Legale XTC?

Legaliseer wiet. Legaliseer XTC. Legaliseer eigenlijk alle drugs maar. Dan komt alles goed. Een einde aan de criminaliteit en alleen nog maar zuivere en keurig geteste middelen op de markt. Dat is blijkbaar toch echt de enige manier om onze millennials een beetje een leuk leven te bieden.

Flikker toch op! Dit is de omgekeerde wereld! Pas in de jaren tachtig begon XTC een beetje in opkomst te komen en pas de laatste twintig jaar is het in het uitgaansleven net zo gewoon geworden als een pilsje. Moeten we nu dan ineens maar net doen alsof het een eerste levensbehoefte is, die de overheid maar even moet faciliteren? Als ze het dan toch zo graag willen slikken, maken ze het zelf maar!

O nee. Dan vissen ze natuurlijk in de vijver van die 'foute' criminelen. Maar ja. Die criminelen hebben juist zo'n gigantische vijver omdat heel feestend Nederland ieder weekend hun kop vol pillen gooit. Criminelen zijn niet achterlijk. Zonder een lucratieve afzetmarkt schaffen ze nog geen pillendraaier aan. Laat staan een compleet laboratorium.

Maar goed. We gaan dan legaal en gecontroleerd XTC-pillen maken. Hoeveel MDMA willen we daar dan in? 20 miligram? 80 miligram? 200 miligram? Of gaat de overheid een paar 'sterktes' op de markt brengen? Of zou eentje genoeg zijn? Laten we duidelijk zijn: iedere restrictie of standaardisering in de hoeveelheid MDMA in de legale productie is een opening voor de illegale productie.

Want zo werkt het gebruik van ieder middel dat mensen nodig hebben om zich lekker te voelen. Voor enkelingen is dat ene pilletje in een weekend voldoende. Voor een groot deel moet het op den duur steeds meer en steeds zwaarder worden. En dáár zitten de criminelen op te wachten. Criminelen zitten ook niet in de gokkasten voor die ene bezoeker van een café, die er af en toe een euro in gooit. Maar ze worden stinkend rijk van de gokverslaafden.

Het aantal incidenten met XTC is de afgelopen jaren ernstig toegenomen. Dat komt niet door mensen die af en toe een pilletje nemen. Dat komt door steeds veelvuldiger gebruik van steeds hogere doseringen MDMA. Dat stop je niet met legalisering en standaardisering van de dosering, want degenen bij wie het nu fout gaat, slikken straks alleen maar meer legale XTC. Of ze komen weer bij de criminelen terecht, die tegen die tijd voor goed geld veel zwaardere pillen leveren.

Goed beschouwd heeft D66 dus weer totaal niet over die plannen nagedacht. Zou het dan toch echt alleen maar een manier zijn om stemmen bij de  millennials te trekken? Blijkbaar trek je hun stemmen niet met economische veranderingen. Een beter milieu is niet meer voldoende. Maar legale pillen en legale wiet? Dat scoort als een gek!