Nog maar een week 130

Nog maar één week. 16 maart en voor sommige wegen op 12 maart al. En dan is het voorbij met 130 km/u rijden. Maar ik hoor er bijna NIKS over!

Ik hoor amper discussie! Niet op FOK!. Niet bij de koffieautomaat. Niet in de pauzes op mijn werk. Het is net alsof men het ofwel niet wil weten, ofwel bij voorbaat niet van plan is om aan die nieuwe regels mee te doen. Rijkswaterstaat draait momenteel overuren om de nieuwe borden te plaatsen en op mijn woon-werkroute zie ik de nog met zwart plastic afgeplakte nieuwe borden gewoon al staan. Maar mijn medeweggebruikers lijken er blind voor te zijn.

Sterker nog. Ze lijken ook nog steeds blind voor de nog ontblote oude borden. Ik woon 102 kilometer van mijn werk. Niet ideaal. Maar ik woon héél graag in Den Bosch en ik werk héél graag in de chemische industrie, waar ik ook nog eens een leuke boterham mee verdien. Als ze ooit een raffinaderij naast Den Bosch bouwen, ben ik de eerste die solliciteert en ga ik fietsend naar mijn werk. Maar dit terzijde! Op mijn route over de A2 en de A15 rijd ik stukken 130 km/u, 120 km/u, 100 km/u en zelfs een stuk 80 km/u. Met de cruisecontrol zit ik daar altijd 4 km/u boven. En nóg word ik aan alle kanten ingehaald. Bij 134 km/u razen nog heel wat bestuurders me met minimaal 140 km/u voorbij of zitten ze ineens op mijn bumper. En als ik op dat stuk A15 80 km/u rond de 85 km/u rijd, halen de vrachtwagens me nog in.

Dus tja. Wat gaan die lui volgende week doen? Ik zet de cruisecontrole gewoon op de 104 km/u. Dan zie ik voorlopig twee scenario's. Of ze blijven allemaal 10 tot 20 km/u harder rijden, waardoor het verkeersbeeld net zo onrustig blijft als nu. Of er blijven nog een hoop idioten met de oude snelheid rijden, waardoor ze ofwel achterop mijn bumper gaan zitten, of regelmatig keihard op de rem moeten omdat er meer 100 km/u rijders op de snelweg komen.

Maar wat nu als iedereen gewoon met een marge van een paar kilometer op die 100 km/u blijft rijden? Vrachtwagens rijden gemiddeld toch al aanzienlijk harder dan de maximale 80 km/u. Volgens mij rijden we dan met z'n allen gewoon veel rustiger en kan dat weleens aanzienlijk gaan schelen in de files. Ik kijk er niet eens van op als ik over een week juist sneller op mijn werk kom. Gemiddeld rijd ik namelijk al niet harder dan 100 km/u. De ongelukken die ik regelmatig tegenkom gebeuren toch vaak op de linkerstrook, waar men te hard rijdt en niet op elkaar weet te anticiperen. Het verkeer stroopt regelmatig op, juist doordat de hardrijders moeten remmen voor mensen die zich aan de snelheid houden. Als ik mijn stuk 130 km/u op de A15 rijd, moet ik regelmatig op de rem voor inhalende vrachtwagens en bestelauto's met aanhangers. Ik zie zomaar het fileprobleem oplossen!

Het zou mooi zijn als we het met z'n allen gewoon eens een maandje uitproberen. Gewoon normaal doen en je aan de snelheid houden. Ik vrees alleen het ergste.