FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 5 mei 2023

Random Pics van de Dag #929

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NHL: Panthers op 2-0 tegen Maple Leafs, Stars slaan terug tegen Kraken

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zijn donderdagavond weer twee playoffwedstrijden gespeeld in de halve finales van de conferences. De Maple Leafs ontvingen de Panthers, terwijl de Stars opnieuw bezoek kregen van Daniël Sprong en de Kraken.

Toronto Maple Leafs - Florida Panthers (0-1)
Na de nederlaag in wedstrijd één schoten de Maple Leafs in de tweede wedstrijd uit de startblokken: Alexander Kerfoot trof na ruim twee minuten doel en amper drie minuten later verdubbelde Ryan O'Reilly de score. De Panthers gaven echter niet op en halverwege de eerste periode was Anton Lundell trefzeker, maar vooral in de tweede periode werd het pijnlijk voor Toronto: Aleksander Barkov scoorde na negentien seconden en nog geen vijftig tellen later zette Gustav Forsling de Panthers op voorsprong. De Leafs probeerden er een overtime uit te slepen, maar Panthers-goalie Sergei Bobrovsky bleef in de weg liggen en zodoende trekken de Panthers met een 2-0 voorsprong huiswaarts voor de volgende twee duels.

Game 3: Zondagavond 7 mei, 00.30u (NL); Florida Panthers - Toronto Maple Leafs

Dallas Stars - Seattle Kraken (0-1)
Seattle, met Daniël Sprong, zette het stuntseizoen door met winst in wedstrijd één, maar in de tweede wedstrijd ging het de andere kant op tegen de Stars. De thuisploeg kwam vroeg in de tweede periode op voorsprong via Wyatt Johnston, een paar minuten later gevolgd door de handig binnen gewerkte 2-0 van Evgenii Dadonov. Rookie Tye Kartye deed kort daarop wat terug, maar via Joe Pavelski en Tyler Seguin werd het 4-1, waarna Jordan Eberle's goal weinig meer kon betekenen dan het redden van een beetje eer. De Stars wonnen met 4-2 en de serie gaat met een 1-1 stand voor twee duels naar Seattle.

Game 3: Zondagavond 7 mei, 03.30u (NL); Seattle Kraken - Dallas Stars

NBA: Warriors overrompelen Lakers en trekken stand gelijk

In de halve finales van de Western Conference in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is de stand tussen de Golden State Warriors en de Los Angeles Lakers weer gelijk. Na twee van maximaal zeven wedstrijden staat het 1-1, nadat de Warriors de enige NBA-playoffwedstrijd van donderdagavond wonnen.

Tot halverwege het tweede kwart ging het allemaal behoorlijk gelijk op, maar onder leiding van Klay Thompson (30 punten) en Stephen Curry (20 punten) sloegen de Warriors een gaatje richting het eind van Q2. Dat bleef even zo staan, tot een volgende run de boel definitief op slot gooide na een 43-24 derde kwart. In Q4 ging het grotendeels gelijk op, maar het verschil was al lang gemaakt en de Warriors wonnen met 127-100.

Game 3: Zaterdagavond 6 mei, 02.30u (NL); Los Angeles Lakers - Golden State Warriors

Inez Weski geschorst als advocaat

Inez Weski is geschorst als advocaat. De schorsing gebeurde vrijdag, na een verzoek van de Orde van Advocaten Rotterdam. De Raad van Discipline heeft de schorsing uitgevoerd. Mocht ze onschuldig blijken wordt haar schorsing direct opgeheven.

Eerder werd bekend gemaakt dat Weski dertig dagen langer in de cel blijft op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. 

Brits koningshuis mag berichtgeving over kroning door BBC censureren

De BBC heeft Buckingham Palace toestemming gegeven om een veto uit te spreken over de beelden die het mag gebruiken in de berichtgeving over de kroning, wat vragen oproept over de onpartijdigheid van de Britse nationale omroep met betrekking tot de monarchie.

De afgelopen dagen heeft de BBC materiaal ter goedkeuring voorgelegd aan het paleis voor programma's met het koningshuis als onderwerp, om akkoord voor uitzending te verkrijgen.

"Het machtsevenwicht ligt op dit moment een beetje meer bij de koninklijke huishouding dan bij de BBC", zei een bron bij de omroep, die zei dat de onderhandelingen over de voorwaarden van de BBC-verslaggeving over de kroning nog gaande waren, slechts enkele uren voordat de procedure zou plaatsvinden. 

De BBC leidt de wereldwijde verslaggeving van de kroning, door de beelden van King Charles in Westminster Abbey die zullen worden gedeeld met andere nieuwszenders over de hele wereld. Een BBC-woordvoerder zei: "We zijn gefocust op het leveren van geweldige berichtgeving en erkennen geen enkele karakterisering die suggereert dat we ooit onze redactionele integriteit in gevaar brengen bij een van onze output."

De berichtgeving over de kroning van de BBC wordt geleid door Claire Popplewell, die toezicht houdt op koninklijke evenementen voor de omroep. Eerder dit jaar werd ze door de koning benoemd tot commandant van de Royal Victorian Order als erkenning voor haar werk bij het produceren van de BBC-verslaggeving over het platina-jubileum van zijn moeder.

Er zijn al aanwijzingen dat de hofhouding kiest voor wat er voor het publiek te zien zal zijn. Volgens de Times heeft koning Charles zijn veto uitgesproken tegen de uitzending van zijn zalving door de aartsbisschop van Canterbury. 

