Wuhan coronavirus niet via Nederland, 3 besmettingen in Frankrijk

Nieuwe dag, nieuwe cijfers. Het coronavirus dat zich momenteel voornamelijk lijkt te verspreiden in China heeft inmiddels 26 slachtoffers gemaakt en er zijn 939 besmettingen bevestigd. Een dag nadat de Wereldgezondheidsraad (WHO) heeft besloten het niet te bestempelen als een internationale crisis zijn er ook weer nieuwe besmettingen gemeld in onder andere de Verenigde Staten, Singapore en Hong Kong. Ook is de eerste dode gemeld die buiten het epicentrum woont.

Om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen heeft de Chinese overheid besloten om 14 steden 'op slot' te zetten. In de Hubei regio, het epicentrum waar het virus is ontstaan, is het voor de ruim 41 miljoen inwoners verboden om te reizen en zijn op veel plekken de treinstations gesloten. Ook worden ze gesommeerd om zoveel als mogelijk binnen te blijven en enkel naar buiten te gaan voor noodzakelijke dingen.

Met het oog op het Chinese nieuwjaar dit weekend zijn ook een aantal populaire toeristische plekken afgesloten. Onder andere de Chinese Muur (ten noorden van Peking), De Verboden Stad en Disneyland Shanghai zijn tot nader order gesloten. Daarbij mogen Chinese reisbureaus per direct ook geen vakanties meer verkopen, zowel voor binnen- als buitenlandse reizen. Voor toeristen uit het buitenland zijn nog geen beperkingen opgelegd. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken heeft voor de provincie Hubei wel het reisadvies aangepast naar 'alleen noodzakelijke reizen'.

In de stad Wuhan wordt momenteel door de regering met spoed een noodhospitaal opgezet, verwacht wordt dat dat over een ruime week klaar is. Door de angst onder de bewoners worden de ziekenhuizen momenteel platgelopen. En dergelijk ziekenhuis is al eens eerder in een week uit de grond gestampt tijdens de SARS-uitbraak in 2003.

Duidelijke cijfers over de besmettelijkheid van het virus zijn er nog niet, momenteel zitten de schattingen ergens tussen de R0 1,5-4. Dat nummer geeft aan hoeveel een drager van het virus anderen besmet, met een R0 van 2 bijvoorbeeld komt het erop neer dat elke drager 2 andere mensen besmet. De incubatietijd van het virus is ongeveer twee weken en kan ook overleven op voorwerpen (deurklinken, sanitair, publieke ruimtes etc.)

Update 20.45 uur:
Inmiddels heeft het virus ook Europa bereikt, in Frankrijk zijn twee gevallen van besmetting met het coronavirus bevestigd.

Update 21.40 uur:
Een van de besmette personen in Frankrijk heeft aangegeven vanuit Wuhan via Nederland terug te zijn gereisd naar Bordeaux.

Update 23.30 uur:
Het Gezondheidsinstituut RIVM ontkent nu dat de besmette man via Nederland is gereisd en in Parijs is overgestapt. In Frankrijk is men inmiddels op zoek naar alle mensen waar hij mee in contact is geweest, volgens de man zijn dat een tiental mensen. Tevens is er in Frankrijk in Parijs een derde geval gemeld, een persoon die niet uit China is gekomen maar besmet is geraakt middels mens op mens besmetting.