The Paperboy

The Paperboy is een beetje een viezige film. En dan bedoel ik niet dat het een gorefestein á la Hostel is, of een productie in de stijl van Debbie Does DallasThe Paperboy straalt iets uit wat ik alleen maar kan omschrijven als zweterig. De overtreffende trap van broeierig, zeg maar.

Het verhaal van The Paperboy concentreert zich met name op de broertjes Ward Jansen (Matthew McConaughey) en zijn kleine broertje Jack (Zac Efron). Journalist Ward keert terug naar zijn geboortedorp om samen met zijn schrijfpartner de zaak te onderzoeken van Hillary van Wetter (John Cusack), die volgens Ward ten onrechte ter dood veroordeeld is. Al snel legt hij contact met Hillary’s verloofde Charlotte (Nicole Kidman) die de jonge Jack helemaal inpalmt. Dat doet het onderzoek niet bepaald goed en levert gevaarlijke situaties op.

Paperboy 1

Zoals gezegd is The Paperboy een ietwat zweterige film en dat bedoel ik positief. De sfeertekening is één van de sterkste punten van deze film. Dat komt deels door de locatie waarop het verhaal zich afspeelt: in de moerassen van de Amerikaanse staat Florida waar de hoge luchtvochtigheid zorgt de hoogste gevoelstemperaturen van de gehele Verenigde Staten. Dit wordt met het camerawerk goed overgebracht door de scènes die overdag spelen bijna te overbelichten. Daarnaast wordt het versterkt door het feit dat alle hoofdrolspelers constant zwetend in beeld zijn. Wat ook bijdraagt aan de sterke sfeer is het feit dat eigenlijk alle hoofdpersonen niet per se sympathiek zijn. In de kern hebben ze allemaal egoïstische drijfveren en is loyaliteit, buiten de band die de broers hebben, ver te zoeken.

Aangezien de sfeertekening zo sterk is, is het jammer dat het script dat niveau niet haalt. Het is allemaal niet slecht, maar tegelijkertijd is er ook niet zoveel memorabels aan. De dialogen zijn zeer wisselend van kwaliteit en het tempo is nogal onevenwichtig. Regisseur Lee Daniels (Precious) heeft het niet voor elkaar gekregen om deze onvolkomenheden te compenseren, waardoor The Paperboy een film is die niet steeds je aandacht vasthoudt. Voor je het weet zit je met je mobiel te spelen.

Paperboy 2

Het acteerwerk is ook nogal wisselend van kwaliteit. McConaughey speelt de rol die we zo’n beetje van hem gewend zijn: die van Zuiderling die nooit het achterste van zijn tong laat zien en erg onderzoekend om zich heen kijkt. Hij verrast dan wel niet, maar hij levert wel weer een degelijke prestatie. Efron daarentegen verrast wél, met een rol die aan de ene kant de jeugdige onzekerheid van zijn karakter laat zien, maar gaandeweg de film steeds meer van zijn onschuld verliest. Kidman en Cusack kunnen daarentegen véél beter en gaan zich flink te buiten aan overacting. Het hoort ook wel een beetje bij de rollen die ze spelen, maar het is niet in balans met de rest van de cast. David Oyelowo is tenslotte prima in de rol van de arrogante schrijfpartner Yardley.

Paperboy 3

Over de extra’s op de dvd kan ik kort zijn: die zijn er niet. Geen making of, geen castinterviews met het verplichte kontkussen, niks. Maar The Paperboy is ook niet het type film waar je naderhand nog van alles van wilt weten.

The Paperboy is met name door de sterke sfeer zeker geen straf om te kijken, maar je echt bijblijven doet de film niet. Daarvoor zijn het acteerwerk van de cast, het script en de regie niet goed genoeg. Ben je fan van broeierige thrillers, dan kun je wel je lol op.