Boek: Bianca Mastenbroek - Bottenduider

bottenduiderDat Bottenduider vanaf het begin al verraadt dat het een boek voor jong volwassenen is, is geen schande. De schrijfster, Bianca Mastenbroek omarmt de doelgroep met Bottenduider door een toegankelijk verhaal te vertellen dat niet neerkijkt op de lezer.

Het verhaal is dat van een jonge griet die middels het gebruik van botten de toekomst kan voorspellen. Ze is nog in de leer maar is kundig genoeg om een onheilspellende toekomst voor de koning te zien. Ajala wordt in een wereld vol met geheimen en politieke intriges geworpen en moet zich zien te redden in een vijandige hof.
Ajala is niet de enige die het noodlot af probeert te wenden, ook de page Miron heeft zijn eigen dromen van een toekomst waarin hij een gevierd held is.
De twee nemen het op tegen een verrader die geen enkel middel schuwt om de overwinning te behalen, en vol overgave gebruik maakt van zwarte magie.
Alles lijkt verbonden te zijn met de dood van de koningin, vijftien jaar geleden.

Het is geen moeilijk boek om te lezen, het taalgebruik is simpel, helder en gericht op het vertellen van het verhaal. Daarmee is Bottenduider een goede introductie tot het genre van fantasy. Het is niet geheel origineel, maar het is dan ook niet voor de doorgewinterde dertiger bedoelt.

Het opvallendste aspect aan Bottenduider is het gebruik van zwarte pagina's, het komt nooit over als een goedkope gimmick, maar het geeft het boek wel iets extra's, een onverwacht visueel element dat de lezer juist beter in het verhaal trekt.

Nederlandse fantasy heeft zo zijn reputatie, als jeugdboeken zijn het meestal geslaagde verhalen, als boeken voor volwassenen vallen ze weg naast het aanbod uit Engeland en Amerika. Bottenduider bouwt op de traditie van fantasy zoals die bedoelt is voor volwassenen, maar biedt het aan jongeren aan. Het probeert het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar het levert een aangename leeservaring voor de beginnende, en vooral jonge, fantasy-liefhebber.

Voor meer informatie over Bianca Mastenbroek, bezoek haar officiele website