundations, Hungry Heart, P J Proby, The Vernons Girls, John Leyton, Tommy Bruce, Danny Williams, Freddy Starr, Bradley Walsh, Bobby Davro, Peter Green, Paul Kossoff, Denny Laine, Jet Harris, Heinz, Screaming Lord Sutch, Billie Davis, Nick Simper's Fandango en Gong.

Louis Johnson (60)
Amerikaans bassist. De muzikant, die ook wel Thunder Thumbs werd genoemd, was bekend van zijn band The Brothers Johnson. Ook was de bassist te horen op onder meer Michael Jackson's albums Off the Wall, Thriller en Dangerous, George Benson's Give Me the Night, Herb Alpert's Rise en Stanley Clarke's Time Exposure.

23
Anne Meara (85)
Amerikaans actrice. Meara was moeder van acteur Ben Stiller en was als actrice te zien in films zoals Zoolander en Night at the Museum. Ook was Meara te zien in series zoals All My Children, Sex and the City en The King of Queens.

24
Marcus Belgrave (78)
Amerikaans jazz-trompettist. Belgrave werkte samen met onder andere Ray Charles, Gunther Schuller, Max Roach, Ella Fitzgerald, Charles Mingus, Tony Bennett, Sammy Davis en Dizzy Gillespie. De trompettist overleed aan de gevolgen van hartfalen.

25
Peter Schmidlin (67)
Zwitserse jazz-drummer. Schmidlin was een Zwitserse jazz-drummer die samen met Daniel Humair en Pierre Favre tot de belangrijkste drummers van het land behoorde. Vanaf de jaren zeventig trad de muzikant regelmatig op met grootheden als Johnny Griffin, Dexter Gordon, George Gruntz, Benny Bailey, Gunther Schuller, Art Farmer, Slide Hampton, Jiggs Whigham, Lee Konitz, Kai Winding, Ferdinand Povel, Enrico Rava, Horace Parlan en Clifford Jordan.

26
Vicente Aranda (88)
Spaans filmregisseur en scenarioschrijver. Aranda maakte vanaf de jaren zestig meer dan dertig films over liefde en erotiek. Aranda's bekendste film was Amantes uit 1991, een film noir over een oud-militair die verwikkeld raakt in een driehoeksrelatie in het Spanje van de jaren vijftig.