Boek: Makers - Cory Doctorow

makersMakers is een verhaal over hoe onze samenleving eruit kan komen te zien. Bevolkt door cynische consumenten die vastklampen aan nutteloze technologische snufjes en een hunkering naar nostalgie, schetst het een wereld die verdacht levendig en realistisch overkomt. Dat Cory Doctorow ook hier weer zijn onverwerkte Disney-leed laat zien, geeft het geheel een heerlijke ondertoon voor de moderne dertiger en twintiger die zich een mening heeft aangemeten over het reilen en zeilen van de entertainment industrie. Het is wat dat betreft een boek in dezelfde stijl, misschien iets gepolijster, als Down and Out in the Magic Kingdom.

Doctorow geeft ons vlijmscherpe personages die zich door het verhaal bewegen met een sympathieke insteek. De goddeloze neo-nerds die de wereld veranderen door kleine revoluties teweeg te brengen die goed passen in een falend kapitalistisch systeem, de journalisten die de zaken aan het daglicht brengen omdat er eigenlijk niets beters te melden is, en de gladde zelfverzekerde managers en eigenaren van nieuwe ideeën die alles doen voor een degelijk marktaandeel en een zo groot mogelijke impact op de gewenste demografie.

Perry en Lester zijn twee creatieve figuren die hun ideeën niet aan de wereld kwijt kunnen tot ze in contact komen met de gehaaide zakenman Kettlewell, die furore maakte met het bedrijf Kodacell (Kodak en Duracell - twee bedrijven die een eeuwigheid geleden hun relevantie verloren zijn, maar een tweede kans hebben gekregen).
Perry en Lester klimmen naar de top met hun innovatieve creaties, en vallen ongelofelijk hard, en het is de vrijgevochten journaliste-slash-blogger genaamd Suzanne Church, die hun levens volgt en vastlegt terwijl ze hun strijd aangaan met het megalomane Disney.

Cory Doctorow heeft iets dat zijn stijl erg aantrekkelijk maakt voor een groot publiek. Je kunt zijn werk omschrijven als iets dat hipper dan hip klinkt, iets dat helemaal geschreven is voor de Facebook-generatie die overal wel een app voor heeft. Het heeft humor, het heeft diepgang, het heeft iets weg van Douglas Coupland en William Gibson.

Maar Makers is geen perfect boek. Het heeft te lijden onder het gekozen publiek dat lijkt te leven op het internet. Voor iemand die er echt geen kaas van gegeten heeft is Makers een boek dat nooit echt aanspreekt. Zodra je de wonderbaarlijke leeftijd bereikt hebt van veertig is het gedaan met de pret en is Makers, en misschien zelfs Cory Doctorow zelf, een zelfingenomen en vooral zelfverheerlijkend product. Een boek dat zichzelf net iets te glad en gepolijst vindt.

Een aanrader voor het publiek dat zichzelf hoger inschat en mensen die begaan zijn met het lot van hun mobiele telefoon. Het is misschien wel ideaal voor de mensen die weten waar ze aan toe zijn, die durven te dromen van een toekomst vol gemak, en die de potentie zien in wat er allemaal mogelijk is met wat nu stof ligt te vergaren ergens in een warenhuis omdat de marketing afdeling een steek heeft laten vallen. Voor de mensen die weten dat de echte ideeën te vinden zijn bij een jongere generatie.

Een afrader voor het stoffige oude volk dat de veertig gepasseerd is en denkt te weten wat de jeugd van tegenwoordig nodig heeft en wil hebben en krampachtig vast denkt te moeten houden aan oude waarden en vastgeroeste systemen.

Dat dit boek eigenlijk gewoon gratis te lezen is, Cory Doctorow heeft zo zijn idealen wat betreft de distributie van zijn boeken, mag de pret niet drukken. Uiteindelijk is het boek het meer dan waard om te kopen. Met de feestdagen voor de deur niet eens zo'n slecht idee.