15 april, 35 jaar na de ramp in het Hillsboroughstadion

Op 15 april 1989 vond de Hillsborough-ramp plaats. Hierbij raakten door een totaal verkeerde planning van de toestromende supporters een enorm aantal mensen dodelijk bekneld tussen hekken en de toenemende mensenmassa bij de aanvang van een voetbalwedstrijd in het Hillsborough Stadium in Sheffield, South Yorkshire, Engeland.

De ramp voltrok zich tijdens de halve finale van de FA Cup tussen Liverpool en Nottingham Forest in de twee centrale locaties voor staanplaatsen op de Leppings Lane-tribune die waren toegewezen aan Liverpool-supporters. Kort voor de aftrap gaf David Duckenfield, de wedstrijdcommandant van de politie, in een poging om de overbevolking bij de toegangstourniquets te verminderen, opdracht om uitgangshek C te openen, waardoor nog meer supporters naar de staanplaatsen toestroomden. Dit leidde tot een enorme drukte op de tribune waarbij mensen in paniek onder de voet werden gelopen of bekneld raakten tegen de hekken.

De tragedie resulteerde in het overlijden van zevenennegentig fans van Liverpool, variërend in leeftijd van tien tot zevenenzestig jaar oud. Vijfennegentig supporters overleden ter plaatse, de zesennegentigste stierf vier jaar later toen de medische apparatuur werd uitgeschakeld. Het zevenennegentigste slachtoffer overleed 32 jaar later, op 28 juli 2021, aan zijn verwondingen. Dit maakt deze gebeurtenis de ergste ramp in de geschiedenis van het Engelse voetbal.

Na het Heizeldrama in 1985 was dit de tweede stadionramp waaraan Liverpool-supporters werden blootgesteld. Het incident vond plaats tijdens de halve finale van de FA Cup tussen Liverpool en Nottingham Forest, waarbij de wedstrijd in de zesde minuut van de eerste helft werd gestaakt. Als gevolg van dit incident werden alle hekken in Engelse stadions in de hoogste competities verwijderd en werden staanplaatsen vervangen door zitplaatsen, gevolgd door stadions op het vasteland van Europa.

In april 2016 oordeelde een jury dat de doden te wijten waren aan fouten veroorzaakt door het falen van de politie, waarbij de supporters geen schuld troffen. Op 28 juni 2017 werden zes voormalige politiehoofden en een politieadvocaat aangeklaagd in verband met de ramp.

Staanplaatsen
Sinds eind jaren 90 hebben supportersverenigingen gepleit om opniieuw staanplaatsen toe te staan, omdat supporters liever staan dan zitten zodat ze hun emoties beter kunnen uiten. Meer dan dertig jaar na het drama werd er in Engeland een proefproject gestart om staanplaatsen weer toe te staan. Onder strikte maatregelen zijn Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham en tweedeklasser Cardiff City vanaf januari 2022 weer begonnen met staanplaatsen. Het is een delicate balans tussen emotie en veiligheid die nauwlettend in de gaten wordt gehouden door alle betrokken partijen.

Monument
Tien jaar na de ramp werd een monument bij de toegang van het stadion onthuld. De tekst erop luidt:

"In memory of the 96 men, women, and children who tragically died
and the countless people whose lives were changed forever.
FA Cup semi-final Liverpool v Nottingham Forest.
15th April 1989.

"You’ll never walk alone".

Het monument dient als eerbetoon aan de slachtoffers en herinnert aan de tragische gebeurtenissen die op die fatale dag hebben plaatsgevonden. Elk jaar komen nabestaanden, overlevenden en supporters samen bij het monument om hun respect te betuigen en te herdenken. Het is een plek van rouw, maar ook van solidariteit en verbondenheid binnen de gemeenschap. Ook vandaag zijn er kransen neergelegd ter herdenking van de vreselijke ramp in 1989.