FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 25 maart 2021

Alerte bejaarde vrouw trapt niet in pinpasfraude

Een 83-jarige vrouw uit Borne wist door haar eigen alertheid te voorkomen dat zij slachtoffer werd van een veelvoorkomende babbeltruc waarbij oplichters zich voordoen als medewerker van een bank. Na het lezen van meerdere berichten in de media over deze vorm van criminaliteit ging er bij het beoogde slachtoffer direct een lampje branden toen zij werd gebeld door haar bank.

De alerte dame kreeg donderdag 18 maart een berichtje op haar telefoon dat afkomstig was van de bank. Daarin stond dat haar bankpas was verouderd en ook werd een link meegestuurd waarmee ze een nieuwe pas kon aanvragen. Toen mevrouw op de link klikte begon er iets te dagen. Doordat er de afgelopen maanden meermalen via diverse media wordt gewaarschuwd voor oplichters die zich voordoen als bankmedewerkers, besloot ze niet verder in te loggen op de site maar naar de bank te gaan.

Brievenbus afgeplakt
Na contact met de bank bleek dat haar eigen bankpas buiten werking was en dat er een nieuwe pas was aangevraagd – echter was dit niet gebeurd door mevrouw zelf. De nieuw aangevraagde pas zou vermoedelijk 20 maart met de post worden bezorgd en werd direct geblokkeerd. Dat criminelen de bankpas hadden aangevraagd en van plan waren deze te onderscheppen, bleek zondagochtend 21 maart.

De brievenbus van mevrouw was afgeplakt en er hing een briefje op met het verzoek aan de postbode om de post onder de deurmat te leggen. Mogelijk is de nieuwe bankpas inderdaad onder de deurmat gelegd en daar weggehaald door oplichters, want het slachtoffer heeft de bankpas niet ontvangen. Doordat hij al geblokkeerd was, konden de criminelen geen schade aanrichten op de rekening van mevrouw.

De politie is erg blij met het alerte handelen van de 83-jarige dame. "Deze vorm van oplichting is zo geraffineerd, het lijkt zo echt, dat veel mensen erin trappen. We waarschuwen veel maar desondanks worden nog veel mensen slachtoffers van deze criminelen. Gelukkig deze mevrouw niet, heel knap hoe zij gehandeld heeft", zegt de agent die de zaak behandelt.

'PSV bepaalt vraagprijs na Italiaanse belangstelling voor Donyell Malen'

In de zoektocht naar een 'jonge, sterke en getalenteerde' spits is AC Milan uitgekomen bij Donyell Malen, zo weet La Gazzetta dello Sport te melden. De roze sportkrant schrijft tegelijkertijd dat PSV hoog inzet, want de Eindhovenaren verlangen dertig miljoen euro voor de 22-jarige spits. Naast Malen zou ook Benfica-spits Darwin Núñez in beeld zijn bij de huidige nummer twee van de Serie A.

Malen bevindt zich al jaren op de radar van AC Milan, maar kan nu op concrete belangstelling van de Italiaanse grootmacht rekenen. I Rossoneri zoeken naar een 'jonge, sterke en getalenteerde' spits, die vermoedelijk voor de lange termijn de opvolger van Zlatan Ibrahimovic zal moeten worden.

La Gazzetta dello Sport houdt er echter rekening mee dat Malen door zaakwaarnemer Mino Raiola ook weleens ergens anders naartoe gebracht kan worden, want er wordt gesteld dat de belangenbehartiger de spits van PSV bij Dortmund zal aanbieden als Erling Braut Haaland vertrekt.

PSV zet in ieder geval hoog in, want de Eindhovenaren verlangen naar verluidt een transfersom van dertig miljoen euro voor Malen. De spits werd in de zomer van 2017 voor 600.000 euro overgenomen van Arsenal en ontwikkelde zich uiteindelijk tot basisspeler in de hoofdmacht.

Malen - wiens contract nog doorloopt tot medio 2024 - was dit seizoen voorlopig goed voor 23 doelpunten en 8 assists in 39 officiële wedstrijden.

Overigens is AC Milan ook in de markt voor Núñez, voor wie Benfica afgelopen zomer 24 miljoen euro overmaakte naar Almería. De 21-jarige Uruguayaanse spits kende een vliegende start bij de Portugese grootmacht, maar zijn productie is in de afgelopen maanden wat gestokt.

Benfica-trainer Jorge Jesus voorspelde in november dat Núñez de duurst verkochte speler in de clubhistorie gaat worden. Als Núñez inderdaad de duurst verkochte speler in de clubhistorie van Benfica moet worden, moet er diep voor hem in de buidel worden getast. Het record staat voorlopig op naam van João Félix, voor wie Atlético Madrid in de zomer van 2019 126 miljoen euro neertelde.

Verstappen: "We gaan het wel zien"

Aan de vooravond van het eerste raceweekend weigert Max Verstappen zich door Mercedes in een favorietenrol te laten duwen. Wel kijkt de Nederlander met tevredenheid terug op de testdagen op de baan in Bahrein.

"We gaan het wel zien", zo vertelt de Red Bull-coureur aan Verstappen.nl als hij gevraagd wordt naar een mogelijke favorietenrol. "Daar schiet je niets mee op en het leidt alleen maar af. Ik moet me focussen op mijn werk, kalm blijven en punten scoren als die verdeeld worden."

Verstappen keek met met een goed gevoel terug op het testweekend. "De auto werkte, dat is wat je wil. Zeker als je zo weinig tijd hebt, hoop je dat het zo gaat, dus daar zijn we tevreden mee. Het is moeilijk te zeggen waar de vooruitgang precies in zit, maar het belangrijkste was dat de auto voorspelbaarder is geworden. Zelfs met veranderingen in wind en temperatuur tijdens de test. Dat voelde goed. Dus ik heb vertrouwen. Maar dat heb ik altijd, in mezelf, ook als ik achteraan zou rijden."

Ook over de samenwerking met zijn nieuwe teamgenoot Sergio Perez is Verstappen positief. "Het verloopt tot dusver prima. Ik ken Sergio natuurlijk al jaren, maar nu we samenwerken krijg je meer inzichten over hoe hij werkt en zijn ervaringen in het verleden. Ik hoop dat we als team goede punten kunnen scoren samen en zo druk kunnen zetten op Mercedes."

'Waarom geen buitenlands team toevoegen in de Keuken Kampioen Divisie?'