Dit is niet de eerste keer dat de BBC het paleis de controle geeft over het uitzenden koninklijk beeldmateriaal. The Guardian heeft eerder onthuld hoe het paleis zijn veto uitsprak over bepaalde beelden van de herdenkingsdiensten van koningin Elizabeth II, en verbood ze opnieuw te gebruiken in nieuwsberichten en clips op sociale media. 

Richardson schittert op 100m in Diamond League, Kerley imponeert op 200m

In de Qatarese hoofdstad Doha is vrijdagavond het nieuwe seizoen in de Diamond League geopend, het topcircuit in de atletiek. Dat leverde gelijk weer flink wat mooie wedstrijden en prestaties op, dit keer wel zonder Nederlandse deelname.

400m vrouwen
Als opening van het hoofdprogramma kreeg men een tweestrijd voorgeschoteld. De Dominicaanse Marileidy Paulino wist in de laatste meters de Amerikaanse Shamier Little net achter zich te houden en pakte in 50,51 seconden de winst, voor Little (50,84) en de Poolse Natalia Kaczmarek (51,64).

Discuswerpen mannen
De Sloveen Kristjan Ceh zette gelijk al de toon door in de eerste poging een enorme uithaal van 70,89 meter te laten noteren. Hij kwam daar in poging vijf met 70,70 meter nog bij in de buurt, maar verder benaderde niemand hem. De Zweed Daniel Ståhl pakte met 67,14 meter de tweede plek, voor de 64,69 meter van de Amerikaan Sam Mattis.

3000m steeplechase vrouwen
Het werd een mooie sprint om de overwinning, waarbij de Bahreinse Winfred Mutile Yavi het hoge tempo net wat langer vol kon houden: winst in 9:04,38 minuten. Plek twee was in 9:05,83 voor de Ethiopische Sembo Almayew, voor Faith Cherotich uit Kenia (9:06,43), die landgenote en wereldrecordhoudster Beatrice Chepkoech een halve seconde voor bleef.

400m horden mannen
Een Amerikaans onderonsje tussen Rai Benjamin en CJ Allen zorgde voor een spannende race. Lang ging het gelijk op, maar in de laatste meters kon Benjamin hem toch wat beter doortrekken: winst in 47,78 seconden, voor Allen (47,93). Plek drie was in 49,12 seconden voor de Fransman Wilfried Happio.

Hinkstapspringen mannen
Met 17,91 meter in zijn eerste poging zette Pedro Pichardo namens Portugal uiteindelijk de winnende afstand neer, hoewel het in de laatste ronde nog spannend werd: de Burkinees Hugues Fabrice Zango sprong naar 17,81 meter. Dat leverde plek twee op, één centimeter verder dan de Cubaan Andy Diaz Hernandez.

100m horden vrouwen
Er stond geen maat op Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico, die met een indrukwekkend slotstuk in 12,48 seconden de winst pakte. De Amerikaanse Alaysha Johnson werd in 12,66 seconden tweede, drie honderdsten voor haar landgenote Nia Ali.

800m mannen
Tempomaker Erik Sowinski deed wat hij moest doen, maar de rest van het veld leek geen zin te hebben in zijn tempo. De grote groep hield het tempo redelijk laag, wat resulteerde in een ziedende sprint naar de finish. Wycliffe Kinyamal ging die iets te vroeg aan, waardoor de Algerijn Slimane Moula er overheen kwam voor winst in 1:46,06 minuten, voor de Keniaan Kinyamal (1:46,61) en de volgende Algerijn, Djamel Sedjati (1:46,97).

100m vrouwen
De Jamaicaanse Shericka Jackson en de Britse Dina Asher-Smith schoten uit de startblokken, maar de excentrieke Amerikaanse Sha'Carri Richardson kwam vervolgens op machtige wijze op gang. Richardson snelde iedereen voorbij en sprintte naar een razendsnelle 10,76 seconden, waarmee ze het meetingrecord verbrak dat in 2016 neer werd gezet door de deze week overleden Tori Bowie (32). Jackson finishte in 10,85 seconden als tweede, voor Asher-Smith (10,98).

3000m mannen
Niet geheel verrassend werd het een Ethiopisch feestje, waarbij er uiteindelijk geen maat stond op Lamecha Girma. De steepleloper én houder van het wereldindoorrecord snelde met grote passen naar de winst in 7:26,18 minuten, voor Selemon Barega (7:27,16) en Berihu Aregawi (7:27,61).

200m mannen
De Amerikaan Kenny Bednarek en Aaron Brown uit Canada leken te strijden om de winst, maar in de laatste 50 meter kwam Fred Kerley met machtige passen naar voren. De Amerikaan knalde iedereen zeer overtuigend voorbij en pakte in 19,92 seconden de winst, voor Bednarek (20,11) en Brown (20,20).

Speerwerpen mannen
Met 88,67 meter haalde de Indiër Neeraj Chopra in de eerste ronde al stevig uit, in poging twee kwam de Tsjech Jakub Vadlejch vier centimeter minder ver. De uitdaging kwam verder van Anderson Peters uit Grenada, die opende met 85,88 meter, maar het bleef bij die vroege worpen: winst voor Chopra dus, voor Vadlejch en Peters.

