Opnieuw schietpartij in ServiŽ; 8 doden, 13 gewonden

Servië is voor de tweede keer in een dag tijd geschokt door een bloedige schietpartij. Een man schoot donderdagavond vanuit een rijdende auto op een groep mensen in een dorp ten zuiden van Belgrado, waarbij zeker acht doden vielen. Na een klopjacht heeft de politie hem vanmorgen kunnen arresteren.

Woensdag schoot een student acht kinderen en een bewaker dood op zijn school in Servië. Slechts een dag later schokte een nieuwe aanval het land: een man schoot een groep mensen neer met een automatisch wapen en doodde acht van hen. 13 mensen raakten gewond bij de aanval. Het gebeurde in de buurt van de stad Mladenovac, zo'n 60 kilometer ten zuiden van de Servische hoofdstad Belgrado.

De schutter vluchtte daarna weg. De politie kon hem vijdagochtend arresteren na een grootschalige klopjacht in de centraal-Servische stad Kragujevac, zo meldden verschillende media. Het zou gaan om een 21-jarige man. Meer dan 600 politieagenten, waaronder leden van de antiterreureenheid, werden ingezet, evenals helikopters, drones en warmtebeeldcamera's. Kragujevac ligt op ongeveer 100 kilometer van de plaats delict.

De schutter had het vuur geopend in een aantal dorpen rond Mladenovac, meldde RTS, eerst in het dorp Dubona, daarna in Malo Orašje en Šepšin. Onder de doden in Malo Orašje zouden een politieagent en zijn zus zijn. Naar verluidt begonnen de schietpartijen donderdagavond na een ruzie met een politieagent in een park in Dubona. 

De Servische minister van Binnenlandse Zaken Bratislav Gasic beschreef de schietpartij als een "terroristische daad".

De politie zei dat de verdachte, Kecmanović, van de schietpartij woensdag sinds 2019 een leerling op de school was. Hij had twee van zijn vaders wapens gebruikt bij de schietpartij en de aanval al een maand van te voren gepland had.

Het hoofd van de politie van Belgrado, Veselin Milić, zei dat de tiener ook twee benzinebommen had en "een lijst had gemaakt van kinderen die hij van plan was te vermoorden en hun klassen". Milić identificeerde de dode leerlingen als zeven meisjes en een jongen geboren tussen 2009 en 2011.

Kecmanović is te jong om strafrechtelijk vervolgd te worden en zal in een psychiatrische inrichting worden geplaatst. Ook zijn ouders zijn gearresteerd. 

Hoewel overspoeld met wapens die zijn overgebleven uit de oorlogen van de jaren negentig, zijn massale schietpartijen uiterst zeldzaam in Servië - het is de eerste schietpartij op een school in de hedendaagse geschiedenis. De vorige massale schietpartij was in 2013 toen een oorlogsveteraan 13 mensen doodde in het centraal gelegen dorp Velika Ivanča. Schietpartijen als deze zijn uiterst zeldzaam in Servië. Na de tragedie van woensdag sprak president Aleksandar Vucic van "een van de moeilijkste dagen" in de recente geschiedenis. In een toespraak beloofde hij strengere wapencontroles en een moratorium van twee jaar op het afgeven van wapenvergunningen.