COVID-19: Ollongren positief getest, formatiegesprekken stilgelegd

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren is positief getest op corona. Naast haar ministerschap is de D66-prominent dezer dagen samen VVD-kopstuk Annemarie Jorritsma verkenner voor de formatie van een nieuw kabinet na de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week. Die gesprekken zijn nu stilgelegd.

Vandaag zouden de verkennende gesprekken voor een coalitie verder gaan met gesprekken met Mark Rutte en Sigrid Kaag, dat gaat dus niet door. Opmerkelijk genoeg was Ollongren vanochtend nog wel op het Binnenhof aanwezig. Maandag werd bekend dat staatssecretaris Mona Keijzer positief is getest op corona.

Ollongren en Jorritsma spraken eerder deze week alle zeventien fractieleiders van de partijen die in de nieuwe Tweede Kamer plaats zullen nemen. Of er nog hen nog gevolgen zullen zijn is nog niet bekend.

Update 10.59 uur:

Jorritsma heeft zojuist laten weten dat ze niet in quarantaine zal gaan na de positieve test van Ollongren, wel zal ze zich laten testen. Als de 1,5 meter te allen tijde is bewaard hoeft dat strikt noodzakelijk gezien ook niet, slecht voor de beeldvorming is het echter wel.

Mark Rutte is negatief getest zo laat politiek verslaggever Jaap Jansen via Twitter weten. Ook Wopke Hoekstra en Kaag hebben zich laten testen met een negatieve uitslag als resultaat.

PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen geeft het goede voorbeeld en laat via Twitter weten uit voorzorg in quarantaine te gaan. Ook Sylvana Simons heeft laten weten uit voorzorg in quarantaine te gaan.