FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 11 januari 2021

NFL: Uitslagen wild-card round

Afgelopen zaterdag en zondag vonden de eerste play-off wedstrijden van dit seizoen plaats. De Buffalo Bills, Los Angeles Rams, Tampa Bay Buccaneers, Baltimore Ravens, New Orleans Saints en Cleveland Browns wisten de eerste ronde te overleven en mogen samen met de al geplaatste Kansas City Chiefs en Green Bay Packers vechten voor de titel.

Indianapolis Colts 24 @ Buffalo Bills 27
De laatste play-off overwinning van de Bills dateerde van 1995. Toen wisten zij in de wild-card round de Miami Dolphins te verslaan. Daarna wisten zijn nog vijf keer de play-offs te bereiken, maar nooit een wedstrijd te winnen. Hier kwam afgelopen zaterdag een einde aan na een leuke en spannende wedstrijd tegen de Indianapolis Colts. Ondanks dat de Bills maar met drie punten verschil hebben gewonnen kwam de wedstrijd eigenlijk nooit echt in gevaar.

Los Angeles Rams 30 @ Seattle Seahawks 20
Op papier waren de Seattle Seahawks hier de favoriet, maar het waren de Los Angeles Rams die de wedstrijd van begin tot eind onder controle hadden. De Rams besloten om met quarterback John Wofford aan de wedstrijd te beginnen. Wofford die, in de laatste wedstrijd van het seizoen, de geblesseerde Jared Goff succesvol wist te vervangen mocht ook deze wedstrijd beginnen. Helaas was het dit keer Wofford die geblesseerd raakte na een ongelukkige botsing met een verdediger van de Seahawks. Daardoor was het toch weer Goff die de rol van quarterback op zich mocht nemen. Goff pakte deze kans met beide handen aan en leidde de Rams naar een 30-20 overwinning.

Tampa Bay Buccaneers 31 @ Washington Football Team 23
Na maar liefst zes Super Bowl overwinningen met de New England Patriots gaat quarterback en levende legende Tom Brady ook met de Tampa Bay Bucanneers een poging doen de Super Bowl te winnen. De eerste stap werd gezet door hun favorieten rol waar te maken en te winnen van Washington Football Team. Washington kon dankzij hun goede verdediging langer dan verwacht in de wedstrijd blijven, maar kwamen uiteindelijk toch te kort. De laatste keer dat de Bucanneers een play-off wedstrijd wonnen was in 2002 toen zij ook voor het eerst de Super Bowl wisten te winnen. Gaat de geschiedenis zich herhalen?


Baltimore Ravens 20 @ Tennessee Titans 13
In één van de minder leuke wedstrijden van afgelopen weekend wisten de Balitmore Ravens te winnen van de Tennessee Titans. Beide teams speelden verdedigend heel sterk, maar het waren vooral de verdedigers van de Ravens die alle aanvallende wapens van de Titans zestig minuten lang onder controle wisten te houden. Sterspeler en runningback Derrick Henry, die tijdens het reguliere seizoen ruim 2000 rushing yards haalde, kwam niet verder dan 40 rushing yards. Hierdoor kwam het aanvallende spel van de Titans nooit op gang en wisten de Ravens de wedstrijd relatief makkelijk uit te spelen.

Chicago Bears 9 @ New Orleans Saints 21
Ook deze wedstrijd had weinig spanning. De Chicago Bears speelden verdedigend sterk, maar werden nooit echt gevaarlijk. De New Orleans Saints werden het gehele seizoen al geplaagd door allerlei blessures, COVID-19 besmettingen en quarantaines maatregelen. Het was dan ook lang geleden dat quarterback Drew Brees, runningback Alvin Kamara, wide receivers Michael Thomas en wide receiver Deonte Harris tegelijk op het veld konden staan. Ondanks het goede verdedigende werk van de Bears wisten deze spelers keer op keer gaten te vinden in de verdediging.


Het kan wel eens het laatste seizoen zijn voor Drew Brees en natuurlijk zal hij zijn indrukwekkende en met records gevulde carriëre willen afsluiten met een Super Bowl overwinning.

Cleveland Browns 48 - Pittsburgh Steelers 37
Save the best for last .... dat is wat de NFL gedacht moet hebben toen zijn besloten om dit de afsluiter te laten zijn. De Cleveland Browns zorgden in een knotsgekke wedstrijd voor de grootste verassing van de Wild Card Round. De Steelers begonnen aan de wedstrijd, maar maakten een grote fout waardoor de Browns al na ongeveer tien seconden op een 7-0 voorsprong kwamen. De Steelers bleven in het eerste kwart fout op fout stapelen en konden ook geen manier vinden om de twee Browns runningbacks, Nick Cubb en Kareem Hunt, te stoppen. Na nog geen vijftien minuten keken de Steelers al tegen een achterstand van maar liefst vier touchdowns aan.

Ondanks dappere pogingen van de Steelers bleek het onmogelijk om die achterstand nog om te buigen en eindigde de wedstrijd met een 48-29 overwinning voor de Browns. De eerste play-off overwinning sinds 1994.

Speelschema divisional round
Zaterdag 16 januari, 22:35 (NL): Los Angels Rams @ Green Bay Packers
Zaterdag 16 januari, 02:15 (NL): Baltimore Ravens @ Buffalo Bills
Zondag 17 januari, 21:05 (NL): Cleveland Browns @ Kansas City Chiefs
Zondag 17 januari, 00:40 (NL): Tampa Bay Bucanneers @ New Orleans Saints

'Wie niet springt, is een fascist'

Het was gezellig, zondag in het regenachtige Amsterdamse Westerpark. Op een druilerige middag stonden ongeveer 350 mensen op een witte stip vanwege weer iets dat in de Verenigde Staten was gebeurd. En tegen fascisme.

Op de zonneweide, grappig genoeg, moesten de deelnemers ritmisch op en neer springen, want iedereen weet 'wie niet springt, die is een fascist'. Ging meer om warm te worden dan om de boodschap blijkbaar. De zonneweide stond niet echt te schudden op zijn grondvesten.

De politie stond klaar, in groten getale, mocht het evenement uit de hand lopen. Een tweede wanprestatie als toen op de Dam mocht zondag niet gebeuren, dat zou Femke haar hoofd kunnen kosten. Gelukkig viel het mee met de opkomst.

Vijfhonderd stippen werden gespoten op het veld, een paar honderd te veel. De vroege aanwezigen kregen vanaf het podium nog een lesje Nederlands: "Als leraar Nederlands wil ik jullie er nog wel graag even op wijzen hoe je fascisme spelt." Diverse mensen met kartonnen protestborden controleerden braaf nog even de tekst op hun bord.

Van Bij1 en GroenLinks tot vredes-, vrouwen- en studentenorganisaties. Joden, Palestijnen, Koerden, Oost-Timorezen, queers en BLM-activisten waren aanwezig. Daryll Ricardo Landbrug, nummer vijf op de kieslijst van de activistische politieke partij Bij1, mocht ook even zijn tegeltjeswijsheden opratelen. "Fascisme is kolonialisme dat thuiskomt." Weer eentje voor aan de muur.

De klimaatactivisten van Extinction Rebellion, bekend van klimaatmeisje klimaatjongedame Greta Thunberg, mochten ook een woordje doen. Iets dat niet veel meer behelsde dan 'fascisten zijn ook klimaatontkenners'. Uiteraard kwam Thierry Baudet 'de jodenhater' ook nog even ter sprake.

Dalit Lymor van de Joodse organisatie Oy Vey vond het dan ook een prima middag. "Toch weer een beetje awareness gekweekt."

Democraten hebben resolutie ingediend om Trump af te zetten, heeft het zin?

De Amerikaanse democraten hebben een officiële impeachment-aanklacht ingediend, die de start vormt van een afzettingsprocedure van president Trump. Over een overeenkomstige resolutie zou komende week in de Tweede Kamer gestemd kunnen worden. Hoewel Trump nog maar enkele dagen President zal zijn, vinden veel Congresleden dat te lang.  