Marc Boele, directeur van de Coöperatie Eerste Divisie (CED), laat een proefballonnetje los wat betreft de toekomst van de Keuken Kampioen Divisie. De bestuurder zou het helemaal niet gek vinden als er op termijn een buitenlandse ploeg wordt toegevoegd aan de competitie. Boele denkt dat een dergelljk initiatief zeker in deze coronatijden voor een enorme boost kunnen zorgen.

"Voorbeeldje: toen Stefano Lilipaly als Telstar-speler werd opgeroepen voor het nationale elftal van Indonesië had dit een enorme impact op de KKD", licht Boele zijn idee nader toe in een interview met het Algemeen Dagblad.

"Opeens merkten we dat een online-item van Telstar geen tweeduizend, maar honderdduizend hits had." In dat kader wil de KKD-topman de buitenlandse markt verder verkennen.

"Waarom voegen we niet een buitenlands team toe, onder dezelfde condities als de Jong-teams? Begrijp me niet verkeerd, hoor, het is slechts een gedachte."

"Maar ik vind wel dat je na moet denken over hoe je de competitie meer exposure bezorgt. En uiteindelijk ook meer inkomsten voor de clubs."

"In die zin zou ik het geen gekke gedachte vinden, Bali United in de Keuken Kampioen Divisie", verwijst Boele naar naar de topclub uit Indonesië, waar Lilipaly sinds 2017 onder contract staat.

De directeur is sowieso van mening dat er op een innovatieve manier moet worden gekeken naar de invulling van de competitie, zeker omdat veel clubs in de Keuken Kampioen Divisie de gevolgen van de coronacrisis op financieel gebied bijna dagelijks ondervinden.

"Veel KKD-clubs, zeker de kleinere, vormen al langer een bedreigde diersoort. Ronduit knap is het dat ze overleven. Maar dat wordt steeds lastiger", waarschuwt Boele voor faillissementen op het tweede profniveau in Nederland.

"De totale schade voor KKD-clubs is nu al twintig miljoen euro. En dan ga ik uit van het scenario dat seizoenkaarthouders straks niet massaal compensatie verlangen voor hun gemiste wedstrijden. Doen ze dat onverhoopt wél, dan loopt die schade op tot 30 á 35 miljoen", aldus de bezorgde Boele.

Dit wordt de nieuwe indeling van de Tweede Kamer

Na de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week is er achter de schermen van het parlement gewerkt aan een ingewikkelde puzzel: de indeling van de Kamer. Zeventien partijen moesten een plaatsje krijgen en het liefst een handige, met goede buren. Na wat geschuif is de griffie er sneller dan vier jaar geleden in geslaagd, een indeling te maken waar iedereen zich in kan vinden, zo schrijft het NRC.

De partijen hebben in ieder geval graag een plekje aan het gangpad, dat is handig voor snelle interrupties tijdens debatten. Ook heeft elke partij eisen over de plek, zo wilde Forum voor Democratie na de vorige verkiezingen niet achter de PVV zitten omdat die partij te rechts zou zijn.

Maar na enkele aanpassingen kon de griffie van de Tweede Kamer al snel de nieuwe indeling van het parlement afronden. In de eerste opzet zat de SGP niet in de buurt van hun ‘confessionele vrienden’ (CDA en ChristenUnie). Na wat schuiven hebben ze nu de CU als buren gekregen. "We kunnen nu weer goed overleggen", aldus vertelde SGP’er Roelof Bisschop tevreden aan het NRC.

Aan de rechterflank zijn JA21 en Forum voor Democratie buren geworden. Dat kan wat gevoelig liggen voor FVD-voorman Thierry Baudet. Aan zijn rechterhand ziet hij voortaan zijn voormalige partijgenoten die zich december vorig jaar afsplitsten. "Het gangpad is voldoende buffer", aldus JA21-lijsttrekker Joost Eerdmans. Of Baudet er ook zo over denkt is de vraag, hij noemde de partij van Eerdmans eerder 'Judas Alliantie'.

Wat verder opvalt is de drukte in het meest linkervlak. Maar liefst zes verschillende partijen hebben daar een plekje gekregen. Daar is Volt het kind van de rekening van geworden. De nieuwe partij had liever meer in het midden van de Tweede Kamer willen zitten.

De felbegeerde plekjes vooraan de vakken zijn naar de zes grootste partijen gegaan. Een logische keuze die wel pijnlijk uitpakt voor GroenLinks. Die partij zat de afgelopen zittingsperiode op de eerste rij maar moet nu weer plaatsmaken voor de PvdA.

Verdachte (47) opgepakt voor bommelding Binnenhof

Het was toch al zo'n rustig dagje in politiek Den Haag dus dit kan er ook nog wel bij. Een half uurtje geleden heeft de politie van de Hofstad bekend gemaakt dat het Binnenhof is ontruimd vanwege een bommelding.

Update 18.20 uur

Loos alarm op het Binnenhof, de politie heeft geen 'bijzonderheden', zoals ze het zelf noemen, aangetroffen.

Update 20:35 uur
De politie heeft een 47-jarige man uit Alphen aan den Rijn aangehouden voor het doen van een bommelding bij het Binnenhof.  Even na 17.00 uur werd er een telefonische melding gedaan dat er een bom op het Binnenhof zou liggen. Direct werd het Binnenhof ontruimd en de directe omgeving afgezet. Het Team Explosieven en Veiligheid van de politie heeft uitgebreid op het Binnenhof onderzoek gedaan. Er werden uiteindelijk geen explosieven aangetroffen. Rond 18.00 uur werd de ontruiming van het Binnenhof weer opgeheven.

Verdachte aangehouden
Rechercheurs deden ondertussen onderzoek naar de identiteit van de beller. De beller werd korte tijd later in een woning in Alphen aan den Rijn aangehouden. Deze 47-jarige man uit Alphen aan den Rijn is inmiddels ingesloten aan een politiebureau waar hij later zal worden gehoord.

Back 4 Blood uitgesteld tot oktober

De nieuwste game van Turtle Rock Studios, Back 4 Blood, moest uitkomen op 18 juni. Moest, want de ontwikkelaar heeft de game uitgesteld tot oktober.

De nieuwe release date is 12 oktober om precies te zijn. Wel komt er deze zomer een open beta, dus fans hoeven niet tot oktober te wachten om met de game aan de slag te gaan. Back 4 Blood is een co-op FPS uit de handen van de originele makers van Left 4 Dead.

Returnal is goud en komt uit in april

Returnal, de volgende grote PlayStation 5-exclusive uit handen van Housemarque, is goud. De game lijkt hiermee de release date van 30 april te halen, na eerder uitstel.

