FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 1 oktober 2017

'Catalonië heeft recht op onafhankelijkheid'

De Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont heeft zondagavond na het omstreden referendum in een tv-toespraak gezegd dat de deur naar afscheiding van Spanje open staat. "Op deze dag van hoop en leed hebben de burgers van Catalonië het recht verworven op een onafhankelijke staat in de vorm van een republiek", aldus de premier, omringd door kabinetsleden.

"Mijn regering zal de uitslag van de volksraadpleging een van de komende dagen naar het Catalaanse parlement sturen, waar de soevereiniteit van ons volk ligt, zodat het actie kan ondernemen conform de referendumwetgeving". Deze biedt het regioparlement de mogelijkheid eenzijdig de onafhankelijkheid uit te roepen als de meerderheid stemt voor afsplitsing van Spanje.

Een eerste peiling wijst op een duidelijke overwinning van het ja-kamp. Het constitutioneel hof en de regering in Madrid hebben het referendum illegaal verklaard. De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft gezegd dat er wat hem betreft helemaal geen referendum plaats heeft gehad.

Ondanks dat de Catalaanse referendumwet lijnrecht tegen de Spaanse grondwet ingaat en het eenzijdig uitroepen van de onafhankelijkheid verplicht bij een ja-stem, was Catalonië dit aan de vooravond van de volksraadpleging toch niet van plan. Maar door het geweld van de Spaanse politie is de stemming omgeslagen. Doordat de Guardia Civil kiezers met geweld belette hun stem uit te brengen, vielen zeker 760 gewonden.

'Catalonië heeft recht op onafhankelijkheid'
'Catalonië heeft recht op onafhankelijkheid' (Foto: ANP)

Marilyn Manson zegt negen shows af na ongeluk

De komende negen concerten van Marilyn Manson gaan niet door. De 48-jarige rocker raakte zaterdag gewond tijdens een show in New York en neemt nu de tijd om te herstellen daarvan, meldt Rolling Stone.

"Marilyn Manson moet noodgedwongen meerdere optredens in oktober van zijn Amerikaanse tour afzeggen", aldus zijn woordvoerder. "Hij is in een lokaal ziekenhuis behandeld voor zijn verwondingen en hij zal thuis in Los Angeles hiervan gaan herstellen."

De afgezegde shows, die zouden plaatsvinden tussen 2 en 15 oktober, worden verplaatst naar andere data. "Manson hoopt zo snel mogelijk terug te keren op het podium. Meer details over aanstaande optredens volgen."

Tegen het einde van het concert in de Hammerstein Ballroom stond Manson tegen een decorstuk aan. Hij leek erin te willen klimmen toen het omviel en de rocker eronder vast kwam te zitten. Het is onduidelijk welke verwondingen Manson heeft opgelopen.

Lil Wayne weigert veiligheidscontrole

Fans van Lil Wayne kunnen hun geld terugkrijgen nadat het optreden van de rapper zaterdagavond (lokale tijd) in Columbia in de Amerikaanse staat South Carolina niet doorging. Lil Wayne keerde huiswaarts omdat hij weigerde gecontroleerd te worden door veiligheidspersoneel.

De Colonial Life Arena liet in verklaring weten dat de controle behoort tot de standaard veiligheidsprocedure van het stadion. "Alhoewel we de beslissing van Lil Wayne om niet op te treden betreuren, zijn we niet bereid om de veiligheidsprocedures te omzeilen en de veiligheid van onze klanten, artiesten en werknemers in gevaar te brengen."

Op het jaarlijks terugkerende evenement in de arena stonden ook andere artiesten als rappers 2 Chainz, Tory Lanez en Cardi B op het programma. Hun optredens gingen wel door, weet lokale krant The State.

Lil Wayne weigert veiligheidscontrole
Lil Wayne weigert veiligheidscontrole (Foto: BuzzE)

Uitblinkende Messi helpt Barça naar zege in leeg Camp Nou, ook Real wint

Barcelona blijft maar winnen in La Liga. De grootmacht wist in een gedenkwaardige wedstrijd tegen Las Palmas in de tweede helft afstand te nemen.
Via Sergio Busquets en twee keer Lionel Messi eindigde het duel in 3-0. Door de overwinning heeft Barcelona dit seizoen alle zeven competitiewedstrijden in winst omgezet en staat de club eerste in La Liga, met vijf punten voorsprong op nummer twee Sevilla.

Het was lange tijd onzeker of de wedstrijd doorgang zou vinden, vanwege de onrust rond het volgens de Spaanse autoriteiten illegale referendum voor Catalaanse onafhankelijkheid. Barcelona wilde aanvankelijk niet voetballen, zo liet het weten in een statement. Uiteindelijk trapten Barcelona en Las Palmas, dat met een logo van de Spaanse vlag op het shirt speelde als hoopvol statement dat Spanje één land blijft, 'gewoon' om 16.15 uur af.

Zonder de steun van het thuispubliek hadden de Catalanen moeite om grote kansen te creëren tegen de eilandbewoners. Messi was na twintig minuten nog het dichtst bij de openingstreffer, maar de vrije trap van de Argentijn werd knap gestopt door doelman Leandro Chichizola. Naarmate de eerste helft vorderde werden de bezoekers sterker, maar onder anderen Oussama Tannane kon Marc-André ter Stegen niet kloppen. In de eerste 45 minuten was Barcelona zeker niet de dominerende partij en met 55 procent balbezit en een aantal goede mogelijkheden op zak zocht Las Palmas tevreden de kleedkamer op.

De ploeg van Ernesto Valverde wist direct in de tweede helft de ban te breken via Busquets: de Spaanse middenvelder verlengde een hoekschop van Messi en plaatste de bal in de verre hoek. Daarna probeerde Barcelona het Chichizola lastig te maken, maar het was met name een drukke dag voor scheidsrechter José Luis Munuera Montero, die vijf gele kaarten uitdeelde aan de Catalanen. Messi zorgde twintig minuten voor tijd uiteindelijk voor de beslissing, door goed te reageren op een steekbal van Denis Suárez en de sluitpost te omzeilen: 2-0. Zeven minuten later tekende de Argentijn voor het slotakkoord, wederom na een perfecte steekpass.

Real Madrid - Espanyol
Real Madrid heeft zijn eerste competitiezege voor eigen publiek geboekt sinds 14 mei, toen Sevilla met 4-1 werd verslagen. De Koninklijke was zondagavond door twee doelpunten van Isco met 2-0 te sterk voor Espanyol en staat nu met veertien punten op de vijfde plaats in La Liga, na zeven speelronden.

Real wilde voorkomen dat men voor het eerst sinds 2004 vier opeenvolgende thuiswedstrijden in competitieverband niet zou winnen en ging aanvallend van start. Na 23 seconden kwam Isco al oog in oog te staan met Pau López, maar de doelman voorkwam een vroege 1-0. De keeper verrichtte daarna nog enkele reddingen, onder meer op een kopbal van Sergio Ramos, maar was kansloos toen Isco na een half uur de score opende. De middenvelder werd voor de keeper gezet door Cristiano Ronaldo en prikte de bal voorbij López in de verre hoek: 1-0.

Het was eenrichtingsverkeer in het Santiago Bernabéu: Real bleef de bovenliggende partij en Espanyol kwam er maar niet uit. Toch kregen de bezoekers uit Catalonië voor rust één goede kans om de stand gelijk te trekken, maar Gerard Moreno raakte de paal. Die mogelijkheid gaf Espanyol vertrouwen, want vijf minuten na de onderbreking kreeg men een nieuwe kans: Keylor Navas moest in actie komen op een inzet van Marc Navarro.

Real ging zenuwachtiger voetballen en kwam lange tijd niet veel verder meer dan een kans voor Toni Kroos. Twintig minuten voor tijd dook Espanyol andermaal gevaarlijk op voor het doel van Navas, maar het was uiteindelijk Real dat toesloeg. Isco veroverde op de eigen helft de bal, zette de counter op en rondde die met een geplaatste bal in de verre hoek af. Isco heeft in 2017 van alle middenvelders in LaLiga nu overigens de meeste doelpunten gemaakt.

Uitslagen La Liga zondag
Real Sociedad - Real Betis 4-4
FC Barcelona - Las Palmas 3-0
Real Madrid - Espanyol 2-0
Valencia - Athletic de Bilbao 3-2
Villarreal - Eibar 3-0

Juventus lijdt puntverlies tegen Atalanta

Juventus heeft de zevende competitiewedstrijd niet in een overwinning weten om te zetten. La Vecchia Signora kwam op bezoek bij Atalanta al snel op een 0-2 voorsprong, maar de Italiaanse topclub vergat zichzelf te belonen, waarna de thuisploeg langszij kwam, mede door een fout van Gianluigi Buffon: 2-2. Door het gelijkspel lijdt Juventus het eerste puntenverlies dit seizoen in de Serie A en staat het samen met Internazionale twee punten achter op koploper Napoli.

Federico Bernardeschi kon na twintig minuten spelen op eenvoudige wijze de openingstreffer voor zijn rekening nemen, nadat doelman Etrit Berisha een schot van Blaise Matuidi verkeerd taxeerde. De aanvaller kon de rebound vervolgens tegen de touwen werken: 0-1. De Italiaan was vijf minuten later wederom medeverantwoordelijk voor een goal: Bernardeschi was betrokken in een heerlijke aanval over de grond van de regerend landskampioen, met als eindstation Gonzalo Higuaín, die het leer krachtig in het doel werkte: 0-2.

Juventus leek een eenvoudige wedstrijd tegemoet te gaan door de denderende openingsfase, maar Atalanta, met Hans Hateboer in de basis en Marten de Roon als invaller, wist door slecht keeperswerk van Buffon de aansluitingstreffer te maken via Mattia Caldara. De routinier tastte mis bij een vrije trap, waarna de inlopende Caldara simpel kon binnentikken. De thuisploeg had vlak daarna de kans om langszij te komen na onoplettendheid van Stephan Lichtsteiner, maar de ploeg van Gian Piero Gasperini moest met een achterstand de kleedkamer opzoeken.

De ploeg van Massimiliano Allegri leek vlak na rust via Mario Mandzukic de 1-3 te maken, maar Lichtsteiner had volgens scheidsrechter Antonio Domato een overtreding begaan voorafgaand aan de kopgoal. Atalanta profiteerde, want halverwege de tweede helft kopte Bryan Cristante krachtig de 2-2 binnen. Juventus zette na de gelijkmaker aan en kreeg een penalty na een geconstateerde handsbal. Paulo Dybala, die in elk van de eerste twee Serie A-uitduels een hattrick produceerde (Genoa 2-4, Sassuolo 1-3), mocht de strafschop nemen, maar faalde, waardoor Juventus met een puntendeling genoegen moest nemen.

Bayern wint ook zonder Ancelotti niet

Het ontslag van Carlo Ancelotti bij Bayern München heeft niet tot het gewenste schokeffect geleid. De Duitse kampioen won zondag niet van Hertha BSC.

Bayern speelde nog een sterke eerste helft, maar sprong niet zorgvuldig om met de mogelijkheden. Het stond bij rust 'pas' 0-1 en dat was het gevolg van een treffer van Mats Hummels, die ongedekt was na een voorzet van Jérôme Boateng. Hummels kopte knap binnen via de binnenkant van de paal en liet de bal buiten bereik van keeper Rune Jarstein. Enkele minuten daarvoor liet de verdediger nog een goede kopkans onbenut, terwijl Thomas Müller van dichtbij het vizier evenmin op scherp had staan.

Hertha dacht na de 0-1 een uitgelezen kans op de gelijkmaker te krijgen, maar een strafschop voor de thuisploeg werd teruggedraaid. Na toepassing van de videobeelden koos arbiter Harm Osmers ervoor om toch geen penalty toe te kennen na contact tussen Javi Martínez en Vladimir Darida. Het was een klap voor Hertha, maar tegelijkertijd een signaal dat het spel van de thuisploeg wat beter werd. Hertha had minder moeite om de bal rond te spelen en oogde zelfverzekderder.

Serieuze kansen waren desondanks schaars voor de thuisploeg. Namens Bayern kopte Martínez op aangeven van Franck Ribéry rakelings over de lat en aan de overzijde vuurde Darida de bal recht in de armen van Sven Ulreich. In het restant van de eerste helft waren de bezoekers het dichtstbij: verdediger Niklas Stark moest een inzet van Robert Lewandowski van de lijn halen, David Alaba dwong Jarstein tot een knappe redding en de Pool mocht het later nog eens proberen, opnieuw zonder succes.

Via Lewandowski, die Stark aftroefde in de lucht na een lange bal van Corentin Tolisso, werd het na rust alsnog 0-2. Daarmee leek Bayern op rozen te zitten, maar niets was minder waar. Hertha ging steeds beter spelen en beloonde zich voor het duel volledig te kantelen. Genki Haraguchi sneed met een heerlijke solo door de defensie van Bayern en vond Ondrej Duda, die op de juiste plek stond om het verschil te halveren. De gelijkmaker kwam op naam van Salomon Kalou: na een vrije trap kreeg hij de bal voor de voeten in het strafschopgebied en werkte de Ivoriaan het leer binnen. Hertha bleef knap overeind en hield het punt op zak.

Uitslagen Bundesliga zondag
Hertha BSC - Bayern Munchen 2-2
SC Freiburg - 1899 Hoffenheim 3-2
FC Köln - RB Leipzig 1-2

Karim Rekik in duel met Arjen Robben (Pro Shots / Witters)
Karim Rekik in duel met Arjen Robben (Pro Shots / Witters)

Scorende Depay morst punten met Lyon

Olympique Lyon heeft zondagavond niet kunnen winnen op bezoek bij Angers. Een rode kaart voor Marcelo gooide roet in het eten voor Lyon. De ploeg gaf een 1-3 voorsprong uit handen en uiteindelijk genoegen moest nemen met een 3-3 gelijkspel. Memphis Depay speelde negentig minuten mee en was trefzeker.

Lyon begon sterk aan het uitduel en kwam na vijf minuten al op voorsprong via Mariano Diaz. Hij tekende voor de openingstreffer op aangeven van Rafael. Diezelfde Rafael speelde na een half uur spelen een ongelukkige rol bij de gelijkmaker. De Braziliaan passeerde zijn eigen doelman en bracht de stand op gelijke hoogte. Toch was het Lyon dat de kleedkamer na 45 minuten zou opzoeken met de voorsprong. Mouctar Diakaby zorgde voor de 1-2, waarna Depay in de 41ste minuut de 1-3 maakte. Hij schoof van dichtbij binnen na een blunder van doelman Alexandre Letellier.

Ondanks de comfortabele voorsprong ging het na rust mis voor Lyon. Marcelo pakte vijf minuten na de thee een bijzonder opvallende rode kaart. Met een man meer wist Angers langszij te komen door doelpunten van Karl Toko Ekambi en Baptiste Guillaume.

Uitslagen Ligue 1 zondag
Troyes - Saint-Étienne 2-1
Angers - Olympique Lyon 3-3
Nice - Olympique Marseille 2-4

Verstappen: "Overwinning komt op een erg goed moment"

De vreugde was groot bij Max Verstappen na zijn tweede grand prix-overwinning in zijn loopbaan. "Vooral na het seizoen tot dusverre, kwam deze overwinning op een erg goed moment, dus ik was erg blij toen ik de finish bereikte", zo liet de Nederlander na de wedstrijd weten.

"Samen met mijn vader ben ik zo ver gekomen en natuurlijk kreeg ik de geweldige hulp van Red Bull en nu zit ik hier aan de champagne. Zeker na zo’n tot nu toe moeilijk seizoen is dit wel extra bijzonder." Zo vervolgde Verstappen zijn verhaal.

De jonge Formule 1-coureur blikte na de race terug op het verloop van de wedstrijd. "Met het probleem bij Raikkonen voor de start was er al een concurrent minder. De start was redelijk oké. Na de eerste ronde lag ik tweede en merkte ik dat de auto een goede balans had. Ook zag ik dat Lewis wat moeite had met de tractie. Lewis heeft meer te verliezen in het kampioenschap, dus ik gebruikte alles van mijn accu en ik ging ervoor in bocht één. Vanuit daar kon ik mijn eigen race rijden. De auto was fantastisch en ik had de snelheid. Als ik harder moest gaan, kon ik makkelijk versnellen. Ik ben natuurlijk super blij en we hebben ook echt op snelheid gewonnen. Het was een erg zware race, maar geweldig om te winnen!"

Veel tijd voor een uitgebreid feest heeft Verstappen niet. "We gaan vanavond al door naar Japan, dus waarschijnlijk moeten we het vlieguig afbreken."

Een voorspelling voor de Grand Prix van Japan durfde de Nederlander niet te geven. "Ik vind het moeilijk om daar iets over te zeggen. We moeten daar weer opnieuw beginnen, hopen dat we daar een goede balans hebben en dan zien we het wel."

Verstappen: "Overwinning komt op een erg goed moment" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen: "Overwinning komt op een erg goed moment" (Pro Shots / Action Images)

EU-politici willen de-escalatie Catalonië

Europese parlementariërs hebben na de omstreden volksraadpleging over onafhankelijkheid van Catalonië bij de autoriteiten in Madrid en Barcelona aangedrongen op conflictbeheersing. "Ik wil me niet met de binnenlandse politiek van Spanje bemoeien, maar wat er zondag in Catalonië is gebeurd, dat keur ik ten stelligste af", reageerde de Belg Guy Verhofstadt, de voorzitter van de liberale EU-fractie. "Het is de hoogste tijd voor de-escalatie."