De bestorming van het Capitool vorige week door Trump fans is de reden voor de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een resolutie in om een tweede afzettingsproces tegen de gekozen president te starten. Het democratische parlementslid Ted Lieu heeft dat op Twitter laten weten. Lieu speelde een leidende rol in de resolutie om Trump uit zijn ambt te ontzetten wegens 'het aanzetten tot rebellie'.

De democraten hebben de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en kunnen dus over de aanklachten tegen de president beslissen. Steny Hoyer, leider van de Democratische meerderheid van het Huis, zei dat er woensdag al een stemming kan plaatsvinden. Daarna zou de Senaat het verder moeten afhandelen. Maar een beslissing door de Senaat voor 20 januari is vrijwel onmogelijk.

Daarnaast hebben de democraten een concept-verzoek ingediend bij vice-president Mike Pence, om hem samen met het kabinet te laten verklaren dat President Trump ongeschikt is voor het uitoefenen van zijn ambt (conform het 25ste amendement). Morgen wordt hierover een stemming verwacht.

Trump zou de eerste Amerikaanse president in de geschiedenis zijn waartegene twee afzettingsprocedures zijn gestart. Zijn democratische opvolger Joe Biden zal worden beëdigd op 20 januari.

Naast het afzetten van Trump wordt er in de ingediende resolutie verzocht om hem permanent de toegang te onzeggen tot de regeringsgebouwen. Dit zou Trump een mogelijke kandidatuur in 2024 onmogelijk maken. Daardoor heeft de afzettingsprocedure veel meer impact voor de toekomst van Trump dan dat het op het eerste gezicht lijkt.

Het is de vraag of er wel een tweederde meerderheid in de Senaat kan worden behaald, die nodig is om Trump te veroordelen. Maar ook onder Republikeinen neemt de afkeer van Trump toe. Bovendien wil vicepresident Pence, volgens insiders, Trump niet ongeschikt voor het uitoefenen van ambt laten verklaren. In de eerste afzettingsprocedure van Trump spraken de Republikeinen in de Senaat hem in februari 2020 vrij.

Justitie beluisterde NPO-interview Akwasi: ‘Geen strafbaar feit, hij wilde laptops niet stelen’

Rapper en dichter Akwasi wordt niet vervolgd voor het intimideren en bedreigen van een journalist van het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam na het bestuderen van de audio-opname.

Woordvoerder van het OM Amsterdam, Evert Boerstra laat aan het AD weten dat het OM tot de conclusie is gekomen dat er geen stafbaar feit is gepleegd. 

COVID-19: cluster basisschool, alle inwoners (>2 j) van Lansingerland getest

De GGD Rotterdam-Rijnmond is eind december een verdiepend uitbraakonderzoek op de RKBS Willibrord in de gemeente Lansingerland gestart. Eind november werd op die school een eerste COVID-19 besmetting geconstateerd. Bij een aantal personen, behorend bij de schooluitbraak, werd de Britse variant vast-gesteld. De GGD besloot om samen met het Erasmus MC een verdiepend onderzoek te doen. De GGD heeft al vaker uitbraakonderzoek uitgevoerd bij een opvallende uitbraak.

Leerlingen en docenten van de Willibrordschool en hun huisgenoten werd gevraagd om zich te laten testen. In de XL-locatie bij Rotterdam The Hague Airport is hiervoor een speciale teststraat opengesteld. Ruim 750 personen hebben gehoor gegeven aan deze oproep.

De eerste uitslagen van het onderzoek zijn in de eerste week van januari bekend geworden. Deze laten zien dat ongeveer tien procent van de geteste personen besmet is COVID-19. Op dit moment is bij ten minste 30 personen die te linken zijn aan de school de infectie met de Britse variant van het coronavirus (B1.1.7) vastgesteld.

De eerste bevindingen wezen erop dat infecties met de Britse variant ook op een tweede school (CBS De Acker) in Lansingerland voorkomen. Deze school zit in hetzelfde gebouw als de Willibrordschool. Dit heeft de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC doen besluiten om verder onderzoek te doen.

Vandaag is besloten om alle inwoners van de gemeente Lansingerland op te roepen om zich te laten testen op het COVID-19. Door op grotere schaal te testen willen de GGD en het Erasmus MC beter zicht krijgen op de verspreiding van het virus om de verspreiding effectief af te kunnen remmen. 

De GGD Rotterdam-Rijnmond zal op 13 januari een informatiebrief sturen waarin zij aan alle inwoners van de gemeente Lansingerland, vanaf 2 jaar, vraagt om zich te laten testen op COVID-19, ook als men geen klachten heeft. Als men al eerder besmet is geweest met COVID-19, wordt men verzocht om zich opnieuw te laten testen.

Random Pics van de Dag #204

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Toeslagenaffaire: besluit het kabinet morgenavond om toch af te treden?

Het kabinet komt dinsdagavond laat bijeen om zich te beraden over de toeslagenaffaire. De spanning in de Trêveszaal loopt op. Mogelijk strandt Rutte-3 alsnog in het zicht van de haven. Meer hierover in het AD.

Het vernietigende onderzoeksrapport over de toeslagenaffaire zet de verhoudingen in de regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie op scherp. Ingewijden schatten de kans dat het kabinet het overleeft ‘fifty fifty’.

Haase door oog van de naald in kwalificaties AO; Griekspoor en Kerkhove ook door

Robin Haase is maandag door het oog van de naald gekropen in de eerste ronde van de kwalificatie voor de Australian Open . Na een partij van liefst 2 uur en 59 minuten was hij met 3-6, 6-4 en 7-6 (8) te sterk voor het Braziliaanse talent Thiago Seyboth Wild.

De 20-jarige Seyboth Wild is de nummer 117 van de wereld en geldt als een groot talent. Hij won in 2018 de US Open voor junioren en dwong Haase maandag tot het uiterste. 

Tallon Griekspoor was in de kwalificatie te sterk voor Harry Bourchier. Hij had één uur en veertig minuten nodig om de Australiër van zich af te schudden: 7-6 (6) en 6-3. De nummer 155 van de wereld is de hoogst geklasseerde Nederlander op de ranglijst. Hij neemt het in de volgende ronde op tegen John-Patrick Smith. De kwalificatiewedstrijden van het toernooi in Melbourne worden in Doha afgewerkt.

De vrouwen spelen in Dubai hun kwalificatiewedstrijden. Er was maar één Nederlands succesje bij de dames. Lesley Pattinama-Kerkhove had aan één uur en 22 minuten genoeg om Kurumi Nara, de nummer 160 van de wereld, te verslaan. Het werd 6-4 en 6-4. Ze incasseerde één break en sloeg zelf drie keer toe op de service van haar Japanse opponente. In de tweede ronde wacht de 29-jarige Pattinama-Kerkhove een krachtmeting met de Oekraïense Lesia Tsurenko (WTA-146). 

Richèl Hogenkamp werd in drie sets uitgeschakeld door Viktorija Golubic, de nummer 138 van de wereld. De setstanden waren 6-3, 6-7 (6) en 6-3. De Nederlandse vocht zich na een tiebreak in de tweede set knap terug, maar redde het niet. In 2015 en in 2018 stond ze wel in het hoofdtoernooi in Melbourne.

Voor Indy de Vroome was de eerste ronde direct het eindstation. De 24-jarige Brabantse, die de 195e plek op de ranglijst bezet, verloor met 7-6 (5) en 6-2 van het Amerikaanse talent Claire Liu.

Met Arantxa Rus (WTA-74) is er één Nederlandse rechtstreeks geplaatst voor de Australian Open. Kiki Bertens is er niet bij. Zij is nog herstellende van van een operatie aan een achillespeesblessure.