De studio maakt het nieuws via Twitter bekend, waarin ze het team, PlayStation Studios en andere teams die hebben bijgedragen aan de game bedanken.

Random Pics van de Dag #267

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Chaves soleert na zege in Ronde van CataloniŰ en pakt eerste winst in twee jaar

Esteban Chaves heeft in de Ronde van Catalonië de bergrit naar Port Ainé. Op de slotklim reed de kleine Colombiaan weg uit de groep van de favorieten en hield vervolgens stand. Voor Chaves was het zijn eerste zege in twee jaar. Adam Yates blijft leider in het algemeen klassement.

De vierde etappe in de honderdste editie van de Volta Ciclista a Catalunya was de koninginnenrit in de Catalaanse wielerronde. Met één klim van de eerste categorie en twee beklimmingen van de buitencategorie konden de klimmers zich volop laten zien.

Vanuit de start reden elf renners weg uit het peloton en namen een maximale voorsprong van vier minuten. In die kopgroep zaten onder meer Lennard Kämna en Rigoberto Uran. Kämna was de beste geklasseerde renner van de kopgroep en op de voorlaatste klim liet hij zijn medevluchters achter zich.

Kämna, die voorafgaand aan de rit op de dertiende plaats stond op anderhalve minuut van leider, kreeg geen ruimte van Ineos. Het Britse team met de klassementsleider Adam Yates in de ploeg zorgde voor een strak tempo en Kämna werd aan de voet van de slotbeklimming bijgehaald 3n vervolgens achtergelaten.

Op de slotbeklimming (Port Ainé: 18,7 km aan 6,8%) bleef team Ineos gas geven en de Britse ploeg, met eerst Rohan Dennis en later Richard Carapaz aan kop, dunde het peloton langzaam uit. Even leek het treintje van Ineos te ontsporen nadat Carapaz materiaalpech had, maar hij kwam snel terug aan kop van het peloton.

Op het moment dat Carapaz materiaalpech had testte Steven Kruijswijk even zijn benen, alleen werd hij snel weer bijgehaald door team Ineos. Esteban Chaves had wel meer succes met zijn aanval. De Colombiaan werd woensdag al tweede en ook vandaag toonde hij zijn goede benen. Hij ging op zeven kilometer van de top ervandoor en zou uiteindelijk zeven seconden voorsprong houden aan de finsih. Voor Chaves was het zijn eerste zege in twee jaar.

In het algemeen klassement hield Yates de leiding in het algemeen klassement. De Engelsman heeft een marge van 45 seconden en 49 seconden voorsprong op zijn ploeggenoten Richie Porte en Geraint Thomas. Wilco Kelderman kon vandaag opnieuw met de beste mee en staat op plek vijf in het algemeen klassement, op iets meer dan één minuut van Yates.

Ministers Van Ark en Koolmees nieuwe verkenners

Minister voor Medische Zorg en Sport Tamara van Ark (VVD) en minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees zijn de nieuwe verkenners, ze volgen Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren op die hun taak neerlegden na het te koop lopen met een formatiestuk.

Nadat vanochtend Ollongren over het Binnenhof liep en daar werd gefotografeerd terwijl ze formatiestukken duidelijk leesbaar bij zich droeg was de positie van het verkennersduo onhoudbaar geworden. Al snel legden de minister van Binnenlandse Zaken en Jorritsma hun taak neer waardoor de formatie stilviel.

Na overleg van Kamervoorzitter Khadija Arib met de 17 aspirant-fractievoorzitters zijn Van Ark en Koolmees gevraagd de taak van verkenner op zich te nemen. De twee kennen elkaar goed, de VVD-politica was eerder staatssecretaris van Sociale Zaken. Het nieuwe verkennersduo zal vanmiddag overleg hebben met Arib over het verdere verloop van de formatie.

Reggie verlaat GameStop na een jaar

Na zijn vertrek bij Nintendo is Reggie Fils-Aimé niet stil gaan zitten. Hij doet veel, van toespraken tot zijn naam verbinden aan bedrijven. Vorig jaar trad hij toe aan de board of directors bij GameStop.

Dat laatste blijkt echter van korte duur, want vandaag is bekendgemaakt dat Reggie alweer vertrekt. Een reden is niet gegeven, al is Reggie niet de enige director die vertrekt. Nieuwe management van GameStop lijkt aanstaande om het bedrijf een nieuwe richting in te sturen.

Reggie Fils-Aime

'Civilization-killer' Humankind gaat april niet halen

Humankind, ontwikkeld door Amplitude Studios en uitgegeven door SEGA, is uitgesteld. De 'Civilization-killer' stond gepland voor april, maar wordt nu verplaatst naar augustus.

De reden van het uitstel is fan feedback. Tijdens het OpenDev-programma heeft de ontwikkelaar veel feedback van de spelersbase ontvangen, waar Amplitude nu mee aan de slag gaat. De aandacht gaat nu naar onder andere pacing en balans, toegankelijkheid en de UI.

Dit alles moet ervoor zorgen dat de game op launchday meteen goed uit de verf komt. Of dat ook lukt gaan we zien in augustus.

De combat van Biomutant

Ken je de game nog, Biomutant? In 2017 aangekondigd, sindsdien de vergetelheid in geraakt en af en toe een update. Net als vandaag. Vandaag worden we verblijd met een combat trailer.

Het lijkt er toch echt op dat Biomutant binnenkort uitkomt, want de release date staat op 25 mei. De game komt naar pc, PlayStation 4 en Xbox One met geruchten over een next-gen patch voor PS5 en Xbox Series. We gaan het hopelijk, zonder verder uitstel, binnenkort meemaken.

COVID-19: 7740 nieuwe besmettingen en 25 doden, totaal 1.228.647 en 16.396

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7740 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.228.647 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 249 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1573 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 34 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 619 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 25 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.396 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Tweede DLC Immortals Fenyx Rising nu te spelen

Ubisoft maakt bekend dat de tweede DLC voor Immortals Fenyx Rising vanaf vandaag te spelen is. In Myths of the Eastern Realm volg je een nieuwe protagonist in een nieuw gebied dat de invloed haalt uit de Chinese mythologie.

De DLC staat dus compleet los van de maingame en de Griekse mythologie die daar werd verkend. In de onderstaande trailer kun je precies zien wat Myths of the Eastern Realm te bieden heeft. Uiteraard maakt de DLC uit van de season pass, dus heb je die in je bezit kun je direct aan de slag.