Hoogspringen mannen
Het was niet de meest hoogstaande wedstrijd ooit, hoewel JuVaughn Harrison daar wel een beetje een uitzondering op was. De Amerikaan sprong tot en met 2,32 meter geen enkele keer fout, alleen zijn ene poging op 2,35 meter lukte niet. De Zuid-Koreaan Woo Sang-hyeok werd met 2,27 meter tweede, voor thuisheld Mutaz Essa Barshim, die tot 2,24 meter kwam.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Drie vrouwen staken vrij ver boven de rest uit en daarvan was de Amerikaanse Katie Moon de beste, doordat zij als enige over 4,81 meter wist te springen. De Sloveense Tina Sutej evenaarde haar nationale record met 4,76 meter, terwijl Moon's landgenote Sandi Morris met 4,71 meter de derde plek pakte.

1500m vrouwen
Het slotstuk van de avond werd weer een mooie race, waarin topfavoriete Faith Kipyegon uit Kenia weer eens een klasse apart was. Diribe Welteji deed wel een poging om haar aan te vallen, maar de Ethiopische moest passen en zag hoe Kipyegon in 3:58,57 minuten won, voor Welteji (3:59,34) en diens landgenote Freweyni Hailu (4:00,29).

Frankrijk wil meer mensen op de fiets

De Franse regering wil de komende vijf jaar twee miljard euro uittrekken om het fietsen in het land te stimuleren. 

Volgens minister van Transport Beaune zal het geld vooral worden gebruikt om het wegennet te verdubbelen tot 100.000 kilometer lengte. Er komen ook subsidies voor het kopen van fietsen, legde hij uit. Er zijn ook meer parkeerplaatsen voor fietsen gepland, evenals aanbiedingen voor fietsles voor alle basisschoolleerlingen.

Beaune legde uit dat de Franse regering de fiets een aantrekkelijk alternatief voor de auto wil maken en een vervoermiddel dat voor iedereen van jongs af aan toegankelijk is. Fietsersorganisaties juichten het initiatief toe.

Vollering wint eerste bergrit in Vuelta Femenina

Demi Vollering heeft de macht gegrepen in de Vuelta Femenina. Op de slotbeklimming van Mirador de Peñas Llanas was de Nederlandse van SD Worx de sterkste. Ze won voor wereldkampioene Annemiek van Vleuten en Vollering is ook de nieuwe leidster in de Ronde van Spanje voor vrouwen.

Nadat het de vorige ritten nog op een sprint uitdraaide stond vandaag de eerste bergop aankomst op het programma. Leidster Marianne Vos, die de laatste twee dagen wist te winnen, moest op tachtig kilometer van de streep al lossen en kregen we een nieuwe leider in de Vuelta Femenina.

Op de slotklim toonde Demi Vollering haar goede benen. De Nederlandse zette zich op kop van de groep en alleen Annemiek van Vleuten, en Ricarda Bauernfeind konden volgen. Op 500 meter van de finish probeerde Van Vleuten, maar Vollering kon makkelijk volgen en nam vervolgens over en sprintte naar de winst. Ze won voor de wereldkampioene en de sterke Duitse Bauernfeind kwam als derde over de finish.

In het algemeen klassement neemt Vollering de leiding over van Vos. Van Vleuten volgt in het klassement op vijf seconden van de Nederlandse. Nederlandse kampioene Riejanne Markus is de nummer drie.

Results powered by FirstCycling.com

Apex Legends: Arsenal

Op negen mei staat liefhebbers van Apex Legends een substantiële update te wachten. met Apex Legends: Arsenal krijgen we een nieuwe legend voorgeschoteld, komt er een fikse update voor World's Edge, wordt er een nieuw mechanisme genaamd 'Weapon Mastery' geïntroduceerd en is de schietbaan flink uitgebreid. In een virtueel persevenement kreeg FOK! alvast een voorpoefje van de content die seizoen 17 met zich meebrengt.

WHO: internationale noodsituatie COVID-19 is voorbij, waakzaamheid blijft

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO ziet de coronapandemie na drieënhalf jaar niet langer als een wereldwijde noodsituatie. Directeur-generaal Tedros van de WHO deed de aankondiging "met grote hoop", maar "Dit betekent niet dat covid-19 niet langer een bedreiging is voor de wereldwijde gezondheid."

Op 30 januari 2020 wees de WHO het coronavirus aan als bron van een internationale crisis, er waren toen buiten China nog geen grote uitbraken. Volgens schattingen hebben sindsdien zo'n 764 miljoen mensen besmet geraakt met Sars-COV-2 en zijn er minstens vijf miljard mensen gevaccineerd. 

Bijna 7 miljoen mensen zijn overleden aan het virus. Na de piek van januari 2021- met zo'n 100.000 doden per week - is het wereldwijde sterftecijfer gaan dalen. Eind april 2023 werden er wereldwijd zo'n 3500 doden geteld per week ten gevolge van het coronavirus.

Hoewel de mondiale noodsituatie nu voorbij is, wijst de WHO er op dat het virus onder ons zal blijven en dat er wereldwijd nog wekelijks duizenden mensen aan zullen overlijden. In Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten speelt de ziekte nog regelmatig op. 

Julian Cross probeert ultieme zomertrack te maken met Afrojack

Nu de eerste zonnestralen eindelijk doorgebroken zijn, is de honger naar een warme zomer groter geworden. Julian Cross, een dj op het platenlabel van de wereldberoemde Nederlandse dj Afrojack, wil dan ook niets liever dan dat er gedanst gaat worden op zijn nieuwe track 'All I Want'. Hij maakt hem samen met zijn platenbaas en tevens mentor. Samen denken ze het ultieme recept gevonden te hebben voor dé zomertrack.

