Graaiflatie versus inflatie

Mijn spellchecker kent het woord niet, inflatie wel. De stelling: zonder inflatie geen graaiflatie. De moderne kapitalist heeft een kist met gereedschap die wij, de loonslaven, wel kennen. Zo’n specifiek stuk gereedschap heet ‘onrust’. Wanneer het onrustig is in bepaalde landen waar belangrijke grondstoffen vandaan komen dan gaat er dik verdiend worden en worden de flessen Brut open getrokken. Geen hongersnood, dat verdient niet. Maar plotselinge uitbraken van nog onbekende ziektes, oorlogen enz. zorgen ervoor dat het grote graaien kan beginnen. Ik lijk wat cynisch en dan komt door de onmacht er iets aan te kunnen doen.

Al vanaf het begin van geld is het aan de mens er meer van te verkrijgen dan dat je echt nodig hebt. Door geld werd status aangemeten. Zij die in te grote huizen wonen en zij die helemaal niet in huizen wonen. Kijk naar de grote huizen aan de Amsterdamse grachten; de pracht en praal aan de voorkant van de huizen bepaalde hoe rijk je was. Er is eigenlijk niet veel veranderd, de kloof tussen arm en rijk was er toen het geld in omloop kwam. Daarvoor werd er geruild en ook dat was een systeem waar de een duizend schapen had en de ander net voldoende voor de behoeftes van zijn gezin. Er zijn altijd handelaren geweest die het goed deden omdat ze gewoon slimmer waren dan het gemiddelde en lager, het gepeupel werden ze al snel genoemd. De mens is van de ruilhandel af al immoreel omgegaan met bezit, er is nooit echt de behoefte geweest om ‘bezit’ te delen zodat rijkdom: 1) (Aanzienlijk vermogen 2) Bezit 3) Fortuin 4) Geld en goed 5) Groot bezit 6) Groot bezit aan geld 7) Grote hoeveelheid 8) Het bezit van vele aardse goederen 9) Kapitaal 10) Luxe 11) Opulentie 12) Overvloed 13) Schat 14) Uberteit 15) Vermogen 16) Weelde 17) Welvaart 18) Wereldse goederen ….. ) een ander begrip in de Van Dale had gekregen.

Rijkdom heeft een gezicht, dat gezicht laat zich zien in wat je aan spullen bezit: huizen, auto’s, exorbitante boten, je vakanties enz. En vlak het personeel niet uit dat jou en je familie faciliteerde je leven te kunnen leven in je ‘teveel bezit’, buiten het personeel dat voor je werkte. Het heeft de arme altijd geïrriteerd dat rijk steeds rijker werd en dat er steeds meer armen kwamen. Het heeft rijk altijd geïrriteerd dat arm zich maar niet uit hun armoe kunnen ontworstelen. Dat zij zichzelf via opleidingen bijvoorbeeld niet op een ‘hoger plan’ kunnen zetten en  dat zij niet hard genoeg werken. Maar dat is het allemaal niet! De paradox is dat zij vaak veel harder werken dan ‘de rijken’. Dat zij ook meerdere banen hebben om het gezin te kunnen onthouden.

De rijken worden de laatste decennia steeds sneller rijker omdat ze hun ‘gereedschappen’ steeds beter begrijpen en het dus beter hanteren. Nu dus een nieuw woord: graaiflatie, mogelijk veroorzaakt door inflatie (Bron Van Dale: waardevermindering van het geld, hetgeen leidt tot prijsstijgingen). En we hebben al lang niet meer wat Albert Heijn en alle ander supers doen: duurder wordende grondstoffen door onrust in de wereld niet evenredig doorbelasten aan de consument. Nee we hebben het ook over de meest immorelen in de wereld, de wereld van Bankiers. Zij stallen hun winsten bij de centrale bank van Europa en krijgen een rente van 3,25% en wij zouden dan logischerwijs iets meer dan 2% en zelfs 2,5% rente moeten kunnen krijgen op ons spaargeld. We krijgen echter bij de grote banken nergens meer dan rentes even onder de 1%. Terwijl zij hun winsten maken op gecreëerd geld, en druk op de knop en ze hebben weer een paar miljard. Dat kunnen alleen de grootbanken en regeringen. Met dan gecreëerde geld lenen ze aan de consument en MKB bijvoorbeeld leningen uit.

Ik voorspel je dat de mensheid uiteindelijk zijn laatste adem uit zal blazen op de grootste berg van deze aarde, de berg draagt al vanaf het ontstaan van geld de naam ‘hebzucht’.