Het nutteloze feitje van de dag: Lekker roeien in de Efteling

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De Efteling is natuurlijk bekend van de Python, het Sprookjesbos, Symbolica en nog veel meer, maar wist je dat je er vroeger ook zelf kon varen met een roeiboot of kano? Tot 2005 kon je met een kano rondjes maken op de Kanovijver, de bouw van de Vliegende Hollander maakte daar een definitief einde aan. Met een roeibootje varen kon nog tot 2010 op de Vonderplas. De komst van de fonteinenshow Aquanura maakte een einde aan de roeivijver. Wil je meer weten over deze voormalige attracties, lees dan het hele verhaal op de Eftepedia.

Het nutteloze feitje van de dag: Lekker roeien in de Efteling (Bron: Eftepedia)
Het nutteloze feitje van de dag: Lekker roeien in de Efteling (Bron: Eftepedia)

Bilal Wahib's matties reageren op zijn "17 Doezoe voor een blote piemel"

Een aantal leden van MocroMaffia crew heeft nogal uiteenlopend gereageerd via social media op het zwaar grensoverschrijdende gedrag tegenover een 12 jarige jongen door jeugdprogramma presentator en acteur Bilal Wahib.

Zie ook: MocroMaffia acteur (22) heeft spijt dat hij jongen zijn lul heeft laten showen voor geld

Bilal mag overigens vanavond bij Beau zijn zegje komen doen. Op twitter spreekt men daar schande van en roept men op om het programma vanavond te boycotten. We sluiten af met LuckyTV.

Ollongren en Jorritsma stoppen als verkenner na lekken formatiestuk

Het is niet echt de dag van minister en verkenner Kajsa Ollongren. Nadat ze vanochtend positief testte bij een coronatest is er nu een foto van het ANP opgedoken waar een formatiedocument wat ze bij zich draagt duidelijk leesbaar is. De leesbare teksten zullen de formatie geen goed doen en lijken niet overal in goede aarde te vallen.

Onder het kopje CDA valt "positie Omtzigt functie elders" te lezen, een explosief zinnetje nu de spanningen binnen het CDA rond de positie van Pieter Omtzigt al oplopen. Vanuit de partij zou er de laatste tijd flink aan zijn stoelpoten gezaagd worden, en dat terwijl de politicus thuis zit om bij te komen van de zware tijd die hij achter de rug heeft.

CDA-partijleider Wopke Hoekstra laat via Twitter weten dat de CDA-punten niet uit zijn koker komen. "Bizar, dit inkijkje in de aantekeningen van verkenner Ollongren. Onderwerpen die geen van allen met mij zijn besproken en waar zij ook niet over gaat."

Ook wordt op het document de positie van de linkse partijen besproken. GroenLinks, PvdA en de SP gaven eerder aan niet alleen, zonder een andere linkse partij, in een coalitie te stappen. Blijkbaar wordt daar bij de verkenners anders over gedacht: "linkse partijen houden elkaar niet echt vast", vermeldt het formatiestuk. PvdA-leider Lilianne Ploumen heeft geen idee waar die indruk vandaan komt. "Het is me het dagje wel voor @KajsaOllongren. Dan toch nog maar even voor de zekerheid: positie van de PvdA was en is niet zonder andere linkse partij aan tafel", zo laat ze via Twitter weten.

Verder lijkt een minderheidskabinet vooralsnog geen optie: "minderheidskabinet: weinig echt enthousiasme, enige steun". Een meerderheid in de Eerste Kamer is op het eerste gezicht geen prioriteit voor de partijen in de Tweede Kamer: "meerderheid EK voor niemand een must". Opmerkelijk is ook dat de "onderhandelingsstijl Hoekstra" een bespreekpunt voor de formatie lijkt te zijn.

Update 13.15: 

Nou dat ging snel, de verkenners Annemarie Jorritsma en Ollongren zijn opgestapt. Het duo laat weten dat ze hun werk niet meer "onbevangen en onbevooroordeeld kunnen voortzetten."

De verkenners laten weten de notities bedoeld waren "als voorlopige input voor de volgende ronde in de verkenningsfase. Deze notities waren geen directe weergave van de reeds gevoerde gesprekken en zijn nog met geen van de onderhandelaars besproken." Zo meldt Nu.nl.

Hiermee komt de verkennende fase van de formatie onbedoeld snel stil te liggen en ligt de bal weer bij Kamervoorzitter Khadija Arib. Dit wordt ongetwijfeld vervolgd.

Philips verkoopt Senseo's, stofzuigers en airfryers aan Chinese investeerder

Neerlands trots Philips verkoopt zijn huishoudelijke tak voor 4,4 miljard euro aan de Chinese investeerder Hillhouse Capital, zo laat het bedrijf vandaag weten. De verkoop wordt naar verwachting nog dit jaar afgerond.

Onder de huishouddivisie valt de productie van bekende Philips apparaten zoals het Senseo-koffieapparaat en de airfryers. Van het bedrag dat Hillhouse Capital voor de divisie betaalt, is 3,7 miljard euro voor de huishoudtak zelf. Daarnaast betaalt de investeerder circa 700 miljoen euro om de naam Philips te mogen blijven gebruiken voor de apparaten in de komende vijftien jaar.


Ziekenhuis hoeft identiteit zaaddonor niet prijs te geven

De rechtbank wijst de eis van een moeder en haar dochter tegen het ziekenhuis om de identiteit van de zaaddonor te onthullen af. In de zaak tussen deze partijen kan een afweging van de belangen van moeder en dochter aan de ene kant en die van de donor aan de andere kant niet worden gemaakt. Het ziekenhuis is daarom niet verplicht om de gegevens van de donor aan de dochter bekend te maken.

De dochter is in 1998 geboren na een ivf-behandeling in het ziekenhuis. Daarvoor koos de moeder voor een donor die had aangegeven dat zijn gegevens niet geheim hoefden te blijven. Dit was door het ziekenhuis voorgeschreven en ook de uitdrukkelijke wens van de moeder. Het ziekenhuis kent de identiteit van de donor.

In 2017 vroeg de dochter het ziekenhuis om de gegevens van de donor te verstrekken. Dat deed het ziekenhuis niet. De donor bleek daartegen inmiddels wel bezwaar te hebben. Deze wens om anoniem te blijven moest het ziekenhuis volgens wetgeving uit 2004 respecteren. Moeder en dochter vroegen vervolgens de rechter om het ziekenhuis te verplichten de gegevens van de donor toch met de dochter te delen.

