Gadget: Zonoki B80

Je ziet tegenwoordig steeds meer producten op de markt met bluetoothfunctionaliteit. Draadloze apparatuur is niet meer weg te denken uit de maatschappij en de draadloze ontwikkeling groeit gestaag. Hoofdtelefoons zijn waarschijnlijk de apparaten waarbij het meest op bedrading gevloekt wordt: de kabel is te kort, de draden blijven ergens achter haken en daarnaast zijn de kabels tevens gevoelig voor breuken. Draadloze hoofdtelefoons worden daarom steeds populairder, zeker nu de technologie voor draadloze communicatie tussen apparaten beter wordt. FOK! kreeg van Dealextreme de bluetooth hoofdtelefoon Zonoki B80 om te testen. 

In de doos treft de koper de headset zelf aan die ook een ingebouwde microfoon bevat, een USB kabel van 1 meter om de koptelefoon op te laden, een stoffen opbergzak en een korte handleiding die geheel in het Chinees is. Het laatste is natuurlijk niet erg handig, zeker niet aangezien er ook geen anderstalige handleiding op het internet circuleert en het Chinees van de meeste Nederlanders te wensen overlaat. Gelukkig is de bediening vrij eenvoudig en de tekens op de headset spreken vrijwel voor zich. Alleen het activeren van de headset is wat lastig aangezien je de powerknop ongeveer 10 seconden ingedrukt moet houden (het lampje begint afwisselend blauw en rood te knipperen) voordat het als apparaat zichtbaar wordt voor je apparatuur. De volumeknoppen zitten onder de powerknop op de achterkant van de linkerschelp, op de rechterkant zitten de play/pauseknop en de voorwaarts/achterwaarts knoppen. De over-ear hoofdtelefoon is vrij licht en buigzaam. De schelpen zijn handig naar binnen inklapbaar om zo ruimte te besparen bij opbergen en vervoer.

Na het activeren is de B80 eenvoudig te detecteren op je laptop of mobiele telefoon. De bluetoothversie van deze Zonoki B80 is V2.1 met EDR en A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) functionaliteit. Bij lange na niet de beste bluetoothversie op de markt helaas dus, maar door middel van de EDR en A2DP ook niet zo slecht als de eerste bluetooth koptelefoons. Het geluid is redelijk te noemen, het middenbereik is redelijk goed, maar de hoge en lage frequenties zijn stukken minder waardoor het resultaat een behoorlijk vlak en niet erg dynamisch geluid is. Voor de prijs (~33 euro) en de bouw hoef je ook geen wonderen te verwachten, maar de B80 is een goede koop voor iemand die gemak boven kwaliteit stelt. Als je gewend bent aan lossy formats van mindere kwaliteit, dan kan je met deze B80 prima uit de voeten. Op je werk kan je bijvoorbeeld ook makkelijk één schelp naast je oor plaatsen, muziek luisteren, en toch niet volledig afgesloten zijn van je omgeving. Het maakt het opstaan en even een bak koffie halen ook makkelijker, het bereik van de Zonoki is ongeveer 15 meter en kan vrij goed met dikke muren en blokkerende structuren omgaan.

Het lastige van bluetooth blijft wel dat het opereert op een frequentie van 2.4GHz, net als de meeste wifi-netwerken, draadloze muizen, keyboards en zelfs magnetrons om je heen. Dit kan zorgen voor het kort wegvallen van signaal en dus geluid, iets wat een actieve luistersessie niet ten goede komt. Een ander nadeel is dat de koptelefoon na ongeveer 10 uur gebruik opgeladen moet worden. Midden in je luistersessie kan het dus zo zijn dat je zonder geluid zit. Gelukkig kom je met 10 uur wel de meeste werkdagen of vliegreizen door, dus geen onoverkomelijk probleem, maar het betekent wel regelmatig aan de lader hangen (een oplaadstekker voor 220V is niet meegeleverd).

Al met al een goede headset voor iemand die niet veel geld uit wil geven en het gemak van een dergelijk draadloos bluetoothapparaat beter waardeert dan de muziekkwaliteit die de B80 produceert.