De Australian Open begint dit jaar drie weken later dan gepland en gaat op 8 februari van start. Het kwalificatietoernooi wordt vanwege de maatregelen tegen het coronavirus - er geldt in Australië een quarantaineplicht van twee weken - dit jaar niet in Melbourne, maar in Dubai (vrouwen) en Doha (mannen) gehouden.

Makkelie zondag scheidsrechter bij Ajax - Feyenoord

Danny Makkelie is komende zondag de scheidsrechter bij Ajax - Feyenoord in de Johan Cruijff Arena. De 37-jarige politieagent uit Dordrecht fluit zijn derde Klassieker. 

De eerste Klassieker voor Makkelie was op 22 oktober 2017, toen Ajax met 1-4 won in De Kuip door goals van Klaas-Jan Huntelaar, Kasper Dolberg (twee) en Siem de Jong.  Hij mocht ook aantreden bij de Klassieker op 27 januari 2019, toen Feyenoord in De Kuip met 6-2 won van Ajax.

Hessel Steegstra en Jan de Vries zijn komende zondag de assistent-scheidsrechters. De aftrap in Amsterdam is komende zondag om 16.45 uur. Het is de eerste Klassieker van het seizoen. Voor Feyenoord is het bovendien het eerste duel met een tegenstander uit de ‘traditionele top drie’. Ajax trof afgelopen zondag al PSV (2-2) in de Johan Cruijff Arena. Feyenoord staat drie punten achter op koploper Ajax en twee op PSV.

Bas Nijhuis is zaterdagavond de scheidsrechter bij Sparta - PSV op Het Kasteel. Björn Kuipers mag het duel tussen AZ en ADO Den Haag leiden.

Judoka Tsjakadoea grijpt brons op Masters

Op dag één van de World Masters in Doha wint Tornike Tsjakadoea de bronzen medaille. De judoka uitkomend in de klasse tot zestig kilogram verloor de kwarrfinale, maar via de herkansing werd hem toch een medaille in de schoot geworpen.  

Na een bye in de eerste ronde wist Tsjakadoea overtuigend te winnen van de Fransman Luka Mkheidze (waza-ari) en de als vierde geplaatste Francisco Garrigos (ippon). In de kwartfinale treedt het Nederlandse lichtgewicht aan tegen de als vijfde geplaatste Rus, Yago Abuladze. Na vier minuten in de golden score dacht de Tsjakadoea een score te maken maar werd na het bestuderen van de beelden bestraft voor het onder de band pakken en kreeg zo zijn derde straf. Via winst in de herkansing tegen Diyorbek Urozboev en het uitvallen van Walen Khyar knokt de 24-jarige Tsjakadoea zich toch naar zijn eerste World Masters medaille.

In de hoofdstad van Qatar is Sanne Verhagen in de tweede ronde uitgeschakeld door de als vierde geplaatste Sarah Leonie Cysique. De Nederlandse troef in de -57 kg kwam in het grondgevecht terecht in een armklem en moest gedwongen afkloppen. Verhagen was het toernooi goed begonnen met een overwinning op Ivelina Ilieva. De Bulgaarse raakte na ongeveer drie minuten geblesseerd aan haar knie en moest opgeven.

Op de Doha Masters, waaraan alleen de top 36 van de wereld mag deelnemen, zijn veel punten te verdienen voor de Olympische ranking. Tsjakadoea is al aangewezen voor de Olympische Spelen. Behalve Tsjakadoea hebben Juul Franssen (-63 kilogram), Frank de Wit (-81 kg), Noël van ’t End (-90 kg) en Michael Korrel (-100 kg) de technische leiding van de judobond de afgelopen 2,5 jaar voldoende overtuigd.

Niet in alle gewichtsklassen is de kwalificatiestrijd al beslist. Kim Polling en Sanne van Dijke (-70 kg), Guusje Steenhuis en Marhinde Verkerk (-78 kg), Henk Grol en Roy Meyer (+100 kg) zijn nog volop in de race voor deelname aan de Spelen. Per gewichtsklasse mag er één judoka naar Tokio. 

Twitter geeft een jaaroverzicht van gaming in 2020

Twitter heeft weer allerlei jaarcijfers voor ons, ook over gaming. Het jaar 2020 gaat niet de boeken in als een fantastisch jaar, maar door al dat verplichte thuiszitten speelden we meer videogames speelden dan ooit. Dat merkte ze bij Twitter ook. Zo gingen er in 2020 maar liefst 2 miljard tweets over gaming. Dat is 75 procent hoger dan in 2019, met een toename van 49 procent in unieke twitteraars. Hieronder lees je onder andere welke game het meest werd besproken door de Nederlandse community en welke esports-teams de gemoederen bezighielden.

Dit waren de gaming-onderwerpen die het meest gevolgd werden in 2020:

Meest gevolgde gaming onderwerpen 2020 in NL (Foto: Twitter)

In 2020 kon de Nederlandse gaming community niet om Animal Crossing heen. Het is dan ook geen verrassing dat die game de lijst aanvoert. Ook Fortnite beleefde wederom een sterk jaar en volgt op plek twee. Het altijd populaire FIFA maakt de top 3 compleet.

Meest besproken games 2020 in NL (Foto: Twitter)

Nederlandse gamers bespraken The 2020 Game Awards het meest, gevolgd door The Future of Gaming on PS5 Event en PAX East 2020.

Meest besproken gaming events 2020 in NL (Foto: Twitter)

Het van origine Nederlandse Team Liquid deed afgelopen jaar een gooi naar een plekje in de top 3 door Nederlanders meest besproken esports teams. Ze zijn terug te vinden op de vierde plek. De eerste plaats is in handen van G2 Esports, gevolgd door FaZe Clan en FNATIC.

 • G2 Esports (@G2esports)
 • FaZe Clan (@FaZeClan)
 • FNATIC (@FNATIC)
 • Team Liquid (@TeamLiquid)
 • Team SoloMid (@TeamSoloMid)
 • 100 Thieves (@100Thieves)
 • Cloud9 (@Cloud9)
 • NRG Esports (@NRGgg)
 • Astralis (@Astralisgg)
 • OpTic Chicago (@OpTicCHI)

Nog wat wereldwijde cijfers:

De meest besproken esports-evenementen:

 1. League of Legends Worlds 2020
 2. EVO Japan 2020
 3. CBLoL Split 2 Finals 2020
 4. Call of Duty League 2020 Championship
 5. Overwatch League Grand Finals 2020

En werd er het meest getweet over de volgende esports-athleten:

 1. Mongraal
 2. benjyfishy
 3. Scump
 4. Bugha
 5. mitr0
 6. fer
 7. zayt
 8. FalleN
 9. TACO
 10. Clayster

Dit waren de landen die het meest over gamen tweetten:

 1. Japan
 2. Verenigde Staten
 3. Korea
 4. Brazilie 
 5. Thailand
 6. Verenigd Koninkrijk 
 7. Frankrijk
 8. India 
 9. Filippijnen
 10. Spanje 

Er werd het meest getweet over de volgende gaming-persoonlijkheden:

 1. ibaillanos
 2. rubiu5
 3. jack_septic_eye
 4. ninja
 5. pokimanelol
 6. timthetatman
 7. BadBoyHalo
 8. technothepig
 9. georgenotfound
 10. Corpse_Husband

Extra inzet voor rechtshulp bij echtscheiding

De vernieuwingen in de rechtsbijstand beginnen zichtbaar te worden, zo schrijft minister Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer. Zo heeft de dienstverlening aan rechtzoekenden een impuls gekregen. Verder is het beroep dat wordt gedaan op gesubsidieerde rechtsbijstand gedaald. Dat maakt het mogelijk om tot en met 2024 19 miljoen euro beschikbaar te stellen voor ondersteuning bij echtscheidingen, waar een groot knelpunt ligt voor zowel rechtzoekenden als sociaal advocaten.

Minister Dekker: “Twee jaar hard werken aan vernieuwingen van de rechtsbijstand begint zichtbaar te worden. Zowel voor mensen die van hun problemen af willen komen als voor sociaal advocaten.”