Gegevens hoeven niet te worden verstrekt
De rechtbank oordeelt dat het ziekenhuis de verlangde gegevens niet hoeft te verstrekken. De dochter heeft in beginsel recht op die gegevens, maar deze kunnen slechts aan haar worden verstrekt nadat een afweging heeft plaatsgevonden tussen haar belangen en die van de donor. Aangezien de donor geen partij is in deze zaak kan de rechtbank een dergelijke belangenafweging niet maken, ook niet door middel van een deskundigenonderzoek. De rechtbank realiseert zich dat dit een onbevredigende slotsom is. De wetgever is aan zet om een belangenafweging alsnog mogelijk te maken.

Geen schadevergoeding
Moeder en dochter eisten ook schadevergoeding. Zij vinden dat het ziekenhuis onzorgvuldig is geweest. De rechtbank wijst die eisen af. Niet aannemelijk is dat de schade die vergoed zou moeten worden (reiskosten, kosten DNA-onderzoek, studievertraging van de dochter en smartengeld) het gevolg is van de verwijten die moeder en dochter het ziekenhuis maken, ook al zou het ziekenhuis een fout hebben gemaakt.

Ministers gaan toch digitaal vergaderen

Afgelopen dinsdag legde premier Mark Rutte nog uit dat de ministerraad digitaal houden erg lastig was maar de recente besmettingen van diverse bewindslieden noopt de minister president deze opvatting toch (tijdelijk) bij te stellen.

Omdat we het nooit zo mooi kunnen omschrijven als het ministerie van Algemene Zaken zelf is hier hun persbericht: "Gezien het feit dat er bij enkele bewindspersonen besmettingen zijn vastgesteld, heeft de minister-president besloten tot een grotere terughoudendheid bij het organiseren van fysieke bijeenkomsten. De vergaderingen van de ministerraad kunnen volgens de coronarichtlijnen worden gehouden, maar uit voorzorg is besloten om vergaderingen van de ministerraad voorlopig via communicatietechnologie te laten plaatsvinden."

OM: vervolging voor import ‘fout hout’ uit Myanmar

Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland is voornemens twee Nederlandse bedrijven, haar twee leidinggevenden en één leidinggevende van een bedrijf in Tsjechië strafrechtelijk te vervolgen voor de import van teakhout uit Myanmar. Het hout is op de Europese markt gebracht in strijd met de Europese houtverordening.

Het is – voor zover bekend – de eerste keer dat in Europa bedrijven en personen zich voor de strafrechter moeten verantwoorden. De betrokkenen zijn recent van dit voornemen op de hoogte gebracht.

Een van de bedrijven is al langere tijd actief bij de invoer van teakhout uit Myanmar. In 2017 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dit bedrijf hiervoor al een last onder dwangsom opgelegd. Om het Nederlandse toezicht te ontwijken, is het teakhout via een speciaal daarvoor opgezet bedrijf in Tsjechië toch de Europese Unie ingevoerd, zo luidt de verdenking van het OM.

Het OM is van mening dat de bedrijven met deze zogenoemde stroman constructie zich schuldig maken aan strafbare feiten. Omdat het gaat om een herhaling van dergelijke feiten, is er volgens het OM sprake van berekenend gedrag. In december 2019 is beslag gelegd op een partij teakhout van ongeveer 130m3: acht tot tien zeecontainers.

Voordat de zaak definitief naar zitting gaat, zijn de verdachten in de gelegenheid gesteld om hun visie op deze vervolging kenbaar te maken. Het OM streeft er naar de zaak nog in 2021 voor de rechter te brengen.

De Europese houtverordening is sinds maart 2013 in werking. Marktdeelnemers moeten garanties geven over de legale herkomst van hun producten door een stelsel van zorgvuldigheidseisen toe te passen.

Teakhout uit Myanmar is bijzonder gewild vanwege de bijzondere kwaliteiten. Het is een type hardhout dat bijzonder geschikt is voor gebruik onder zware omstandigheden en bijzonder gewild in de hoogwaardige jachtbouw.
Bij de invoer van teakhout ontbreken vaak de benodigde documenten. Zo is nauwelijks te controleren dat het hout is gekapt volgens oogstplannen van de Myanmarese autoriteiten.

Vanuit de aanpak en bestrijding van milieucriminaliteit zet het OM de komende jaren meer in op opsporing en strafrechtelijke vervolging als het gaat om illegaal hout. Uitgangspunt is het voorkomen van ontbossing en de daarmee alsmaar toenemende druk op het milieu. Dat speelt mee in de overweging van het OM om in de toekomst vervolging te gaan intensiveren.

De uitvoering van de strafrechtelijke vervolging in Nederland ligt bij het Functioneel Parket. Dat is het specialistisch onderdeel van het OM dat zich onder meer richt op de bestrijding van milieucriminaliteit.

ING sluit tientallen kantoren, 440 banen weg

Bij ING gaan nog eens 69 kantoren van de bank in het land dicht. In plaats daarvan wil ING het aantal kleinere servicepunten juist uitbreiden, met in totaal 75. Dit kost in totaal 440 banen.

Door de sluiting volgt ook een reductie van het aantal banen, meldt ING donderdag. In Nederland gaat het om 440 arbeidsplaatsen. De bank stelt personeel van werk naar werk te willen begeleiden, "zowel binnen als buiten de bank." Meer hierover bij het DvhN.

Washington wil onderhandelen met de Taliban over terugtrekken uit Afghanistan

De Verenigde Staten willen met de radicaal-islamitische Taliban in onderhandeling treden over een korte verlenging van de stationering van Amerikaanse troepen in Afghanistan.

De voorzitter van de House Armed Forces Committee, Smith, maakte in Washington hetzelfde punt. Men kan in zes weken tijd op de een of andere manier niet meer dan 10.000 soldaten terugtrekken. Onder voormalig president Donald Trump hadden de Verenigde Staten de Taliban beloofd dat de Amerikaanse strijdkrachten tegen 1 mei terug zouden worden geroepen uit Afghanistan.

Sesamstraat introduceert zwarte poppen in de strijd tegen racisme

Sesamstraat heeft twee nieuwe poppen geintroduceerd. Het gaat over de zwarte vader Eliah en zijn zoon Wes. De twee poppen praten onder meer over verschillende huidskleuren. In een filmpje leggen ze dit  bijvoorbeeld aan het personage Elmo uit. Elia en Wes maken duidelijk dat we allemaal mensen zijn, ongeacht de kleur van onze huid.

De clip van ongeveer drie minuten maakt deel uit van een nieuwe reeks video's. De makers van Sesamstraat willen gezinnen meer 'vaardigheden' geven voor het omgaan met racisme. In een andere video zullen binnenkort karakters van Spaanse afkomst worden geïntroduceerd.