Indrukwekkende Smith wint Premier League Darts-avond in Manchester

In de Premier League Darts is donderdagavond de veertiende speelweek afgewerkt. Dat leverde een paar uitstekende prestaties op, terwijl inmiddels drie van de vier plekken in de playoffs vergeven zijn, met nog twee reguliere speelweken te gaan.

Kwartfinales
Peter Wright en Jonny Clayton maakten er niet bepaald een spektakelstuk voor en beetje bij beetje kabbelde het duel voort naar de beslissende fase: 4-4, nadat Wright sterk begon, Clayton vier legs op rij won en Wright er daarna twee pakte. Uit het niks pakte Clayton een 118-finish, waarna Wright met moeite 86 uitgooide en er een beslissende leg uit haalde. Daarin maakte Clayton het met een 102-finish alsnog af: 6-5.

Dimitri van den Bergh begon erg sterk tegen Chris Dobey, maar de Engelsman pakte toch een 3-2 voorsprong. Van den Bergh liet zijn kansen daarna liggen en Dobey liep met wat moeite naar een 5-2 voorsprong, waarna hij het keurig afmaakte via dubbel-10: 6-2.

Michael Smith stond ze er tegen Nathan Aspinall gelijk stevig in te timmeren en met een snaarstrakke 136-finish kwam de wereldkampioen op een 3-0 voorsprong. Aspinall won vervolgens twee legs, maar veel meer had hij er niet tegen in te brengen, waarna Smith uitliep naar een 6-3 zege.

Michael van Gerwen en Gerwyn Price speelden in elk geval op papier dé topper tegen elkaar, waarin beide heren bijzonder sterk van start gingen. Van Gerwen finishte echter ook nog eens sterk en stond in korte tijd op 4-0, waarna Price even wat hoop kreeg met twee legs. Die hoop was van korte duur, want een strakke 82-finish maakte er een einde aan: 6-2 voor Van Gerwen.

Halve finales
Clayton begon lekker en won drie legs op rij tegen Dobey, die daarna wel een 170-finish pakte en even later met een 125-finish een tweede leg pakte: 4-2. Na nog een gewonnen leg liet Dobey een kans liggen om op gelijke hoogte te komen, waarna Clayton er 5-3 van maakte en het vervolgens met 6-3 afmaakte.

Smith en Van Gerwen verdeelden de eerste vier legs netjes, maar daarna pakte Smith een break en een 4-2 voorsprong. Gemiste pijlen van Van Gerwen hielpen Smith naar 5-2, waarna hij op 5-3 drie matchdarts liet liggen. Dat deerde de wereldkampioen echter niet en met een 116-finish maakte hij het een leg later alsnog af: 6-4.

Finale
Met zijn kenmerkende 121-finish kwam Clayton snel op 2-1, waarna Smith een negendarter nét niet gooide - de dubbel-12 ging er een paar millimeter naast, maar het werd wel een tiendarter. Een leg later mocht Smith nog eens aanleggen voor een negendarter, maar die ging bij pijl zeven mis. Het hielp hem wel op weg naar een voorsprong; een 100-finish bracht Smith naar 5-2. Clayton won nog een leg, maar met een wat gecompliceerde 65-finish maakte Smith het met 6-3 alsnog overtuigend af.

Stand
Naast Price zijn nu ook Van Gerwen en Smith definitief zeker van een plekje bij de laatste vier. Clayton en Aspinall zijn de twee gegadigden die strijden om het vierde en laatste plekje, voor Dobey, Van den Bergh en Wright is het definitief klaar.

'Schrappen STAP-budget zonder alternatief slechte zaak voor mbo'ers'

De MBO Raad verbaast zich over het besluit van het kabinet om het STAP-budget stop te zetten. De STAP-regeling, nog volop in ontwikkeling, is bedoeld om werknemers en werkzoekenden te stimuleren zich verder te ontwikkelen. Voorzitter Adnan Tekin: ‘Zo’n regeling is van groot belang om iedereen, mbo’ers voorop, weerbaar te houden in een vitale samenleving en op een snel veranderende arbeidsmarkt. Juist mbo’ers kregen met deze regeling mogelijkheden. En hoewel we het nodige aan te merken hebben op STAP, was het ook een eerste kleine stap in de ontwikkeling naar een permanente leercultuur in Nederland. Vraag is hoe het Kabinet nu voor de lange termijn gaat bijdragen aan leerrechten voor iedereen en specifiek mbo’ers.’

Bijblijven in kennis
Er is een enorme krapte op de arbeidsmarkt en sectoren veranderen snel. ‘Bijscholing is nodig om te zorgen dat mbo’ers kunnen bijblijven in kennis en omscholing van werk naar werk te stimuleren. Met permanente steun vanuit het kabinet kunnen we met het bedrijfsleven juist voor de mbo-geschoolde vakkrachten die leercultuur als publieke opdracht van de grond krijgen.’ Het verdwijnen van de STAP-regeling betekent een stap terug in de ontwikkeling van een permanente leercultuur en een achterstand bij belangrijke ontwikkelingen zoals de energie- en klimaattransitie. Dit omdat de nodige vakkrachten zich niet kunnen laten omscholen.

