Catalaanse brandweerlui beschermen stembureau

De Spaanse politie heeft al 92 geïmproviseerde stembureaus voor het omstreden onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië gesloten. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Door confrontaties tussen de oproerpolitie en kiezers raakten zeker twaalf politiemensen gewond. Sluiting lukt niet altijd. Op een filmpje is te zien hoe Catalaanse brandweerlieden een stembureau tegen de Guardia Civil beschermen.

Er zijn zeker drie mensen door de politie opgepakt, onder wie een jong meisje. De arrestanten worden onder meer verdacht van het negeren van instructies en mishandeling. De autoriteiten in Catalonië zeggen dat minstens 460 burgers verwondingen opliepen door botsingen met de politie.

Naar beneden bijgesteld
De instellingen die zich hebben ingezet voor het referendum hebben hun beoogd aantal stemmers naar beneden bijgesteld. Jordi Sànchez, voorzitter van de invloedrijke Nationale Catalaanse Vergadering, zei tegen Spaanse media dat hij nu een miljoen uitgebrachte stemmen een heel groot succes zou vinden. Twee weken zei Sànchez pas blij te zijn met het dubbele.

Behalve door sluiting van stembureaus is de stembusgang ook vaak misgegaan door afwezigheid van kiesregisters, het uitblijven van identificatie van kiezers of niet-functionerend internet. Officieel zijn er 5,3 miljoen stemgerechtigden.

De door opperrechters verboden stembusgang is vooral gedwarsboomd door politieagenten uit andere delen van het land. De politie heeft terughoudend en proportioneel ingegrepen, beklemtoonde de Spaanse vicepremier Soroya Sáenz de Santamaría