Impuls
Er is gestart met de ontwikkeling van een instrument ter ondersteuning van een goede diagnose en advies voor mensen met een probleem. De online dienstverlening van het Juridisch Loket kreeg ook een flinke impuls, onder andere door een digitale assistent op hun website die mensen helpt bij het krijgen van een advies bij juridische vragen over bijvoorbeeld echtscheidingen en ontslag. Naast de komst van de digitale assistent wordt in 2021 de mogelijkheid van videobellen geïntroduceerd, waardoor rechtzoekenden laagdrempelig hun problemen kunnen bespreken met een juridisch medewerker van het Loket.

Voor de komende jaren is het doel om de online dienstverlening te verbeteren in samenspraak met de betrokken partners, waaronder de Raad voor Rechtsbijstand en de Nederlandse Orde van Advocaten (Nova). De online dienstverlening is een belangrijke pijler van het vernieuwde stelsel. Het stelt veel burgers, ongeacht hun inkomen, in staat om hun juridische vraag op een laagdrempelige wijze beantwoord te krijgen en het helpt hen bij het zoveel mogelijk zelf oplossen van hun probleem.

Daling aantal toevoegingen
Het aantal toevoegingen in het bestuursrecht is gedaald met ruim 10%. De komende tijd is een verdere daling tot ten minste 15% het doel, door zoveel mogelijk geschillen tussen burger en overheid te voorkomen. Dit gebeurt onder andere door de impact van wet- en regelgeving op het stelsel scherper in beeld te brengen. Met een aantal grote uitvoeringsorganisaties, zoals UWV, Belastingdienst en SVB, en gemeenten wordt gekeken of onnodige juridisering vanuit de overheid nog beter kan worden voorkomen. Meer persoonlijk contact en maatwerk zorgt voor een meer menselijke maat.

Echtscheidingen
De vergoedingen voor sociaal advocaten die ondersteunen bij echtscheidingen lopen het meest uit de pas met de daadwerkelijke tijd die aan deze zaken wordt besteed. Een concreet voorbeeld hiervan is het opstellen van een ouderschapsplan, dat sinds 1 maart 2009 verplicht is voor echtscheidingen waarbij minderjarige kinderen zijn betrokken. Om die reden komt tot en met 2024 in totaal € 11 miljoen beschikbaar voor een initiatief ten behoeve van rechtshulpverleners die als onderdeel van hun werkzaamheden een ouderschapsplan moeten opstellen. Tevens komt er voor de genoemde periode € 8 miljoen beschikbaar voor een vergelijkbaar initiatief voor viergesprekken tussen scheidende partners en hun rechtshulpverleners.

Daarnaast geeft de Raad voor Rechtsbijstand prioriteit aan de ontwikkeling van rechtshulppakketten voor echtscheidingen. De ouderschapsplannen en viergesprekken zullen deel gaan uitmaken van (een van) de rechtshulppakketten scheiden.

25 miljoen euro extra Nederlandse steun voor vaccins in arme landen

Nederland trekt €25 miljoen extra uit voor de aanschaf en verspreiding van vaccins in arme landen. Minister Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) heeft dat namens het kabinet besloten na een oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De bijdrage is bestemd voor een internationaal initiatief om ervoor te zorgen dat er ongeveer 1,3 miljard doses veilige, effectieve en betaalbare vaccins beschikbaar komen in 92 landen. Die hebben hier zelf geen of onvoldoende geld voor. Volgens de WHO is daarvoor nog circa 5 miljard dollar nodig om dit wereldwijd voor elkaar te krijgen. De organisatie stuurde recent samen met internationale partners een brandbrief over dit financieringstekort.

Het kabinet bestrijdt de coronacrisis in Nederland, maar wil ook internationaal solidariteit tonen door bij te dragen aan een eerlijke en betaalbare toegang tot en verdeling van vaccins, diagnostische testen en geneesmiddelen.

Minister Kaag: ‘We zijn een rijk land en nemen, samen met andere landen, onze verantwoordelijkheid door een steentje bij te dragen aan de hulp aan mensen in kwetsbare landen. Volgens de WHO is het belangrijk om de pandemie te bestrijden door zoveel mogelijk mensen in zoveel mogelijk landen te vaccineren. Een rechtvaardige verdeling van vaccins in de wereld is daarom ook in het belang van Nederland.’

De €25 miljoen komt uit het budget voor Ontwikkelingssamenwerking en is naar verwachting goed voor de aanschaf van grofweg 5 miljoen doses van het vaccin. Nederland droeg vorig jaar al €60 miljoen bij aan het initiatief dat door de WHO wordt gecoördineerd. Dat geld was behalve voor vaccins ook bestemd voor de ontwikkeling en levering van diagnostische tests in ontwikkelingslanden.

Parler wordt overal geweigerd

Nadat Trump verbannen werd van Twitter vluchtte hij naar het relatief nieuwe social media platform Parler. Parler is een toevluchtsoord voor iedereen die zich niet aan de gebruiksvoorwaarden van de grote platformen houdt en daarvan verbannen is.

De aantrekkingskracht van Parler zou de vrijheid van meningsuiting zijn en het niet modereren waardoor allerlei gekken zoals rechts-extremisten en complotdenkers zich daar wel thuis voelen. Het zal meehelpen dat wanneer er opgemerkt wordt dat je denkbeelden niet gelijk zijn aan de standaard denkbeelden binnen Parler, dat moderatie dan ineens wel bestaat en je verbannen wordt. De trumperts voelen er zich veilig genoeg om ook op te roepen tot geweld zoals een bestorming van het Capitol te organiseren, en dat valt niet zo goed bij de tech-bedrijven die de dienst mogelijk maken.

Nadat Apple en Google al besloten hadden dat het na de bestorming van het Capitol wel genoeg is geweest, en de dienst uit de App Store en de Play Store haalden, volgde ook Amazon. Amazon had echter iets meer te vertellen dan Apple en Google omdat Parler hun servers bij Amazon had staan. Parler kreeg 24 uur om een ander plekje voor die servers te zoeken.

Parler CEO John Matze was er zaterdag nog van overtuigd dat iedereen zijn dienst wel wilde hebben. Hij zou dus geen moeite hebben om nieuwe servers te vinden. Dat blijkt toch even anders te zijn, en dat gaf hij op zondag in een interview met Fox News dan ook toe. Naast nieuwe servers kan hij ook op zoek naar nieuwe advocaten, want ook het advocatenkantoor gaf aan niet meer met Parler te maken willen hebben. Maar ook diensten voor tekstberichten en e-mail providers hebben hun samenwerking met Parler opgezegd.

Parler is twee jaar geleden opgericht en lijkt nu dus alweer ten onder te gaan.

Dodelijk slachtoffer Almelo is 14-jarig meisje

Zondag 10 januari kreeg de politie aan het einde van de middag een melding over een overleden persoon in het water bij het Wendelgoor in Almelo. Er is een onderzoek gestart naar de doodsoorzaak en de identiteit van de overleden persoon.

Het onderzoek heeft geleid tot de aanhouding van twee verdachten uit Wierden en Almelo voor mogelijke betrokkenheid bij dit overlijden. Het onderzoek naar zowel de identiteit als de doodsoorzaak is nog in volle gang.

Update 15:41 uur
De overleden persoon die gisteren, eind van de middag werd aangetroffen bij het Wendelgoor is een 14-jarig meisje uit Almelo. Gisteravond zijn twee personen uit Wierden en Almelo aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij dit overlijden. Het rechercheteam dat de zaak onderzoekt doet vandaag onder andere een buurtonderzoek en maakt foto’s met behulp van een drone van de vindplaats van het slachtoffer.

De politie roept getuigen die iets hebben gezien of beschikken over informatie die haar kan helpen bij het onderzoek op zich te melden. Het rechercheteam heeft uiteraard belang bij camerabeelden van bewakingscamera’s of dashcam waarop het slachtoffer en de verdachten te zien zijn.