Verhofstadt verweet de Catalaanse regering een "zogenaamd referendum" te hebben doorgezet in de wetenschap dat "slechts een minderheid zou meedoen omdat 60 procent van de Catalanen tegen afscheiding is". Aan de andere kant heeft volgens hem de federale overheid "geweld gebruikt dat niet in verhouding staat" terwijl het in de Europese Unie goed gebruik is "oplossingen te vinden door politieke dialoog en respect voor de constitutionele rechtsorde."

De Groenen in het Europarlement willen een bemiddelende rol van Brussel. "De Europese Commissie moet beide partijen dringend aan de onderhandelingstafel brengen", schreven zich op Twitter.

EU-correspondent voor de NOS Arjan Noorlander zei in Nieuwsuur dat Catalaanse voorstanders van onafhankelijkheid zich geen illusies hoeven te maken over steun van de Europese Unie. De EU staat namelijk achter de Spaanse regering en de Spaanse grondwet.

EU-politici willen de-escalatie in Catalonië
EU-politici willen de-escalatie in Catalonië (Foto: ANP)

Hennis biedt nabestaanden excuses aan

Minister Jeanine Hennis van Defensie heeft haar verontschuldigingen aangeboden aan de nabestaanden van de twee militairen die door een mortierongeluk in Mali zijn omgekomen. Hennis heeft vrijdag, een dag na het uitkomen van een hard onderzoeksrapport over de fouten die tot het ongeluk hebben geleid, met hen gebeld.

Hennis belde met Greetje Groenbroek, de moeder van de 29-jarige Henry Hoving, en met de vader van Kevin Roggeveld (24), bevestigt het ministerie na berichtgeving van RTV Noord. Groenbroek toonde zich vorige week teleurgesteld dat de legertop noch Hennis contact hadden gezocht met de nabestaanden.

De nabestaanden willen naar de rechter stappen. Ze verwijten Defensie dood door schuld omdat de oefengranaat die Hoving en Roggeveld fataal werd niet veilig was.

Hennis biedt nabestaanden excuses aan
Hennis biedt nabestaanden excuses aan (Foto: ANP)

Geen Nederlands succes op laatste dag WK roeien

De Holland Acht heeft geen medaille behaald op het WK roeien in Florida. De ploeg eindigde na een slechte start op de vierde plaats, een halve seconde achter Italië, die het brons wonnen. Duitsland pakte het goud voor Amerika.

De ploeg van hoofdcoach Mark Emke hopte op hetzelfde als in de herkansing. Toen ging de Nederlandse boot vanaf het begin aan de leiding en stond daarna de eerste plaats niet meer af. In de finale hoopte het vlaggenschip van Oranje op hetzelfde scenario, maar een bliksemstart zat er deze keer niet in.

Na 1500 meter lag de Mannen Acht nog zesde. Via een eindsprint in de laatste 500 meter kwam Nederland nog opzetten naar een vierde, maar meer zat er ook niet in voor Nederland. Tijdens de wereldbekerfinale begin juli in Luzern eindigde de Holland Acht nog wel als derde, evenals vorig jaar bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

De Nederlandse vrouwen acht heeft in de laatste finale van de WK roeien in Florida niet voor een verrassing kunnen zorgen. De ploeg van stuurvrouw Ae-Ri Noort eindigde als zesde en laatste in een tijd van 6.10,83. Roemenië werd wereldkampioen in een tijd van (6.06,40), gevolgd door Canada (6.07,09) en Nieuw-Zeeland (6.07,27). Olympisch kampioen Verenigde Staten kwam niet verder dan een vierde plaats.

Amper problemen door boerkaverbod Oostenrijk

Het boerkaverbod in Oostenrijk, dat zondag van kracht werd, heeft vooralsnog niet gezorgd voor serieuze problemen. De politie deelde op de eerste dag vooral vermaningen uit. Ze controleerde extra op het vliegveld van Wenen op het dragen van gezichtsbedekkende kleding. Daar staat sinds 1 oktober een boete van maximaal 150 euro op. Een woordvoerder vertelde dat op de luchthaven alleen een paar passagiers met een mondkapje zijn aangesproken. Ze deden het vrijwillig af.

Voor het parlementsgebouw in de hoofdstad verzamelden zich in de namiddag enkele tientallen gekostumeerde mensen, die met dier- en clownsmaskers op demonstreerden voor het recht zich te mogen verkleden. "Ik wil een eenhoorn zijn wanneer ik daar zin in heb", zei een actievoerster gnuivend. Tegen drie betogers die niet snel genoeg hun vermomming afdeden, is aangifte gedaan. 46 anderen kregen een waarschuwing.

In Zell am See, zeer geliefd bij Arabische toeristen, verliep de introductie van nieuwe maatregel vrij geruisloos. Moslima's die geheel gesluierd over straat willen, vormen sowieso een kleine minderheid. Burgemeester Peter Padourek denkt niet dat het boerkaverbod grote gevolgen zal hebben voor zijn gemeente.

Amper problemen door boerkaverbod Oostenrijk
Amper problemen door boerkaverbod Oostenrijk (Foto: ANP)

Handbalsters winnen makkelijk van Kosovo in EK-kwalificatie

De Nederlandse handbalsters hebben eenvoudig de tweede wedstrijd gewonnen in de kwalificatiereeks voor het EK in Frankrijk voor volgend jaar. Na de 33-21 overwinning op Wit-Rusland van afgelopen donderdag werd vandaag in Kosovo het thuisland verslagen met 12-40.

Kosovo had geen kans tegen de Nederlandse handbalsters. Oranje zou met 4-19 de rust in gaan. Ook na rust zou de ploeg van bondscoach Helle Thomsen uitlopen en ze uiteindelijk met 12-40 winnen van Kosovo.

Door de overwinning gaan de handbalsters samen met Hongarije aan kop in de EK-kwalificatiepoule. De eerste twee landen, in een groep van vier, plaatsen zich voor het EK van 2018 in Frankrijk.

Nazi's rellen in Zweden

In het Zweedse Gotenburg is een mars van nazi's volledig uit de hand gelopen. De zelfbenoemde 'verzetsbeweging' liet merken weinig op te hebben met Zweedse wetten en normen toen ze al bij de start van de demonstratie door een politiekordon probeerden te breken.

De plaatselijke kaalkopjesclub had het idee opgevat om uitgerekend op Yom Kippoer, een Joodse feestdag die in het teken van verzoening staat, een demo te houden. Om een maximaal provocerend effect te krijgen, leek het de Nordiska Motståndsrörelsen (NMR, de Noorse verzetsbeweging) wel aardig om de route langs een synagoge te laten lopen.

De openlijk nationaalsocialistische beweging staat bekend om haar antisemitisme. Reden voor de joodse gemeenschap om naar de rechter te stappen. Die ging mee met de gedachtegang van joden en verbood de uitgestippelde route.

De tocht die wel door mocht gaan kwam niet lekker op gang; leden van de NMR deden bij de start meteen een poging om door de politielinies te breken. Dit leidde tot diverse arrestaties, waarondervan die van de führer van de NMR. Tevens braken er gevechten uit tussen de nazi's, de politie en de immer aanwezige antifascisten. Enkele journalisten werden door nazi's in elkaar getimmerd. Van een fijne wandeling is het verder niet gekomen.

Binnenhof ontzet over politiegeweld Catalonië

Nederlandse politici reageren geschokt op het geweld dat de Spaanse politie inzet tegen Catalanen die willen stemmen over onafhankelijkheid. Een enkeling hekelt evenwel de voorvechters van het referendum, dat tegen de Spaanse grondwet ingaat.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren spreekt van "een zwarte dag voor de democratie". Ze schaamt zich diep voor de rest van de wereld, die toekijkt hoe "met zo'n nodeloos geweld de medezeggenschap van burgers wordt vertrapt". Ook EU-woordvoerder Renske Leijten van de SP stelt dat "geweld nooit een oplossing is in een democratie".

Geert Wilders stelt op Twitter het "geweld tegen het eigen volk" aan de kaak en wijst erop dat dit zich in de Europese Unie voltrekt. Henk Krol vraagt aandacht voor de Catalaanse "vijftigplussers die vandaag strijden voor hun stemrecht".

CDA'er Pieter Omtzigt wil dat de EU het geweld veroordeelt en noemt de stilte in Brussel "oorverdovend". In ieder geval is het op de Twitterfeeds van Frans Timmermans en Jean-Claude Juncker tot dusver inderdaad stil vandaag.

Gewonden
Ondertussen spreekt het Catalaanse ministerie van Gezondheidszorg van 761 gewonden, de meesten in Barcelona. Twee zijn er ernstig aan toe. Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat er 12 politiemensen gewond zijn.

Een woordvoerder voor de Catalaanse regionale regering zegt dat het geweld een schande op het Europese blazoen is. Maar volgens de Spaanse vicepremier is heeft de politie professioneel en binnen de perken gehandeld.

Update 21.46 uur
Guy Verhofstadt van het Europees Parlement heeft inmiddels gezegd dat hij het geweld "ten stelligste" veroordeelt. Hij zegt er wel bij dat de separatisten het referendum niet hadden moeten doorzetten omdat het ongrondwettelijk is en zestig procent tegen zou zijn.

Gewonden wordt ondertussen aangeraden om bij de Catalaanse politie, Mossos d'Esquadra, aangifte te doen wegens mishandeling. Met name de agenten van de federale Guardia Civil probeerden de stembusgang te verhinderen. Ze maakten tegen zowel kiezers als demonstranten onder meer gebruik van de wapenstok.

De correspondent van de BBC in Barcelona zegt dat de politie volgens ooggetuigen mensen, jong en oud, begon te schoppen. Hij denkt dat het geweld misschien wel zo ernstig is dat de Catalaanse regering alsnog eenzijdig de onafhankelijkheid uit zou kunnen roepen. Dat was men voor de stembusdag niet van plan.

Binnenhof ontzet over politiegeweld Catalonië
Binnenhof ontzet over politiegeweld Catalonië (Foto: ANP)

Golfer Dunne pakt eerste European Tour-zege na prachtige slotronde

Golfer Paul Dunne heeft zijn eerste toernooizege op de European Tour binnen. De 24-jarige Ier zegevierde op de Close House-golfbaan bij Newcastle tijdens de British Masters, een met 3,4 miljoen euro gedoteerd toernooi - zo'n 562 duizend euro daarvan is voor de winnaar.

Dunne klom zaterdag al omhoog naar de tweede plek, maar zondag ging hij helemaal los. De Ier maakte geen enkele fout, sloeg één eagle (twee onder par) en liefst zeven birdies (één onder par), wat hem in 61 slagen terug bij het clubhuis bracht. Hij kwam daarmee op een totaalscore van twintig slagen onder par, drie slagen beter dan Rory McIlroy.

Oud-PSV'er Marcelo tikt geel uit hand scheids en krijgt rood

Voetballer Marcelo is zondag tegen een wel erg opvallende rode kaart opgelopen. De Braziliaanse oud-PSV'er speelt tegenwoordig bij Olympique Lyon, waarmee hij zondag in de Ligue 1 tegen Angers speelde.

Kort na rust kreeg Marcelo een gele kaart van scheidsrechter Mikael Lesage, waar hij het niet mee eens was, zoals dat hoort. Enfin, de Braziliaan accepteerde de kaart, draaide zich om en maakte nog een soort wegwerpgebaar, maar daarbij tikte hij de gele kaart uit de hand van de scheidsrechter.

Lesage zag er direct kwade opzet in en twijfelde geen moment: rood voor Marcelo. De vraag van vandaag mag duidelijk zijn: was dit een domme, bewuste actie van Marcelo of was het puur een ongelukkige beweging waar de scheidsrechter zwaar overdreven op reageerde?

Mooie goal Coutinho helpt Liverpool niet langs Newcastle

Rafael Benítez heeft tegen zijn oude werkgever voor een kleine verrassing weten te zorgen. Newcastle United wist zich kranig te weren tegen Liverpool en the Reds moesten uiteindelijk genoegen nemen met een puntendeling: 1-1. Door het gelijkspel blijven beide clubs in de middenmoot steken, waarbij Liverpool twee punten meer heeft dan the Magpies.

Liverpool domineerde in het eerste bedrijf, maar pogingen tussen de palen waren zeldzaam. Georginio Wijnaldum, Sadio Mané en Daniel Sturridge hadden in de loop van de eerste helft de mogelijkheid om hun team op voorsprong te zetten, maar allen hadden ze het vizier niet op scherp staan. Philippe Coutinho zorgde na een halfuur spelen wél voor de 0-1 door vanaf de linkerflank naar binnen te dribbelen en met zijn rechtervoet verwoestend uit te halen.

Lang kon Liverpool niet genieten van de voordelige marge, want Joselu werd door Jonjo Shelvey diep gestuurd, waarna de Spaanse spits oog-in-oog met Simon Mignolet ervoor zorgde dat de ruststand 1-1 werd. Sturridge had vijf minuten na de onderbreking de kans op de 1-2, maar Rob Elliot pareerde formidabel. De doelman werd een kwartier voor tijd nog geholpen door Shelvey, die voorkwam dat het leer de doellijn passeerde. In de hectische slotfase hield de promovendus knap stand, waardoor the Reds al negen verliespunten hebben in zeven wedstrijden.

AC Milan thuis onderuit tegen AS Roma, blessure Strootman

AC Milan is in San Siro tegen een verlies aangelopen. De ploeg verloor zondagavond met 0-2 van AS Roma. Vincenzo Montella, die door twee nederlagen in de eerste zes competitiewedstrijden al onder een vergrootglas lag, ruimde een basisplaats in voor onder anderen André Silva en Nikola Kalinic, maar beide aanvallers zagen hoe AS Roma aan de andere kant van het veld wél scoorde: 0-2. Door de winst nestelen de Romeinen zich in de subtop van de Serie A, terwijl Milan afzakt naar de middenmoot.

Kevin Strootman was een van de spelers aan de kant van i Giallorossi die zijn ploeg de leiding had kunnen geven, maar de poging van de Oranje-international, die het vanaf dertig meter probeerde na een slechte pass van Gianluigi Donnarumma, belandde niet in het doel. Even later moest Strootman het veld verlaten wegens een blessure. Hij werd vervangen door Lorenzo Pellegrini, die vlak voor rust faalde zijn goede dribbel te bekronen met een doelpunt.

Na de onderbreking kregen beide ploegen enkele kansen op de voorsprong, maar onder meer Leonardo Bonucci, Kalinic (AC Milan) en Alessandro Florenzi (AS Roma) wisten niet tot scoren te komen. Edin Dzeko wist twintig minuten voor het eindsignaal wel doel te treffen via een heerlijk afstandsschot, nadat Milan eerst slordig balverlies leed in de opbouw. Florenzi beslechtte een paar minuten later het lot voor de Milanezen door in de rebound de 0-2 in te schieten. Tot overmaat van ramp moest Hakan Calhanoglu meteen daarna met zijn tweede gele kaart inrukken.

Amrabat: "Lees veel dingen die niet waar zijn"

Sofyan Amrabat wil weinig kwijt over zijn toekomst als international. De speler van Feyenoord lijkt nog niet gekozen te hebben voor Oranje of Marokko.

"Ik focus mij op Feyenoord", verzekerde hij na AZ - Feyenoord in gesprek met FOX Sports. Amrabat is de afgelopen weken in vorm en heeft een basisplaats veroverd bij Feyenoord. Toch leidde dat niet tot een uitnodiging voor Marokko of Oranje in de komende interlandperiode.

Amrabat zegt het onderwerp te bespreken met zijn broer Nordin, die 26 optredens voor Marokko achter zijn naam heeft. "Ik heb mezelf niet afgemeld voor Marokko. Ik heb contact gehad met de bondscoach van Marokko. Ik heb al een tijd last van mijn lies en had de keuze gemaakt om hier te herstellen. Anders blijf ik er mee rondlopen."

"De laatste tijd zijn er veel wedstrijden geweest, dus herstel is belangrijk. Ik heb er niets aan om met een blessure terug te komen naar Feyenoord", weet Amrabat. De ex-speler van FC Utrecht wil niet beamen of hij zijn keuze al heeft gemaakt. "Het is een gevoelig onderwerp. Ik lees veel dingen die niet waar zijn. Elk woord wat ik er nog over zeg, is een woord te veel. Ik richt mij nu op Feyenoord."

In de vorige duels met NAC Breda en Napoli acteerde Amrabat nog als middenvelder, maar zondag speelde hij als rechtsback. "Het was wel wennen", geeft hij toe. Amrabat benadrukt dat hij het een eer vindt om voor Feyenoord te spelen, op welke positie ook. "Vorig jaar heb ik soms wel als rechtsback gespeeld, maar het is natuurlijk niet mijn natuurlijke positie. Ik merk wel een paar keer dat ik te veel als middenvelder denk en het voetballend wil oplossen. In zo’n geval moet ik anders denken. Dat is gewoon een beetje wennen."

Larsson (l) viert de goal voor de 0-2 tegen AZ met Amrabat (r) (Foto:Pro Shots / Kay Int Veen )

Oud-zwemster Bunschoten (59) overleden

Voormalig topzwemster Hansje Bunschoten is overleden. Bunschoten, die aan kanker leed, is 59 jaar geworden.

Begin jaren zeventig maakte Bunschoten furore op de langere afstanden. Toen ze nog maar 13 jaar was, zwom ze Europese records op de 400 en 800 meter vrije slag. Bij de Olympische Spelen van 1972 haalde ze vijf finales. Ze was toen 14 jaar.