Waarschuwing voor plaag giftige tunnelwebspinnen na overstromingen Australie

Na de zware regenval en overstromingen in Australië waarschuwen experts voor een plaag van giftige tunnelwebspinnen in de metropool Sydney.

Tim Faulkner, manager bij het Australian Reptilepark, zei dat het aankomende warme weer en de hoge luchtvochtigheid perfecte leefomstandigheden zijn voor de tunnelwebspin. Door de overstromingen in de regio rond Sydney hebben de dieren hun traditionele leefgebieden verlaten en hun toevlucht gezocht in drogere gebieden. Falkner: "Helaas zou dit kunnen betekenen dat ze heel snel hun weg naar appartementen en huizen zouden kunnen vinden."

Trechterwebspinnen zijn bijzonder gevaarlijk
In de afgelopen dagen zijn er al afbeeldingen van duizenden spinnen op internet verspreid, die dicht bij hekken en gebouwen kropen terwijl ze op de vlucht waren voor het water.

De Australische tunnelwebspinnen behoren tot de meest giftige spinnen ter wereld en komen voornamelijk voor in de regio Sydney. Tot op heden zijn 13 sterfgevallen als gevolg van spinnenbeten in trechterweb geregistreerd. Er zijn geen sterfgevallen bekend sinds de introductie van een tegengif in de vroege jaren tachtig.

Rocket League Sideswipe aangekondigd voor mobile

Psyonix maakt Rocket League Sideswipe bekend, een mobiele titel dat Rocket League naar Android en iOS brengt in een nieuw perspectief. De game is momenteel in alpha-fase speelbaar in Nieuw-Zeeland en Australië.

Sideswipe biedt korte matches van twee minuten in een 1v1-formaat of 2v2-formaat met online multiplayer. De game speelt veel verticaler met een perspectief van vooraf, om de game een betere fit voor mobile te geven. Gameplay kun je hieronder bekijken.

Later in 2021 moet de game overal beschikbaar komen als free-to-play game.

COVID-19: Ollongren positief getest, formatiegesprekken stilgelegd

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren is positief getest op corona. Naast haar ministerschap is de D66-prominent dezer dagen samen VVD-kopstuk Annemarie Jorritsma verkenner voor de formatie van een nieuw kabinet na de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week. Die gesprekken zijn nu stilgelegd.

Vandaag zouden de verkennende gesprekken voor een coalitie verder gaan met gesprekken met Mark Rutte en Sigrid Kaag, dat gaat dus niet door. Opmerkelijk genoeg was Ollongren vanochtend nog wel op het Binnenhof aanwezig. Maandag werd bekend dat staatssecretaris Mona Keijzer positief is getest op corona.

Ollongren en Jorritsma spraken eerder deze week alle zeventien fractieleiders van de partijen die in de nieuwe Tweede Kamer plaats zullen nemen. Of er nog hen nog gevolgen zullen zijn is nog niet bekend.

Update 10.59 uur:

Jorritsma heeft zojuist laten weten dat ze niet in quarantaine zal gaan na de positieve test van Ollongren, wel zal ze zich laten testen. Als de 1,5 meter te allen tijde is bewaard hoeft dat strikt noodzakelijk gezien ook niet, slecht voor de beeldvorming is het echter wel.

Mark Rutte is negatief getest zo laat politiek verslaggever Jaap Jansen via Twitter weten. Ook Wopke Hoekstra en Kaag hebben zich laten testen met een negatieve uitslag als resultaat.

PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen geeft het goede voorbeeld en laat via Twitter weten uit voorzorg in quarantaine te gaan. Ook Sylvana Simons heeft laten weten uit voorzorg in quarantaine te gaan.

ADE verwacht dit jaar gewoon een fysiek festival te kunnen geven

De directie van het Amsterdam Dance Event (ADE) gaat er vanuit dit jaar in oktober gewoon een fysiek festival te kunnen organiseren. Dat vertellen zij in een interview met De Telegraaf.

Vorig jaar was het niet anders: door corona moest het grootste dancefestival ter wereld er een online event van maken. Al zal ADE ook dit jaar online te genieten zijn, wil de directie bestaande uit Meindert Kennis en Jan-Willem van de Ven nu al plannen gaan maken voor een fysieke editie, vertellen ze aan De Telegraaf.

Verantwoordelijkheid
"De ene reden nu aan te kondigen dat er een fysieke editie aankomt, is dat we er alle vertrouwen in hebben dat dat kan", stelt Van de Ven, zo meldt AT5. "Zonder de potentiële derde golf te bagatelliseren, zelfs Hugo de Jonge kijkt inmiddels positief vooruit.”

De voorlopersrol van ADE wordt ook als reden genoemd voor de aankondiging. "Wij vinden ook dat ADE een platform is voor de hele dance-industrie en dat het onze verantwoordelijkheid is om het voortouw te nemen bij het heropenen van deze sector. Wij willen die stip aan de horizon zijn voor de tienduizenden mensen die werkzaam zijn in de dance.”

Proactieve houding
Het festival is het grootste dance-event ter wereld, waar gedurende een week op zo'n 150 locaties door heel Amsterdam dansfeesten worden georganiseerd. "Ik kan nu nog niet zeggen of het honderdvijftig locaties worden straks", vertelt Van de Ven.

"Dat zal de komende tijd uitwijzen. Maar als we nog langer wachten, weten we zéker dat het geen honderdvijftig locaties worden. Het is zaak nu een proactieve houding aan te nemen om een zo goed mogelijk festival neer te zetten en deze industrie zo goed mogelijk te bedienen."

F. de Boer: "Een zeer teleurstellend resultaat"

Frank de Boer noemt het 4-2 verlies van het Nederlands elftal tegen Turkije een 'zeer teleurstellend resultaat'. De bondscoach van Oranje vindt wel dat de Turken niet te klagen hadden over geluk.

"Dit was een goede tegenstander, maar zeker geen tegenstander waarvan we hoefden te verliezen", aldus De Boer voor de camera van de NOS. "Een zeer teleurstellend resultaat. We moeten dingen beter gaan doen dan dat we vandaag hebben laten zien."

"Je weet dat zij loeren op de omschakeling en de eerste goal is daar een schoolvoorbeeld van. Al mogen de Turken ook niet klagen over het geluk. Die eerste goal die van richting wordt veranderd, eventueel nog een penalty voor ons: het zat niet mee", zo vertelde de bondscoach over de 1-0, lezen we op de site van Voetbal International. Hij zocht de fout echter ook bij zijn eigen team. "Je moet een overtreding maken zodat ze de omschakeling niet kunnen maken. Dat is niet gebeurd."

