Kansen voor de kleinkunst!

Oké. De theaters zijn dicht en zullen het in de nabije toekomst met minder publiek moeten doen. Voor concerten en festivals blijft het voorlopig ook lastig. De laatste jaren zijn er duizenden DJ's aan de slag gegaan, die ook niet voor tien man en een paardenkop gaan draaien. Zelfs voor een kroeg zal het lastig worden om nog een avondje live muziek te brengen. Ik zeg: kansen voor de kleinkunst!
 
Tot zo'n dertig jaar terug was live muziek redelijk gangbaar in het Nederlandse uitgaansleven. Kleinere en wat minder bekende bandjes, duo's en trio's werden echt niet rijk van hun optredens, maar er waren wel zat plekken waar ze regelmatig konden spelen. Vaak wel in specifieke kringetjes. Je had wereldjes voor de country en voor de blues. Er waren hard rock cafés. Punk kelders. Bruine kroegen voor de volkszangers. En de enige concurrentie bestond uit discotheken, waar alleen maar plaatjes werden gedraaid. Maar dat publiek was ook weer niet echt de doelgroep.
 
De discotheken waren voornamelijk voor de tieners. Live muziek was voor de specifieke muziekliefhebbers.
 
Het kantelpunt kwam in de jaren '90. Evenementen werden groter. Liever een stadion vol dan een café. Liever Ahoy dan een podiumpje in een kroeg. Er was nog wel ruimte voor wat bandjes, maar als ze de man met €75,- thuis kwamen voor twee uur reizen voorbereiding, drie uurtjes spelen en twee uur afbreken en naar huis rijden, was het veel.
 
Maar voor al deze zaken is voorlopig dus helemaal geen ruimte meer. Voorlopig geen Zwarte Cross. Geen Decibel. Geen Lowlands. Geen Philipsstadion met Guus Meeuwis. Geen Heineken Music Hall met Frans Bauer. Geen GelreDome met KISS. Maar voorlopig ook geen volle kroegen meer. Of volle buurthuizen. Wat er ook wordt georganiseerd: het zal voorlopig vooral klein moeten blijven.
 
En dan zeg ik: “Leve de kleinkunst!”
 
Een kroeg vullen met maximaal vijftig klanten, een afspeellijst afdraaien en hopen dat er genoeg wordt gedronken. Dat is een prachtige uitgaansavond … voor alcoholisten en gescheiden en/of vrijgezelle zuurpruimen!
 
Voor een beetje sfeer zet je er dan toch gewoon een leuk duo of trio neer? De anderhalve meter is daarmee op het podium gegarandeerd. Twee versterkertjes en twee uurtjes spelen, voor €200,-. Een avondvullend programma voor €300,-. Voor de variatie haal je als kroegbaas gewoon drie acts van een uur in huis! Als het kut is zuipen de klanten de ellende weg en als het gezellig wordt zuipen ze nog meer!
 
Nu ben ik wel een beetje bevooroordeeld. Ik ben de helft van een ukelele duo, dat binnenkort de markt op gaat als trio (met bassist). We spelen vooral muziek uit de eerste helft van de vorige eeuw en hadden tot nu toe grote moeite om optredens te scoren. Ik zie gouden tijden en een hele berg geld in het verschiet!
 
Dus voor een avondje oude jazz en andere muziek uit de oude doos: The D'Ukes! Coronavriendelijk vermaak!