Coronavirus: aantal besmettingen stijgt naar 5500, aantal doden naar 131

Vandaag zijn er flink wat besmettingen met het coronavirus bijgekomen, het aantal stijgt tot bijna 4700. Ook zijn er weer mensen overleden aan het virus en de teller staat momenteel op 106. Er is ook weer een nieuwe melding in Europa binnengekomen, namelijk in Duitsland.

Met name in het epicentrum Wuhan in de provincie Hubei zijn er weer een hoop besmettingen bijgekomen. Hoewel de steden in dit gebied grotendeels zijn afgesloten blijven er dus meer besmettingen binnenkomen. Volgens cijfers van de Chinese overheid zijn er momenteel een ruime 30.000 mensen in het ziekenhuis ter observatie wegens mogelijke besmetting. China is tot nu toe nog het enige land waar mensen zijn overleden aan het virus.

Ook buiten China zijn er weer een aantal nieuwe gevallen gemeld. In Japan zijn er 3 nieuwe gevallen vastgesteld, waaronder een buschauffeur die niet in Wuhan is geweest en besmet is geraakt middels mens-op-mens besmetting. In Duitsland is een 33-jarige man besmet geraakt nadat hij in contact is geweest met een collega uit China die bij hem op bezoek was. In Sri Lanka is er ook een besmetting gemeld waarmee het aantal landen/regio's met besmettingen momenteel op 18 staat.

Nederland heeft inmiddels opgeschaald naar het hoogste niveau van waakzaamheid, het coronavirus wordt aangemerkt als een A-ziekte. Zodra er bij een hulpverlener het vermoeden is dat iemand besmet is moet dit vanaf nu verplicht direct gemeld worden bij de GGD. Andere mogelijke maatregelen die met deze verhoogde waakzaamheid kunnen worden ingezet zijn onder andere gedwongen quarantaine en thuisisolatie.

Bij een chemiebedrijf in Sittard zijn vandaag 5 werknemers naar huis gestuurd vanwege een mogelijke kans op besmetting. De werknemers waren recentelijk uit Wuhan teruggekeerd en toonden in eerste instantie geen ziekteverschijnselen. Nu de protocollen zijn aangescherpt moeten ze tot nader order thuis blijven.

The Wuhan virus - thebaselab
The Wuhan virus - thebaselab

Update 21.20 uur:
In Duitsland zijn na de eerdere melding van vandaag nog 3 besmettingen vastgesteld, ze zouden contact hebben gehad met het eerste slachtoffer. Daarmee komt Duitsland nu op 4 besmettingen.

Update 23.35 uur:
Er zijn weer nieuwe cijfers bekend vanuit de Hubei (Wuhan) regio in China, de afgelopen 24 uur zijn er weer 840 nieuwe besmettingen bijgekomen waamee het aantal gevallen op 5572 staat en het dodental inmiddels gerezen is naar 131.

Update 00.00 uur:
Inmiddels heeft de EU besloten om hun inwoners die in China vastzitten terug te halen naar Europa. Op dit moment mogen alleen mensen mee die geen symptomen van besmetting vertonen. De EU stuurt twee vliegtuigen, het eerste vliegtuig zal zo'n 250 Fransen ophalen en het tweede zal ongeveer 100 burgers uit andere EU-lidstaten repatriëren.

Ook Amerika heeft een vliegtuig gestuurd om haar bevolking op te halen en is momenteel onderweg naar Anchorage in Alaska vanuit Wuhan. Daar zullen de mensen eerst grondig worden nagekeken op eventuele besmetting voordat ze verder mogen reizen. Zojuist is ook bekend gemaakt dat de VS mogelijk het vliegverkeer van en naar China willen stilleggen.