'CataloniŽ heeft recht op onafhankelijkheid'

De Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont heeft zondagavond na het omstreden referendum in een tv-toespraak gezegd dat de deur naar afscheiding van Spanje open staat. "Op deze dag van hoop en leed hebben de burgers van Catalonië het recht verworven op een onafhankelijke staat in de vorm van een republiek", aldus de premier, omringd door kabinetsleden.

"Mijn regering zal de uitslag van de volksraadpleging een van de komende dagen naar het Catalaanse parlement sturen, waar de soevereiniteit van ons volk ligt, zodat het actie kan ondernemen conform de referendumwetgeving". Deze biedt het regioparlement de mogelijkheid eenzijdig de onafhankelijkheid uit te roepen als de meerderheid stemt voor afsplitsing van Spanje.

Een eerste peiling wijst op een duidelijke overwinning van het ja-kamp. Het constitutioneel hof en de regering in Madrid hebben het referendum illegaal verklaard. De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft gezegd dat er wat hem betreft helemaal geen referendum plaats heeft gehad.

Ondanks dat de Catalaanse referendumwet lijnrecht tegen de Spaanse grondwet ingaat en het eenzijdig uitroepen van de onafhankelijkheid verplicht bij een ja-stem, was Catalonië dit aan de vooravond van de volksraadpleging toch niet van plan. Maar door het geweld van de Spaanse politie is de stemming omgeslagen. Doordat de Guardia Civil kiezers met geweld belette hun stem uit te brengen, vielen zeker 760 gewonden.

'Catalonië heeft recht op onafhankelijkheid'
'Catalonië heeft recht op onafhankelijkheid' (Foto: ANP)