The Division

Tom Clancy zorgt altijd voor verhalen met spionage, speciale diensten of een groot complot, vaak gecombineerd. En ja hoor, ook in The Division is er een nieuwe geheime dienst die in dit geval in een volledig ontregeld New York moet redden van de ondergang.Header

Het verhaal is niet wereldschokkend vernieuwend. Sterker nog, het schijnt dat de naam van Tom Clancy er maar bij is geplakt, maar dat hij er niets mee van doen heeft. Nou goed, het verhaal in een notendop: een pandemie breekt uit en enkele dagen later is er paniek omdat zekerheden uit ons economische systeem stuk voor stuk wegvallen. De mensheid weet niet goed meer wat ze moeten doen en vervallen in chaos, diefstal en moord om zo aan spullen te komen. Ieder voor zich en natuurlijk zijn er mensen bij die geen geweten meer hebben. Insert een verzonnen geheime dienst die in 2007 al in het leven is geroepen om zich voor te bereiden op de chaos die na een pandemie ontstaat.

The Division

Het verhaal klinkt niet heel origineel, maar dat maken de graphics, gameplay en de tot nu toe bekende features helemaal goed. The Division is namelijk een moderne RPG in een online openwereld. Het is als singleplayer te spelen, maar eigenlijk gebouwd met co-op en multiplayer als kern. Je wordt in een vervallen New York geplaatst dat, ook als jij uitgelogd bent, doorgaat met bestaan. De divisie moet de stad er weer bovenop helpen en zorgen dat het een veilige plek wordt door de zekerheden die er eerst waren weer op te bouwen.

The Division is een next-gen titel die gemaakt is met de Snowdrop-engine. Voor mensen die het niet kennen, en dat zijn er heel wat, deze engine zorgt voor schitterende beelden van een vervallen New York, met een realisme dat je ook echt gelooft dat je in New York bent en dat de boel in verval is geraakt. Dynamische belichting, binnen en buiten, gedetailleerde textures zorgen voor een realistisch stad die in chaos verkeerd. Een blik op de screenshots en trailer en je ziet hoeveel sfeer er uit die beelden ademt.

The Division

In dit New York is er van alles aan de hand. Bendes maken wijken onveilig, er vinden overvallen plaats, maar ook jouw divisie heeft wapens en andere levensmiddelen nodig. Kortom, werk aan de winkel. Op de kaart van de stad zul je bepaalde gebeurtenissen wel aangekondigd zien worden, andere zaken gebeuren spontaan of moet je zoeken. Het doen van deze events zorgt ervoor dat de stad uiteindelijk veiliger wordt en dat je zelf een sterkere eenheid wordt.

The Division

In de demo bevindt het team in New York zich drie weken na de pandemie. Ze lopen door de stad en horen schoten bij een politiebureau. Door de agenten te helpen wordt het politiebureau weer functioneel en wordt de wijk dus veiliger, dus een nuttige gebeurtenis om in te grijpen. Aangekomen zien we hoe gedetailleerd het spel is. De gameplay is zoals te verwachten bij een Clancy-spel. Tactiek gecombineerd met juiste cover zoeken en teamplay. Een vijand achter een auto? Geen probleem, want kogels vliegen realistisch door ruiten of andere obstakels heen. Andersom werkt het zo, dus zelf schuilen achter een auto blijft opletten omdat de vijanden je uit je schuilplek willen lokken. De wereld en de dingen die gebeuren worden geloofwaardig neergezet en dat komt de sfeer weer ten goede.

The Division

Teamleden specialiseren zichzelf door wapens en skills. Een tank met kogelwerend vest en wil je met één lid de snipertoer op? Er is een gehele skilltree, aan jouw de keuze. De tablet krijgt een rol in The Division. Diegene met de tablet bestuurt dan een drone in dezelfde wereld, waar alles te zien is dat er gebeurt op de consoles, maar dan van bovenaf. De drone is een serieuze hulp voor het team. Naast genezen of buffs uitdelen gaat het op verkenning uit en highlight het vijanden. Als de drone een meer ervaren drone is geworden is het zelfs een aanvallende robot die kan schieten. Dat schieten handig is staat buiten kijf, het highlighten is weer handig om een verborgen vijand voor je teamleden uit te lichten zodat ze hem uit zijn schuilplaats kunnen krijgen. Als de drone een hoger level bereikt heeft krijgt het een actiemeter die de robot kan gebruiken om bijvoorbeeld een missile strike op te roepen.

The Division

Als eenmaal de agenten bevrijd zijn, krijgt het team toegang tot een wapenvoorraad. Om de wapens te houden moet je naar buiten lopen en een opvallende vuurpijl afschieten. Maar dat zorgt ook voor aandacht aan andere spelers en NPC's in het spel. En laat die spelers juist hun eigen divisie hebben die ook op zoek zijn naar nieuwe voorraden en wapens. In The Division ben je dus niet alleen bezig tegen NPC's, maar maken andere spelers je het leven ook zuur. Of je andere spelers vaker dan dit tegenkomt is nog onbekend.

The Division wordt een van de eerste moderne open wereld RPG's op next-gen. Niet alleen de graphics hebben een flinke boost gekregen, zoals te verwachten valt, maar de combinatie van tactiek in een open wereld die vol met actie zit is helemaal iets om naar uit te kijken. Hopelijk blijft die actie gevarieerd genoeg om lang boeiend te blijven. En wat wordt het betaalmodel? Gratis, abonnement, of microtransacties? Wat en hoe gaan al die spelers samen- of elkaar tegenwerken? Gaat het virus zelf nog iets betekenen? Meer informatie is er niet gegeven. Tom Clancy heeft vast een geheime eenheid bedacht om de antwoorden op al die vragen te bewaken. The Division komt ergens in 2014 uit voor Xbox One en PlayStation 4. Volgens de ontwikkelaar die sprak ook op pc, maar op internet wordt dat juist weer ontkracht, dus dan is even afwachten.