Game of Thrones: Walk of Punishment

Deze review is een recap van Game of Thrones seizoen 3, aflevering 2 en bespreekt details uit het verhaal. Bevat spoilers, dus je bent gewaarschuwd.

De derde aflevering van dit seizoen voert het tempo wat op, wat zeer welkom was na een traag paar afleveringen. Het blijft een uitdaging om de veelheid aan personages te volgen, maar de makers hebben ervoor gezorgd dat ze allemaal goed herkenbaar en onderscheidend zijn. Er zijn echter zoveel verschillende verhaallijnen dat het allemaal niet meer in een aflevering past. De makers hebben er daarom verstandig aan gedaan door, net als de vorige aflevering, niet alle lopende verhaallijnen aandacht te geven. En daarom zitten we met een Joffrey-loze aflevering. Ook Sansa, Shae, Margaery en Loras schitteren door afwezigheid.

game of thrones

De aflevering begint met de begrafenis van Robbs grootvader en Catelyns vader, Lord Tully. Catelyns broer, Edmure Tully, probeert tevergeefs een brandende pijl de begrafenisboot van zijn vader in te schieten, waardoor zijn oom, Brynden ‘The Blackfish’ Tully, zijn taak geïrriteerd overneemt. Blijkbaar is Edmure ook al geen geweldig strateeg, want zijn neefje koning Robb geeft hem een uitbrander voor een militaire actie die Edmure op eigen houtje heeft opgezet, tegen de orders van de koning in. Hierdoor heeft Edmure weliswaar een kleine overwinning behaald, maar Robb had andere plannen die hij nu in het water ziet vallen. Robb weet donders goed dat Tywin Lannisters de middelen en het geld heeft om deze oorlog veel langer vol te houden dan hij.

Diezelfde Tywin zit in de Small Council te smeden op plannen om de invloed van de Kroon uit te breiden. Hiervoor moet Petyr ‘Littlefinger’ Baelish huwen met Lisa Arryn om de macht te krijgen over het slot The Vale. Wanneer Tyrion opmerkt dat het koninkrijk dan zonder penningmeester komt te zitten, wordt hij prompt gebombardeerd tot nieuwe ‘master of coin’. De zoveelste vernedering, aan Tyrions reactie af te lezen.

Theon wordt zoals vorige aflevering beloofd door een geheimzinnige man bevrijd uit de onbekende locatie waar hij gevangen gehouden werd. Hij ontsnapt op een paard, maar wordt al snel gevonden door een aantal mannen, die qua kleren wel lijken op de mannen die vorige aflevering Jaime en Brienne gevangen namen. Ze staan op het punt om Theon te verkrachten als ze één voor één met een pijl uitgeschakeld worden. De spion, blijkbaar gezonden door Theons zus, helpt hem overeind en samen zetten ze de tocht voort. Theon heeft geen idee waar hij is. Ik ook niet eigenlijk.

game of thrones

Mance Rayder en zijn leger, inclusief Jon Snow, vinden op de plek waar de ziener vorige week dode Kraaien (mannen van de Night's Watch) zag een circulair patroon gemaakt met paardenkoppen. Van de Kraaien geen spoor. Mance beveelt zijn adjudant om Castle Black in te nemen bij de Muur. Jon Snow moet mee en zal dus binnenkort een keuze moeten maken waar zijn loyaliteit ligt.

Diezelfde Kraaien vinden inmiddels weer onderdak bij de schoft Craster. Craster beledigt Samwell en vraagt zich hardop af waarom de uitgehongerde Kraaien hem niet als banket gebruikt hebben. Intussen is één van de dochters aan het bevallen. Het is Gilly, waar Sam gevoelens voor heeft. Helaas baart ze een zoontje, dus die gaat het niet lang maken. Het lijkt me redelijk evident waar dit heengaat. Zal Sam de komende tijd blijken wel degelijk over een paar ballen te beschikken?

Daenarys is nog steeds in de stad Astapor om een leger slaven te bemachtigen. Ze is ontzet wanneer ze een aantal slaven gekruisigd langs de weg, de zogenaamde ‘walk of punishment’ ziet. Ze gaat naar de slavenhandelaar en verzoekt alle 8000 slaven te kopen. De handelaar beledigt haar in zijn eigen taal, die op gekuiste wijze vertaald wordt door de vertaalslaaf. Dany heeft volgens hem misschien net genoeg te bieden voor 123 slaven. Dan doet Dany iets wat zowel Jorah als Barristan, haar beide adjudanten, schokt: ze biedt de handelaar één van haar draken aan.  Het is mooi om te zien hoe het kleine bange meisje wat we leerden kennen in seizoen 1 uitgegroeid is tot een doelbewuste, sterke vrouw die eigenlijk best koninklijk overkomt.

game of thrones

Jaime en Brienne zijn nog steeds in gevangenschap. Jaime weet te voorkomen dat Brienne verkracht wordt door hun gevangnemers, maar overspeelt dan zijn hand wanneer hij denkt dat de leider gevoelig is voor zijn beloftes van geld. De leider speelt even het spel mee maar maakt dan opeens met een mes heel duidelijk hoe hulpeloos Jaime is: hij hakt zijn hand eraf!

Een nogal onverwacht einde van een aflevering die meer verhaalontwikkeling en ook meer humor bevatte. Zo is het amusant om te zien hoe Tyrion als een klein kind zijn stoel met veel kabaal naar de goede plek sleept in de Small Council, of hoe Tyrions schildknaap Podrick als bedankje voor het redden van Tyrions leven drie hoeren tot zijn beschikking krijgt. Blijkbaar is Podrick zo bedreven in het behagen van vrouwen dat hij niet hoefde te betalen.

Het seizoen is nu lekker op gang, dus ik ben benieuwd hoe de overige afleveringen zullen zijn. Volgende week weten we meer!