Brits koningshuis mag berichtgeving over kroning door BBC censureren

De BBC heeft Buckingham Palace toestemming gegeven om een veto uit te spreken over de beelden die het mag gebruiken in de berichtgeving over de kroning, wat vragen oproept over de onpartijdigheid van de Britse nationale omroep met betrekking tot de monarchie.

De afgelopen dagen heeft de BBC materiaal ter goedkeuring voorgelegd aan het paleis voor programma's met het koningshuis als onderwerp, om akkoord voor uitzending te verkrijgen.

"Het machtsevenwicht ligt op dit moment een beetje meer bij de koninklijke huishouding dan bij de BBC", zei een bron bij de omroep, die zei dat de onderhandelingen over de voorwaarden van de BBC-verslaggeving over de kroning nog gaande waren, slechts enkele uren voordat de procedure zou plaatsvinden. 

De BBC leidt de wereldwijde verslaggeving van de kroning, door de beelden van King Charles in Westminster Abbey die zullen worden gedeeld met andere nieuwszenders over de hele wereld. Een BBC-woordvoerder zei: "We zijn gefocust op het leveren van geweldige berichtgeving en erkennen geen enkele karakterisering die suggereert dat we ooit onze redactionele integriteit in gevaar brengen bij een van onze output."

De berichtgeving over de kroning van de BBC wordt geleid door Claire Popplewell, die toezicht houdt op koninklijke evenementen voor de omroep. Eerder dit jaar werd ze door de koning benoemd tot commandant van de Royal Victorian Order als erkenning voor haar werk bij het produceren van de BBC-verslaggeving over het platina-jubileum van zijn moeder.

Er zijn al aanwijzingen dat de hofhouding kiest voor wat er voor het publiek te zien zal zijn. Volgens de Times heeft koning Charles zijn veto uitgesproken tegen de uitzending van zijn zalving door de aartsbisschop van Canterbury. 

Dit is niet de eerste keer dat de BBC het paleis de controle geeft over het uitzenden koninklijk beeldmateriaal. The Guardian heeft eerder onthuld hoe het paleis zijn veto uitsprak over bepaalde beelden van de herdenkingsdiensten van koningin Elizabeth II, en verbood ze opnieuw te gebruiken in nieuwsberichten en clips op sociale media.