Coronavirus: meer dan 2900 besmettingen, eerste patient in Duitsland

Er zijn weer een stuk meer besmettingen gemeld met het coronavirus, het aantal stijgt met de laatst bekend gemaakte cijfers naar bijna 2900 waarbij er inmiddels 81 doden als gevolg van het virus zijn gemeld. In Nederland adviseren vandaag deskundigen van het RIVM minister voor Medische Zorg Bruno Bruins over de risico's op besmetting in Nederland.

Het aantal besmettingen is in China nog steeds aan het stijgen en inmiddels worden er ook doden gemeld buiten het epicentrum van de Hubei regio. Ook liggen er nog ruim 450 mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis. In Shanghai heeft de overheid om alle niet noodzakelijke ondernemingen tot minstens 9 februari gesloten te houden en scholen tot 17 februari. In de rest van het land is de vakantie in verband met het Chinese Nieuwjaar met 3 dagen verlengd.

Mongolië heeft ondanks dat er nog geen besmettingen zijn gemeld wel besloten om per direct de grens met China te sluiten voor al het persoonsverkeer. Daarnaast zijn alle scholen en universiteiten tot 2 maart gesloten en is opgeroepen alle publieke bijeenkomsten af te gelasten. In Australië is een 5e besmetting bevestigd, het gaat om een 21-jarige vrouw die met de laatste vlucht uit Wuhan kwam voordat het reisverbod uit de stad werd opgelegd.

Diverse landen waaronder Frankrijk, Japan, Spanje, Rusland, Verenigde Staten en Groot-Britannië halen hun burgers die momenteel nog in de Hubei regio verblijven naar huis. Bij aankomst in hun land zullen ze waarschijnlijk 14 dagen in quarantaine moeten verblijven. Nederland heeft nog geen plannen om Nederlanders uit China terug te halen. Een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat er zich nog geen Nederlanders bij het noodnummer (0031 247 247 247) hebben gemeld.

De plotselinge verspreiding van het virus heeft ook zijn effect op de handelsbeurzen. Zo kwamen er met het openen van de beurs direct al grote dalers op de Amerikaanse Nasdaq en Dow Jones en ook de Nederlanse AEX begon de dag direct met verlies. Door de sluiting van diverse steden in China is ook de olieprijs flink gezakt vanwege de verwachte verminderde vraag naar olie. 

The Wuhan virus - thebaselab
The Wuhan virus - thebaselab

Update 13.45 uur:
In Canada is zojuist bekend gemaakt dat er een tweede besmetting met het Coronavirus is vastgesteld, het zou gaan om de vrouw van de man waar al eerder bij vast werd gesteld dat hij besmet was met het virus. In Cambodja is zojuist ook de eerste besmetting gemeld.

Nederland heeft na overleg toch besloten om Nederlanders die momenteel in de Hubei regio verblijven te evacueren en terug naar Nederland te halen. Het betreft 20 Nederlanders die momenteel in de stad Wuhan in het epicentrum van het virus verblijven.

Update 20:08 uur
In Peking zit een correspondente van de Telegraaf in quarantaine nadat ze net op tijd ontsnapte uit Wuhan, waar ze vrijwillig heen gereisd was om de situatie met eigen ogen te aanschouwen. Cindy Huijgen: "De quarantaine geldt voor twee weken, de incubatietijd is 1 tot 14 dagen. Het nieuwe coronavirus is uniek, omdat dit gedurende die tijd ook al overdraagbaar is. Het is vandaag vijf dagen geleden dat ik uit Wuhan terugkeerde, dus heb ik er nog negen te gaan."

Update 00:40 uur
Wereldwijd zijn we inmiddels de 2900 besmettingen gepasseerd. Ook duikt het virus op in steeds meer landen. Zojuist is ook in Duitsland een eerste geval gemeld.