Radio 3sixty

De Duitse audiofabrikant Teufel heeft zijn WiFi-assortiment onlangs uitgebreid. Naast de bekende WiFi-soundbars en -speakers komt het bedrijf nu met een wereldontvanger voor de 21e eeuw, de WiFi-radio "Radio 3sixty". Het apparaat combineert een aantal functionaliteiten die eerder nog niet samenkwamen in hun geluidsapparatuur: DAB+, internetradio, FM-radio, bluetooth aptX, Spotify Connect, wekfunctie, sleeptimer en USB-powerbank.

De radio heeft een grootte van ongeveer een 6-pack halve liters (28x17,5x16cm bxhxd) en is voorzien van 13 druktoetsen (power, source, bluetooth, 5 programmeerbare zenders, alarmfunctie, skip vooruit, achteruit, menu en back), 2 draai&druk-wielen en een display aan de voorkant. Via Source selecteer je gemakkelijk en snel de verschillende radiofuncties (DAB+, FM of internetradio) of connectiviteit (Bluetooth, Spotify Connect, Network Media, AUX in). Voor FM radio zit er een uitschuifbare antenne aan de achterkant gemonteerd die zorgt voor een goede ontvangst. DAB+ kanalen zijn na een korte scan eenvoudig te ontvangen en selecteren via het menu op de display en 5 zenders zijn voor te programmeren. De grootste schat aan muziek haal je uiteraard binnen via internetradio, waar de keuze aan zenders gigantisch is. Via de stationslijsten kan je keuzes eenvoudiger maken door op lokale zenders, populaire stations, of op specifieke genres, met daarin nog een laag aan uitgelichte veel geluisterde zenders. Zenders sla je heel makkelijk op onder Favorieten door het Select draaiwiel wat langer in te drukken. Mocht je de voorkeur geven aan je eigen muziekbibliotheek dan biedt Spotify Connect met een druk op de knop uitkomst. Met de wek- en sleeptimer functie kan je dan ook nog eens wakker worden met een flinke bak herrie of indommelen met een rustgevende ambient zender. Ook is het display voor de nodige nachtrust te dimmen tot zeer laag niveau waardoor er weinig licht de slaapkamer in straalt. De snoozefunctie is te activeren door het indrukken van de volumeknop. De bediening van al deze functies is erg makkelijk, intuïtief en ze hebben een snelle reactietijd.

 

Het geluid uit dit compacte doosje komt uit 2 naar bovengerichte speakers en een 90 mm subwoofer aan de onderzijde die samen met de Dynamore-technologie moet zorgen voor het ruimtevullende 360 graden effect. Het geluid is op normaal volume prima en zoals we het van Teufel gewend zijn: helder en mooie balans tussen de hoge en lage bastonen en in slaapkamers ontstaat er een vol en ruimtevullend geluid. In grotere ruimtes is het normale volume niveau niet toereikend, en ondanks dat het volume van de 3sixty met zijn 30W behoorlijk hard kan voor zijn klein doosje, wordt het geluid vanaf 70% van het maximale volume wel vrij schel en wat vervormd. Voor slaapkamer, badkamer of keuken is het echter geen probleem. Wat betreft in te stellen taalopties zou je een behoorlijk bibliotheek aan talen verwacten, maar de 3sixty is verrassend genoeg alleen in Duits of Engels voorgeprogrammeerd.

 

Samenvattend is de Teufel 3sixty een goed audio-apparaat dat veel functies handig bij elkaar brengt en in kleine ruimtes zoals een slaapkamer een prima geluid en veel mogelijkheden geeft. Zeker als wekkerradio zijn alle gewenste opties aanwezig. Echter is de prijs van de WiFi-radio met 280,- wel hoog, zeker als je het apparaat zou willen gebruiken in een grotere ruimte. Dan is wellicht een WiFi- of Bluetooth-speaker met een betere balans een geschiktere optie.