In 1975 overleed de moeder van Bunschoten na een lang ziekbed. De meervoudig nationaal kampioene besloot daarop een punt te zetten achter haar zwemloopbaan.

Later werkte Bunschoten als presentator, interviewer en regisseur voor diverse radio- en tv-programma's.

De finale van de 400m vrije slag tijdens de Spelen van 1972 met Bunschoten

Smith schiet hockeyers Den Bosch langs Rotterdam

Aanvoerder Austin Smith was zondagmiddag in de Hoofdklasse de gevierde man bij de hockeyers van Den Bosch. De Zuid-Afrikaan boog op Rotterdam met twee benutte strafcorners in de laatste minuten een 1-0 achterstand om in een 1-2 overwinning. Almere was dichtbij een stunt in eigen huis tegen Amsterdam, maar net als ruim een week geleden tegen Bloemendaal werd de vechtlust van Almere niet beloond met een punt. Spits Mirco Pruyser hielp Amsterdam weer eens aan de volle drie punten.

Kampong – Bloemendaal (1-1)
De topper tussen Kampong en Bloemendaal is zondagmiddag in een 3-3 gelijkspel geëindigd. Dat was na een heerlijk duel ook een terechte uitslag. Grote man aan de kant van Bloemendaal was Florian Fuchs. De Duitser scoorde twee treffers. Kampong begon sterk aan het duel met Bloemendaal. Leunend op de sterke defensie liet de thuisploeg Bloemendaal het spel wat meer maken, om vervolgens in de counter keihard toe te slaan. Dat gebeurde al in de twaalfde minuut na een puntgave tip-in van Ties Ceulemans: 1-0. Bloemendaal kwam vervolgens iets beter in de wedstrijd en zag de dadendrang beloond met een treffer. Na een assist van Floris Wortelboer scoorde Thierry Brinkman vlak voor het einde van het tweede kwart de 1-1.

Bloemendaal begon sterk aan het derde kwart met als resultaat een treffer van Fuchs: 1-2. Tien minuten later trok Bjorn Kellerman de stand gelijk met een fraai backhand (2-2). Dit was het startsein voor beide ploegen om vol voor de winst te gaan. Het leek Kampong te worden dat aan het langste eind trok. Martijn Havenga pushte de bal na een strafcorner achter doelman Jaap Stockmann: 2-3. Bloemendaal gaf zich echter niet gewonnen en sloeg uiteindelijk toe via de individuele klasse van Fuchs. De Duitser draaide zich knap vrij in de cirkel, dreigde de bal in de lange hoek te slaan maar verraste doelman David Harte met een backhand in de korte hoek: 3-3. Door het gelijke spel blijft Kampong koploper in de Hoofdklasse.

12' Ties Ceulemans 1-0
34' Thierry Brinkman 1-1
36' Florian Fuchs 1-2
46' Bjorn Kellerman 2-2
57' Martijn Havenga 3-2 (sc)
66' Florian Fuchs 3-3

HGC – Tilburg 4-1 (1-0)
HGC herstelde zich zondagmiddag goed van de zeperd vorige week tegen Bloemendaal. Op het eigen sportpark in Wassenaar won de formatie van Jan-Jorn van ’t land met 3-1 van Tilburg.

19' Rik van Kan 1-0
40' Lucas Martinez 2-0 (sc)
47' Tristan Algera 3-0 (sc)
60' Bas Scheer 3-1
67' Tristan Algere 4-1 (sc)

Almere – Amsterdam 1-2 (0-0)
Volledig aangeslagen waren de spelers van Almere na afloop van het duel met Amsterdam. Weer waren ze dicht bij een stunt, weer ging het mis in de laatste minuten. Amsterdam kwam op Almere nog wel op voorsprong, maar Ryan Crowe schoot de thuisploeg uit een strafcorner op gelijke hoogte. Amsterdam was de betere ploeg, maar het goede verdedigen en de inzet leken Almere een punt te bezorgen. Tot wie anders dan Mirco Pruyser de bal voor de stick kreeg. Hij dompelde de thuisploeg in rouw en zorgt ervoor dat de ploeg van coach Pasha Gademan nog steeds op nul punten staat.

41' Johannes Mooij 0-1
55' Ryan Crowe 1-1 (sc)
68' Mirco Pruyser 1-2

Rotterdam – Den Bosch 1-2 (1-0)
Rotterdam was zondagmiddag lange tijd duidelijk de betere ploeg. De ploeg van Albert-Kees Maneschijn kreeg ook voldoende kansen, maar alleen Jeroen Hertzberger slaagde erin eenmaal het doel te treffen. Toch leek dat lange tijd voldoende voor de winst. In de laatste minuten zette Den Bosch aan voor een slotoffensief. Dat resulteerde in een reeks strafcorners. Bij de eerste corners speelde Den Bosch een variant. In de laatste minuten vertrouwde de ploeg van Eric Verboom op de kwaliteiten van aanvoerder Austin Smith. Dat bleek de juiste formule. Smith sloeg tot tweemaal toe en bezorgde zijn ploeg daarmee toch nog de overwinning.

35' Jeroen Hertzberger 1-0 (sc)
63' Austin Smith 1-1 (sc)
68' Austin Smith 1-2 (sc)

SCHC – Oranje-Rood 1-5 (0-3)
Oranje-Rood heeft de slechte start van de competitie achter zich gelaten. Nadat vorige week al met 3-1 van Den Bosch werd gewonnen, maakte de ploeg van Lucas Judge zondagmiddag korte metten met SCHC. Al bij rust stond de Eindhovense formatie op een geruststellende 0-3 voorsprong. De overwinning kwam in het derde en vierde kwart vervolgens niet meer in gevaar.

26' Mink van der Weerden 0-1 (sc)
34' Bob de Voogd 0-2
34' Bob de Voogd 0-3
39' Thomas Briels 0-4
45' Mink van der Weerden (sc) 0-5
48' Bram Weers 1-5 (sc)

hdm – Pinoké 1-4 (0-3)
Pinoké haalde een belangrijke en knappe overwinning bij hdm. Al na twee kwarten konden ze op de bank bij de Amsterdammers enigszins rustig achteraf zitten. Pinoké stond toen al op een duidelijke 0-3 voorsprong. Toen Diego Arana er na 47 minuten 0-4 van maakte, was het wel gedaan met de tegenstand van hdm. De Hagenaars lieten de wedstrijd echter niet lopen en bleven de aanval zoeken. Dat resulteerde in de 53ste minuut in een ere-treffer via Ruben Versteeg.

13' Dennis Warmerdam 0-1
33' Thijn Knetemann 0-2
35' Marlon Landbrug 0-3
47' Matis Papa 0-4
53' Ruben Versteeg 1-4

Hockeysters Laren snoepen in slotfase punt mee bij Kampong

Na de knappe 0-4 zege op Huizen van vrijdagavond, leek Kampong zondagmiddag opnieuw een driepunter te scoren tegen Laren. De ploeg van Robert-Jan Cox was echter, net als vorige week op Bloemendaal, productief in de slotfase en pakte na een 2-0 achterstand met 2-2 toch nog een punt.

Vijf minuten voor tijd keek Groningen in eigen huis tegen een 0-3 achterstand aan tegen promovendus Huizen. Over en sluiten zo leek het, maar na een bizarre slotfase werd het in het hoge noorden toch nog 3-3. Dat betekende voor beide ploegen het eerste punt van het seizoen. Alleen Nijmegen is nog altijd puntloos. De Gelderse formatie kreeg een strafexpeditie bij SCHC dat met liefst 7-1 won.

Kampong – Laren 2-2 (1-0)
Vanwege de live-uitzending van de topper bij de mannen, Kampong-Bloemendaal, begon het duel van Kampong zondagmiddag pas om 14.30 uur. Dat leek goed uit te pakken voor de thuisploeg, die al na twee minuten via Sophie Bray op voorsprong kwam. Toen Kiki van Wijk na 52 minuten de 2-0 op de borden schoot, was een overwinning binnen bereik voor de ploeg van trainer Santi Freixa. Wie anders dan Maxime Kersthorst, die nog steeds in elke speelronde heeft gescoord, verkleinde de achterstand tot 2-1. In een spannende slotfase maakte Laura Marell een minuut voor tijd de gelijkmaker: 1-1.

2' Sophie Bray 1-0 (sc)
52' Kiki van Wijk 2-0
64' Maxime Kerstholt 2-1
69' Laura Marell 2-2

Groningen – Huizen 3-3 (0-0)
Anne van Erp was na afloop van het duel tegen Huizen de meest bejubelde speelster aan Groningse kant. Met twee benutte strafcorners in de laatste twee minuten zorgde zij voor het niet meer verwachte punt tegen Huizen. Met nog een minuut of vijf op de klok scoorde Gitte Michels uit een strafcorner de 0-3. De eerste driepunter van het seizoen was daarmee wel veiliggesteld, dachten ze bij Huizen. Groningen gaf de moed echter niet op. Nadat Susan Keuning de 1-3 had gemaakt, kreeg Groningen hoop. Die hoop werd omgezet in doelpunten met tot twee keer toe Van Erp als scherprechter.

48' Amber Folmer 0-1
52' Iris Aalbers 0-2
65' Gitte Michels 0-3 (sc)
66' Susan Keuning 1-3
69' Anne van Erp 2-3 (sc)
70' Anne van Erp 3-3 (sc)

SCHC – Nijmegen 7-1 (4-0)
SCHC had thuis weinig problemen met Nijmegen, dat als promovendus nog altijd puntloos is. Ginelle Zerbo en Charlotte Stapenhorst scoorden voor SCHC beiden twee goals. De eretreffer werd aan Nijmeegse zijde gemaakt door Catherine Maas.

12' Ginella Zerbo 1-0
28' Claire Verhage 2-0 (sc)
32' Emilie Mol- DP 3-0
34' Charlotte Stapenhorst 4-0
38' Ginella Zerbo 5-0 (sb)
44' Carmen Wijsman 6-0
48' Catherine Maas 6-1
68' Charlotte Stapenhorst 7-1 (sc)

Bloemendaal – Amsterdam 0-6 (0-2)
Na de 1-5 nederlaag van vorige week tegen Laren moest Bloemendaal zondagmiddag in eigen huis opnieuw een forse nederlaag slikken. Amsterdam was met 0-6 te sterk.

17' Marijn Veen 0-1
33' Charlotte Vega 0-2
45' Kelly Jonker 0-3
61' Maria Verschoor 0-4
66' Eva de Goede 0-5 (sb)
70' Charlotte Vega 0-6

hdm – Oranje-Rood 1-3 (0-1)
hdm heeft na een uitstekende start van de competitie dit dubbele weekeinde twee nederlagen moeten slikken. Vrijdag tegen Den Bosch was waarschijnlijk ingecalculeerd, maar thuis tegen Oranje-Rood had de ploeg van coach Sonja Thomann ongetwijfeld op meer gehoopt. De Eindhovense formatie deelt door de 1-3 zege nu de derde plek met Laren, SCHC en Hurley. hdm staat daar twee punten achter.

26' Valerie Magis 0-1 (sc)
52' Demi Lefranc 1-1 (sc)
57' Donja Zwinkels 1-2
67' Laura Nunnink 1-3

Den Bosch – Hurley 4-1 (3-0)
Er staat dit seizoen tot nu toe geen maat op Den Bosch. De Brabantse sterrenformatie viert de ene mijlpaal na de andere. Zondagmiddag was het extra feest voor Lidewij Welten. De aanvalster van Den Bosch tekende voor de vierde treffer, haar honderdste in de Hoofdklasse.

12' Marloes Keetels 1-0
19' Marlies Verbruggen 2-0
27' Marloes Keetels 3-0 (sc)
55' Lidewij Welten 4-0
60 Sabine Plönissen 4-1

Keizer gematigd tevreden

Ajax wist zondagmiddag uit bij sc Heerenveen met 0-4 te zegevieren en dat betekent dat Marcel Keizer zich wat ademruimte heeft verschaft.

Na de thuisnederlaag tegen Vitesse (1-2) lag de trainer onder vuur en zou zijn positie ter discussie staan. Na afloop van het duel in het Abe Lenstra Stadion is de geplaagde oefenmeester dan ook opgelucht. "Opluchting? Het voelt goed als je wint. Maar we weten ook wel dat we beter moeten dan vandaag. De discussie is ook logisch als je thuis tegen Vitesse verliest, terwijl je al verliespunten hebt en een slechte wedstrijd speelt", zegt de trainer in gesprek met FOX Sports over de rumoer rond zijn persoon. "Dan is het fijn dat je een slechte wedstrijd met 0-4 wint. En we weten dat het beter moet dan vandaag."

"We speelden bij vlagen aardig", vervolgt Keizer. "We hadden in het begin moeite met de lange bal van Heerenveen, omdat ze heel hoog druk zetten. Bovendien moesten Maximilian Wöber en Matthijs de Ligt aan elkaar wennen. Na een tijdje ging het steeds beter", aldus de trainer, die blij was met het optreden van David Neres: "Het rendement bepaalt een hoop. Dan kun je iets minder spelen en toch twee goals maken, waardoor hij de man van de wedstrijd wordt."

"We zitten in een moeilijke fase en één overwinning haalt ons daar niet direct uit. Het kan allemaal nog beter. Het belang was: winnen bij een ploeg die dit seizoen nog niet verloren had in de Eredivisie. En dat is gelukt", zegt Keizer, die veel kritiek over zich heen heeft gekregen deze week, in gesprek met de NOS. Naar eigen zeggen was hij er zelf rustig onder gebleven: "Of ik 'm kneep voor de wedstrijd? Nee hoor."

Ajax-speler Max Wober maakt de 0-4 (Foto: Pro Shots / Jasper Ruhe)

Weghorst na afgang AZ: "Heb me nog nooit zo geschaamd"

AZ had zondagmiddag geen enkele kans tegen Feyenoord (0-4). Wout Weghorst uitte na afloop zijn onvrede over het spel van de Alkmaarders.

"Ik heb me nog nooit zo geschaamd op het veld", reageerde de gelegenheidsaanvoerder tegenover FOX Sports. Weghorst droeg de aanvoerdersband bij afwezigheid van Ron Vlaar. "We begonnen nog goed en zitten er fel bovenop."

De spits baalde enorm van een afgekeurd AZ-doelpunt. "Ik hoorde dat het geen buitenspel was, dus dat is zwaar kut. Maar na een tegenslag, net als vorige week, is het – en dit is nog zwak uitgedrukt – héél zwak."

"Of dat mentaal is? Dat weet ik niet, maar ik vind niet dat er dan kerels staan. Ik zie dan geen ploeg die opstaat. Daar moeten we wel aan gaan werken met elkaar."

Na een goede start van het seizoen, zit de klad er inmiddels in bij de ploeg van trainer John van den Brom. AZ staat na zeven wedstrijden op twaalf punten. Vorige week werd nog verloren van Excelsior. "En dat terwijl we zo goed aan het seizoen begonnen zijn, maar dat kun je nu niet meer zeggen."

De nederlaag doet Weghorst veel pijn. "Ik schaam me hiervoor. Het heeft er geen moment meer ingezeten. We liepen in de slotfase in een draaimolen en kregen er geen druk op. We zijn op alle fronten afgetroefd."

Renato Tapia (l) vanmiddag in duel met AZ-speler Wout Weghorst (r) (Foto : Pro Shots / Kay Int Veen )

Volleybalsters grijpen naast Europese titel

De Nederlandse volleybalsters zijn er net als in 2015 niet in geslaagd de finale van het EK te winnen. Toen was Rusland in drie sets te sterk voor Nederland en dit keer werd in vier sets verloren van Servië:1-3 (20-25, 22-25, 25-18, 17-25).

In Baku begon Nederland goed aan de wedstrijd en ging bij de eerste technische time-out met 8-6 aan de leiding. Oranje bleef de voorsprong tot 10-9 vasthouden, maar gaf daarna de voorsprong uit handen door het sterke spel van Servië. Dankzij uitblinkster Tijana Boskovic liepen ze uit naar een 22-17 voorsprong, waarna ze de set niet meer uit handen gaf.

In tweede set zou Nederland al snel tegen een achterstand aankijken van 5-1. Oranje kwam langzaam beter in de wedstrijd en maakte op 12-12 de stand gelijk. Servië leidde bij de tweede technische time-out nog wel met 16-14. Nederland kwam dankzij een sterke servicebeurt van de invallende Celeste Plak tot een 19-16 voorsprong. Bondscoach Jamie Morrison liet de invallende Plak en Femke Stoltenborg staan, en Servië kwam op 20-20 weer langszij. In de slotfase zou Servië doordrukken en zouden de set met 25-22 winnen.

Nederland gaf niet op en zou de derde set sterk starten. Bij de eerste technische time-out had Oranje de leiding met 8-6. Bij de tweede technische time-out was het verschil al opgelopen tot vijf punten in het voordeel van Nederland: 16-11. Servië zou niet meer terugkomen in de set en Oranje zou de set met 25-18 winnen.

Oranje begon niet goed aan de vierde set en zou al snel tegen een achterstand van vier punten aankijken: 13-9. Bondscoach Morrison bracht Plak in voor Lonneke Sloetjes, omdat laatstgenoemde niet tot scoren kwam. De wissel leek even te werken en ze kwamen terug tot twee punten, maar daarna liep Servië weer uit naar een 17-11 voorsprong. Servië zou die voorsprong niet meer uit handen geven en wonnen de set 25-17.

