Coronavirus dodental stijgt naar 80, 5e besmetting in Verenigde Staten

Vandaag zijn er weer nieuwe cijfers naar buiten gekomen over het aantal besmettingen met het Wuhan coronavirus. Het aantal besmettingen is inmiddels gestegen naar circa 2100 en er zijn 56 doden gemeld. Voor de actuele cijfers kun je deze bronnen gebruiken: CSSE, BNO, thebaselab.

In navolging tot eerdere vermoedens dat het virus mogelijk is ontstaan op een markt in Wuhan heeft de Chinese staat per direct een verbod op de handel van wilde dieren ingesteld. Ook heeft de Chinese minister van volksgezondheid gemeld dat het virus zich kan verspreiden voordat mensen de eerste symptomen krijgen. In combinatie met de relatief lange incubatietijd van rond de 5-14 dagen en dat het virus continu evolueert is het mogelijk dat het virus al veel ruimer is verspreid dan nu wordt gedacht.

Ook buiten China zijn er weer nieuwe gevallen gemeld, zo is er in Canada de besmetting met het virus vastgesteld en is in de Verenigde Staten na eerdere positieve tests in Chicago en Seattle nu ook een besmetting gemeld in Californië. In Thailand zijn er ook weer een aantal bijgekomen waarbij de teller momenteel op acht staat. Er is voor vandaag een noodvergadering gepland omdat de bevolking onrustig wordt vanwege de afwachtende houding van de overheid. Verder is er nog een nieuwe besmetting gemeld in Japan en lijken er ook in de Chinese hoofdstad Peking steeds meer op te duiken.

The Wuhan virus - thebaselab
The Wuhan virus - thebaselab

Update 16.30 uur:
In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is ook een mogelijk geval van besmetting bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De patiënt die vrijdag vanuit China in Wenen is aangekomen is in quarantaine gezet waar de komende 24 uur zal worden vastgesteld of het ook daadwerkelijk om het coronavirus gaat.

De burgemeester van de Chinese stad Wuhan heeft vanmiddag bekendgemaakt dat het aantal besmettingen vandaag nog sterk zou kunnen oplopen. Van de 2300 mensen die momenteel ter observatie in het ziekenhuis liggen wordt verwacht dat zo'n 1000 mensen daarvan positief zullen testen.

Update 20.00 uur:
Het Bureau van Volksgezondheid Los Angeles in de Amerikaanse staat Californië heeft zojuist bevestigd dat er een besmetting is vastgesteld. Het is de 4e besmetting die in de Verenigde Staten is vastgesteld en de besmette persoon kwam uit Wuhan, China.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) besloot afgelopen week nog om geen internationale noodsituatie uit te roepen. Op dit moment is wel de directeur-generaal van de WHO op weg naar Peking om daar de Chinese overheid en hulpverleners te ondersteunen.

In verband met het proberen in te perken van de verspreiding heeft de Chinese overheid besloten om de schoolvakanties in het hele land te verlengen tot minstens 3 februari. Alle scholen zullen nog gesloten blijven tot nader bericht.

Update 22.30 uur:
In de staat Arizona is in Maricopa County (Phoenix) inmiddels de 5e besmetting bevestigd in de Verenigde Staten.

Update 00.10 uur:
Het is weer ochtend in China dus er komen weer nieuwe cijfers binnen, het aantal besmettingen is gestegen naar circa 2500 en het aantal dodelijke slachtoffers dat aan het virus is bezweken is gestegen naar 80. Ook het aantal mensen in kritieke toestand in de Chinese ziekenhuizen is toegenomen, dit is de afgelopen uren opgelopen van 129 naar 290 personen.