Woke

Wakker zijn. Of 'woke'. Ooit hoorde je die term vooral in de hoek van de complotgekkies. De idioten die het over de Nieuwe Wereldorde hadden. De gemiddelde burger zou in slaap worden gesust door de overheid – of eigenlijk door een elite die alle overheden bestuurt – zodat die burger de echte waarheid niet zou zien. Inmiddels wordt die term heel wat breder omarmd.

Wat mij betreft wordt het een beetje een makkelijke term. Mensen omarmen een overtuiging en zoeken daar bewijzen bij. Die bewijzen zijn dan artikelen, video's of verklaringen van andere lieden die hun overtuiging delen. Ze verzuipen zich in alles wat hun gelijk versterkt, waardoor ze uiteindelijk alleen maar meer overtuigd raken. En mensen die hun mening niet delen? Die zijn gewoon niet 'wakker' genoeg. Die hebben de 'verkeerde pil' gekozen. Of ze weigeren de waarheid te zien.

Maar wat is die waarheid? Als je de verschillende stromingen een beetje bekijkt, zijn er heel wat waarheden mogelijk. Aliens bestaan. We zijn slaven van hagedismensen. Joodse bankiers besturen de wereld. Pedofilienetwerken van machthebbers, politici en mega-rijken. Q. Cabal. Illuminatie. Satan. China verspreidt virussen. De VS verspreidt virussen. De farmaceutische industrie verspreidt virussen. Bill Gates maakt virussen en verkoopt vaccins. De aarde is plat. Chemtrails. 5G kookt je hersens. 5G wordt gebruikt voor mind control. Er is geen sprake van opwarming. Over tien jaar leven we in een oven. Blond en blank is het ideale ras. Alle blanken moeten dood. Het einde der tijden is nabij. Religie is een leugen. Er is een links complot. Er is een rechts complot.

Het grappige is dan dat ze elkaar deels overlappen of juist stevig tegenspreken, maar ze wel elkaars 'meningen' quoten om hun gelijk te halen. Bij de 5G wordt de elite ertussen gemoffeld. Links wordt met pedofilie geassocieerd. Alles is een vooropgezet plan. Want ze hebben natuurlijk wel allemaal gelijk! En de rest is dom. Of dom? 'Niet wakker' noemen ze dat dan. En mensen die andere complotten aanhangen zijn dan weer niet wakker genoeg (maar wel op de goede weg).

Maar hoe kun je 'wakker worden' als al die idioten elkaar én zichzelf tegenspreken? Persoonlijk vind ik het lastig om te geloven dat er organisaties zijn die al eeuwenlang naar de ultieme macht streven, maar het nooit is gelukt. Ik vind het nogal ver gaan om een virus te verzinnen om geld te verdienen, voor iemand die zijn geld nooit meer op krijgt. Ik denk dat die aliens behoorlijke losers zijn, als ze nog steeds de aarde niet beheersen. Het einde der tijden is al honderden keren voorspeld, dus de laatste voorspelling is niet bijster geloofwaardig meer.

Wakker zijn? Is dat niet gewoon logisch verstand gebruiken? Mensen bedoelen het overwegend goed. Sommige mensen zijn klootzakken. Mensen maken fouten. Ook politici en wetenschappers. Geld corrumpeert maar niet iedereen. Ieders leven kent hoogte- en dieptepunten. Shit happens. En niet overal zit een vreselijk complot achter. Soms heb je als mens pech. Soms heb je als samenleving pech. En momenteel heeft de hele wereld dikke pech.

En wie daar niet tegen kan? Die moet eens wakker worden en met tegenslag om leren gaan. Niet de rest van de wereld de schuld van deze pech geven.