Servië pakte in Azerbeidzjan z'n tweede Europese titel. Eerder wonnen ze in 2011.

Nederland opnieuw tweede bij Motocross of Nations

Zondag is het Nederlandse team is net als vorig jaar tweede geworden bij de Motocross of Nations, oftewel de landenwedstrijd voor motorcrossers. De wedstrijd in het Britse Matterly Basin werd voor de derde keer op een rij gewonnen door topfavoriet Frankrijk.

Matterly Basin track preview (Bron: Youtube)

Op het programma stonden drie races, met in elke race twee verschillende klassen. De eerste race was voor MXGP- en MX2-klasse, vervolgens in de tweede race MX2- en de Open-klasse. De laatste race van de dag was voor MXGP- en Open-klasse. In de Open-klasse mag de coureur kiezen uit een MXGP- of MX2-motor. Eén van de resultaten telt als schrapresultaat. Het Nederlandse team bestond net als vorig jaar uit Glenn Coldenhoff (MXGP), Brian Bogers (MX2) en vice-wereldkampioen MXGP Jeffrey Herlings (Open-klasse). Vooraf behoorde Nederland tot de favorieten voor het podium.

Team Nederland (Bron: Youtube)

De eerste race werd gewonnen door thuisrijder Max Anstie. Op het door regenval zwaar geworden circuit kwam Coldenhoff ondanks een goede start niet verder dan een achtste plaats. Vier plaatsen daarachter finishte Brian Bogers.

Herlings wist vervolgens de twee race te winnen. Bogers scoorde een mooie negende plaats. Door dit resultaat stond Nederland na twee races op een tweede plaats achter Frankrijk. De achterstand op de Fransen was slechts drie punten.

In de derde race was de Brit Anstie opnieuw de beste. Herlings had een mindere start maar wist uiteindelijk toch nog als tweede te finishen. Coldenhoff werd negende.

Uitslag
1. Frankrijk 20 punten
2. Nederland 31
3. Groot-Brittannië 32
4. België 53
5. Zwitserland 56
6. Australië 58
7. Italië 63
8. Estland 84
9. Amerika 85
10. Zweden 87

Honkballers Amsterdam Pirates doen wat terug in Holland Series

De honkballers van de L&D Amsterdam Pirates hebben in de Holland Series hun eerste overwinning te pakken. Curaçao Neptunus won de eerste twee duels in de best-of-seven-serie, maar zondag sloegen de Amsterdammers in Rotterdam terug.

In de eerste acht innings lieten de Pirates negen honkslagen noteren, maar dat was slechts goed voor twee punten. Met vijf rake slagen leek Neptunus minder op dreef, maar de Rotterdammers wisten daar wel drie punten uit te halen.

Donderdag ging Neptunus met een 2-4 achterstand de laatste inning in, wat ze omdraaiden naar een 5-4 zege. Dit keer betaalden de Pirates die openstaande rekening: zes hits brachten liefst vijf punten naar de Pirates, die de 3-2 achterstand omdraaiden naar een 3-7 zege.

Komende donderdag staat de volgende wedstrijd op het programma.

Agenten gewond bij arrestatie in Delft

Bij een actie van politieagenten in de nacht van zaterdag op zondag om een overlastgevende groep te verwijderen uit het centrum van Delft, raakten twee politieagenten gewond.  Omstreeks 04.45 uur zorgde de groep jongeren voor onrust in de Kromstraat en keerde zich uiteindelijk tegen de politie en de beveiliging.

Bij de actie om de openbare orde te herstellen, raakten twee politieagenten gewond. Een 22- jarige Delftenaar werd hiervoor als verdachte aangehouden. Een 34–jarige verdachte uit Naaldwijk werd door een politiehond in zijn been gebeten. Zijn verwondingen werden op  het politiebureau door een arts bekeken en hij is in de loop van de ochtend met onder andere een proces verbaal voor 'het niet voldoen aan een bevel of vordering' heengezonden.

Een derde verdachte werd ook door de politiehond gebeten, maar deze wist in het tumult te ontkomen. De gewonde politieagenten werden op locatie door de GGD gecontroleerd en gingen daarna naar de Eerste Hulp om verder behandeld te worden. Omstreeks 05.15 uur was de situatie weer rustig en kon het uitgaanspubliek hun weg vervolgen.

Uitslag Sparta Rotterdam - Roda JC

Roda JC heeft in de Eredivisie zijn eerste overwinning van het seizoen geboekt. In Rotterdam werd op bezoek bij Sparta met 1-2 gewonnen. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Sparta Rotterdam

1 - 2

Roda JC

 78' Mühren    29' Ndenge
 35' Schahin
 
 Gele kaart: Sanusi, (Sparta Rotterdam), Rosheuvel, Schahin, Rutjes, (Roda JC)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 9.834
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Kortsmit
Holst
Fischer
Chabot (Duarte/46)
Marfelt
Dougall
Mühren
Sanusi
Verhaar (Spierings/46)
Ache (Brogno/65)
Goodwin
  Jurjus
Dijkhuizen
Kum
Auassar
Vansteenkiste
El Makrini (Rutjes/83)
Gustafson
Ndenge
Rosheuvel (Engels/64)
Schahin
Paulissen (v.Velzen/40)

Catalaanse brandweerlui beschermen stembureau

De Spaanse politie heeft al 92 geïmproviseerde stembureaus voor het omstreden onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië gesloten. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Door confrontaties tussen de oproerpolitie en kiezers raakten zeker twaalf politiemensen gewond. Sluiting lukt niet altijd. Op een filmpje is te zien hoe Catalaanse brandweerlieden een stembureau tegen de Guardia Civil beschermen.

Er zijn zeker drie mensen door de politie opgepakt, onder wie een jong meisje. De arrestanten worden onder meer verdacht van het negeren van instructies en mishandeling. De autoriteiten in Catalonië zeggen dat minstens 460 burgers verwondingen opliepen door botsingen met de politie.

Naar beneden bijgesteld
De instellingen die zich hebben ingezet voor het referendum hebben hun beoogd aantal stemmers naar beneden bijgesteld. Jordi Sànchez, voorzitter van de invloedrijke Nationale Catalaanse Vergadering, zei tegen Spaanse media dat hij nu een miljoen uitgebrachte stemmen een heel groot succes zou vinden. Twee weken zei Sànchez pas blij te zijn met het dubbele.

Behalve door sluiting van stembureaus is de stembusgang ook vaak misgegaan door afwezigheid van kiesregisters, het uitblijven van identificatie van kiezers of niet-functionerend internet. Officieel zijn er 5,3 miljoen stemgerechtigden.

De door opperrechters verboden stembusgang is vooral gedwarsboomd door politieagenten uit andere delen van het land. De politie heeft terughoudend en proportioneel ingegrepen, beklemtoonde de Spaanse vicepremier Soroya Sáenz de Santamaría

Turgis juicht te vroeg en ziet McLay winnen

Daniel McLay heeft Tour de l'Eurométropole gewonnen. Het zag er in de laatste kilometer lang naar uit dat Anthony Turgis de koers op zijn naam zou schrijven. In de slotmeters werd hij geklopt door de Brit van Fortuneo - Oscaro. Kenny Dehaes zou ook nog de Fransman kloppen, die het zegegebaar al maakte.

Martijn Budding was als enige Nederlander mee in de vroege vlucht. De renner van Roompot-Nederlandse Loterij had het gezelschap van Biermans (Katusha-Alpecin), Ourselin (Direct Energie), Molly, Riou (beiden Fortuneo-Oscaro), Deltombe (Sport Vlaanderen-Baloise), Tronet (Armée de Terre) en Stevens (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice). Ze zouden meer dan zes minuten krijgen van het peloton. Op 25 kilometer zou alles weer bij elkaar komen.

Er zou een nieuwe kopgroep ontstaan van zes renners, waarbij Lotto Soudal de slag had gemist. De Belgische WorldTour-formatie zette zich op kop van het peloton en zou het gat dicht rijden. In de slotfase zouden twintig renners wegrijden met daarbij alle belangrijke ploegen. Bij de twintig renners zouden ook vier renners van LottoNL-Jumbo zitten, alleen konden ze het overtal niet uitspelen ondanks meerdere demarrages

In de slotkilometer reed Turgis weg bij de kopgroep. De renner van Cofidis leek het te gaan halen, alleen werd hij in de laatste meters voorbij gefietst door McLay en Dehaes.

WFP vraagt 75 miljoen voor Rohingya

Het Wereld Voedsel Programma (WFP) heeft zondag de internationale gemeenschap 75 miljoen dollar (ruim 63 miljoen euro) gevraagd om de komende zes maanden de ergste nood te lenigen van de Rohingya. Honderdduizenden leden van deze moslimminderheid zijn voor het geweld in Myanmar gevlucht naar Bangladesh.

Hulpverleners weten zich door de enorme toevloed van vluchtelingen en de barre omstandigheden bijna geen raad. "De conclusie? Het is een uitermate treurige situatie. Erger kan het niet worden. We hebben die 75 miljoen absoluut nodig", zei WFP-directeur David Beasley na een bezoek aan enkele vluchtelingenkampen.

"Ik zeg altijd dat we de honger in de wereld kunnen bestrijden met een paar miljard. Donoren vertel ik, dat als ze geen geld beschikbaar kunnen stellen, ze moeten ophouden met oorlogvoeren", aldus Beasley.

WFP vraagt 75 miljoen voor Rohingya
WFP vraagt 75 miljoen voor Rohingya (Foto: ANP)

De Vrij scoort bij ruime zege Lazio, Inter nipt langs promovendus

Lazio heeft in de Serie A flink uitgehaald tegen Sassuolo. Stefan de Vrij was bij de thuisploeg één van de doelpuntenmakers. De Vrij werd buiten de selectie van het Nederlands elftal gelaten vanwege blessureleed, maar bij Lazio had hij zondagmiddag gewoon een basisplek.

De Nederlandse verdedigers vielen in de eerste helft op. Timo Letschert moest na twintig minuten de strijd staken bij Sassuolo met een knieblessure. De ernst daarvan is onduidelijk. De Vrij veroorzaakte even later een penalty, al raakte hij Alessandro Matri niet met zijn sliding. Dat weerhield de spits er niet van om het gras op te zoeken en de daaropvolgende penalty werd benut door Domenico Berardi. Lazio kwam vlak voor rust op gelijke hoogte dankzij een prachtige vrije trap van Luis Alberto in de kruising.

Na rust maakte Lazio de comeback compleet dankzij De Vrij. De verdediger sprong rond de strafschopstip het hoogste om binnen te koppen na een hoekschop van Alberto, die een minuut later zelf weer scoorde. Hij omspeelde de uitgekomen keeper en rondde beheerst af: 3-1.

Lazio liep daarna uit via Marco Parolo. De middenvelder zorgde na 63 minuten voor de 4-1 met een volley van dichtbij en even daarna vergrootte hij de marge nog eens. Tussendoor werd De Vrij naar de kant gehaald door trainer Simone Inzaghi. In de slotfase betekende een penalty van Ciro Immobile de 6-1 eindstand.

Benevento - Inter 1-2
Internazionale blijft in het spoor van koploper Napoli. De nummer twee van Italië won met kleine cijfers van Benevento. Samuel Armenteros begon opnieuw op de bank bij Benevento en zag vanaf de zijlijn dat zijn ploeg een vrij kansloze openingsfase speelde.

Inter had meteen de overhand en creëerde al enkele kansen, voordat het raak was na achttien minuten. Brozovic dook op het juiste moment op voor het doel en kon binnenkoppen op aangeven van Antonio Candreva. Drie minuten later sloeg de Kroaat andermaal toe. Brozovic ontfermde zich vlak buiten het strafschopgebied over een vrije trap en plaatste het leer op fraaie wijze in de bovenhoek.

Benevento dacht even later de aansluitingstreffer te maken, maar Ledian Memushaj trof de lat en een doelpunt in de rebound werd afgekeurd wegens buitenspel. Aan de overzijde gebeurde hetzelfde toen Mauro Icardi tot scoren kwam. Uiteindelijk kwam er toch nog een derde treffer voor rust, want Marco D'Alessandro stond vrij voor het doel en verschalkte Samir Handanovic: 1-2. In de tweede helft veranderde die stand niet meer. D'Alessandro trof nog wel de paal en dus kwam Inter goed weg met de drie punten.

Na zeven speelronden in de Serie A staat Inter nu tweede, twee punten achter Napoli. De lijstaanvoerder won eerder op de dag met 3-0 van Cagliari. Juventus komt zondagavond nog in actie bij Atalanta en bij winst staat de titelverdediger in punten gelijk met Napoli.

Uitslagen Serie A zondag
Napoli - Cagliari 3-0
Chievo - Fiorentina 2-1
Benevento - Inter 1-2
Lazio - Sassuolo 6-1
SPAL - Crotone 1-1
Torino - Hellas Verona 2-2
AC Milan - AS Roma 18.00
Atalanta - Juventus 20.45

Crisis Everton compleet na pijnlijke thuisnederlaag

De crisis bij Everton is compleet. Het elftal van manager Ronald Koeman ging zondagmiddag op eigen veld met 0-1 onderuit tegen Burnley.

Koeman is dramatisch aan het seizoen begonnen met Everton en het woord ontslag werd door niemand rondom de club in de mond genomen, maar een overwinning op Burnley was meer dan welkom geweest. Toch slaagde de ploeg van Koeman er niet in om de punten in eigen huis te houden. De Nederlandse trainer gooide zijn opstelling om ten opzichte van het duel met Apollon Limassol (2-2) in de Europa League. Liefst vijf nieuwe gezichten verschenen aan de aftrap.

Toch was het Burnley dat won, door een treffer na een minuut of twintig. Stephen Ward kwam op aan de linkerflank, speelde Jeff Hendrick strak in, die zich met zijn aanname vrijspeelde en de 0-1 tegen de touwen schoot. Everton deed wat het kon, maar was niet bij machte om het de bezoekers moeilijk te maken. Door de 0-1 nederlaag blijft Everton steken op zeven punten en is het terug te vinden op een zwaar teleurstellende zestiende plaats.

Trump: praten met raketman is tijdverspilling

De Amerikaanse president Donald Trump noemt het "tijdsverspilling" om toenadering te zoeken tot Noord-Korea. "Ik zei tegen Rex Tillerson, onze geweldige minister van Buitenlandse Zaken, dat hij zijn tijd verspilt door te proberen met de kleine raketman te onderhandelen", schreef Trump op Twitter.

Kleine raketman is de bijnaam die Trump gebruikt voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De president riep zijn minister in een tweet op niet te veel tijd te steken in het aanknopen van diplomatieke banden met het regime in Pyongyang. "Spaar je energie, Rex. We zullen doen wat noodzakelijk is", twitterde de president.

Tillerson bevestigde zaterdag dat wordt geprobeerd de dialoog aan te gaan met Noord-Korea. Zijn departement meldde later dat Pyongyang tot dusver geen belangstelling heeft getoond in praten over zijn nucleaire - en raketprogramma.

Trump: praten met raketman is tijdverspilling
Trump: praten met raketman is tijdverspilling (Foto: ANP)

Action haalt chocoladekoekjes Milka terug

Winkelketen Action haalt chocoladekoekjes van Milka uit de winkels. Op het etiket staat niet vermeld dat het product ei bevat. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen met een ei-allergie.

Het gaat om Sensation choco cookies van Milka, met een houdbaarheidsdatum van 18 november 2017, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Kopers die allergisch zijn voor eieren worden door Action opgeroepen de koekjes niet te eten en terug te brengen naar de winkel. Daar krijgen zij het aankoopbedrag vergoed.

Action haalt chocoladekoekjes Milka terug
Action haalt chocoladekoekjes Milka terug (Foto: ANP)

Van der Poel wint Superprestige in Gieten

Mathieu van der Poel heeft de eerste wedstrijd van de Superprestige gewonnen. In het Drentse Gieten kwam de Nederlandse veldrijder solo over de finish. Op de tweede plaats eindigde wereldkampioen Wout van Aert. Laurens Sweeck werd derde.

Na de start ging Van der Poel als eerste het veld in. Even leek het dat de renner van Beobank-Corendon opnieuw vanaf de eerste ronde aan een solo zou beginnen. Gelukking voor de spanning in de wedstrijd wisten Van Aert, Thijs Aerts en Kevin Pauwels aan de sluiten. De plaats van die laatste twee werd later ingenomen door Lars van der Haar en Laurens Sweeck.

Na zeven ronden vond Van der Poel het genoeg en plaatste een definitieve aanval, enkel Van Aert kon nog even in de buurt blijven. Na bijna een uur wedstrijd kwam Van der Poel met vijftien seconden voorsprong op Van Aert over de finish. De strijd voor de derde plaats werd gewonnen door Sweeck. Landgenoot Lars van der Haar werd vierde.

