Coronavirus strijkt neer in Canada en nieuwe besmettingscijfers

Het in de Chinese regio Wuhan ontstane coronavirus lijkt zich inmiddels steeds verder uit te spreiden. Het aantal vastgestelde besmettingen zit al bijna aan de 1.400 en inmiddels zijn er al 42 mensen overleden aan het virus. Voor wie de actuele cijfers in de gaten wil houden kan kijken op deze of deze site.

Na bosbranden, overstromingen en zandstormen is vandaag in Australië ook naar buiten gebracht dat er vier besmettingen met het coronavirus zijn bevestigd, drie in New South Wales (Sydney) en één in Victoria (Melbourne). Van drie van de slachtoffers is bekend dat ze recentelijk vanuit China naar Australië zijn gereisd. Door de lange incubatietijd en grote gelijkenissen met een normale influenzagriep heeft het lang geduurd voordat de besmettingen aan het licht kwamen. Een van de personen is zelfs al sinds 6 januari terug en een andere werd pas na een week gediagnosticeerd met het virus. Hoewel er nog geen directe maatregelen worden getroffen wordt mensen die in de Wuhan-regio zijn geweest of in contact zijn gekomen met iemand uit die regio opgeroepen zich te laten onderzoeken, ook als ze nog geen symptomen vertonen.

Ook in Maleisië zijn drie gevallen van besmetting bekendgemaakt, het gaat om de vrouw en de kleinkinderen van een man uit Wuhan die in Singapore al positief was getest. In Hong Kong, waar al meerdere besmettingen zijn vastgesteld, is de noodtoestand uitgeroepen. Daarbij zijn alle vluchten en treinreizen vanuit Wuhan geschorst, zijn scholen tot minstens 17 februari gesloten en is de Hong Kong Marathon afgelast.

In China zelf zijn ze nog steeds druk bezig om het virus in te dammen in de Hubei regio waar het epicentrum is. Gisteren werd al bekend dat in Wuhan een noodhospitaal werd gebouwd, daar is vandaag een extra ziekenhuis aan toegevoegd om op zeer korte termijn 2.300 extra ziekenhuisbedden te hebben. Social media wordt, zoals altijd, natuurlijk erg strak gemonitord door de Chinese overheid, maar er komen berichten binnen dat ook buiten China gebruikers van de chat-app WeChat worden geblokkeerd zodra het virus ter sprake komt.

Update 18.55 uur:
Nadat er steeds meer regio's en steden op slot gaan is wordt in de Chinese hoofdstad Peking ook openbaar vervoer grotendeels platgelegd en zijn door heel het land vieringen van het Chinese nieuwjaar afgelast. De president Xi Jinping heeft nu ook zijn zorgen geuit omdat het virus zich sneller lijkt te verspreiden dan eerder werd gedacht.

Ook in Maleisië is er na de 3 eerder gemelde gevallen een nieuwe besmetting bij gekomen. Een man zou met een busreis vanuit China naar Maleisië zijn gekomen en geen contact hebben gehad met de eerdere besmettingen. In Thailand zijn er ook weer een aantal besmettingen gemeld, daar staat de teller momenteel op 7. De kans is groot dat dat sneller gaat stijgen aangezien de Thaise overheid wacht op instructies vanuit China voor medische controles op het vliegveld van Bangkok. Vanuit Israël komen ook de eerste berichten van besmettingen van mensen die recentelijk uit China zijn gekomen maar deze meldingen zijn nog niet bevestigd.

Het aantal besmettingen is inmiddels de 1400 gepasseerd en besmettingen met het virus zijn in 14 landen vastgesteld.

gisanddata.maps.arcgis.com
gisanddata.maps.arcgis.com


Update 23.45 uur:
In een persconferentie heeft de Canadese minister van Volksgezondheid Christine Elliott bekend gemaakt dat er een besmetting met het coronavirus is bevestigd in Toronto.

Update 00.15 uur:
Er zijn weer een aantal nieuwe cijfers bekend gemaakt door de Chinese overheid, het aantal besmettingen wordt nu gemeld op 1764 en het aantal dodelijke slachtoffers is gestegen naar 54.