Scholing minder aantrekkelijk
Daarnaast kan het schrappen van het STAP-budget ook gevolgen hebben voor de portemonnee van burgers. Wil je je kansen op de arbeidsmarkt vergroten, dan moet je mogelijk zelf weer betalen voor scholing. ‘En dat raakt met name de mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, maar met STAP én het mbo weer aansluiting vinden op de arbeidsmarkt. Met de huidige inflatie en hoge kosten voor primaire voorzieningen ligt bij een smallere beurs de keuze voor de hand. Dit maakt het minder aantrekkelijk om weer te gaan leren, wat nadelig is voor zowel individuen als de samenleving als geheel.’

Visie op permanente leercultuur
De MBO Raad begrijpt dat het Kabinet keuzes moet maken, maar kwalificeert het stopzetten van de STAP-regeling als vooral kortetermijndenken. ‘De regeling was een eerste voorzichtige stap op weg naar die zo nodige leercultuur waar we al zolang over praten. Voor nu geeft deze keuze het Kabinet kennelijk lucht. Maar voor de langere termijn is een visie op een permanente leercultuur echt nodig’. De MBO Raad roept het kabinet op om te blijven investeren in scholingsmogelijkheden voor burgers. ‘Het is van groot belang voor de arbeidsmarkt van nu én de toekomst dat elke burger, en zeker mbo’ers, toegang blijft houden tot scholing om de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Naast de al jaren zo gewenste leerrechten helpt ook een publieke opdracht voor het mbo daarbij. Leven lang ontwikkelen moet voor iedereen mogelijk zijn, ongeacht je eigen financiële mogelijkheden. Het is nodig voor de beroepsbevolking én nodig om een antwoord te hebben op grote maatschappelijke vraagstukken’. De MBO Raad zal onverminderd de urgentie van een permante leercultuur en een leven lang ontwikkelen onder de aandacht brengen in Den Haag.

Straffen geëist voor handel in consumptie-eieren met salmonellabesmetting

Donderdag behandelde de rechtbank Zwolle een zaak waarbij met salmonella besmette eieren als consumptie-eieren zijn verkocht met zeer ernstige gevolgen. In juni 2017 overleed een man van 22 jaar (slachtoffer) na een heftig ziekteverloop aan het falen van meerdere organen door een ernstige bloedvergiftiging. Hij bleek te lijden aan een salmonellabesmetting veroorzaakt door het eten van met salmonella besmette eieren bereid voedsel. Deze salmonellabesmetting was zeer waarschijnlijk de oorzaak van de bloedvergiftiging.

Drie verdachten moesten zich vandaag verantwoorden voor de rechter. Het OM verwijt hen (twee natuurlijke personen en één rechtspersoon) met salmonella besmette eieren als consumptie-eieren te hebben verkocht terwijl zij wisten van de besmetting en de schadelijkheid hiervan voor de volksgezondheid.

Na een barbecuefeestje in Duitsland in juni 2017, werden acht van de elf feestgangers ziek door een salmonellabesmetting. De later overleden jongeman was één van hen. Onderzoek wees uit dat de in het voedsel gebruikte eieren met Salmonella besmet waren. De eieren bleken aangeschaft bij een supermarkt in Duitsland en afkomstig van het pluimveebedrijf dat zich donderdag voor de rechter moet verantwoorden.

30.000 salmonellabesmettingen per jaar
In Nederland hebben naar schatting elk jaar ongeveer 30.000 mensen een acute maag-darminfectie door salmonella. Niet iedereen die besmet is met salmonella wordt ernstig ziek. De klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken en gaan na drie tot zeven dagen vanzelf voorbij. Bij minder dan 5% van de besmettingen kan salmonella zich uitbreiden naar de bloedbaan. Dit kan veel ernstigere ziektebeelden opleveren zoals bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking en urineweginfecties. Bij een dergelijk ziekteverloop is het risico op overlijden zeer reëel aanwezig. Deze zaak bewijst eens te meer dat het consumeren van met salmonella besmette eieren levensgevaarlijk kan zijn. Door de strenge (Europese) regelgeving, onder andere rondom de productie en handel in eieren, is mogelijke besmetting fors teruggedrongen. Dit geeft het belang van het goed volgen van alle procedures rondom de productie van eieren weer.

Registratie bij besmetting
In Nederland vindt de registratie rondom salmonella op pluimveebedrijven plaats in de database KIPnet. Als er in KIPnet een positieve salmonellatest wordt geregistreerd, gaat er automatisch een melding naar de NVWA zodat deze de risico’s voor de volksgezondheid kan inschatten en inperken. Los van deze registraties dient de pluimveehouder bij positieve salmonella-uitslag ook altijd zelf contact te leggen met de NVWA hierover.

Positieve testresultaten niet geregistreerd en niet gemeld
Strafrechtelijk onderzoek heeft uitgewezen dat een tweetal positieve testresultaten van het betreffende pluimveebedrijf niet zijn gemeld aan de NVWA en niet zijn geregistreerd in KIPnet. Er zou al sinds juni 2016 een salmonellabesmetting in een van de stallen van het pluimveebedrijf zijn. Door het niet melden aan de NVWA en het niet registreren in KIPnet is deze salmonellabesmetting niet bekend geworden. Hierdoor was het voor verdachten mogelijk de eieren te verkopen en af te leveren als consumptie eieren terwijl ze mogelijk besmet waren met salmonella. Besmette eieren leveren als consumptie-eieren een gevaar op voor de volksgezondheid, ze hadden daarom alleen als industrie eieren mogen worden verkocht. Consumptie-eieren zijn duurder dan industrie-eieren en leveren dus meer op. Een salmonellabesmetting in de stal en op de eieren levert een forse financiële schade op voor een pluimveehouder. In deze zaak zou het de pluimveehouder ongeveer tussen de 11.700 euro en 20.200 euro per maand hebben gescheeld in zijn omzet.