De wedstrijd bij de vrouwen werd verrassend gewonnen door Maud Kaptheijns. De Nederlandse won na een lange solo. De overige twee podiumplaatsen werden ingenomen door Nikki Brammeier en Sophie de Boer. Regerend wereldkampioene Sanne Cant werd teleurstellend zesde.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Wout Van Aert (BEL)
3. Laurens Sweeck (BEL)
4. Lars van der Haar (NED)
5. Quinten Hermans (BEL)
6. Gianni Vermeersch (BEL)
7. Kevin Pauwels (BEL)
8. Jens Adams (BEL)
9. Toon Aerts (BEL)
10. Diether Sweeck (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Maud Kaptheijns (NED)
2. Nikki Brammeier (GBR)
3. Sophie de Boer (NED)
4. Elle Anderson (USA)
5. Helen Wyman (GBR)
6. Sanne Cant (BEL)
7. Annemarie Worst (NED)
8. Loes Sels (BEL)
9. Alice Maria Arzuffi (ITA)
10. Yara Kastelijn (NED)

Uitslag Vitesse - FC Utrecht

Vitesse en FC Utrecht hebben in de Gelredome in een niet al te boeiend duel de punten gedeeld. Vooral de eerste helft was het kijken niet waard, er werd niet één keer op doel geschoten. 

Pas een minuut of 25 voor het einde begon het interessant te worden. Cyriel Dessers zag zijn bal het Arnhemse doel in hobbelen nadat een verkeerd geraakte bal van teamgenoot Zakaria Labyad bij toeval goed uitpakte. De jonge invaller Mason Mount zette de thuisploeg zeven minuten later al op gelijke hoogte en daar bleef het bij, op een wild en over het doel vliegend schot van Luc Castaignos na.

Vitesse

1 - 1

FC Utrecht

 76' Mount    69' Dessers
 
 Gele kaart: Büttner, Kasjia, (Vitesse), Labyad,v.d.Meer, (FC Utrecht)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 15.432
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Dabo
Kasjia
Miazga
Büttner
Bruns
Serero
Foor (Colkett/ 90 1)
Rashica
Matavz (Castaignos/66)
Linssen (Mount/74)
  Jensen
Klaiber
Dumic
Janssen
v.d.Meer (v.d.Maarel/83)
v.d.Streek (Willock/83)
Strieder (Emanuelson/64)
Labyad
Ayoub
Kerk
Dessers

Twee doden bij aanval met mes bij treinstation Marseille

Franse veiligheidstroepen hebben zondag een man doodgeschoten die mensen met een mes aanviel in Marseille. Dat gebeurde bij een treinstation, zei een aanklager tegen het Franse BFM TV. De man heeft twee personen doodgestoken.

De dader zou "Allahu akbar" (God is groot) hebben geroepen terwijl hij met een mes instak op voorbijgangers. De politie riep mensen op uit de buurt te blijven van Marseille Saint-Charles, het hoofdstation in de Zuid-Franse stad. Minister Gérard Collomb (Binnenlandse Zaken) liet via Twitter weten direct af te reizen naar het treinstation.

Een getuige vertelde Reuters dat ze zag hoe een man een mes uit zijn mouw haalde. Daarop stak hij eerst een jong meisje en daarna een andere vrouw. Vervolgens arriveerden militairen bij het treinstation.

Frankrijk is de afgelopen jaren herhaaldelijk opgeschrikt door grote terreuraanslagen. Zo kwamen in 2015 130 mensen om het leven bij een serie aanslagen in Parijs. In Nice vielen vorig jaar 86 doden toen een man met een vrachtwagen inreed op voetgangers.

Man doodgeschoten na aanval met mes Marseille
Twee doden bij aanval met mes bij treinstation Marseille (Foto: ANP)

Knegt verliest zilver na diskwalificatie

Op de laatste dag van de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Boedapest is Sjinkie Knegt na afloop van de finale van de 1.000 meter gediskwalificeerd. Samen met de Koreaan Lim Hyo-jun streed de Fries om de zege. Hij kwam uiteindelijk als tweede over de meet, maar hij zou Lim hebben gehinderd.

Halverwege de finale lag Knegt nog laatste. Hij wist zich echter naar voren te werken, en was koploper bij het ingaan van de laatste ronde. Lim passeerde de Fries net voor de laatste bocht en kwam als winnaar over de finish. Knegt probeerde Lim achter zich te houden door hem weg te duwen met zijn arm. Dat mag niet, en hij werd daarop gediskwalificeerd.

Knegt won eerder dit weekend brons op de 1.500 meter.

Sanchez soleert naar zege in GP Bruno Beghelli

Luis Léon Sanchez heeft de GP Bruno Beghelli op zijn naam geschreven. De 33-jarige Spanjaard kwam na een koers van 196,3 kilometer solo aan in Monteveglio. Sonny Colbrelli kwam op zes seconden als tweede over de streep, voor zijn landgenoot Elia Viviani.

Simone Bernardini (Sangemini Mg K Vis), Pavel Brutt (Gazprom-Rusvelo), Sebastian Lander (GM Europa Ovini) en Mattia Viel (Unieuro Trevigiani) vormde de kopgroep van de dag. Het viertal zou meer dan zeven minuten krijgen van het peloton. Onder aanvoering van Cannondale-Drapac werden de vluchters op zestig kilometer van de streep gegrepen.

Op de plaatselijke rondes moest de Zappolino worden, Er waren meerdere aanvalllen alleen niemand zou ver weg geraken dankzij het werk van team Sky en Bahrain Merida.

Op de laatste beklimming van de Zappolino, acht kilometer van de streep, zouden twaalf renners wegrijden. Omdat de samenwerking niet optimaal verliep bij het twaalftal zou Sanchez zijn demarrage plaatsen. Niemand kon meer op het achterwiel van de renner van Astana komen, waardoor hij zijn eerste overwinning van het seizoen zou pakken. Colbrelli won de sprint in de achtergrond voor de tweede plaats voor Viviani.

Paus draagt naambandje vluchteling

Paus Franciscus heeft regeringen zondag opgeroepen meer te doen voor migranten. Hij deed dat tijdens een bezoek aan een opvangcentrum in Italië. De kerkvorst droeg daar demonstratief een plastic naambandje dat hij van een Afrikaanse asielzoeker had gekregen.

"Veel mensen zijn bang voor jullie, terwijl ze jullie niet kennen", hield Franciscus aanwezige migranten voor. "Daarom menen ze het recht te hebben om kil en streng over jullie te oordelen." De paus toonde ook respect voor asielzoekers "die nooit zijn gearriveerd omdat ze werden verzwolgen door de woestijn of de zee".

Franciscus bezocht een opvangcentrum bij Bologna, waar zo'n duizend asielzoekers zijn ondergebracht. Zij zijn onder meer containers gehuisvest. In Italië zijn de afgelopen jaren vele honderdduizenden asielzoekers aangekomen.

De kerkvorst riep regeringen onder meer op migranten niet als vijanden te zien. "Als we zonder genade naar onze buren kijken, lopen we het risico dat zelfs God zonder genade naar ons zal kijken", waarschuwde hij.

Paus draagt naambandje vluchteling
Paus draagt naambandje vluchteling (Foto: ANP)

Uitslag sc Heerenveen - Ajax

Om 14.30 uur begon in de Eredivisie het duel tussen sc Heerenveen en Ajax. De bezoekers wonnen deze wedstrijd met maar liefst 0-4. Het betekende voor de Friezen de eerste nederlaag van het seizoen. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

sc Heerenveen

0 - 4

AFC Ajax

     38' Neres
 41' Neres
 75' Schöne (pen)
 83' Wöber
 
 Gele kaart: Pierie, Höegh, Thorsby, Woudenberg, Mihajlovic, (sc Heerenveen), Veltman, De Ligt, Schöne, (AFC Ajax)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.600
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Dumfries
Höegh
Pierie (Näss/49)
Woudenberg
Thorsby (Veerman/76)
Schaars
Kobayashi
ödegaard
Ghoochannejhad
Rojas (Mihajlovic/62)
  Onana
Veltman
De Ligt
Wöber
Viergever
v.d.Beek (S.de Jong/87)
Schöne
Ziyech
Neres (Kluivert/74)
Huntelaar (Dolberg/86)
Younes

'Spanje moet zich schamen'

Spanje moet zich schamen voor het optreden van de politie zondag in Catalonië. Agenten hebben "met wapenstok en met rubberkogels niet te rechtvaardigen geweld gebruikt", zei de Catalaanse premier Carles Puigdemont toen hij zijn stem uitbracht in een door hem georganiseerd referendum over onafhankelijkheid. Volgens Catalaanse autoriteiten zijn er bijna veertig lichtgewonden gevallen door botsingen tussen agenten en separatisten die willen stemmen.

De Spaanse regering heeft net als de opperrechters in Madrid en in Barcelona bepaald dat de stembusgang niet door mag gaan. Duizenden agenten zijn naar Catalonië gestuurd, omdat de Catalaanse politie, de Mossos d' Esquadra, zich erg terughoudend opstelt. De nationale politie en de Guardia Civil blokkeren op veel plaatsen stembureaus of bestormen ze om stembussen te verwijderen.

Puigdemont: Spanje moet zich schamen
Puigdemont: Spanje moet zich schamen (Foto: ANP)

Geen medailles Nederlandse shorttracksters op 1.000m

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Boedapest hebben geen van de Nederlandse vrouwen zich weten te plaatsen voor de finale van de 1.000 meter.

In de eerste halve finale eindigden Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven als respectievelijk vierde en vijfde. Suzanne Schulting,houdster van de wereldbeker op deze afstand, werd in de andere halve eindstrijd derde. Alleen de beste twee plaatsten zich voor de finale.

Duel Barça gaat toch door

De competitiewedstrijd tussen Barcelona en Las Palmas gaat vandaag niet door. Dit naar aanleiding van de onrust in Barcelona vanwege het, volgens de Spaanse regering illegale, onafhankelijkheidsreferendum van Catalonië dat vandaag wordt gehouden.

Eerder vandaag liet Las Palmas weten dat het wilde spelen met een Spaanse vlag op hun shirt. Ze geloven in de eenheid van het land en betreuren het separatisme in Catalonië.

Update 16:03 uur

De wedstrijd tussen FC Barcelona en Las Palmas gaat alsnog door,maar wel zonder publiek. De Spaanse voetbalbond RFEF dreigde Barça met een nederlaag van 3-0 als de wedstrijd vandaag niet zou worden gespeeld.

'Honderden gewonden in Catalonië'

Zeker 337 mensen hebben verwondingen opgelopen door het optreden van de politie in Catalonië. Dat maakten de autoriteiten in de regio zondag bekend.

Er zijn duizenden Spaanse agenten naar Catalonië gestuurd om het illegale referendum te verhinderen. De Spaanse vicepremier Soraya Saenz de Santamaria sprak zondag haar steun uit voor die politiemensen. "Zij hebben zich professioneel en op gepaste wijze gedragen", zei de politica, die de regionale autoriteiten "onverantwoordelijkheid"verweet.

'Honderden gewonden in Catalonië'
'Honderden gewonden in Catalonië' (Foto: ANP)

Halsema wil niet praten over burgemeesterschap

Femke Halsema wil niet praten over een eventuele gooi naar het burgemeesterschap van Amsterdam. De gewezen GroenLinks-leider vindt het "heel erg ongemakkelijk" dat haar die vraag wordt gesteld nu de doodzieke burgemeester Eberhard van der Laan zijn taken heeft neergelegd.

"Het is echt niet aan de orde", zei Halsema zondag in het tv-programma Buitenhof. "Er is geen vacature. We hebben een zieke burgemeester. Dat is al verdrietig genoeg." Ze noemde de vragen "echt heel onplezierig".

De opvolger van Van der Laan zou weleens uit de hoek van D66 of GroenLinks kunnen komen, klinkt het de laatste tijd in Amsterdam. Halsema zou dan kanshebber zijn. Sinds de ex-politica, die zeven jaar geleden uit de politiek stapte, voor dat ambt wordt genoemd, halen tegenstanders onder meer handtekeningen op tegen haar komst.

Halsema wil niet praten over burgemeesterschap
Halsema wil niet praten over burgemeesterschap (Foto: ANP)

De Kinderboekenweek wordt gruwelijk eng

De 63ste Kinderboekenweek, die dinsdagavond in Amsterdam wordt geopend met het Kinderboekenbal, wordt een griezelige aangelegenheid dit keer. Het motto is namelijk 'gruwelijk eng'. Sommige christelijke basisscholen hebben er moeite mee, maar kinderboeken met enge types staan deze keer centraal.

Nadat er zoveel belangstelling bleek voor uitgaven als De Griezelbus van Paul van Loon en de Harry Potter-boeken van J.K. Rowling, is het tijdens Kinderboekenweek helemaal nagelbijten geblazen, zo is althans de bedoeling.

"De grens tussen lekker griezelig en echt eng of te eng, ligt voor iedereen anders", aldus de organisatoren. "Monsters, spoken, nachtmerries, zombies, schaduwen, angsten, heksen, achtervolgers: er is een moment dat ze onder je huid of onder je bed kruipen. Door over ze te lezen kun je ze bedwingen, want het kwaad wordt meestal wel overwonnen." Kinderen kunnen door middel van kinderboeken juist op een veilige manier kennis maken met angst en enge situaties, stellen ze tegenover de kritiek over onnodige bangmakerij en het niet stroken van het thema met het geloof.

Kattensoep
Het kinderboekenweekgeschenk is dit jaar Kattensoep, een boek van Janneke Schotveld, waarin Annet Schaap de illustraties maakte. In het boek draait het om de verdwijning van de kat Obama. Het geschenk is voor iedereen die meer dan 10 euro aan kinderboeken besteedt tijdens de Kinderboekenweek. Er is ook nog een speciaal Prentenboek, Knikkeruil, gemaakt door illustrator Martijn van der Linden en schrijfster Maranke Rinck.

Dinsdagavond is in de tot spookhuis omgebouwde Amsterdamse Stadsschouwburg het Knikkende Knieën Kinderboekenbal, aangekondigd als een "ongeëvenaard enge avond".

De Kinderboekenweek, die deze keer duurt tot en met 15 oktober, is volgens de organisatoren zelf de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland.

De Kinderboekenweek wordt gruwelijk eng
De Kinderboekenweek wordt gruwelijk eng (Foto: ANP)

Fraaie combinatie vormt hoogtepunt bij zege Arsenal

Arsenal heeft zondagmiddag een thuiszege op Brighton & Hove Albion geboekt. De ploeg van Arsène Wenger kwam nauwelijks in de problemen.

Met Davy Pröpper in de basis en Tim Krul op de bank begon Brighton aan de eerste uitwedstrijd tegen Arsenal sinds 1983. The Gunners lieten er geen gras over groeien en waren binnen twee minuten al dicht bij het eerste doelpunt. Alexandre Lacazette trof de paal met een prachtige halve volley na een combinatie met Iwobi. Arsenal maakte het spel en na een kwartier van eenrichtingsverkeer, waarin Alexis Sánchez twee kansen kreeg, werd het 1-0. Een vrije trap van Granit Xhaka vanaf de rechterflank resulteerde in een scrimmage voor het doel van Brighton. De bal werd in eerste instantie nog van de lijn gehaald, maar Monreal vond vervolgens de ruimte in de linkerhoek.

Halverwege de eerste helft kregen de bezoekers plots een goede kans op de gelijkmaker. Na een vrije trap kon Solomon March vanaf de rand van het strafschopgebied ongehinderd uithalen. De buitenspeler zag de bal uiteenspatten op de paal. Het was de enige goede kans voor Brighton in het eerste bedrijf. Pröpper probeerde het vlak voor rust ook nog eens van afstand, maar hij schoot hoog over. Tussendoor moest doelman Matthew Ryan van Brighon onder meer ingrijpen na een inzet van Aaron Ramsey: de keeper keerde de bal knap met zijn voeten. Daardoor bleef het in de eerste helft bij 1-0 in het voordeel van Arsenal.

Na rust werd de marge al gauw verdubbeld. Arsenal baande zich combinerend een weg richting het zestienmetergebied van Brighton, met de assist van Alexis Sánchez als hoogtepunt. De Chileen vond Iwobi, wiens inzet vervolgens onhoudbaar was voor Ryan. In een tijdsbestek van twee minuten moest Brighton de bal na een uur tweemaal van de lijn halen om een derde tegentreffer te voorkomen. Sánchez en Sead Kolasinac zagen hun inzet op het laatste moment verwerkt worden en daarom bleef de marge twee. Namens Brighton knikte Glenn Murray nog rakelings naast en zag Pröpper een inzet langs de verkeerde kant van de paal vliegen.

Napoli vervolgt recordreeks, Hamsik nadert Maradona

Napoli heeft de zege op Feyenoord een vervolg gegeven tegen Cagliari. In het Stadio San Paolo was Marek Hamsík al snel trefzeker.

Het met zes punten in de middenmoot bungelende Cagliari, waar Gregory van der Wiel door een blessure ontbrak, slaagde er niet in om lang stand te houden in Napels. De koploper van de Italiaanse competitie combineerde na vier minuten spelen al door de verdediging van de bezoekers heen, waarna een knappe pass van Dries Mertens Hamsík in staat stelde om af te ronden. De Slowaak is met 114 goals nog maar één treffer verwijderd van het clubrecord van Diego Maradona.

Mertens nam vijf minuten voor de onderbreking zelf de 2-0 voor zijn rekening na een overtreding van Filippo Romagna in het strafschopgebied. In de tweede helft was het ook alweer snel raak via Kalidou Koulibaly, die twee minuten na het fluitsignaal van arbiter Rosario Abisso de bal al achter Alessio Cragno had liggen. Jorginho slingerde een vrije trap voor het vijandelijke doel, waarna de centrale verdediger op de goede plek stond om de bal binnen te schieten.

