Duitsers kiezen voor deportatie asielzoekers!

Hard rechts wil deportatie van miljoenen migranten in Duitsland. Links gaat massaal de straat op om hiertegen te protesteren. Terwijl rechts, AfD (Alternative für Deutschland) dit in een besloten congres geroepen zou hebben. Er zaten echter linkse spionnen in de zaal die 15.000 mensen op de been bracht om te protesteren. De schrik zit er goed in bij alle migranten die inmiddels een vaste verblijfsvergunning hebben in Duitsland. Ook al hebben ze een Duits paspoort het maakt niet uit voor de AfD: deporteren. Toch is er een harde paradox en ook een hypocriete. Inmiddels protesteren honderd duizenden Duitsers tegen de verharding van de AfD en ze vinden dat iedere vluchteling rechten heeft. Ze hebben het echter niet over de vele honderden miljarden die het gaat kosten in de toekomst. Dat het een morbide wens is van AfD mag duidelijk zijn gezien de geschiedenis van Duitsland. Gedwongen deportatie is onmenselijk. Een idiote patstelling dreigt.

Nu vind ik de columns, ook die van mijzelf in het verleden, over de linkse en rechtse politiek steeds irrelevanter wanneer je de grote problemen van nu in de wereld in ogenschouw neemt. Ik heb het liever over: ‘erg sociaal met veel boter op het hoofd en sociaal hard maar rechtvaardig’. De grote vraag is natuurlijk: ‘waar zijn we in godsnaam bang voor wanneer ons land overstroomd wordt door asielzoekers?’ De wereldbevolking heeft zolang de mens bestaat bewogen over de hele aarde. Van onvruchtbare grond naar vruchtbare. Van arme jachtgebieden naar rijke. Van stammengeweld naar rustige en vredige plaatsen. En nu van economische armoede naar landen waar het economisch goed geregeld is en waar democratieën zijn.

Wat AfD in Duitsland wil is herkenbaar over de hele wereld in landen waar rijkdom en overvloed is. Ook in Nederland is gekozen voor een veel hardere lijn tegen asielzoekers. Onze angsten zijn gebaseerd op de vrijheden die we verliezen. De huizen waar onze kinderen langer op moeten wachten. De artsen die ons pas over maanden zullen helpen vanwege groeiende wachtlijsten. De grote schatkist tekorten die we met z’n allen weer op moeten hoesten. Het gaat natuurlijk wel ergens om.

Hebben we collectief ons empathisch vermogen verloren? Veel van deze mensen komen uit een oorlogsgebied en hebben trauma’s. AfD, PVV of Fratelli d'Italia van premier Meloni van Italië, ze zullen nooit krijgen wat ze aan hun kiezers beloofd hebben: minder of geen instroom van asielzoekers. Hongarije en Polen lijken uitzonderingen, logisch. Ze onderwerpen eerst de rechterlijke macht en schakelen daarmee belangrijke democratische processen uit. Dat is het begin. Eigenlijk zijn het autocratieën waarbij Hongarije ook nog vals spel speelt naar de Europese Unie door nieuwkomers in de Unie te blokkeren. Het begrip hypocrisie krijgt een totaal nieuwe invulling.