DVD: Xtreme Martial Arts

Mike "Chat" Chaturantabut, zevenvoudig wereldkampioen martial arts, richtte XMA op, Xtreme Martial Arts. Als leraar van vijfvoudig wereldkampioen Matt Mullins beheerst hij de Oosterse vechtsporten tot in perfectie. Op deze DVD krijg je dan ook de kans om een aantal grootmeesters aan het werk te zien, waarbij zeer veel aspecten van martial arts worden belicht. Dit alles in de vorm van een hoofdfilm in breedbeeld. De DVD bevat geen extra's, het geluid is er enkel in 5.1 kanaals uitvoering.


Allereerst maak je als kijker kennis met Animal Logic, het Australische bedrijf dat onder andere special effects deed voor de film 'The Matrix'. Met hypermoderne technologie meten zij alles wat er in de lichamen van Matt en Mike gebeurt, om zo zaken als spieractiviteit en beweging precies te registreren en analyseren. Hun beide lichamen worden gescand in 3D, dat levert verbluffend mooie beelden op waardoor je precies kunt zien waarom bepaalde bewegingen effectief zijn, of juist niet.

De moderne techniek wordt gebruikt om gedurende de anderhalf uur durende documentaire inzicht te geven in de bijzonder veelzijdige wereld van martial arts. De afwisseling op de DVD is enorm, zo krijg je tussendoor steeds mini features te zien over diverse wapens die worden gebruikt bij de vechtsporten, zoals de bo (een stafwapen) en de katana (een lang zwaard). Ook volg je Matt in zijn poging een comeback te maken door mee te doen aan de US Karate Open, misschien wel het meest prestigieuze toernooi ter wereld. Matts leraars, mentors en zelfs zijn eigen leerling komen aan het woord en laten zien wat ze Matt kunnen leren, of van hem kunnen leren.


Het switchen tussen de verschillende programmadelen maakt dat de DVD nooit verveelt. Sterker nog, je kijkt steeds uit naar het volgende stukje en zit dus eigenlijk anderhalf uur aan de buis gekluisterd. De korte terugblikjes en vooruitblikjes die zijn gebruikt toen de documentaire op Discovery werd uitgezonden zijn soms wel een tikje vervelend, maar echt storend wordt het nooit. Je hebt immers geen last van reclame!

Xtreme Martial Arts is een ontzettend leuke DVD voor iedereen die van martial arts houdt. Er komt enorm veel aan bod, waaronder traditionele aspecten zoals de kracht van de geest en het gebruik van een lichaam om veel kracht te kunnen zetten, maar ook de oude meesters en de moderne vechters komen uitgebreid aan bod. Kortom: leerzaam en leuk!


Label: Discovery / House of Knowledge Releasedatum: 26 juli 2005 Waardering:



Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!