Napoli nam daarna iets gas terug en kreeg via José Callejón nog een goede kans verder uit te lopen. Doordat Cragno redding bracht veranderde de score echter niet meer. De ploeg van trainer Maurizio Sarri heeft de volle 21 punten uit zeven competitieduels. Juventus komt op gelijke hoogte als het zondagavond de uitwedstrijd tegen Atalanta wint.

Uitslag AZ - Feyenoord

Feyenoord heeft zich hersteld van twee nederlagen in de competitie en twee in de Champions League. In Alkmaar werd AZ eenvoudig met 4-0 verslagen.

In het begin van de wedstrijd keurde arbiter Weghorst een treffer van AZ onterecht af wegens buitenspel. Voor rust nam Feyenoord vervolgens ruim afstand van de Alkmaarders via tweemaal Berghuis en Larsson.

AZ kreeg ook kansen via onder meer Til en debutant Koopmeiners, maar de Alkmaarders konden het tij niet meer keren. Vilhena maakte de 4-0, waarna Boëtius,Berghuis en Nelom kansen om de score nog meer te vergroten niet wisten te benutten.

AZ

0 - 4

Feyenoord

    11' Berghuis
17' Larsson
41' Berghuis
57' Vilhena
 
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
v.Eijden
S.Wuytens
Wijndal
Til
Vejinovic (Dos Santos/38)
v.Overeem
Jahanbakhsh (Koopmeiners/65)
Weghorst
Seuntjens (Helmer/85)
  Jones
Amrabat
St.Juste
Tapia
Haps (Nelom/76)
El Ahmadi
Toornstra
Vilhena
Berghuis
Boëtius
Larsson

Goffin wint toernooi Shenzhen

David Goffin heeft het ATP-toernooi in het Chinese Shenzhen op zijn naam geschreven. De als tweede geplaatste Belg versloeg in de finale Alexander Dolgopolov met 6-4, 6-7 en 6-3.

De nummer twaalf van de wereld, die zijn derde ATP-toernooi won, won de eerste set overtuigend. In de tweede set kwam hij op een 5-1 voorsprong maar gaf het toen weg. Dolgopolov won de set in de tiebreak. In de derde set bij de stand 3-3 won Goffin echter drie games op rij en pakte daarmee de wedstrijd.

Neville: "Clubs willen best 170 miljoen betalen voor Kane"

Harry Kane moet worden gezien als een van de beste spitsen van dit moment, zo oordeelt Gary Neville. De aanvaller van Tottenham Hotspur was zaterdag goed voor twee treffers in het uitduel met Huddersfield Town (0-4) en staat nu op elf doelpunten dit seizoen. In 2017 was de Engels international goed voor 36 treffers, alle competities meegerekend.

"Voorafgaand aan deze wedstrijd plaatsten we Kane in het rijtje van Alan Shearer en Wayne Rooney, maar ik heb er geen problemen mee om Kane in het rijtje van Robert Lewandowski en Edinson Cavani te scharen. Dat soort wereldspitsen", zo vertelde Neville in gesprek met Sky Sports News.

"Ik denk dat Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Neymar van een andere categorie zijn. Die zijn ongelooflijk. Maar als je kijkt naar traditionele spitsen, nummers negen, Cavani, Lewandowski... Ik zou hem daar zeker bij plaatsen. Geweldige spitsen." Neville denkt dat Kane zijn plafond nog niet heeft bereikt. "Hij is 24 jaar. Real Madrid, Bayern München, Manchester United, Manchester City, Chelsea... Elke club zou hem nu willen."

"Die clubs zouden best 170 miljoen euro willen betalen omdat ze weten dat ze zes, zeven, acht gouden jaren met Kane tegemoet gaan. Jaren van doelpunten en professionaliteit. We hebben het over een geweldige, geweldige speler." Kane staat nu op 110 doelpunten in 174 duels met Tottenham, inclusief 35 treffers in 38 wedstrijden afgelopen seizoen.

Van der Mark rijdt naar World Superbikes-podium, Davies wint

Chaz Davies heeft de tweede race van het World Superbikes-weekeinde in Magny-Cours gewonnen. De Welshman was na een snelle uitvalbeurt van Jonathan Rea simpelweg een maat te groot voor de rest. Michael van der Mark reed naar zijn tweede podiumplek van het jaar. 

Alex Lowes pakte bij de start vanaf plek twee de leiding, maar vooral teamgenoot Van der Mark vertrok geweldig. De Nederlander vertrok als zesde, hield die plek even vast, maar knalde zijn Yamaha in de eerste bocht bij drie man binnendoor. Nog een bocht of twee later opende hij zelfs de aanval op leider Lowes, hoewel dat niet lukte en Leon Camier de Nederlander weer pakte. Na het eerste strijdgewoel kwam Lowes als eerste door op start/finish, voor Camier, Van der Mark, Eugene Laverty, Tom Sykes, Davies, Leandro Mercado en Rea.

Dat duurde allemaal niet lang: Laverty schoof in de tweede ronde onderuit en wereldkampioen Rea stuurde zijn Kawasaki plotsklaps naar binnen. Van der Mark moest zijn plek afstaan aan Davies, die het tempo goed te pakken had. De Welshman reed zich snel naar voren, verschalkte Camier en Lowes en pakte de leiding. 

Na tien ronden vochten Camier en Lowes om de tweede plek, maar de MV Agusta van Camier gaf er de brui aan. Van der Mark sloot gelijk daarna aan bij zijn teamgenoot en opende de aanval, terwijl er langzaam wat regendruppels begonnen te vallen. Een echt duel werd het echter niet: Lowes pareerde en reed langzaam maar zeker weg naar een veilige tweede plek, achter winnaar Davies. Van der Mark pakte een mooie podiumplek, voor Xavi Fores, Marco Melandri en Leandro Mercado - Lorenzo Savadori zag zijn vijfde plek in de slotronde in het grind eindigen.

Nest Aziatische hoornaar vernietigd in Zeeland

In het Zeeuwse Dreischor is een nest van de Aziatische hoornaar vernietigd. Ruim een week ervoor was in het dorp een Aziatische hoornaar aangetroffen, volgens de provincie Zeeland de eerste vondst in Nederland. Sindsdien werd gezocht naar het nest van het insect.

De Aziatische hoornaar is een groot soort wesp, die van oorsprong in het zuidoosten van Azië voorkomt. Het insect eet honingbijen, mieren, hommels, vliegen, vlinders en rupsen. Voor de mens is een steek van de Aziatische hoornaar vergelijkbaar met die van een gewone wesp, aldus de provincie: "pijnlijk, maar niet levensbedreigend tenzij iemand allergisch is".

Het insect staat op de lijst van ongewenste invasieve exoten. Voor exoten die op deze lijst staan gelden bepaalde verboden en verplichtingen, zoals het snel opsporen en bestrijden ervan.

Nest Aziatische hoornaar vernietigd in Zeeland
Nest Aziatische hoornaar vernietigd in Zeeland (Foto: ANP)

Gewonden door 'terreurdaden' in Canadese stad

De Canadese politie heeft een verdachte opgepakt na een aanval op een agent en meerdere voetgangers. De autoriteiten bevestigden volgens Canadese media dat een vlag van terreurorganisatie Islamitische Staat is aangetroffen in een auto die is gebruikt bij een aanval.

Een man zou eerst zijn ingereden op een politiebarricade buiten een stadion in de stad Edmonton. Daarbij raakte hij ook de agent, zei politiechef Rod Knecht. De automobilist stapte vervolgens uit zijn voertuig en viel de politieman aan. Die liep volgens CTV News meerdere steekwonden op. De dader sloeg vervolgens op de vlucht.

De man kon de politie uren voorblijven, maar zou inmiddels alsnog zijn opgepakt. Dat gebeurde nadat de autoriteiten informatie over de eigenaar van de auto hadden doorgegeven aan agenten. Een agent herkende de naam toen hij een truck controleerde, waarna de bestuurder van dat voertuig wegreed. Hij raakte volgens zeker vier voetgangers.

De wagen met de verdachte crashte uiteindelijk, waarna de bestuurder kon worden opgepakt. De politie spreekt over vermoedelijke "terreurdaden"en onderzoekt of de aanvaller alleen werkte.

Gewonden door 'terreurdaden' in Canadese stad
Gewonden door 'terreurdaden' in Canadese stad (Foto: ANP)

Verhoeven heeft voorlopig geen tijd voor Badr Hari

Kickbokskampioen Rico Verhoeven liep gister tijdens kickboksgala Glory 45 Badr Hari tegen het lijf. Beide vechters vochten in december 2016 anderhalve ronde, totdat Hari zijn arm blesseerde. Een herhaling van deze partij hangt nog steeds in de lucht, maar een terugkerend verblijf van Hari in het staatshotel gooide roet in het eten.

Badr Hari en Rico Verhoeven tijdens Glory 45 (Foto: Eric Jackman)
Badr Hari en Rico Verhoeven tijdens Glory 45 (Foto: James Law/Glory)

De sfeer leek vriendelijk, maar Verhoeven wilde voor de camera's van Ziggo niet uitweiden over zijn gesprek met de Marokkaan. 'Moet je aan hem vragen', bleef de zwaargewicht lachend herhalen, maar op de vraag of hij überhaupt wel wilde vechten tegen Hari, antwoorde Verhoeven direct. 'Wat denk je zelluf? Ik ben klaar, ik zei het gelijk.' Waarna de discussie zich verplaatste naar de andere tafelgast, voormalig K-1-kampioen Remy Bonjasky, nóg iemand die Verhoeven heeft uitgedaagd, maar ook dit gevecht lijkt maar niet tot stand te kunnen komen.

Deze discussie eindigde echter in het schudden van de handen, beide vechters hebben elkaar beloofd in 2018 samen in de ring te staan. Voorlopig lijkt Verhoeven dus geen tijd te hebben voor Hari, want op 14 oktober vecht de Nederlander een kickbokswedstrijd in China tegen MMA-reus Bigfoot Silva, waarna in december zijn titel op het spel staat tegen de Marokkaanse Belg Jamal Ben Saddik. Daarna zou dus het gevecht tegen Bonjasky pas ingepland kunnen worden.

De geruchten dat Verhoeven al in maart 2018 tegen Hari gepland staat werden opzij geschoven door de kampioen. 'Ik wil eerst 2017 even afmaken, als je het goed vindt.'

Bertens in Beijing kansloos tegen Petkovic

Kiki Bertens is in de eerste ronde van het WTA-toernooi in Beijing uitgeschakeld. De Nederlandse tennisster ging met 4-6 en 0-6 onderuit tegen de Duitse Andrea Petkovic.

Na een vroege break van Petkovic in de eerste set herstelde Bertens de balans naar 4-4, maar daarna won een matig spelende Bertens geen game meer. Petkovic, die 77 plaatsen lager op de wereldranglijst staat dan Bertens, benutte in de tweede set haar vierde matchpoint.

Bertens dit jaar in actie op de US Open (Foto: Pro Shots / Action Images )

Vlissinger Café overvallen door politie

Circa dertig bezoekers van café Conny's Place in Vlissingen werden zaterdagavond laat door agenten in de boeien geslagen bij een grote politieinval. Nadat de bezoekers geboeid waren werd het café afgezet met grote witte tenten en werden de bezoekers één voor één naar buiten geleid. Daar werden ze gefouilleerd en moesten zich legitimeren. 

Nadat de zaak leeg was werden er een speur- en surveillancehond ingezet om onderzoek te doen in het pand. Dit gebeurde in aanwezigheid van onder meer de officier van justitie en enkele opsporingsambtenaren van de gemeente Vlissingen. Er zijn diverse spullen zoals hard- en softdrugs en een busje pepperspray in beslag genomen. 

De eigenaresse van het café werd aangehouden en is overgebracht naar het cellencomplex Torentijd in Middelburg. Ze zal vandaag verhoord worden. 

Vlissinger Café overvallen door politie (Foto: Politie.nl)
Vlissinger Café overvallen door politie (Foto: Politie.nl)

Titel Istomin na opgave Baghdatis

De tweede editie van het ATP-toernooi in Chengou is gewonnen door Denis Istomin. De Oezbeek, de nummer 78 van de wereld, leidde in de finale tegen Marcos Baghdatis met 3-2 toen de Cyprioot geblesseerd opgaf.

Het is voor Istomin zijn tweede ATP-titel. In  2015 won hij het grastoernooi van Nottingham. Hij versloeg Baghdatis toen in de halve finale  en die gaf toen, opvallend genoeg, ook op.

Verstappen wint Grand Prix van Maleisië

Max Verstappen heeft de laatste Grand Prix van Maleisië op zijn naam geschreven. De Nederlander was een dag na zijn twintigste verjaardag met de Red Bull ruim sneller dan kampioenschapsleider Lewis Hamilton en Daniel Ricciardo.

Nog voor de start op het circuit van Sepang was er al een zware tegenvaller voor Ferrari. De auto van Kimi Räikkönen kampte met problemen aan de turbo, waardoor de tweede startplek leeg bleef. Hamilton startte vanaf poleposition en greep meteen de leiding. Daarachter sloot Verstappen aan, maar hij moest hiervoor wel de goed gestartte Valtteri Bottas van zich afhouden. Dit lukte de Nederlander na drie bochten, waarna hij jacht kon maken op Hamilton. Achter Bottas sloot Ricciardo aan. Sebastian Vettel moest door zijn motorische problemen achteraan starten en lag na twee rondjes al op plek twaalf. Esteban Ocon raakte bij de start klem tussen Sergio Perez en Felipe Massa en beschadigde hierbij zijn auto licht, waardoor hij een vroege stop moest maken.

Verstappen voerde al direct de druk op Hamilton op en na vier rondjes kon de Nederlander de Brit op het rechte stuk van start/finish inhalen en de leiding grijpen. De Red Bull liep hierna snel uit op de Mercedes, waardoor Verstappen een gat van ruim vijf seconden opbouwde. Stoffel Vandoorne moest ondertussen zijn vijfde plaats afstaan aan Sergio Perez die zijn Mercedes-motor van de Force India optimaal benutte. Iets naar voren wist Ricciardo na een fraai gevecht Bottas te verschalken en plek drie te grijpen.

Vettel had moeite om Fernando Alonso in te halen, maar nadat de Duitser de Spanjaard ingehaald had sneed de Ferrari weer als een warm mes door de boter. Regelmatig gingen coureurs voor hem naar binnen voor een stop, waardoor Vettel na veertien ronden op plek zes reed. In de 21e van 56 ronden kon Vettel Perez eindelijk inhalen en jacht maken op Bottas.

Verstappen had vooraan niets te duchten van Hamilton en toen halverwege de race de stops naderden was het gat tussen de nummers een en twee al ruim negen seconden. Hamilton maakte als eerste zijn stop, waarna Verstappen, Vettel, Bottas en Ricciardo volgden. Vettel was gestart op soft en wisselde naar supersoft, terwijl de andere coureurs de wissel andersom deden. Het legde Vettel geen windeieren, want hij passeerde Bottas en ging op jacht naar Ricciardo.

Verder naar achteren had Ocon moeite om naar voren te komen. De Fransman spinde eerst na contact met Carlos Sainz en werd later tot tweemaal toe door Felipe Massa buiten de baan gedwongen. Ook Fernando Alonso en Kevin Magnussen kwamen elkaar tegen waarbij Alonso na een mooi gevecht als winnaar uit de bus kwam.

Vettel reed snelste ronde na snelste ronde en liep snel in op Hamilton en Ricciardo, terwijl Verstappen het tempo vooraan kon controleren. Enige moment waar de fans even huiverden was het op een ronde zetten van Magnussen en Jolyon Palmer die met elkaar in gevecht waren. Nadat Verstappen hen voorbij was spinde Palmer achter de Nederlander.

Acht ronden voor de finish had Vettel het gat met Ricciardo dichtgereden, waarna de Duitser de aanval op de Australiër opende. De Red Bull-coureur ving de Ferrari vakkundig op en besliste de strijd om de laatste podiumplaats in zijn voordeel.

Na 56 ronden werd Verstappen onder luid gejuich van het publiek als eerste afgevlagd, voor Hamilton en Ricciardo. Vettel plakte plek vier, voor Bottas, Perez en Vandoorne die met de McLaren een sterke race afleverde. Lance Stroll, Massa en Ocon pakten de overige punten. In de uitloopronde was er nog een merkwaardig incident toen Vettel van zijn Ferrari nog een driewieler maakte nadat hij tegen Stroll aanreed.