Camerabeelden kunnen geüpload worden via www.politie.nl. Informatie kan telefonisch worden doorgegeven via via 0900-8844, gratis tippen mag via 0800 6070. Anoniem een tip doorgeven kan door te bellen met Misdaad Anoniem: 0800 7000.

COVID-19: 5499 nieuwe besmettingen en 50 doden, totaal 878.263 en 12.411

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5499 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 878.263 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 173 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1926 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 24 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 702 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 50 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 12.411 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Aanhoudingen in onderzoek naar Medisch Centrum Bernadotte en thuiszorgorganisaties

De politie heeft vandaag aanhoudingen verricht in een al langer lopend onderzoek naar fraude en valsheid in geschrifte bij Medisch Centrum Bernadotte, voorheen Gezondheidscentrum Medimel. In het onderzoek kwam ook fraude met indicatiestellingen door thuiszorgorganisaties aan het licht.

In mei 2019 deed de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd aangifte tegen de directrice van Medisch Centrum Bernadotte in Utrecht. Naar aanleiding daarvan is een onderzoek gestart naar de gang van zaken in de huisartsenpraktijk aan de Bernadottelaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. De verdenking ontstond dat er declaraties bij zorgverzekeraars werden ingediend die niet klopten die vervolgens door de zorgverzekeraars zijn betaald, wat aan te merken is als oplichting en valsheid in geschrifte. Ook wordt de directrice ervan verdacht zich als huisarts te hebben voorgedaan, wat zij niet is, en in die hoedanigheid ook zelf consulten te hebben uitgevoerd met patiënten en recepten te hebben uitgeschreven. Hiermee zou ze artikel 96 van de Wet BIG hebben overtreden door een aanmerkelijke kans op schade voor de gezondheid van deze patiënten te veroorzaken.

In het onderzoek bleek vervolgens dat de directrice, nadat de huisartsenpraktijk failliet was gegaan, zich mogelijk weer schuldig maakte aan oplichtingen en valsheid geschrift door via de vervolgens opgerichte thuiszorgorganisatie Dotte BV valse indicatiestellingen aan te leveren bij zorgverzekeraars en kosten te declareren terwijl er geen of minder thuiszorg was verleend. Vervolgens ging de verdachte in een wederom nieuw opgerichte thuiszorgorganisatie, Thuiszorg bij U, vermoedelijk verder met deze praktijken.

De directrice en een mannelijke medeverdachte zijn vandaag aangehouden. De mannelijke medeverdachte is vermoedelijk betrokken bij de ten laste gelegde feiten ten aanzien van de thuiszorgorganisaties. Het onderzoek, waaronder ook een financieel onderzoek, loopt nog en zal nog enige tijd vergen. Het OM en de politie sluiten niet uit dat er nog meer aanhoudingen volgen. Wanneer de zaak bij de rechter zal worden behandeld is zodoende nog niet te zeggen.

Moeder Sharleyne in hoger beroep wel veroordeeld

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Leeuwarden, heeft vandaag een 41-jarige vrouw uit Hoogeveen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar en 9 maanden voor doodslag op haar dochter Sharleyne op 8 juni 2015.

Op die dag is de net achtjarige Sharleyne ’s nachts levenloos aangetroffen voor de flat in Hoogeveen waar zij woonde. Op grond van politieonderzoek is haar moeder als verdachte aangehouden. Zij wordt ervan verdacht dat zij haar kind over de reling van de galerij heeft gegooid. De moeder heeft elke betrokkenheid bij de dood van Sharleyne ontkend.

Vonnis van de rechtbank
De moeder is vervolgd voor moord dan wel doodslag op haar dochter. Op 9 juli 2018 is de moeder door de rechtbank Noord-Nederland van deze beschuldiging vrijgesproken. De officier van justitie was het niet eens met dit vonnis en heeft hoger beroep ingesteld.

Beslissing gerechtshof
Anders dan de rechtbank komt het hof wel tot een veroordeling voor doodslag.
In hoger beroep is er door verschillende deskundigen gerapporteerd en heeft het hof op de zitting medische deskundigen en een slaapwandeldeskundige gehoord. Het hof is tot de conclusie gekomen dat slaapwandelen en zelfdoding niet aannemelijk zijn als doodsoorzaak van Sharleyne.

Verklaringen bovenbuurman betrouwbaar
In deze zaak zijn door een bovenbuurman verklaringen afgelegd. De rechtbank heeft deze verklaringen niet voor het bewijs gebruikt. Het hof heeft de betrouwbaarheid van de door de bovenbuurman afgelegde verklaringen door een deskundige laten onderzoeken. Door de deskundige zijn de verklaringen aangemerkt als ‘in aanzienlijke mate betrouwbaar’. Ook vinden de verklaringen steun in andere bewijsmiddelen. Mede op grond van deze getuigenverklaringen, bezien in samenhang met andere bewijsmiddelen, komt het hof tot een bewezenverklaring.

Tien jaar gevangenisstraf
Naar het oordeel van het hof is een gevangenisstraf van tien jaar een passende straf. Deze straf wordt gematigd met drie maanden omdat de procedure in hoger beroep, mede door coronaperikelen, relatief lang heeft geduurd. Het hof verleent daarnaast een bevel gevangenneming. Dit betekent dat verdachte direct gearresteerd kan worden.

De vader van Sharleyne heeft een verzoek tot schadevergoeding ingediend, gebaseerd op shockschade. Deze vordering wordt door het hof gedeeltelijk toegewezen tot een bedrag van € 20.000,-.

Getuigen gezocht van explosie in Rotterdam

Vannacht rond 02.45 uur werden bewoners van de Kronenburg in Rotterdam-Zuid opgeschrikt door een krachtige explosie. De politie komt graag in contact met getuigen van de explosie of mensen die meer informatie hierover hebben.

Door de explosie op de Kronenburg in Rotterdam-Zuid liepen zeven woningen ruitschade op. Gelukkig raakte niemand gewond door de explosie en de getroffen bewoners hoefden hun huis niet te verlaten. De klap en schrik waren daarentegen wel enorm.

Even later, rond 03.00 uur, volgde er een autobrand op de Vrijenburglaan in Barendrecht, met een afstand van 5 minuten rijden van de explosie. Er wordt onderzocht of deze autobrand te maken heeft met de explosie. Camerabeelden laten zien dat voordat de auto in vlammen opging, er meerdere personen uit de auto kwamen. Uiteraard is de politie op zoek naar deze personen.

Wat er precies is gebeurd en of de autobrand in verband kan worden gebracht met de explosie, wordt nu onderzocht. De politie zoekt daarom getuigen. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Afbeelding: Politie Rotterdam
Afbeelding: Politie Rotterdam

COVID-19: Harde Lockdown tot 3 weken verlengd, scholen blijven dicht

De huidige coronamaatregelen worden verlengd, zeker tot 31 januari, waarschijnlijk zelfs voor drie volle weken. Ook wil het kabinet nog eens het financiële steunpakket uitbreiden voor sectoren ‘die al heel lang gesloten zijn', zeggen ingewijden, zoals de evenementenbranche en de horeca. Zo meldt het AD.

Het kabinet is samen met Jaap van Dissel (RIVM) gistermiddag bijeen gekomen in het Catshuis, om de huidige stand van zaken met betrekking tot de COVID-19 pandemie en de bijpassende aanpak daarvan te bespreken. De uitkomst is dat men overweegt om de huige maatregelen te verlengen, dinsdag wordt een beslissing genomen waarna om 19.00uur een persconferentie zal volgen.

Bij de vorige persconferentie heeft Rutte aangegeven dat misschien de scholen eerder open mochten, dit lijkt nu dus niet het geval te zijn. Vermoedelijk blijven de scholen ook nog 3 weken langer gesloten. Wel is het plan om half januari te beoordelen of de basisscholen eerder open mogen. Het kabinet is in afwachting op informatie over hoe het verloop is van het aantal besmettingen van de Britse mutatie COVID-19 onder kinderen. Als dit meevalt, kunnen basisscholen misschien toch eerder hun deuren openen.

