Boek: Het Bordeaux Complot - Peter Mayle

bordeauxHet Bordeaux Complot van Peter Mayle is niet het werk waar deze olijke zeventiger na zijn dood bekend om zal staan.

Het verhaal is luchtig, zo luchtig dat het zomaar aan je voorbij kan gaan tijdens het lezen van dit boek. In Amerika geeft Danny Roth een interview, om vervolgens tot de ontdekking te komen dat zijn extravagante wijncollectie is gestolen. De verzekeringsmaatschappij is niet van plan om drie miljoen dollar zomaar uit te keren en stuurt hun eigen detective, Sam Levitt, op pad om de gestolen collectie te vinden. De zoektocht laat zich niet door landsgrenzen tegenhouden en voor je het weet, zit het mannetje van de verzekering in Frankrijk.

En daar is dan ook alles mee gezegd. Tijdens de speurtocht gaan we met onze hoofdpersoon mee uit eten, voornamelijk Frans, we drinken er wat bij, voornamelijk Frans, en we komen er allemaal achter dat orgaanvlees stiekem best lekker kan zijn.

Het verhaal lijkt zich af te spelen tussen de bezoekjes aan rustieke restaurantjes en pittoreske cafeetjes door. Dat er geen bevredigend einde aan kleeft is eigenlijk niet zo verwonderlijk na een inhoudsloze zoektocht.

Dat is het probleem van Het Bordeaux Complot, het is het zoveelste boek dat denkt te kunnen profiteren van andermans succes zonder zelf echt moeite te doen om iets neer te zetten dat de moeite waard is.

Peter Mayle is een francofiel, zo veel moge wel duidelijk zijn na het lezen van dit boek. De goede man woont nu een kleine 18 jaar in de Provence en heeft er al heel wat woorden aan vuilgemaakt. Dit boek voelt dan ook niet aan als een boek dat is geschreven door iemand die een verhaal te vertellen heeft, dit boek voelt aan als een poging van Peter Mayle om nog iets relevants te vertellen.

Voor alle francofielen, vinofielen en gourmands is dit een boek dat ongetwijfeld je aandacht vast kan houden, maar voor mensen die viagra niet hoeven te vervangen door referenties aan dure wijnen en evenzo dure gerechten, is dit boek geen aanrader. Het is niet spannend, het is niet gevat, het mist alles dat het nodig heeft om een geslaagde thriller en een geslaagde detective te zijn.

Niet bepaald het boek dat je zou verwachten van de man die tig jaar geleden `Waar kom ik vandaan?`-boeken schreef.