De Boer zag Donyell Malen twee grote kansen missen en vond dat daar meer in had gezeten. "Hij kreeg twee opgelegde kansen. Normaal heeft hij een dodelijk schot, maar dit keer was het niet hard genoeg om de keeper te verrassen. Daarna was er nog de kopbal van Matthijs. In de eerste helft had het tempo hoger gemoeten. Dat probeerden we in de tweede helft beter te doen, maar ik was nog met Dwight (Lodeweges) en Ruud (van Nistelrooy) aan het praten of hij zat er alweer in."

De bondscoach van Oranje vond het tempo de eerste helft veel te laag. "Dan lijkt het alsof je niet agressief of alert bent, maar we kunnen niet zeggen dat ze hun stinkende best niet hebben gedaan. We hebben zelf ook zeker goede mogelijkheden gehad, waarvan twee voor Donyell. Dat zijn honderdprocentkansen. Zij waren dodelijk effectief dus het zat ons niet mee. Dit is een heel slecht resultaat, maar het was pas de eerste van de tien dus we moeten nu zorgen dat we niet meer punten morsen."

Na de valse start van de kwalificatie voor het WK van 2022 in Qatar moet er al snel weer vooruit gekeken worden want er wachten zaterdag tegen Letland en volgende week dinsdag tegen Gibraltar nog twee kwalificatiewedstrijden. "Natuurlijk is dit een dreun, maar we moeten de positiviteit behouden. Het kan snel gaan in voetbal. We moeten de knop omzetten en met de ervaring van de jongens weet ik zeker dat ze dat zullen doen."

"We vinden dit verschrikkelijk, maar ik hoef hier toch niet met tranen in mijn ogen te staan? We moeten veel beter. Eerst tegen Letland, dan tegen Gibraltar", zo besloot De Boer.

Celstraf voor man die eigen dochtertje misbruikte voor webcam

Een 38-jarige man uit Nieuwegein is woensdag door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De man liet in 2014 zijn eigen dochtertje seksuele handelingen bij hem verrichten. Dit gebeurde voor een webcam terwijl op dat moment ook iemand meekeek en alles filmde.

Webcam
Het seksueel misbruik vond plaats in november 2014. Terwijl de verdachte aan het webcammen was, droeg hij zijn dochtertje van destijds ongeveer 2 jaar oud op seksuele handelingen bij hem te verrichten. Ook heeft hij zichzelf in haar bijzijn bevredigd. Het misbruik werd op dat moment stiekem gefilmd door de persoon met wie hij aan het chatten was. Uit het dossier blijkt dat die persoon de beelden heeft gedeeld. Toen de beelden later op het internet opdoken, is aangifte gedaan bij de politie. Die wist de man uiteindelijk aan te houden. De verdachte heeft vervolgens bekend dat hij zijn eigen dochtertje heeft misbruikt. Dit gebeurde naar eigen zeggen één keer.

Zorgen
De man is eerder veroordeeld voor het plegen van een zedendelict. In april 2014 legde de politierechter in Zutphen hem een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur op met een proeftijd van 2 jaar voor het schenden van de eerbaarheid. Het misbruik van zijn dochtertje vond dus plaats tijdens de eerder opgelegde proeftijd. Dit baart de reclassering zorgen. Daarnaast wijst de reclassering op meerdere soorten problematiek bij de man waar hij voor behandeld zou moeten worden. Deze bevindingen worden ondersteund door een psychologisch rapport waaruit blijkt dat bij verdachte sprake is van meerdere stoornissen.

Straf
De rechtbank is van oordeel dat gezien de ernst van het feit een gevangenisstraf opgelegd moet worden. De verdachte heeft zijn eigen dochtertje misbruikt met geen ander doel dan de bevrediging van zijn eigen lustgevoelens. Bovendien is het misbruik gefilmd en zijn de beelden op internet gezet. Dit alles neemt de rechtbank hem zeer kwalijk. De rechtbank legt de verdachte een gevangenisstraf op van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Dit is conform de eis van de officier van justitie. Om te voorkomen dat hij zich opnieuw schuldig maakt aan dit soort strafbare feiten moet hij zich laten behandelen voor de bij hem geconstateerde stoornissen. Ter bescherming van het slachtoffer legt de rechtbank ook een contactverbod op. Daarnaast moet de verdachte haar een schadevergoeding betalen.

Quarantainecoaches landelijk actief

Op 1 februari zijn de GGD’en, het Rode Kruis en het ministerie van VWS in de regio’s Drenthe en Kennemerland een pilot gestart met ‘quarantainecoaches’. Inmiddels is deze pilot afgerond en hebben de partijen besloten om de quarantainecoaches landelijk in te zetten.

Doel quarantainecoaches
Quarantainecoaches ondersteunen mensen die psychische of praktische problemen ervaren tijdens de quarantaine. Dit is een aanvulling op de begeleiding en hulp die er nu al is voor mensen die in quarantaine gaan, zoals de aandacht die GGD-medewerkers tijdens bron- en contactonderzoek besteden aan sociale en praktische dilemma’s. Of de quarantainegids met praktische tips en ondersteuning.

Resultaten pilot
De pilot met quarantainecoaches is geëvalueerd door The Healthcare Innovation Center (THINC.), een onderdeel van het UMC Utrecht. Zij hebben onder andere geëvalueerd hoe de gecoachte mensen de geboden hulp hebben ervaren.

Tussen 1 en 21 februari is aan 1762 mensen hulp van een quarantainecoach aangeboden. 41 mensen van uiteenlopende leeftijden gaf aan behoefte te hebben aan een coach. Een deel van de mensen had bij contact met het Rode Kruis geen hulp meer nodig. Uiteindelijk zijn 14 mensen zijn geholpen door een quarantainecoach. Veel gecoachte mensen hadden behoefte aan extra informatie over quarantaine of aan een luisterend oor. De coaches hebben enkele keren hulpverleners van het ‘Let op Elkaar’-netwerk van het Rode Kruis ingeschakeld. Deze hulpverleners hielpen met boodschappen doen of de hond uitlaten. Ook hebben de coaches een aantal mensen begeleid bij het benaderen van de huisarts voor extra medische hulp. De coaches hebben in enkele situaties echt schrijnende problematiek verholpen.

Van de daadwerkelijk gecoachte mensen heeft driekwart aangegeven dat de coach geholpen heeft bij het doorkomen van de quarantaineperiode.