Het huidige financiële steunpakket zal ook opnieuw worden beoordeeld en aangepast worden indien nodig. Minister Wopke Hoekstra liet weten 'hoe meer schade er wordt geleden, hoe meer er wordt gecompenseerd. We kijken wat er voor bepaalde sectoren nog extra moet.'

Afgelopen week raakten er gemiddeld zo’n 7700 mensen per dag besmet, het kabinet ‘wil terug’ naar een aantal van maximaal 1200 besmettingen per etmaal. Bovendien waart de  besmettelijkere Britse mutatie van COVID-19 al rond in ons land. De Zuid-Afrikaanse mutatie van COVID-19 is inmiddels ook gesignaleerd. Het is nog bekend wat voor impact deze mutatien gaat krijgen op het aantal besmettingen per dag in Nederland.

In Duitsland zijn de huidige coronamaatregelen verlengd tot 31 januari, en worden op sommige punten zelfs aangescherpt. Net als in Nederland is in Duitsland het aantal mensen wat thuis mag werken van de werkgever aanzienlijk lager dan in de eerste golf. Dit is beide landen een doorn in het oog. Het is mogelijk dat het kabinet extra maatregelen neemt om werkgevers te stimuleren hun personeel, waar mogelijk, thuis te laten werken. 

Diederik Gommers sprak zaterdag op Radio 1 zijn bezorgdheid uit. In het Verenigd Koninkrijk loopt de situatie door de hogere besmettingsgraad van de Britse mutatie behoorlijk uit de hand. 'Onze Engelse collega's hebben ons gewaarschuwd, bereid je voor voor want je weet niet wat er op je afkomt. Dat soort berichten kregen we in februari ook van onze collega’s uit Italië.'

De harde lockdown in ons land heeft duidelijk effect, zegt Gommers. 'Toen het losging in Groot Brittannië, zaten de Engelsen niet in een lockdown. We hebben een voordeel ten opzichte van de Britten dat we nu in een lockdown zitten. Nu is het aan het kabinet dit weekend om een wijs besluit te nemen. Dat maken ze dinsdag bekend. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Wat je nu ziet in Londen, dat kunnen wij niet hebben op dit moment.'

Ondanks dat het vaccineren in Nederland is begonnen, duurt het nog zeker een maand voordat we het effect ervan gaan zien, zegt Gommers. Hij ziet door het vaccineren wel licht aan het einde van de tunnel. 'De groep die het meest op de intensive care ligt, is tussen de 60 en 75 jaar. Als die mensen gevaccineerd zijn, komt er rust in de ziekenhuizen. Dan kunnen we niet meer overbelast worden. Maar dat is een grote groep, samen met de chronisch zieken moet je 3 tot 4 miljoen mensen vaccineren.' 

Man (41) probeert 17-jarige te beroven en wordt opgepakt

De politie heeft zondag een 41-jarige Alkmaarder aangehouden, nadat hij een 17-jarige jongeman probeerde te beroven. De 17-jarige jongeman werd op de Kanaalkade in Alkmaar door de 41-jarige verdachte verbaal bedreigd om zijn bezittingen af te staan.

De 17-jarige jongeman wist te ontkomen en de politie in te schakelen en hij gaf een goed signalement van de dader. De politie in Alkmaar wist de 41-jarige verdachte op te sporen. Camerabeelden die kunnen bijdragen aan het onderzoek zijn in bezit van de politie. De 41-jarige verdachte werd aangehouden en is ingesloten voor nader onderzoek.

Getuigen gezocht van steekincident Montfoort

De politie is op zoek naar mensen die iets weten over een gewelddadig incident, afgelopen weekend op de Wederiksingel in Montfoort. Daar werd een 16-jarig meisje ‘s nachts door een man neergestoken. De verdachte kon gelukkig snel worden aangehouden. De recherche is bezig met een onderzoek en wil weten wat er aan het steekincident vooraf is gegaan.

Rond 1:00 uur in de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 januari fietste het 16-jarige meisje uit IJsselstein op de Wederiksingel toen ze ineens door een man werd aangevallen. Ze werd aangetroffen naast haar fiets. Het slachtoffer werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Onderzoek in volle gang
De politie heeft direct een groot onderzoek gestart. De verdachte, een 35-jarige man uit Montfoort, kon in de buurt op de Waterviolier worden aangehouden. De politie krijgt veel vragen zijn over de afkomst van de verdachte. De politie doet daar omwille van privacy- en onderzoeksredenenen geen uitspraken over. Het onderzoek naar de toedracht is in volle gang. Bij het oplossen van de zaak, is hulp van het publiek meer dan welkom.

De recherche heeft al een aantal getuigen gesproken over dit heftige incident. Toch is meer informatie welkom aldus de politie. Getuigen kunnen bellen met 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Russische rodelaars verslaan Duitsers op EK en in World Cup

In het Letse Sigulda is het Europees kampioenschap rodelen afgesloten, een zoals altijd in de World Cup geïntegreerde wedstrijd. Nadat de mannen en dubbels al streden om de titels, was het zondag de beurt aan de vrouwen en de estafettes.

Vrouwen
Na één run was het bijzonder spannend: de Duitse Natalie Geisenberger stond op de eerste plek, maar de Russische Tatyana Ivanova stond op slechts vijf duizendsten van een seconde en haar landgenote Viktoriia Demchenko volgde op 0,053 seconden. Met Julia Taubitz (+0,139) stond er ook een Duitse op plek vier, gevolgd door thuisfavorieten Elina Ieva Vitola (+0,176) en Eliza Tiruma (+0,185).

Ook Madeleine Egle (+0,193) uit Oostenrijk, de derde Letse Ulla Zirne (+0,200) en de Russische wereldkampioene Ekaterina Katnikova (+0,206) streden nog om de medailles.

Katnikova verdedigde haar plek in run twee, Zirne deed dat ook en Egle kwam achter beide dames terecht. Tiruma hield op haar thuisbaan wel stand, Vitola deed dat ook en pakte dus sowieso haar beste resultaat ooit in haar nog jonge carrière. Taubitz was nog eens 0,09 seconden sneller, de koelbloedige Demchenko dook daar weer 0,149 seconden onderdoor.

Ivanova opende de aanval op de winst in haar tweede run, ze was 0,161 seconden sneller dan Demchenko, en dat leverde de World Cup-winst én Europese titel op: Geisenberger kwam 0,052 seconden tekort tegen de Russische en werd voor de achtste keer op rij tweede.

Estafette
De Amerikaanse ploeg opende de wedstrijd, maar Summer Britcher tikte mis bij het bordje om de wissel aan te geven en dus finishte het team niet. Andrea Vötter, Dominik Fischnaller en Ludwig Rieder/Patrick Rastner noteerden voor Italië de eerste echte toptijd, maar het thuisland ging er onderdoor: Eliza Tiruma, Arturs Darznieks en vooral Andris en Juris Sics waren een flinke stuk sneller.

Die tijd hield echter geen stand: Tatyana Ivanova, Semen Pavlichenko en Vsevolod Kashkin/Konstantin Korshunov doken er zo'n twee tienden onder. Oostenrijk deed een aanval, maar die strandde vroeg: Madeleine Egle tikte nét naast het bordje en Oostenrijk lag eruit.

Het Duitse 'dream team' van de afgelopen jaren zat eindelijk weer eens bij elkaar in het team: Natalie Geisenberger, Felix Loch en Tobias Wendl/Tobias Arlt. Geisenberger verloor veel tijd op Ivanova, Loch leverde tijd in bij Pavlichenko - en tikte het bordje nog maar nét aan. Wendl en Arlt sloten de wedstrijd af door wat tijd goed te maken, maar niet genoeg en dus won Rusland, voor Letland en Duitsland.