Ernst van de feiten
Verdachten ontkennen van de besmetting te hebben geweten, maar op basis van diverse omstandigheden die uit het onderzoek zijn gebleken kan worden vastgesteld dat zij wel degelijk hebben geweten van de besmetting.

De officier rekent het verdachten zeer zwaar aan dat zij zo achteloos zijn omgegaan met de belangrijke regels omtrent de salmonellamonitoring en dat zij voor eigen gewin onverantwoorde risico’s hebben genomen met de volksgezondheid. “In geval van salmonellabesmetting worden mensen ziek en kunnen mensen komen te overlijden door een dergelijke besmetting, dit terwijl door goede monitoring dergelijke besmettingen en gevolgen heel goed kunnen worden voorkomen, zodat mensen zonder zorgen of lichamelijke klachten een eitje kunnen eten.”, aldus de officier.

Tegen de bestuurder en de bedrijfsleider eist zij eenzelfde strafeis. "Weliswaar hebben zij een verschillende rol in deze kwestie, maar is hun beider rol even cruciaal en van even groot gewicht in het geheel zodat ik het passend vind om hen beide eenzelfde straf op te laten leggen." Beiden hoorden een strafeis van 200 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 6 maanden met een proeftijd van 2 jaar tegen zich eisen. Tegen het pluimveebedrijf eist de officier een geldboete van 140.000 euro.

Opnieuw schietpartij in Servië; 8 doden, 13 gewonden

Servië is voor de tweede keer in een dag tijd geschokt door een bloedige schietpartij. Een man schoot donderdagavond vanuit een rijdende auto op een groep mensen in een dorp ten zuiden van Belgrado, waarbij zeker acht doden vielen. Na een klopjacht heeft de politie hem vanmorgen kunnen arresteren.

Woensdag schoot een student acht kinderen en een bewaker dood op zijn school in Servië. Slechts een dag later schokte een nieuwe aanval het land: een man schoot een groep mensen neer met een automatisch wapen en doodde acht van hen. 13 mensen raakten gewond bij de aanval. Het gebeurde in de buurt van de stad Mladenovac, zo'n 60 kilometer ten zuiden van de Servische hoofdstad Belgrado.

De schutter vluchtte daarna weg. De politie kon hem vijdagochtend arresteren na een grootschalige klopjacht in de centraal-Servische stad Kragujevac, zo meldden verschillende media. Het zou gaan om een 21-jarige man. Meer dan 600 politieagenten, waaronder leden van de antiterreureenheid, werden ingezet, evenals helikopters, drones en warmtebeeldcamera's. Kragujevac ligt op ongeveer 100 kilometer van de plaats delict.

De schutter had het vuur geopend in een aantal dorpen rond Mladenovac, meldde RTS, eerst in het dorp Dubona, daarna in Malo Orašje en Šepšin. Onder de doden in Malo Orašje zouden een politieagent en zijn zus zijn. Naar verluidt begonnen de schietpartijen donderdagavond na een ruzie met een politieagent in een park in Dubona. 

De Servische minister van Binnenlandse Zaken Bratislav Gasic beschreef de schietpartij als een "terroristische daad".

De politie zei dat de verdachte, Kecmanović, van de schietpartij woensdag sinds 2019 een leerling op de school was. Hij had twee van zijn vaders wapens gebruikt bij de schietpartij en de aanval al een maand van te voren gepland had.

Het hoofd van de politie van Belgrado, Veselin Milić, zei dat de tiener ook twee benzinebommen had en "een lijst had gemaakt van kinderen die hij van plan was te vermoorden en hun klassen". Milić identificeerde de dode leerlingen als zeven meisjes en een jongen geboren tussen 2009 en 2011.

Kecmanović is te jong om strafrechtelijk vervolgd te worden en zal in een psychiatrische inrichting worden geplaatst. Ook zijn ouders zijn gearresteerd. 

Hoewel overspoeld met wapens die zijn overgebleven uit de oorlogen van de jaren negentig, zijn massale schietpartijen uiterst zeldzaam in Servië - het is de eerste schietpartij op een school in de hedendaagse geschiedenis. De vorige massale schietpartij was in 2013 toen een oorlogsveteraan 13 mensen doodde in het centraal gelegen dorp Velika Ivanča. Schietpartijen als deze zijn uiterst zeldzaam in Servië. Na de tragedie van woensdag sprak president Aleksandar Vucic van "een van de moeilijkste dagen" in de recente geschiedenis. In een toespraak beloofde hij strengere wapencontroles en een moratorium van twee jaar op het afgeven van wapenvergunningen. 

Prigozhin scheldt Russische defensieleiding verrot, gaat weg uit Bachmut

Het hoofd van de Russische huurlingengroep Wagner, Yevgeny Prigozhin, heeft de militaire leiding in Moskou beledigd vanwege een voortdurend tekort aan munitie aan het front in Oekraïne. Op beeld is de 61-jarige te zien voor een rij dode lichamen. "Dit zijn Wagner-soldaten die vandaag zijn gedood. Het bloed is nog vers", zegt Prigozhin in de clip.

Vervolgens spreekt Prigozhin de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu en stafchef Valery Gerasimov toe, eist munitie en roept onder meer naar de camera: "Jullie beesten, jullie zitten in dure clubs, jullie kinderen genieten van het leven en nemen YouTube-clips op." Er worden verschillende scheldwoorden door hem gebruikt.

