Parler wordt overal geweigerd

Nadat Trump verbannen werd van Twitter vluchtte hij naar het relatief nieuwe social media platform Parler. Parler is een toevluchtsoord voor iedereen die zich niet aan de gebruiksvoorwaarden van de grote platformen houdt en daarvan verbannen is.

De aantrekkingskracht van Parler zou de vrijheid van meningsuiting zijn en het niet modereren waardoor allerlei gekken zoals rechts-extremisten en complotdenkers zich daar wel thuis voelen. Het zal meehelpen dat wanneer er opgemerkt wordt dat je denkbeelden niet gelijk zijn aan de standaard denkbeelden binnen Parler, dat moderatie dan ineens wel bestaat en je verbannen wordt. De trumperts voelen er zich veilig genoeg om ook op te roepen tot geweld zoals een bestorming van het Capitol te organiseren, en dat valt niet zo goed bij de tech-bedrijven die de dienst mogelijk maken.

Nadat Apple en Google al besloten hadden dat het na de bestorming van het Capitol wel genoeg is geweest, en de dienst uit de App Store en de Play Store haalden, volgde ook Amazon. Amazon had echter iets meer te vertellen dan Apple en Google omdat Parler hun servers bij Amazon had staan. Parler kreeg 24 uur om een ander plekje voor die servers te zoeken.

Parler CEO John Matze was er zaterdag nog van overtuigd dat iedereen zijn dienst wel wilde hebben. Hij zou dus geen moeite hebben om nieuwe servers te vinden. Dat blijkt toch even anders te zijn, en dat gaf hij op zondag in een interview met Fox News dan ook toe. Naast nieuwe servers kan hij ook op zoek naar nieuwe advocaten, want ook het advocatenkantoor gaf aan niet meer met Parler te maken willen hebben. Maar ook diensten voor tekstberichten en e-mail providers hebben hun samenwerking met Parler opgezegd.

Parler is twee jaar geleden opgericht en lijkt nu dus alweer ten onder te gaan.