Max Verstappen wint allerlaatste Grand Prix van Maleisië (Foto: Pro Shots/Action Images)
Max Verstappen wint allerlaatste Grand Prix van Maleisië (Foto: Pro Shots/Action Images)

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Max Verstappen Red Bull 1:30:01.290
2 Lewis Hamilton Mercedes +12.770
3 Daniel Ricciardo Red Bull +22.519
4 Sebastian Vettel Ferrari +37.362
5 Valtteri Bottas Mercedes +56.021
6 Sergio Perez Force India +1:18.630
7 Stoffel Vandoorne McLaren +1 ronde
8 Lance Stroll Williams +1 ronde
9 Felipe Massa Williams +1 ronde
10 Esteban Ocon Force India +1 ronde
11 Fernando Alonso McLaren +1 ronde
12 Kevin Magnussen Haas +1 ronde
13 Romain Grosjean Haas +1 ronde
14 Pierre Gasly Toro Rosso +1 ronde
15 Jolyon Palmer Renault +1 ronde
16 Nico Hülkenberg Renault +1 ronde
17 Pascal Wehrlein Sauber +1 ronde
18 Marcus Ericsson Sauber +2 ronden
DNF Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +27 ronden
DNS Kimi Räikkönen Ferrari +56 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 281
2 Sebastian Vettel Ferrari 247
3 Valtteri Bottas Mercedes 222
4 Daniel Ricciardo Red Bull 177
5 Kimi Räikkönen Ferrari 138
6 Max Verstappen Red Bull 93
7 Sergio Perez Force India 76
8 Esteban Ocon Force India 57
9 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 48
10 Nico Hülkenberg Renault 34
11 Felipe Massa Williams 33
12 Lance Stroll Williams 32
13 Romain Grosjean Haas 26
14 Stoffel Vandoorne McLaren 13
15 Kevin Magnussen Haas 11
16 Fernando Alonso McLaren 10
17 Jolyon Palmer Renault 8
18 Pascal Wehrlein Sauber 5
19 Daniil Kvyat Toro Rosso 4
20 Marcus Ericsson Sauber 0
21 Antonio Giovinazzi Sauber 0
22 Pierre Gasly Toro Rosso 0
23 Paul di Resta Williams 0
24 Jenson Button McLaren 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 503
2 Ferrari 385
3 Red Bull 270
4 Force India 133
5 Williams 65
6 Toro Rosso 52
7 Renault 42
8 Haas 37
9 McLaren 23
10 Sauber 5

Politiehond haalt kemphanen uit elkaar

In de nacht van zaterdag op zondag heeft een politiehond in Sneek een groep van 15 kemphanen uit elkaar gehaald. De politie was op een melding van een vechtpartij afgestuurd aan de Westhemstraat. Daar aangekomen troffen ze de jongeren die over en weer aan het schreeuwen en slaan waren. 

Door een surveillancehond in te zetten werden de twee partijen gescheiden. Een 25-jarige Sneeker deed aangifte van mishandeling waarop de politie een 19-jarige man aanhield. Ondanks dat hij zich verzette tegen zijn aanhouding werd hij overgebracht naar het bureau en ingesloten voor verhoor. 

Politiehond haalt kemphanen uit elkaar  (Foto: Politie.nl)
Politiehond haalt kemphanen uit elkaar (Foto: Politie.nl)

O.J. Simpson voorwaardelijk vrij

De roemruchte Amerikaanse ex-football-speler en acteur O.J.Simpson is zondag in Neveda na negen jaar uit de gevangenis vrijgelaten, aldus bronnen bij het gevangeniswezen in de staat. Hij zat vast wegens onder meer een overval.

De zeventigjarige Simpson werd in 2008 tot 33 jaar cel veroordeeld, met de mogelijkheid na negen jaar vervroegd vrij te komen. Afgelopen zomer werd bekend dat hij wegens goed gedrag wordt vrijgelaten. Volgens Amerikaanse media gaat hij in Los Angeles wonen.

Simpson werd halverwege de jaren negentig in een door publiek en media massaal gevolgd proces vrijgesproken van de moord op zijn ex-vrouw Nicole Brown en een vriend van haar Ronald Goldman. Zij werden in juni 1994 dood aangetroffen.

O.J. Simpson voorwaardelijk vrij
O.J. Simpson voorwaardelijk vrij (Foto: ANP)

Disney stelt 'moderne prinses' samen

Filmstudio Disney heeft onderzoek gedaan naar de vraag wat de kenmerken zijn van een moderne prinses. Samen met opvoedkundigen is een lijst met tien eigenschappen samengesteld waarmee jonge meisjes zelf een rolmodel kunnen zijn, zoals de prinsessen in Disneyfilms dat zijn. De filmstudio bracht in de loop van de decennia een lange reeks iconische prinsessen voort: van Sneeuwwitje tot Assepoester, van Rapunzel tot Belle.

Disney Nederland heeft de resultaten zondag naar buiten gebracht, voorafgaand aan de aftrap van de Week van de Opvoeding die maandag van start gaat. De 'moderne prinses' is vrolijk, leeft gezond, blijft altijd vriendelijk, is creatief en geeft nooit op. Bovendien kijken moderne prinsessen om naar anderen, zijn ze altijd oprecht en vindingrijk, geloven ze in zichzelf en zijn ze moedig.

De lijst met karakteristieken is door onafhankelijk onderzoeksbureau MetrixLab voorgelegd aan een panel van Nederlandse ouders met dochters tussen de 6 en 12 jaar oud. Zij hebben antwoord gegeven op de vraag welke van de tien eigenschappen zij relevant vinden voor hun dochters. De vriendelijkheid van Belle, het avontuurlijke karakter van Rapunzel en de zelfverzekerdheid van Tiana (uit De Prinses en de Kikker) werden vaak genoemd.

Moeder
"Het is heel belangrijk om de mooie kanten van je dochter te zien en ze er zelf nog meer in te laten geloven", opvoedkundige Tischa Neve die aan het onderzoek mee werkte. Disney heeft ter gelegenheid van de Week van de Opvoeding een speciale poster gemaakt waarin de tien grondwaarden van de moderne prinses zijn verwerkt. Deze is vanaf zondag te downloaden op de website Disneyinspired.nl.

In het onderzoek kwam overigens ook de vraag aan bod wie voor jonge meisjes het grootste rolmodel is. Negen op de tien meisjes noemden hun moeder als grootste voorbeeld.

Disney snelt 'moderne prinses' samen
Disney snelt 'moderne prinses' samen (Foto: BuzzE)

Nederlanders verdeeld over aftreden Hennis

Onder de Nederlandse kiezers heerst grote verdeeldheid over de vraag of minister van Defensie Jeanine Hennis moet aftreden. Dat blijkt zondag uit een enquête van Maurice de Hond.

Van de kiezers is 43 procent voorstander van aftreden en 44 procent tegen. Kiezers van PVV, SP, 50PLUS en Forum voor Democratie (FvD) zijn in meerderheid voor, die van andere partijen in meerderheid tegen. Van de PvdA-kiezers vindt 39 procent dat Hennis moet aftreden en 52 procent niet.

Hennis vecht momenteel voor haar politiek overleven. Het derde harde rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over Defensie in haar termijn als minister dreigt haar fataal te worden. Het rapport gaat over een ongeluk met een mortiergranaat in Mali, waarbij vorig jaar twee militairen om het leven kwamen.

Nederlanders verdeeld over aftreden Hennis
Nederlanders verdeeld over aftreden Hennis (Foto: ANP)

Panzerhunden en supersoldaten bevechten in Wolfenstein 2: The New Colossus

FOK! mocht los op een nieuwe demo van Wolfenstein 2: The New Colossus. Hieronder zie je twee gameplayvideo's waarin we ons best doen een verzetsleider te vinden zodat we hem uit een bezet New Orleans kunnen krijgen.

De verzetsleider in kwestie heet Horton en hij is een spil in het verzet omdat hij connecties met meerdere groepen heeft. Het zou dan ook erg bevorderlijk zijn als die groepen samen gaan spannen in plaats van solo kleine steekjes uit te delen. Een probleem, Horton is in New Orleans. Die stad is bezet door de nazi's en omgeven door een muur. Er worden geen vragen gesteld als je daar in de buurt komt: de nazi's zijn onverbiddelijk. Aan de waterkant is het net zo uitnodigend: mijnen zorgen ervoor dat je daar niet rustig vaart.

In de eerste langere video zie je welke vijanden je zoal tegenkomt en of ze in zijn voor een vriendelijke babbel. Denk aan het normale voetvolk, maar ook Panzerhunden die vuur spuwen en supersoldaten die aardig wat kunnen hebben. In de tweede video zie je een nieuw speeltje: een getemde Panzerhund waarmee je de nazi's letterlijk het vuur aan de schenen legt.

Onze preview van deze demo kun je hier lezen met daarin nieuwe gameplay en een interview met Arcade Berg, Senior Game Designer in het team dat Wolfenstein 2: The New Colossus maakt. Hij vertelt bijvoorbeeld hoe het team zorgt dat je meer het gevoel hebt Blazkowicz te zijn. Het spel komt 27 oktober uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Een Nintendo Switch-versie is ook aangekondigd, maar dan moet je wachten tot ergens in 2018.


'Bij brand geen lift' ligt onder vuur

Iedereen kent de uitdrukking 'Bij brand geen lift' wel. Die uitdrukking ligt nu onder vuur want als het aan René Hagen (Lector brandpreventie aan de Brandweeracademie) ligt worden op korte termijnen liften juist wél ingezet als vluchtweg, en dan met name in seniorencomplexen. Hij wil de discussie aanslingeren in het kader van de brandpreventieweken die vandaag van start gaan. 

Hagen: "Een lift is bij brand in een seniorencomplex vaak juist de meest veilige én enige vluchtweg voor een oudere die niet in staat is om zelf via een trap te vluchten". Hij geeft als voorbeeld een bejaarde die slecht ter been is en met een rollator niet verder komt dan de trap. In zo'n geval geeft vluchten met de lift een hogere kans op het overleven van de brand dan bovenaan de trap wachten op hulp. Statistisch gezien zijn senioren 2,7 keer vaker slachtoffer dan andere leeftijdsgroepen. 

Volgens de lector moet er daarom serieus overwogen worden om liften wel te gebruiken bij het vluchten bij brand: "Dit is op korte termijn waarschijnlijk de oplossingsrichting voor de ontvluchtingsproblematiek bij ouderen in seniorencomplexen” aldus Hagen. Hij stelt dat met een kleine aanpassing zoals bijvoorbeeld een noodstroomaccu, bestaande liften ingezet kunnen worden om als vluchtweg te dienen in seniorencomplexen. 

Hij besluit: "Dan zijn de alternatieven om de trap te gebruiken of bij voorbaat niet vluchten,  absoluut slechtere opties. Er moet snel onderzoek komen naar het op korte termijn kunnen gebruiken van de vluchtmogelijkheden van bestaande liften. Natuurlijk zullen we daarbij ook overwegen of we als brandweer onze eigen manier van werken als het gaat om gebruik maken van liften in dergelijke gebouwen moeten aanpassen. Doel blijft altijd hoe ouderen zo goed mogelijk geholpen kunnen worden door de juiste voorzieningen of indien noodzakelijk door de brandweer."


Promotiefilmpje brandpreventieweken 2017: doe de deur dicht! 

Lijk gevonden op straat in Arnhem

Op de Hommelseweg in Arnhem is in de nacht van zaterdag op zondag een stoffelijk overschot aangetroffen. De politie heeft de omgeving afgezet en doet onderzoek. 

Via Twitter laat de politie weten een 'Plaats Delict Unit' te hebben ingericht en dat ze een misdrijf niet uitsluiten. Meer nieuws volgt mogelijk later. 

Update 08:50 uur
De politie laat in een reactie op twitter weten dat er geen sprake is van een misdrijf. 

Open dag NS overweldigend succes

600 stukken Limburgse vlaai stonden klaar voor de gasten, maar al na een paar uur bleken dat er een stuk of 9.400 tekort te zijn. Een van de signalen hoe verrassend druk het was bij de open dag. In totaal zijn er ruim 10.000 bezoekers komen kijken.

Vandaag zette het vernieuwde onderhoudsbedrijf in Maastricht de deuren open. En dit leverde boven verwachting veel bezoekers op, waarbij vooral veel gezinnen met kinderen een kijkje kwamen nemen. De laatste open dag dateert van 2011, dus de liefhebbers hebben alweer even moeten wachten. Dat er duizenden bezoekers waren toont aan hoeveel mensen geïnteresseerd zijn in treinen en hun onderhoud.

Er waren verschillende activiteiten georganiseerd door de medewerkers zelf. Zo waren er vele medewerkers vrijwillig aanwezig om hun werk toe te lichten om zo familie, vrienden en veel andere geinteresseerden eens te laten zien waar ze werken en wat ze doen. Verspreid over het onderhoudsbedrijf stonden verschillende type treinen tentoongesteld, waaronder de nieuwe sprinter, een VIRM en De Kameel. Alle kinderen konden na het bezichten van de treinen hun lol op bij de suikerspinnenkraam, ballonnenvouwer en verschillende activiteiten van Supporter van Bewegen.

Voor iedereen was er een hapje en drankje te verkrijgen en als herinnering aan de leuke dag kregen bezoekers een foto mee waarop ze poseren voor het scherm met 'Groeten uit Maastricht'.

Update:
sfeervideo toegevoegd. 

Open dag NS overweldigend succes (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
Open dag NS overweldigend succes (Foto: Nederlandse Spoorwegen)

Open dag NS overweldigend succes (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
Open dag NS overweldigend succes (Foto: Nederlandse Spoorwegen)

Woningen Tilburg ontruimd wegens gaslek

In Tilburg is na graafwerkzaamheden een gaslek ontstaan. Vanwege explosiegevaar heeft de brandweer groot alarm geslagen. In een straal van 50 meter van het lek zijn woningen ontruimd. Er hangt een sterke gaslucht in het gebied.

Het lek op de kruising Bisschop Zwijsenstraat en de Primus van Gilsstraat ontstond toen zondag de grond na graafwerkzaamheden van een dag eerder inzakte en een draaiende generator op een gasleiding terechtkwam.

Woningen Tilburg ontruimd wegens gaslek
Woningen Tilburg ontruimd wegens gaslek (Foto: ANP)

Villas-Boas acht duels geschorst wegens 'omkoopgebaar'

De tuchtcommissie van de Chinese voetbalbond heeft André Villas-Boas voor acht wedstrijden geschorst. De trainer van Shanghai SIPG maakte vorige week vrijdag een 'beledigend gebaar' naar scheidsrechter Shi Zhenlu nadat die had geweigerd om een strafschop te geven aan het team van de Portugese trainer.

Villas-Boas kon niet geloven dat Shi de bal niet op de stip legde en deed met zijn handen alsof hij geld aan het tellen was, waarmee hij insinueerde dat de arbiter was omgekocht. Voetbalbond CSL heeft Villas-Boas nu geschorst en heeft hem tevens laten weten dat hij een boete moet betalen van vijfduizend euro.

Shanghai SIPG won het duel met Beijing Guoan overigens met 0-1 door een doelpunt van Oscar. SIPG staat na 26 speelronden met 54 punten op de tweede plaats en heeft vier punten minder dan regerend kampioen Guangzhou Evergrande. De Chinese Super League telt nog vier speelronden en daarin neemt SIPG het op tegen Liaoning, Guangzhou R&F, Henan Jianye en Jiangsu Suning.

'FC Barcelona zou zich in kunnen schrijven voor Premier League'

De onafhankelijksstrijd van Catalonië blijft de gemoederen in Spanje bezighouden. Ook in Barcelona volgt men het nieuws op de voet. Een deel van de Catalanen, met fanatieke separatisten en de regioregering voorop, wil zondag een referendum houden over de onafhankelijkheid van Catalonië. De regering in Madrid wijst de stembusgang af en de grondwet staat ook helemaal geen lokaal referendum over afscheiding toe. Toch is het het nieuws van de dag.

FC Barcelona volgt de ontwikkelingen ook. Gerard Piqué liet via Twitter weten achter het referendum te staan en als Catalonië daadwerkelijk onafhankelijk wordt, dan zou dat ook gevolgen kunnen hebben voor de deelname van Barcelona aan La Liga. "Bij onafhankelijkheid van Catalonië moeten de Catalaanse ploegen in La Liga, Barcelona, Espanyol en Girona, bepalen waar zij willen spelen", zegt Minister van Sport Gerard Figueras.

"In de Spaanse competitie of in landen als Italië of Frankrjik, of in de Premier League. In Spanje doen ook al teams uit andere landen mee aan de competities: Andorrese clubs doen mee in het basketbal en voetbal. AS Monaco speelt in Frankrijk, in Engeland spelen clubs uit Wales. Ik denk niet dat de UEFA er problemen mee heeft dat nog een team in een ander land gaat spelen", aldus Figueras in de Spaanse media.

De politie heeft in haar autonome regio al 1300 van de 2316 schoolgebouwen afgegrendeld waar separatisten een referendum willen houden. 163 schoolgebouwen zijn weer door mensen bezet, om te voorkomen dat de politie ook die gebouwen sluit. Het regionale parlement heeft zichzelf bij een overwinning voor het ja-kamp overigens verplicht om binnen 48 uur de onafhankelijkheid uit te roepen.

Pararoeiers met overmacht naar wereldtitel

Pararoeiers Annika van der Meer en Corné de Koning hebben op het WK roeien in het Amerikaanse Sarasota-Bradenton met overmacht de wereldtitel in de gemengde dubbeltwee gepakt.

Het duo was vooraf al de favoriet voor goud en maakte dat bij de start al waar. Na een halve kilometer hadden Van der Meer en De Koning al een bootlengte voorsprong te pakken en die voorsprong werd alleen maar groter. Anderhalve kilometer later, bij de finish, waren de Nederlanders maar liefst achttien seconden sneller dan de nummers twee uit Oekraïne.

1 oktober #wereldvanallesenogwatdag

Het is vandaag 1 oktober en er wordt vandaag van alles gevierd. We zetten ze even op een rijtje. 

  • Stoppen met roken dag. Vandaag is de aftrap van Stoptober
  • Wereld vegetariër dag. Werd voor de eerste keer georganiseerd in 1977 door de North American Vegetarian Society. 
  • Internationale dag van de koffie. 
  • Wereld Sake dag. Sake is een soort wijn die van rijst wordt gemaakt. Het productieproces valt nog het meest te vergelijken met het brouwen van bier. 
  • Internationale muziek dag. Werd voor het eerst georganiseerd in 1975 door de 'International Music Council', een adviesraad van de UNESCO. 
  • Internationale dag van de ouderen. Uitgeroepen door de Verenigde Naties op 14 december 1990.
  • Asjoera. De tiende dag. Een Islamitische feestdag. De achtergrond is het lezen waard. 
  • Less than perfect day. De dag om te accepteren dat het oké is om niet perfect te zijn. 

