Vicepremier ItaliŰ noemt ChatGPT-verbod excessief en hypocriet

Italië heeft als eerste Westers land actie ondernomen tegen een door kunstmatige intelligentie aangedreven chatbot, ChatGPT. De nationale gegevensbeschermingsinstantie heeft de chatbot tijdelijk geblokkeerd vanwege privacyzorgen en omdat het leeftijdsverificatie van gebruikers niet kon garanderen.

De Italiaanse vicepremier en transportminister Matteo Salvini, tevens leider van coalitiepartij Lega, noemde het besluit van de Privacywaakhond "buiten proportioneel" en "hypocriet". Salvini gaf aan dat vrijwel alle online diensten te maken hebben met privacykwesties en pleitte voor gezond verstand.

Het door Microsoft-gesteunde OpenAI, de ontwikkelaar van ChatGPT, heeft de toegang voor Italiaanse gebruikers opgeschort op verzoek van de gegevensbeschermingsinstantie. OpenAI verklaart dat het actief werkt aan het verminderen van het gebruik van persoonlijke gegevens bij het trainen van zijn AI-systemen, zoals ChatGPT.

Salvini waarschuwt dat het verbod de nationale zakelijke en innovatieve belangen kan schaden. Hij hoopt op een snelle oplossing en het herstellen van de toegang tot ChatGPT in Italië. Volgens Salvini vereist elke technologische revolutie internationale samenwerking tussen toezichthouders en wetgevers voor controle en regulatie.

De Italiaanse Gegevensbeschermingsautoriteit heeft niet gereageerd op de opmerkingen van Salvini.

Zelf kennismaken met ChatGPT? Praat eens met Nova, onze forumbot.

Italiaanse ban op ChatGPT 'excessief' (afbeelding: Midjourney / FOK.nl)
Italiaanse ban op ChatGPT 'excessief' (afbeelding: Midjourney / FOK.nl)