Landelijke uitrol
Vanwege deze resultaten, hebben de GGD GHOR, het Rode Kruis en het ministerie van VWS besloten om de quarantainecoaches landelijk in te zetten. De schrijnende problematiek die in beperkte situaties verholpen kon worden is genoeg reden om op te schalen. De GGD-medewerkers die de mensen spraken die in quarantaine moesten, konden tijdens de pilot goed inschatten wie hulp nodig had en wie niet. Daarom is ervoor gekozen om de quarantainecoach landelijk gericht aan te bieden. Hulp van de quarantainecoach wordt dus niet aan iedereen aangeboden.

Minister de Jonge (VWS): “Quarantaine is geen pretje, zo heb ik vorige week zelf nog ondervonden. Het is taai en het is saai. Maar essentieel om verdere verspreiding te voorkomen. Belangrijk dat we daarom daar waar een steuntje in de rug nodig is dat ook aan kunnen bieden. Quarantainecoaches helpen daarbij.”

Het aanbieden van de quarantainecoach is in het proces van het bron- en contactonderzoek opgenomen. De GGD-medewerkers die mensen spreken die in quarantaine moeten, maken een inschatting of actieve ondersteuning nodig is. Vervolgens verwijzen zij mensen door naar de hulplijn van het Rode Kruis, die de coaches inschakelt. De quarantainecoaches zijn vanaf vandaag landelijk actief. Bij de opschaling is rekening gehouden met al bestaande, lokale initiatieven. In regio’s waar al een soortgelijk hulpaanbod aanwezig is, wordt de coach niet ingezet.

Waarom quarantaine?
Quarantaine is heel belangrijk om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Blijf altijd thuis als u klachten heeft die passen bij corona. Of als u extra risico heeft gelopen op besmetting. Ontvang geen bezoek. Zo voorkomt u dat u corona ongemerkt verspreidt.

Iedereen een zitplaats, maar wel vaker naast elkaar zitten

Een viertje voor jezelf en de tas naast je, die tijd is straks voorbij. NS waarschuwt dat reizigers er rekening mee moeten houden dat het weer drukker wordt in de trein naarmate Nederland uit de lockdown komt. Het uitgangspunt van onze dienstregeling in deze tijd is dat elke reiziger een zitplaats heeft. Het betekent wel dat reizigers steeds vaker naast elkaar zullen zitten. “Dat zal weer even wennen zijn”, aldus Tjalling Smit, in de Raad van Bestuur van NS verantwoordelijk voor de dienstregeling.

Smit vervolgt: “er is geen enkele dienstregeling denkbaar waarbij reizigers niet naast elkaar hoeven te zitten, zelfs niet als we al onze treinen inzetten en op maximale lengte rijden. Naarmate meer mensen op pad gaan, zal het weer drukker worden in de trein. En de reizigers ervaren dat nu anders dan voor corona. Voor de crisis vonden reizigers een trein druk als die voor 90 procent bezet was, nu ligt dat percentage al rond de 40 procent.”

Zitplaats
NS rijdt op dit moment een dienstregeling die aansluit op de lage reizigersaantallen. We rijden 90 procent van onze treinen voor circa 30 procent van ons gebruikelijk aantal reizigers. Per trein bepaalt NS op basis van verwachte reizigersaantallen hoe lang deze trein moet zijn, met als uitgangspunt dat elke reiziger kan rekenen op een zitplaats. Dat lukt in meer dan 99 procent van de treinen. Door incidenten op het spoor of uitval van treinen komt het gemiddeld 5 keer per week voor dat er in een trein meer reizigers dan zitplaatsen zijn.

“We staan door de coronacrisis voor een enorme financiële uitdaging als NS en er is nog veel onzekerheid over verdere steun van de overheid. Reizigersaantallen zijn op dit moment zo laag dat het logisch en verantwoord is dat sommige treinen korter zijn dan voorheen. Op deze manier heeft iedereen een zitplaats, blijft Nederland bereikbaar en blijft de trein betaalbaar.” Smit benadrukt dat de reizigersaantallen altijd het uitgangspunt blijven van de dienstregeling en niet de financiële situatie. “Zo houden we er al rekening mee dat we na de zomer langere treinen moeten rijden om iedereen een zitplaats te geven.”

OV-protocol
In juni 2020 heeft het kabinet op basis van OMT-adviezen samen met vervoerders, ROVER en vakbonden een protocol opgesteld waarin is afgesproken dat vervoerders elke zit- en staplaats mogen gebruiken. Het is namelijk in praktijk onvoldoende mogelijk om in het openbaar vervoer afstand te houden. Wel is een mondkapje verplicht. Het protocol is in december 2020 geactualiseerd. Voor NS is het protocol de ondergrens. Ze plannen namelijk op dit moment geen staplaatsen in.

Reizigers die vooraf meer inzicht willen in drukte in de trein, kunnen hun reis vooraf aanmelden via de Treinwijzer in de NS-app. Reizigers ontvangen dan ook een melding als hun reis te druk lijkt te worden.

FOK! Wat een weer: bewolkt, later droog en zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend is er aanvankelijk vrij veel bewolking en plaatselijk valt er wat lichte regen. De nevel verdwijnt in de loop van de ochtend. In de loop van de dag klaart het van het westen uit wat op en is de zon ook af en toe te zien. In de middag ontstaan er in het oosten enkele lichte buien. In de avond wordt het ook daar droog. De middagtemperaturen lopen uiteen van 10°C in het Waddengebied tot 14°C in het zuidoosten. De zuidwestenwind trekt overal aan naar matig. In de avond draait de wind naar zuid, neemt landinwaarts af naar zwak en aan de westkust toe naar vrij krachtig.

In de nacht naar vrijdag neemt de bewolking van het zuidwesten uit toe en valt er hier en daar af en toe regen. Het koelt af naar circa 5°C. De zuidenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Vrijdagochtend trekt de meeste bewolking noordoostwaarts weg. De rest van de dag is het half bewolkt en plaatselijk kan een bui ontstaan. In de avond neemt de bewolking van westen uit weer toe en valt er matige regen. Het warmt op naar waardes tussen 11°C op de Wadden en lokaal 16°C in het zuiden. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig. In de middag en avond kan de wind in het westelijk Waddengebied krachtig worden, 6 Bft. (Bron: KNMI)

 

Amsterdams water op een mooie dag (Foto: DJMO)
Amsterdams water op een mooie dag (Foto: DJMO)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #958
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
©FOK.nl e.a.