De Jong: "Genee heeft terugkeer bij VI voorgoed onmogelijk gemaakt"

Wilfred Genee was gisteravond te gast bij Op1 en met zijn optreden daar heeft hij een terugkeer bij VI voorgoed onmogelijk gemaakt, zo vindt Angela de Jong in haar column in het AD. In het interview sprak Genee over de ontstane situatie bij Veronica Inside.

"Mocht er nog iemand stiekem denken dat Genee, Derksen en Gijp na de zomer gewoon weer gezellig met z’n drieën in Veronica Inside over voetbal, onderbroeken en Sylvie Meis gaan zitten praten, dan kan ik die bij dezen uit de droom helpen. Wilfred Genee heeft dat zondagavond in Op1 voorgoed onmogelijk gemaakt", zo schrijft De Jong in dagelijkse stukje.

"Een presentator die vindt dat je tegenwoordig niet alles moet of kunt zeggen, scoort wellicht deugpunten bij de Arie Boomsma’s van deze wereld maar zet de bijl aan de wortel van een show als VI", zo concludeert de columniste. "En het treurigste was wel dat Genee zelfs dát (zijn veranderde kijk op vrijheid van meningsuiting) niet ronduit durfde te erkennen. Hij stortte een laffe woordenbrij over Jeroen Pauw en Fidan Ekiz uit, in de hoop dat het niet opviel wat hij nou precies zei."

De Jong vond het optreden Genee ontluisterend. "Laat ik nou altijd denken dat die drie van VI de laatsten in Hilversum waren met ballen. Mannen die zich niet makkelijk op de knieën lieten dwingen. Niet door een paar dreigende reaguurders op Twitter, niet door boze voetballers, niet door oproerkraaiende BN’ers en al helemaal niet door hypocriete adverteerders. Maar nee. Er blijkt wel degelijk een zwakste schakel."

De TV-deskundige van het AD concludeert dat geld één van de belangrijke oorzaken is van het ongemak bij de VI-presentator. "Genee raakte van de Akwasi-rel volkomen in paniek, zo werd zondagavond uit zijn woordenstroom wel duidelijk. Er moest hoe dan ook een mea culpa komen. Een voorname drijfveer daarbij was geld. Er verdampte bij VI in één weekend een miljoen aan sponsorgeld. Kortom, Genee was bang voor zijn eigen hachje én toekomst. Zoals ik vorige week al schreef: als je uit de pas loopt met het zich moreel superieur wanende deel van Nederland dan kun je het schudden als presentator in Hilversum. Zeker als je solo vaker flopt dan een kijkcijfersucces bent."

Volgens De Jong zat Genee er aangeslagen bij maakte hij geen sterke indruk. "Je zou kunnen zeggen dat Genee bij Op1 een oud-Hollands koekje van eigen deeg kreeg. Ik kan wel raden hoe er in Grolloo naar is gekeken", zo concludeerde de columniste.

Het gesprek bij Op1, oordeelt uzelf: