Gadget: Teufel Motiv B

Overal met je laptop kunnen gaan zitten en staan en dan goed geluid voor je muziek en of internet-tv krijgen was enkele jaren terug nog een heel gedoe. Meterslange kabels die nog net je stereoset konden bereiken. Mediaplayers, squeezeboxen of Sonos-apparaten brachten uitkomst, maar het was nog steeds best een gedoe. Goede bluetooth speakers zouden je wellicht wel kunnen voorzien van het makkelijke plug & play-concept. Teufel heeft onlangs het bluetoothspeakerpaar Motiv B op de markt gebracht en FOK! kon deze speakers testen.

In de doos zitten 2 stijlvolle witte boxjes van 18 cm hoog, 13 cm breed en 14,6 cm diep, twee kleine voetsteuntjes, een adapter inclusief kabel en een drie meter lange verbindingskabel. Het opzetten van het systeem is kinderspel: een kwestie van de actieve speaker met het elektriciteitsnet verbinden en vervolgens de actieve speaker koppelen aan de passieve speaker door middel van de verbindingskabel. Voor een werkplek als een bureau is de kabellengte van drie meter voldoende, maar voor deze situaties heb je eigenlijk geen bluetoothfunctionaliteit nodig. Een jack in je laptop of mobiel pluggen is evenveel moeite als je apparaat met bluetooth paren en ondervindt geen storingen op de 2,4 Ghz frequentie. Veel gebruikers zouden een dergelijke set in hun keuken, woon- of slaapkamer willen plaatsen en daarvoor is drie meter snoer eigenlijk niet afdoende. Vijf meter snoer zou voor het grootste deel van de huishoudens wel voldoende zijn.

De Motiv B speakers kunnen tot zes bluetoothverbindingen in het geheugen opslaan, dit zorgt voor het sneller paren met eerder gelinkte apparaten. Het tot stand brengen van een verbinding kan in "automatische" of "handmatige" stand gebeuren, maar kost soms wel even moeite. Het paren met apparaten kost soms enkele pogingen om de juiste verbinding tot stand te brengen. De speakers kunnen trouwens ook via een 3,5 mm jack kabel verbonden worden aan je apparatuur, mocht er geen bluetoothfunctionaliteit beschikbaar zijn. De speakers gaan automatisch in slaapmodus na 20 minuten inactiviteit om stroom te besparen. 


Als de boxen operationeel zijn, klinkt het geluid inderdaad veelbelovend voor een 2.0 setje van dit formaat. De twee speakers worden aangedreven door een 48 Watt klasse D versterker met Bi-amping. Elke speaker beschikt over een tweeter en een mid-bass driver, elk door een eigen DSP-gecontroleerde D-klasse versterker aangestuurd, wat de niet-lineaire vervorming moet verminderen en klanken nauwkeurig moet laten doorklinken. De bass-reflexconstructie kan volgens de informatie een strakke bass tot 65 Hz produceren. Het totale bereik van de set is 65 Hz - 22 kHz. De bass is inderdaad stevig te noemen, maar mist nog de diepte en dynamiek van goede (sub)woofers van een groter formaat. De midden en hogere frequenties zijn helder, scherp en strak, al kan het geheel soms een beetje schel klinken en mist het de echte levendige dynamiek. Bij hogere volumes valt dit allemaal wat beter samen. De speakers zijn voorzien 4.0 bluetooth functionaliteit inclusief aptX codecs, A2DP en AVRCP-technologie voor draadloze muziekoverdracht zonder kwaliteitsverlies. Het nadeel van bluetooth blijft wel dat er geluidsdips kunnen ontstaan doordat het systeem op dezelfde frequentie opereert als het leeuwendeel van de WiFi-netwerken en andere draadloze randapparatuur. Bij een matige 4.0 bluetooth dongel kan het zelfs erg irritant worden en veel voorkomen. Nieuwere apparatuur met ingebouwde 4.0 bluetoothtechnologie had hier nauwelijks last van.


De Motiv B speakerset van Teufel produceert een goed, helder en strak geluid, maar hiervoor moet je een redelijk forse prijs betalen. De set heeft een adviesprijs van 250 euro, wat toch in het hogere segment valt voor een speakerset die je op je laptop, mobiel of pc wilt aansluiten. Voor werk- of gameplekken zijn goede systemen met een grote subwoofer in dezelfde prijsklasse goed te vinden en is de bluetoothfunctionaliteit niet nodig. In andere ruimtes kan het korte snoer van drie meter voor wat plaatsingsproblemen zorgen. De bluetoothverbinding is wel ideaal voor het neerploffen waar je maar wilt en lekker luisteren naar je favoriete muziek, of het nu via een streamingsdienst, YouTube of je lokale muziekcollectie is. De vraag is echter of 250 euro niet wat veel is hiervoor en of andere systemen van eenzelfde prijs niet voor een voller en dynamischer geluid kunnen zorgen.