Kijk NIET naar Robert Jensen!

Altijd grappig. Zelfs in crisistijden. De complotdenkers. Robert Jensen die nu dagelijks zijn eigen coronajournaal maakt en letterlijk iedere politicus de schuld geeft en dat weer vermengt met de bekende verhalen over de Rothschilds, Bill Gates en een vage elite die alles aanstuurt. Ik vind dat vooral grappig, maar het enge is dat het voor heel veel volgers erg logisch klinkt.

En het is zeker niet alleen Jensen. Ene Janet Ossenbaard komt met video's die ineens viraal gaan. Behalve in de kringen van de complottheorieën was zij niet bepaald bekend, maar nu gaan haar video's ineens viraal op Facebook. In de tijdlijnen van mensen die voorheen vooral nog plaatjes van familie, poezen en eten deelden. Maar dat idiote mens lult net zo makkelijk over het bewust verspreiden van het virus, als over een vage ondergrondse leider, die ons – het goede volk – via gecodeerde boodschappen de waarheid door wil geven (en zij snapt natuurlijk die gecodeerde boodschappen).

Kijk. Ik heb me wel vaker beziggehouden met complottheorieën, maar moest toen vrij bewust op zoek naar dit soort figuren. Nu krijg ik ze via Facebook te zien. Blijkbaar zijn dit Gouden Tijden voor die onzin. Als ik die video's op YouTube ga bekijken, komen er nog veel meer complotvideo's in de suggesties, die nu ineens corona aan de bekendere complotten linken. Mensen worden bang en onzeker en dan staat men duidelijk meer open voor idioten die een schijnbaar logische verklaring bieden. Een beetje zoals men in oorlogstijden meer kerkbezoek ziet, waarna de kerken weer leeglopen als het voorbij is.

Dit is dus ook wel echt van alle tijden. Alleen hebben we nu dus internet. Ik stel me zo voor dat we in 1953 internet zouden hebben gehad. Waarschijnlijk hadden we dan ook tal van theorieën gezien, waar overheden en bouwbedrijven bewust de dijken hadden doorgestoken. Over politici die bewust signalen hadden genegeerd. Over een of andere illuminati betongigant die stinkend rijk werd van de Deltawerken.

En blijkbaar klinkt dat dan voor heel veel mensen hartstikke logisch. Terwijl het toch echt gewoon een gruwelijke samenkomst van omstandigheden was. Nederland was (is) een land onder de zeespiegel, waar Moeder Natuur even een combinatie van extreme springvloed en een extreme noordwesterstorm tegenaan gooide. Er waren wetenschappers die dat hadden voorspeld, maar het was gewoon erg vergezocht. Nu weten we beter. Toen niet.

Jensen heeft dan weer zijn eigen idiote theorietjes over de wetenschap. Hij stelt dat de modellen van de WHO en het RIVM overdreven worden, om mensen bang te maken. Als voorbeeld noemt hij de verhalen over de ozonlaag. Ooit zeiden wetenschappers dat Australië rond 2000 niet meer leefbaar zou zijn door de verdwijnende ozonlaag. Jensen stelt dat die voorspellingen nooit zijn uitgekomen. Natuurlijk niet mongool! Wereldwijd hebben we naar aanleiding van die modellen namelijk gruwelijk veel maatregelen genomen! Foute drijfgassen en koelmiddelen werden wereldwijd onmiddellijk verboden en daardoor heeft de ozonlaag zich weer aardig hersteld.

Robert Jensen stelt nu dus dat de wetenschappelijke modellen over de verspreiding van het coronavirus ook niet kloppen. Want er vallen geen miljoenen doden. Nee! Omdat er inmiddels ook talloze maatregelen zijn genomen! Hij noemt de modellen bangmakerij. Ik noem de modellen een uitgangspunt om slimme maatregelen te nemen. Wetenschappelijke modellen geven een resultaat van een bedreiging. Als je een stuk van die bedreiging wegneemt komen die modellen dus niet meer uit. Een nieuwe dreiging is juist dat we de inmiddels gestelde regels toch weer massaal gaan overtreden.

Mensen. Gebruik nu toch eens vooral je gezonde verstand. Geef die aandachtsgeile figuren nu eens niet al die aandacht. Accepteer dat je voorlopig even niet alles snapt. Ik ben ook geen viroloog en heb ook zeker niet alle antwoorden of oplossingen.

Tijdens de Watersnoodramp van '53 heeft Nederland alles laten vallen om de slachtoffers te helpen. Een aantal jaren later waren woningen herbouwd en was er weer landbouw mogelijk. De Deltawerken werden gestart. En Zeeland was niet veel later weer een trotse en volledig functionerende provincie. Zonder morren. Zonder vingerwijzen. Zonder complottheorieën. Gewoon aanpakken.

En zó wil ik Nederland graag zien. Nuchter de schouders eronder en aanpakken. Zonder gezeik en zonder complotonzin op Facebook. Vóór de coronacrisis plaatsten deze grafmongolen dezelfde onzin op internet en bekeek niemand het. Gun ze dit podium nu dus ook niet.