Volgens persbureau Reuters heeft Prigozhin opnieuw aangekondigd dat zijn troepen zich zullen terugtrekken uit de stad Bakhmut in het oosten van Oekraïne. Vanwege het tekort aan munitie zullen zijn troepen zich op 10 mei terugtrekken om kampen te bevoorraden en hun posities over te dragen aan het Russische leger.

Met een dergelijke stap zal Prigozhin waarschijnlijk het conflict met minister van Defensie Sergei Shoigu en de militaire leiding, dat al maanden aan het smeulen is, verergeren. De Wagner-huurlingen leiden de aanvallen op Bakhmut, dat na verschillende tegenslagen wordt beschouwd als een strategisch belangrijk doelwit voor Rusland.

FOK! Wat een weer: vanmiddag code geel

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

In het noordoosten zijn nog (onweers)buien actief, momenteel hangen deze boven Ter Apel en trekken richting het noordoosten. Elders is er een mix van opklaringen en wolkenvelden. Vanmiddag en vanavond geldt code geel wegens nieuwe onweersbuien. Check hier wanneer code geel voor jouw provincie geldt. Code geel staat tussen 13:00 en 21:00, afhankelijk van de provincie. Tijdens de buien kunnen windstoten van 60 km/h ontstaan, ook kan er hagel in voorkomen. Het wordt 19 graden.

Vanavond komen er ook nog buien voor, geleidelijk nemen deze af en er is weinig wind. In de nacht naar zaterdag kan er ook nog een buitje vallen. De minimumtemperatuur ligt tussen de 5 graden in het noordoosten tot 10 in het kustgebied. Morgen de zon met in het noorden een bui, maar daarover morgen meer.

Tot morgen!

Ook in Duitsland ging de zon gister onder. (Foto: DJMO)
Ook in Duitsland ging de zon gister onder. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Random Pics van de Dag #928

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Opnieuw renteverhoging door ECB, rente nu 3,25 procent

De Europese Centrale Bank heeft haar referentierente met een kwart procentpunt verhoogd om de aanhoudende inflatie terug te dringen.

De president van de ECB, Christine Lagarde, zei: "De inflatievooruitzichten blijven te lang te hoog." De bank neemt de maatregel omdat de inflatie in Europa nog altijd te hoog wordt geacht. Het is de zevende renteverhoging op rij. De rente komt nu op 3,25 procent.

Er komen volgens Lagarde nog meer renteverhogingen, omdat de "complete impact" op de inflatie die de ECB wil zien, nog niet zichtbaar is.

Zeven terreurverdachten gearresteerd in België

Volgens de Belgische politie is donderdag een groep in België aangehouden die ervan verdacht worden een aanslag te hebben beraamd. Er zijn zeven mensen gearresteerd bij een inval. Volgens het federaal parket zijn de verdachten aanhangers van de terreurgroep Islamitische Staat.

Ze zouden nog geen specifiek doel op het oog hebben gehad, maar initiële scenario's over een aanslag hebben besproken. De groep wordt voorgeleid aan een onderzoeksrechter. De verdachten zijn aangeklaagd voor: poging tot terroristische moord en voorbereiding van een terroristische aanslag.

Verpleger langer vast, verdacht van twintigtal sterfgevallen ziekenhuis Assen

De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland heeft besloten dat de man uit de gemeente Noordenveld die wordt verdacht van betrokkenheid bij het overlijden van patiënten in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) tijdens de corona-pandemie, dertig dagen langer in voorlopige hechtenis blijft.

De beperkingen die waren opgelegd aan de verdachte zijn opgeheven. Onder meer vanwege het opheffen van die maatregel kan het Openbaar Ministerie iets meer zeggen over de aanleiding en het verloop van het strafrechtelijk onderzoek.

Melding
Op 9 maart 2023 is het politieonderzoek in deze zaak gestart op basis van een melding van het WZA. Vier dagen later deed het ziekenhuis ook aangifte. De aanleiding van de melding en de uiteindelijke aangifte was een brief die het ziekenhuis had ontvangen van een zorgorganisatie uit Drenthe.

In deze brief werd melding gemaakt van een aantal gesprekken die de verdachte had gevoerd met diverse hulpverleners. In die gesprekken gaf hij meerdere malen aan dat hij als longverpleegkundige in het WZA tijdens de coronapandemie het leven van een twintigtal patiënten voortijdig had beëindigd.

Serieus opgevat
De verdachte zou, zonder instructies van een arts, medische handelingen hebben uitgevoerd bij patiënten die in zijn ogen terminaal waren en ernstig leden. Zijn uitlatingen werden dusdanig serieus opgevat door de zorgorganisatie dat zij hebben besloten om, na uitvoerig collegiaal beraad en het inwinnen van zowel intern als extern juridisch advies, de geheimhoudingsplicht te doorbreken en het te melden aan het WZA.

Op het moment dat het WZA over de situatie werd geïnformeerd was de verdachte al enige tijd niet meer actief in het ziekenhuis. Na de melding is hij officieel op non-actief gesteld.

Medische dossiers
Het strafrechtelijk onderzoek is op dit moment in volle gang. Daarin zijn verklaringen opgenomen van de verdachte zelf, maar ook van collega’s en naasten. Eveneens wordt onderzoek gedaan in medische dossiers. Dit op basis van het dienstrooster van de verdachte in combinatie met in of rond die tijd overleden patiënten.