Animal Rights woedend: Uitbreiding Charles River zorgt voor 122.300 extra dierproeven

Een van de grootste proefdiergebruikers van het land, Charles River in Den Bosch, wil nog meer proefdieren gebruiken. Het commerciële testcentrum heeft uitbreiding aangevraagd voor twee nieuwe laboratoria. Animal Rights is woedend en dient bezwaar in bij de gemeente.

Erwin Vermeulen van Animal Rights: “Charles River heeft een vergunning om in vijf jaar tijd maar liefst 265.850 dierproeven uit te voeren op onder meer honden, katten, konijnen, ratten en minivarkens. Met deze uitbreiding komen daar nog eens 122.300 dierproeven bij. Dat is onacceptabel en niet meer van deze tijd.”

Oplopende cijfers
In Nederland neemt het aantal dierproeven toe (448.656 dierproeven in 2019) terwijl de Nederlandse overheid juist inzet op een transitie naar dierproefvrij onderzoek. Charles River voert de testen uit in opdracht van de farmaceutische en (agro)chemische industrie. Volgens Vermeulen zijn het akelige testen waarbij geen dier het laboratorium levend uitkomt: “Honden, konijnen en cavia’s krijgen hoge doseringen giftige stoffen toegediend zodat bepaald kan worden bij welke dosering reacties zoals overgeven, stuiptrekkingen en ernstige schade aan organen als lever, nieren en longen optreden.”

De dierproeven bij Charles River worden uitgevoerd volgens Europese regels die dateren uit de jaren 60 van de vorige eeuw. Volgens Animal Rights draait het allemaal om het afvinken van dierproeven: Wanneer de dierproeven zijn uitgevoerd mogen de producten van de fabrikant op de markt komen. Vermeulen: “De Nederlandse overheid moet niet zo weifelen en zich in Europa hard maken voor het aanpassen van de verouderde regels. Zet in op moderne technieken zoals organoids, microdosering, lab on a chip en computermodellen.”

Animal Rights dient bezwaar in
Animal Rights dient bezwaar in bij de Gemeente ’s-Hertogenbosch tegen de uitbreiding met twee nieuwe laboratoria. Erwin Vermeulen van Animal Rights: “We roepen op om massaal bezwaar in te dienen tegen de geplande uitbreidingen. De proefdieren hebben onze hulp hard nodig.”

Ten Hag haalt vertrouwen uit laatste uur tegen PSV: "We hadden ze in de grip"

"Het was een zwak en afwachtend begin", zegt Erik ten Hag tijdens de persconferentie na de wedstrijd tegen PSV. Zijn ploeg stond zondagmiddag na twintig minuten met 0-2 achter tegen de nummer twee van de competitie, maar wist de stand nog wel gelijk te trekken. Al met al een verdiende uitslag volgens de oefenmeester.

Ajax leek nog niet helemaal wakker aan het begin van de wedstrijd, na drie minuten moesten de Amsterdammers al een tegengoal incasseren van PSV-spits Zahavi. Op zoek naar de tegentreffer stuitte Ajax elke keer op de verdediging van PSV zeer compact stonden.

'Enorme spirit'
Een uitbraak van de Eindhovenaren leverde in de twintigste minuut de 0-2 op. "Ik moet de ploeg een compliment geven over hoe zij hun rug rechten na de 0-2", zegt Ten Hag, zo lezen we op AT5.nl. "Er zit een enorme spirit in die ploeg vandaag aangevoerd door Tagliafico en Tadic."

Quincy Promes zorgde vlak voor de rust voor de aansluitingstreffer op aangeven van Tadic en Antony in de tweede helft voor de gelijkmaker. Na de rust was Ajax een stuk beter dan PSV en had zelfs een paar kansen om als winnaar van het veld te stappen. "Als je met 0-2 achterstaat tegen counterploeg PSV dan moet je je zegeningen tellen, maar we hebben kansen gehad op de 3-2."

Haller
Tot grote teleurstelling van veel mensen begon de kersverse miljoenenaankoop Haller op de bank tegen PSV. In de tweede helft maakte hij zijn debuut en liet met een afgekeurde goal en een assist meteen zien wat hij waard is. Ten Hag legde voor de wedstrijd uit dat hij niet met de spits wilde starten omdat hij een drukke week achter de boeg heeft.

Haller zelf gaf na de wedstrijd bij ESPN Live aan dat hij de keuze van de trainer begreep. "Je leest altijd wat de wedstrijd nodig heeft. Toen we op 1-2 kwamen dacht ik wel dat dat het juiste moment was om Haller te brengen. We hebben nu een begin, je hebt zijn impact kunnen zien op het elftal."

OM pakt ruim 7 miljoen af van veroordeelde producent van synthetische drugs

Het OM heeft een schikking getroffen in de strafzaak tegen de heer J.H. Gubbels uit Breda. Hij zal ruim zeven miljoen euro aan de staat betalen ter ontneming van wederechtelijk verkregen voordeel. De 61-jarige was een van de verdachte in het onderzoek Carneool van Landelijk Parket.

Veroordeling
De verdachte is op 4 september 2018 door de rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar vanwege grootschalige productie van en handel in synthetische drugs, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De rechtbank kwam tot een lagere straf dan geëist. De verdachte en zijn 8 mededaders werden vrijgesproken van de smokkel van een gestolen lading van 400 kilogram cocaïne. De rechtbank vond dat er aanwijzingen waren dat een waardevolle lading met criminele achtergrond was gestolen, maar het bewijs ontbrak dat het om cocaïne ging. Naast de gevangenisstraf verklaarde de rechtbank circa zes miljoen euro en een auto die aan de verdachte toebehoorden en als uit misdrijf verkregen opbrengst werd beschouwd, als verbeurd.

Hoger beroep
Tegen het vonnis van de rechtbank ging zowel het OM als de verdachte in beroep. Met de verdachte is afgesproken dat hij en het OM het hoger beroep intrekken. Zij hebben dat gedaan en het hof verzocht het ingestelde hoger beroep niet-ontvankelijk te verklaren wegens gebrek aan belang. Op 23 december 2020 heeft het hof beide partijen in hoger beroep niet-ontvankelijk verklaard. Dit heeft als gevolg dat zowel de strafzaak als ontnemingszaak tegen de verdachte niet meer verder gaan. Het vonnis van de rechtbank wordt hierdoor onherroepelijk. De verdachte zal de opgelegde onvoorwaardelijke gevangenisstraf, met aftrek van de tijd die hij in voorarrest heeft gezeten, moeten uitzitten.

Crimineel geld
Het OM heeft ervoor gekozen om het wederrechtelijk verkregen voordeel te berekenen aan de hand van een zogenoemde ‘kasopstelling’. Door middel van deze methode worden de legale contante ontvangsten vergeleken met de contante uitgaven die de man heeft gedaan. Tijdens het strafrechtelijk onderzoek was geen zicht op alle individuele transacties en strafrechtelijke activiteiten en de daarmee samenhangende opbrengsten. Het geschatte wederrechtelijk verkregen voordeel bedraagt € 7.425.132, 82 euro. In het kader van strafrechtelijke onderzoek was bij verdachte reeds op diverse vermogensbestanddelen beslag gelegd, waaronder contante geldbedragen en sieraden. De totale waarde van het beslag, inclusief opgebouwde rente, bedraagt per 1 juli 2020 € 7.001.080,34. Verdachte draagt het conservatoire beslag, inclusief rente, over aan de Staat. Het conservatoir beslag omvat het geldbedrag en de auto die door de rechtbank verbeurd zijn verklaard.

Passende afdoening
De schikking met verdachte ziet het OM als passend. Gezien de leeftijd van verdachte na detentie en zijn andere persoonlijke omstandigheden is het aannemelijk dat hij in de toekomst geen draagkracht meer zal hebben. De voorgenomen schikking is afgestemd met de Belastingdienst. Voor het OM is de ontnemingszaak met de voorgenomen schikking afgerond. De ontnemingszaak tegen een veroordeelde medeverdachte is gestart op 25 augustus 2020.

