De Sionkerk op Urk laat de coronaregels los en ontvangt doodsbedreigingen

De gereformeerde Sionkerk op Urk heeft doodsbedreigingen gekregen nadat naar buiten is gekomen dat de kerk de coronaregels loslaat en een dienst heeft gehouden in een bijna volle kerk. Het massale kerkbezoek is volgens woordvoerder Hessel Snoek van de Sionkerk een eigen proef.  "Wij zijn zeker geen wappies". Volgens hem is de eigen proef verantwoord omdat het teruglopende aantal COVID-19-besmettingen op Urk terugloopt. Zo meldt De Stentor.

Afgelopen zondag heeft de kerk de coronamaatregelen laten vieren. Bij de twee gehouden diensten waren zo'n 350 tot 400 mensen aanwezig, terwijl er door de overheid momenteel maar 30 personen worden toegestaan. Bovendien hield niet iedereen anderhalve meter afstand van elkaar en was het niet verplicht om mondkapjes te dragen in de kerk.

Voor winkels, onderwijs en horeca wordt door het kabinet naar oplossingen gezocht om fysiek bezoek mogelijk te maken maar voor religieuze instellingen blijft het advies om alles online te doen. Dat heeft volgens ouderling en voorlichter H. Snoek een negatief effect op de psychische gezondheid van de gelovigen. "Het is niet dat we het op Urk beter weten, of dat we niet luisteren naar de overheid. We willen gehoorzaam zijn aan de overheid, maar wel in samenhang met Gods geboden", aldus Snoek. 

De Sionkerk op Urk speelt Russische roulette door weer open te gaan voor alle leden, zegt viroloog en OMT-lid Marion Koopmans tegen Omroep Flevoland. "Ik denk dat dat niet verstandig is. Urk is niet anders dan andere delen van Nederland", aldus Koopmans.