Resultaten onderzoek eind juni gereed
Deskundigen doen op dit moment onderzoek om te kijken of er in de medische dossiers onregelmatigheden te vinden zijn die zouden kunnen passen bij de uitlatingen van de verdachte. De resultaten van dit onderzoek worden ongeveer eind juni verwacht.

Amerikaanse denktank: aanval op Kremlin waarschijnlijk geënsceneerd

Volgens internationale militaire experts is het waarschijnlijk dat Rusland  de aanval met drones op het Kremlin zelf heeft uitgevoerd. Volgens persbureau dpa schreef het in Washington gevestigde Institute for War Studies (ISW) dat dit bedoeld zou zijn om het Russische publiek 'dichter bij de oorlog te brengen' en zo mogelijkheden te scheppen voor een bredere sociale mobilisatie.

Verschillende bewijsstukken wezen erop dat de aanval in scène is gezet. Volgens de Amerikaanse denktank hebben de Russische autoriteiten onlangs maatregelen genomen om de luchtverdediging te versterken, ook in Moskou zelf.

Nabij Moskou zijn 'Panzir' luchtafweersystemen geplaatst om 'luchtverdedigingscirkels' rond de stad te creëren. Het is daarom uiterst onwaarschijnlijk dat twee drones meerdere luchtverdedigingsperimeters zijn binnengedrongen en pas pal boven het Kremlin zijn ontploft of neergeschoten - en dan nog op een manier dat het goed op beeld kon worden vastgelegd.

Volgens de ISW suggereert de onmiddellijke en gecoördineerde Russische reactie op het incident dat de aanval intern zo was voorbereid dat de beoogde politieke impact de schaamte over het beschoten zijn van het Kremlin overschaduwde. Met de actie kort voor de 'Dag van de Overwinning' op 9 mei, zou de oorlog als existentieel aan de Russische bevolking moeten worden gepresenteerd.

Donderdag gaf Rusland ineens de VS de schuld van de drone-aanval:

De beelden van de drone aanval op het Kremlin:

In maart vaker onder vraagprijs van woning geboden

Afgelopen februari kwam er een eind aan een periode van overbieden die begon in april 2018. Voor alle woningtypen werd in die maand gemiddeld niet meer overboden op de vraagprijs. De recentste woningmarktanalyse van Ortec Finance laat zien dat deze ontwikkeling doorzet: in maart werd bij twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen gemiddeld onder de vraagprijs geboden. Verder nam de prijsdaling op jaarbasis in maart verder toe en werden er fors meer woningen verkocht dan in februari.

Gemiddeld werd er in maart voor twee-onder-een-kapwoningen 0,77% minder betaald dan de vraagprijs. Voor vrijstaande woningen was dit zelfs 2,32%. Een jaar geleden was zoiets bijna ondenkbaar. Vanaf juni 2022 gingen voor alle woningtypen de overbiedingen gemiddeld steeds meer omlaag, om in februari op het nulpunt uit te komen.

Trend overbieden gekeerd
Vanaf 2015 werd er voor alle woningtypen steeds minder onder de vraagprijs geboden. De periode van overbieden begon in april 2018, toen voor appartementen gemiddeld meer dan de vraagprijs betaald werd. De andere woningtypen volgden en in december 2021 bereikten de overbiedingen hun top. Op dat moment werd er gemiddeld 10% of meer overboden op appartementen, tussenwoningen en hoekhuizen. Die trend is nu volledig gekeerd.

Prijsdaling op jaarbasis zet door
In februari was voor het eerst sprake van een prijsdaling op jaarbasis: een afname van 2,03% ten opzichte van februari 2022. Deze ontwikkeling zet door en in maart waren de huizenprijzen op de Nederlandse woningmarkt gemiddeld 3,38% lager dan een jaar eerder. In vergelijking met de voorgaande maand vlakte de prijsdaling daarentegen wat af: in maart was de gemiddelde huizenprijs 0,26% lager dan in februari, terwijl in die maand de huizenprijs nog 0,62% lager was dan in januari.

Aantal transacties fors hoger
In februari werd het laagste aantal woningtransacties in drie jaar tijd geregistreerd: minder dan 12.000. Dat dit in ieder geval gedeeltelijk een seizoenseffect betreft, blijkt wel uit het aantal transacties van maart. Met ruim 15.000 geregistreerde woningtransacties was dit 31% meer dan in februari en vergelijkbaar met maart 2022.

Volledige Maandalert Woningmarkt inclusief interactieve kaarten
De Maandalert Woningmarkt bevat interactieve kaarten voor de prijsontwikkelingen per provincie en per gemeente, het aantal transacties per prijsklasse en het aantal transacties per woningtype. Bekijk hier de meest recente Maandalert Woningmarkt. 

OM stelt hoger beroep in tegen vrijspraak Richard de Mos

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank Rotterdam in het strafproces tegen oud-wethouder Richard de Mos en medeverdachten.

Het OM zet deze stap om de wettelijke termijn voor hoger beroep veilig te stellen. Het vonnis wordt op dit moment nog bestudeerd. Het gaat om een complexe strafzaak met maatschappelijke impact, dit vraagt om een zorgvuldige afweging ten aanzien van het hoger beroep. Hiervoor heeft het OM meer tijd nodig.

De Mos en zijn medeverdachten zijn door de rechtbank Rotterdam op 21 april jl. vrijgesproken van alle aan hen tenlastegelegde feiten. Alleen een medeverdachte is veroordeeld voor wapenbezit. 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.