Doorzoeking cel gedetineerde in onderzoek poging liquidatie

In het onderzoek naar de poging liquidatie op de Bradleystraat in Sittard op 12 september jongstleden, waarbij een man van 38 jaar ernstig gewond raakte, heeft de politie maandagochtend een doorzoeking gedaan in een cel van een gedetineerde in een Penitentiaire Inrichting (PI) in Hasselt (België).

Naast de doorzoeking in de cel heeft de politie ook nog een doorzoeking gedaan in een woning in Kinrooi (België). Hierbij werden telefoons aangetroffen.

Vierde aanhouding
De bewoner, een man van 19 jaar werd hierbij aangehouden. Dit is de vierde aanhouding in het onderzoek naar de poging liquidatie. Afgelopen dagen zijn al drie personen aangehouden. Net zoals de andere drie verdachten zit ook deze Belgische verdachte in beperkingen. De verwachting is dat hij deze week uitgeleverd wordt aan Nederland.

Onderzoek
Het onderzoek naar de poging liquidatie gaat door en het onderzoeksteam sluit niet uit dat er nog meer personen aangehouden gaan worden. Naast het verhoren van de verdachten zullen ook de gegevens en informatie afkomstig van de in beslag genomen spullen, zoals mobiele telefoons uitgezocht, geanalyseerd en verwerkt worden.

De aangehouden verdachten worden deze week voorgeleid aan de Rechter-Commissaris. Het is nog niet bekend wanneer de Deense verdachte overgebracht wordt naar Nederland.

Nick, Simon en Kees strijden met én om de knikkers

De eerste deelnemende BN’ers van de gloednieuwe primetime familieshow Marble Mania zijn bekend: de Volendamse vrienden Nick & Simon en Kees Tol gaan op 21 januari een spannende knikkerstrijd met elkaar aan. Hoe handig is dit trio met knikkers, tijdens de behendigheidspellen? En wie van de drie heeft het meeste geluk tijdens de indrukwekkende knikkerraces? Eén ding is zeker: ze zijn zeer fanatiek en vastbesloten om elkaar te verslaan! Marble Mania is vanaf 21 januari om 20.30 uur te zien bij SBS6.

In Marble Mania draait het dus letterlijk om de knikkers. De drie BN’ers in elke aflevering hebben een band met elkaar: zijn vrienden, collega’s of juist concurrenten. Elke BN’er speelt voor een zelfgekozen goed doel, gesteund door de Vriendenloterij.

De bekende knikkeraars spelen allemaal met een eigen kleur knikker. Ze spelen in elke ronde eerst een behendigheidsspel. Mini-bowlen bijvoorbeeld, of penaltyschieten. Hoe behendiger je bent, hoe meer kans je hebt in de volgende race: de geluksrace. Tijdens die zenuwslopende knikkerrace op steeds een nieuwe, indrukwekkend gebouwde baan, wisselen geluk en pech elkaar constant af. De BN’er die het beste presteert op de geluksbanen, verdient de meeste punten en start met de meeste knikkers in de grote finale. Op deze gigantische finalebaan rollen maar liefst 6000 knikkers! Winston staat de knikkeraars bij en de races worden op onnavolgbare wijze van enthousiast commentaar voorzien door niemand minder dan Jack van Gelder. Daarnaast knutselt influencer Gio Latooy met een aantal kids de coolste knikkerbanen in elkaar, ter inspiratie voor de kijker. Marble Mania brengt het nostalgische knikkeren weer helemaal terug!

De overige deelnemende BN’ers worden later bekendgemaakt.

FOK! Wat een weer: meer bewolking

Vandaag overheerst de bewolking en valt er met name in het noorden van het land af en toe lichte (mot)regen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 3°C in het zuidoosten tot 7°C in het westen. In de Limburgse heuvels is in de eerste uren van de ochtend nog sprake van temperaturen rond of iets onder nul en kan het lokaal nog glad zijn. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5-6 Bft.

In de avond en nacht naar dinsdag is het bewolkt en gaat het in het gehele land regenen. In de loop van de nacht stroomt geleidelijk zachtere lucht het land binnen en loopt de temperatuur op naar waarden tussen 5°C in het zuidoosten en 7°C in het westen. De west tot zuidwestenwind neemt toe naar vrij krachtig boven land en krachtig tot hard aan zee en op het IJsselmeer, 6-7 Bft. In het noordelijk kustgebied ruimt de wind later in de nacht naar een noordelijke richting en neemt dan in kracht af.

Morgen overdag trekt de regenzone zuidwaarts weg en breiden opklaringen zich van het noorden uit over het land. In Limburg blijft het echter nog tot laat in de middag bewolkt en regenachtig. In de middag kan in het noorden een bui van zee binnendrijven. De middagtemperatuur ligt tussen 5°C in het noorden en 7°C in het zuiden. De wind draait overal naar noordwest en is matig, aan zee vrij krachtig en in het noordelijk kustgebied krachtig, 6 Bft. (Bron: KNMI)


De serooskerke in de vorst en mist (Foto: Scherpschutter)
Serooskerke in de vorst en mist (Foto: Scherpschutter)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Wapens gevonden rondom Capitool

Ondanks een inval met een grote meute in een overheidsgebouw met geen mogelijkheid vredelievend genoemd kan worden, houden sommige trumperts het vol dat dit wel het geval was. Zoals we van deze bende gewend zijn, gaan de feiten tegen hun opvatting in, en dan gaat het niet enkel om de inmiddels 5 doden die gevallen zijn.

Rondom het Capitool werd er tijdens de inval door een bommenontmantelingseenheid in de buurt naarstig gezocht naar wapens om te voorkomen dat het van kwaad tot erger ging. En die werden dan ook gevonden, zo blijkt uit rechtbankdocumenten.

Zo melden de documenten dat een man uit Alabama enkele uren voor de inval zijn pickup enkele blokken van het Capitool vandaan parkeerde. In zijn pick-up zaten 11 huisgemaakte bommen, een M4 aanvalsgeweer inclusief gevulde magazijnen, en een pistool.

M4 (foto: wikipedia)
M4 met telescopisch vizier als extra (foto: Wikipedia)

De huisgemaakte bommen bevatten een mengsel van gesmolten polystyreen (piepschuim) en benzine bekende de man tegenover de politie. Federale onderzoekers vermoeden dat het mengsel werkt als napalm; dat het brandende mengsel beter ergens tegenaan plakt wanneer de bom tot onploffing komt. De man had ook aanstekers en lappen stof bij zich om de boel aan te kunnen steken.

De man werd tijdens de avondschemering opgepakt, een blok verwijderd van zijn pickup. Bij het fouilleren kwamen daar nog eens een 9mm en .22 pistool tevoorschijn. Geen van de wapens waren geregistreerd op zijn naam.

Een andere man kwam een dag voor de inval al naar Washington met een lading kogels, ook een aanvalswapen, en een Glock-19 pistool. Deze man had bekenden tekstberichten gestuurd dat hij live op tv een kogel door Pelosi's hoofd wilde jagen. In een ander tekstbericht gaf hij aan een grote lading pantser-doorborende kogels bij te hebben. En op woensdag stuurde hij berichtjes rond dat hij Pelosi wilde overrijden.

Hij wilde eigenlijk nog eerder komen maar zijn tour liep wat vertraging op doordat hij ook nog actie was gaan voeren bij het huis van de gouverneur van Georgia, Brian Kemp, die door trumperts wordt belaagd omdat hij Biden bevestigd heeft als winnaar van de verkiezingen.

Tot zover zijn er 13 mensen die aangeklaagd worden op federaal niveau voor deelname aan de inval. Alle kantoren van de FBI zoeken verder in beeldmateriaal, social media en tips om meer deelnemers te vinden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.