All Blacks winnen Rugby Championship

De Nieuw-Zeelandse rugbyers hebben zaterdagavond het Rugby Championship gewonnen. Het is al de vijftiende keer in 22 edities dat de All Blacks het toernooi, de voormalige Tri Nations, op hun naam schrijven.

In Buenos Aires namen de Nieuw-Zeelanders het in de vijfde en voorlaatste speelronde op tegen Argentinië. Een heel ingewikkelde partij werd het niet, al binnen een half uur wisten de All Blacks vier tries te drukken. Beauden Barrett schoot weer de nodige ballen tussen de palen, terwijl bij Argentinië alleen Juan Manuel Leguizamón tot een try kwam. Los Pumas gingen uiteindelijk met 10-36 onderuit.

In Bloemfontein stonden Zuid-Afrika en Australië tegen elkaar. Marika Koroibete scoorde namens de Aussie's twee tries, maar het hielp niet om de Springbokken te kloppen: het duel eindigde in een 27-27 gelijkspel.

Op 7 oktober staan Argentinië - Australië en Zuid-Afrika - Nieuw-Zeeland nog op het programma, maar de All Blacks zijn al niet meer in te halen.

FOK! Wat een weer: af en aan wisselvallig

In augustus zure druiven
In oktober zoete wijn.

Vandaag 
Afgelopen nacht waren er opklaringen en met name landinwaarts kon een mistbank ontstaan. Langs de westkust was een enkele bui mogelijk. Vandaag komen er met name in het westen wolkenvelden voor. Verder naar het oosten toe laat de zon zich ook geregeld zien. In de middag neemt de bewolking verder toe en vooral in de avond valt er in het westen af en toe regen.

De middagtemperatuur loopt uiteen van 16 graden aan zee tot lokaal 19 graden in het oosten van het land. De wind is zuidelijk en matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. In het noordwestelijk kustgebied en op het IJsselmeer mogelijk even hard. (Bron: KNMI)

.

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:40
Zon onder: 19:19
Zonkracht: 3/1

Hummels was in de omgeving van Tubbergen (Foto: Hummels)
Hummels was in de omgeving van Tubbergen (Foto: Hummels)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Guardia Civil rukt uit in Catalonië

Ongeveer 45 voertuigen van de paramilitaire Guardia Civil zijn zondagmorgen omstreeks 5 uur in de regio Catalonië op pad gegaan. De Catalaanse krant El Periódico meldt dat ook voertuigen van de nationale politie zijn uitgerukt. Bovendien cirkelt er een politiehelikopter boven Barcelona.

Separatistische Catalanen vrezen dat de Guardia Civil en de politie willen voorkomen dat de stembureaus voor het referendum over onafhankelijkheid opengaan.

In circa dertig gemeenten in de Catalaanse provincie Lerida hebben voorstanders van de volksraadpleging tractoren voor de stembureaus gezet om de politie tegen te houden.

Het referendum is een initiatief van de separatistische Catalaanse regering. De rechter heeft de volksraadpleging verboden. De grondwet staat geen lokaal referendum over afscheiding toe. De regering in Madrid noemt het referendum "illegaal".

Guardia Civil rukt uit in Catalonië
Guardia Civil rukt uit in Catalonië (Foto: ANP)

Waalwijkse flat ontruimd om mogelijk explosief

Zaterdagavond rond 23.00 uur zijn in Waalwijk 24 woningen in een flatgebouw aan de Noordstraat ontruimd in verband met het aantreffen van een mogelijk explosief. Een arrestatieteam trof een verdacht voorwerp aan in een flatwoning toen zij de 59-jarige bewoner wilde aanhouden.

Deze man had eerder op die avond een vrouw (47) mishandeld en haar bedreigd met een steekwapen in de buurt van de flat. De vrouw liep hierbij lichte verwondingen op. De politie kreeg om 20.00 uur de melding van deze 47-jarige vrouw uit Waalwijk. Toen agenten ter plaatse gingen, was de verdachte al in zijn woning verdwenen. De man is een bekende van de politie en daarom werd een arrestatieteam opgeroepen voor de aanhouding. Toen de verdachte om 23.00 uur in zijn woning werd aangehouden, ontdekten leden van het arrestatieteam een mogelijk explosief.

Ontruiming
Uit voorzorg besloot de politie om alle 24 woningen in het flatgebouw te ontruimen. Bewoners werden in eerste instantie opgevangen in het gemeentehuis. Een groot aantal van hen zocht tijdelijk onderkomen bij familie of bekenden. Na een eerste check door een bomverkenner werd besloten om de Explosieven Opruimingsdienst het pand verder te laten doorzoeken.

Uit voorzorg werden ook de brandweer en een ambulance opgeroepen. Zowel de Noordstraat als de Taxandriaweg werden afgesloten voor alle verkeer. Na een uitgebreid onderzoek in de woning, bleek het aangetroffen voorwerp geen explosief te zijn. Rond 3.30 uur werd de woning veilig verklaard en mochten de bewoners naar huis terug.

Rond 23.00 uur heeft de politie nog een tweede verdachte aangehouden. Deze man (56) uit Waalwijk, probeerde de andere verdachte te helpen om zich te onttrekken aan zijn aanhouding. Beide mannen zijn ingesloten en worden verhoord.

Petry: Duitsland kan thuis zijn voor moslims

Frauke Petry, de teruggetreden voorzitter van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) denkt dat veel moslims van Duitsland hun thuis kunnen maken. Tegen de krant Welt am Sonntag zegt Petry dat de moslims in Duitsland dan wel moeten accepteren dat hun religie een privézaak is.

Petry vindt dat moslims op basis van hun geloof geen "politieke aanspraken" kunnen maken. "De politieke islam is juist onverenigbaar met onze maatschappij."

Petry maakte afgelopen week bekend dat ze uit de AfD stapt. Ze werd vorige week namens de AfD rechtstreeks gekozen in de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, maar ze wil geen plaats te nemen in de AfD-fractie. Tegen Welt am Sonntag zei Petry dat ze een eigen politieke groepering wil vormen.

Petry lag al lang overhoop met andere topfiguren van de AfD, met name de lijsttrekkers Alexander Gauland en Alice Weidel. Zij vindt die te extreem.

Petry: Duitsland kan thuis zijn voor moslims
Petry: Duitsland kan thuis zijn voor moslims (Foto: ANP)

Stoppende roker krijgt maand lang steun

Stoppen met roken. Voor de meeste rokers blijft het een lastige stap, zeker zonder professionele hulp of steun vanuit de omgeving. Het jaarlijks terugkerende 'Stoptober' dat zondag begint , is in het leven geroepen om de roker te helpen van zijn verslaving af te komen. De afgelopen drie jaar hebben al ruim 150.000 mensen meegedaan aan dit massale stopmoment.

De actiemaand wordt georganiseerd door het Trimbos-instituut, de Alliantie Nederland Rookvrij, KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Longfonds, GGD-GHOR en het Ministerie van VWS.

Meer dan een kwart van de volwassen Nederlanders van achttien jaar en ouder rookt (wel eens). Een op de vijf Nederlanders (19,5 procent) rookt dagelijks. Meer mannen dan vrouwen roken wel eens. Het percentage rokers is het hoogst (38,1 procent) in de leeftijdsgroep 20-29 jaar en het laagst onder 75 plussers (7,3 procent).

Volgens het Trimbos-instituut was gemiddeld 67 procent van de deelnemers twee maanden na Stoptober nog steeds gestopt. Onder degenen die nog wel rookten, was het aantal gerookte sigaretten gedaald van zeventien naar tien sigaretten per dag. Stoptober heeft een positieve, motiverende insteek. Rokers motiveren en steunen elkaar, aldus Trimbos.

In 2014 had volgens het Continu Onderzoek Rookgewoonten (COR) 65 procent van de rokers van vijftien jaar en ouder ooit een serieuze stoppoging ondernomen. Gemiddeld hadden de rokers 2,5 serieuze stoppogingen ondernomen en de ex-rokers 2,3.

Bij 40 procent van de serieuze stoppogingen worden hulpmiddelen of hulpmethodes gebruikt. Daarbij gaat het om nicotine vervangende middelen en geneesmiddelen en steeds vaker de e-sigaret. De meeste rokers stoppen echter op eigen kracht.

Stoppende roker krijgt maand lang steun
Stoppende roker krijgt maand lang steun (Foto: ANP)

Catalonië een onafhankelijk republiek?

De Catalaanse regio in Spanje hield zondag een omstreden onafhankelijkheids-referendum. Madrid is fel tegen; volgens de grondwet is Spanje ondeelbaar.

Toch is de uitslag volgens de Catalaanse referendumwet bindend, en zou bij winst voor 'ja' binnen twee dagen de onafhankelijkheid moeten worden uitgeroepen.

De vraag aan de bevolking: "Wilt u dat Catalonië een onafhankelijke staat wordt in de vorm van een republiek?"

Wat vind jij, of je nou stelt dat je Catalaan bent of niet?

Leeuw bijt rugbyspeler

De Britse rugbyspeler Scott Baldwin is afgelopen vrijdag in Zuid-Afrika gebeten door een leeuw. Het beest zat in een kooi en Baldwin dacht dat hij de leeuw wel kon aaien als ware het een schootkat. Als er één ding is waaraan leeuwen absoluut de pest hebben dan is het te worden vergeleken met een huiskat en het roofdier liet dat blijken door de rugbyspeler even flink in zijn hand te bijten.

Oud-rugby-international Andy Goode was bij het incident aanwezig en schoot meteen te hulp filmde het gebeuren. Het rugbyteam de Ospreys uit Wales is in Zuid-Afrika om daar een wedstrijd te spelen tegen de Zuid-Afrikaanse Cheetahs. Voorafgaande aan de wedstrijd bezocht Baldwin samen met enkele andere teamleden een leeuwenopvang in de stad Bloemfontein. Door de beet van de leeuw kan Baldwin niet aan de wedstrijd meedoen.

Steve Tandy, de trainer van de Ospreys, noemt de actie van Baldwin 'enorm stom'. Tandy benadrukt dat hij de leeuw en de oppassers niets kwalijk neemt. Volgens de trainer was vooraf duidelijk gemaakt dat ze niet te dicht bij de kooien moesten komen en dat ze zeker niet hun handen in de kooien moesten stoppen.

De verwondingen van Baldwin bleken uiteindelijk mee te vallen. De rugbyspeler hield slechts enkele hechtingen in zijn hand over aan de liefdesbeet van de leeuw.

Nipte zege Limburg Lions in BeNe League

De handballers van de Limburg Lions hebben in de BeNe League een nipte zege geboekt. De Nederlanders gingen in België op bezoek bij Tongeren en dat leverde een 25-27 overwinning op.

De Lions staan daarmee na vier speelronden nog altijd op de maximale score, net als regerend kampioen Achilles Bocholt. In een Belgisch onderonsje met Sporting NeLo won Bocholt met 26-38 zonder grote problemen, waarmee het de honderdprocentscore behield.

KRAS/Volendam was in eigen huis met 31-28 te sterk voor Herpertz Bevo uit Panningen, waarmee het de derde plek in de competitie inneemt achter de twee koplopers.

Uitslagen BeNe League zaterdag
Kras/Volendam (NED) - Herpertz Bevo (NED) 31-28
Fiqas/Aalsmeer (NED) - Initia Hasselt (BEL) 33-27
Wematrans/Quintus (NED) - JMS/Hurry Up (NED) 19-29
Sasja HC (BEL) - Visé BM (BEL) 26-28
Sporting Neerpelt (BEL) - Achilles Bocholt (BEL) 26-38
Callant Tongeren (BEL) - OCI-Lions (NED) 25-27

Bokser Briedis verdedigt wereldtitel tegen 'Cubaan met verhaal'

Bokser Mairis Briedis heeft zaterdagavond met succes zijn wereldtitel bij de WBC in het cruisergewicht (-90,7kg) verdedigd. De Let stond in een uitverkochte Arena Riga in eigen land tegenover de Cubaan Mike Perez, die het hem niet moeilijk genoeg kon maken.

Perez stapte met de nodige levenservaring de ring in. Zo was hij ooit negen dagen onderweg om van Cuba naar Mexico te ontsnappen, waar hij een tijd vast zat, alvorens hij met hulp van een bokscoach zijn weg naar Ierland vond. Daar begon zijn profcarrière, die tot 2013 perfect ging. Perez won alles, maar op 2 november 2013 stond hij in Madison Square Garden in New York tegenover de Rus Magomed Abdusalamov en dat veranderde voor beide boksers het leven - voor de Rus overigens wel een tandje erger.

Abdusalamov werd verslagen door Perez, maar na afloop werd hij in coma gebracht wegens hersenschade - ook al had de medische leidinggevende rond het gevecht verklaard dat er geen schade was. Om een lang verhaal kort te maken: de Rus, vader van drie kinderen, ontwaakte wel uit zijn coma, maar kan niet meer lopen en praten en kreeg onlangs een schadevergoeding van ruim twintig miljoen dollar.

Door de situatie rondom Abdusalamov raakte een aangeslagen Perez zwaar verslaafd aan de drank en hij stopte met boksen. Toch kwam hij weer terug en zaterdag mocht de Cubaanse Ier het in de kwartfinales van de World Boxing Super Series opnemen tegen WBC-kampioen Briedis. Die was dan wel nagenoeg het hele gevecht de baas tegen Perez, die slechts af en toe wat rake klappen uit kon delen. Tot een knock-out kwam het niet, Briedis won op punten.

De Let zal het in de volgende wedstrijd op moeten nemen tegen de Oekraïner Oleksandry Usyk, de regerend wereldkampioen bij de WBO en een bokser die in de partij tegen Marco Huck veel indruk maakte. Wanneer dat gevecht plaats zal vinden is nog niet duidelijk.

Nieuwe domper voor Atletico Madrid

Atlético Madrid is er niet in geslaagd om Leganés van zich af te schudden. Los Colchoneros bleven zaterdagavond, drie dagen na de 1-2 nederlaag tegen Chelsea in de Champions League, op een doelpuntloos gelijkspel (0-0) steken tegen de nummer zeven van La Liga. Het team van trainer Diego Simone staat nu met vijftien punten derde en heeft drie punten minder dan Barcelona.

Het gelijkspel zal voelen als een nederlaag, maar Atlético vestigde zaterdag wel een record, want men heeft nu voor het eerst in de geschiedenis elf competitiewedstrijden achter elkaar niet meer verloren. Atlético zocht vanaf het beginsignaal de aanval en kreeg kansen via onder anderen Luciano Vietto. De aanvaller kreeg na een half uur opnieuw een goede mogelijkheid, maar wist de bal niet binnen te lopen met zijn knie en zag later hoe een poging van Saúl Níguez gekeerd werd door de doelman.

Atlético liep zich steevast stuk op Leganés’ verdediging en dat was na de pauze niet anders. In het eerste kwartier waren de betere mogelijkheden zelfs voor de thuisploeg: Jan Oblak hield Nabil El Zhar tweemaal van scoren af. In de laatste twintig minuten kreeg enkel Diego Godín namens Atlético nog een serieuze kans; zijn kopbal werd gepareerd door Iván Cuéllar. Atlético kan zich nu richten op de thuiswedstrijd tegen Barcelona van volgende week zondag.

Uitslagen La Liga zaterdag
Leganés - Atlético Madrid 0-0
Deportivo la Coruña - Getafe 2-1
Sevilla - Malaga 2-0
Levante - Alavés 0-2

Udinese via drie strafschoppen naar de winst

Udinese heeft na zeven wedstrijden de tweede overwinning in de Serie A binnen. Thuis tegen Sampdoria ging het niet even makkelijk, maar een totaal van liefst drie strafschoppen hielp de thuisploeg aardig op weg.

Rodrigo de Paul opende binnen een half uur de score vanaf elf meter, na een dik uur spelen verdubbelde Maximiliano Lopez vanaf de stip de voorsprong. Op aangeven van De Paul scoorde Lopez zelf vijf minuten voor tijd de 3-0, waarna Seko Fofana diep in blessuretijd ook aan mocht leggen vanaf elf meter: 4-0.

Bologna boekte ondertussen een 0-1 overwinning op Genoa, door een late treffer van de van Internazionale overgekomen Rodrigo Palacio.

MMA-gevecht beslist met klassieke showworsteltechniek

Weinig MMA-geweld dit weekeinde, des te meer aandacht voor topkickboksen in Amsterdam. Toch wist Jonno Mears de aandacht op zich te vestigen door een hele speciale overwinning op Aaron Jones tijdens MMA-gala FFC19, gehouden in Linz in Oostenrijk.

Mears won door middel van een techniek die eigenlijk alleen ooit eerder in het showworstelen te zien is geweest: de Boston Crab. Deze techniek is in het showworstelen beroemd gemaakt door Chris Jericho en wordt ook wel Wall of Jericho genoemd, een techniek waarbij de wervelkolom van de tegenstander dubbelgevouwen dient te worden.

Mears was zich bewust van het gevaar van deze techniek voor de gezondheid van zijn tegenstander en bracht deze 'wervelkolomklem' dan ook voorzichtig doch resoluut ten uitvoering. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.