Tong's voetbalverhalen # 189

Mei 1985. De dag dat de voetbalwereld de adem inhield. In afwachting van een spektakelstuk. De EC-1 finale live in beeld in miljoenen huiskamers. In Brussel, de wedstrijd tussen Juventus en Liverpool. Twee gerenomeerde topclubs. Iedereen verwachtte een voetbalfeest. Het werd het tegenovergestelde.

De adem stokte. Eén van de grootste voetbaldrama's zou er volgen. Oogluikend bekeken, de handen voor de ogen, i.v.p. in de lucht. In mei 1985 was Liverpool de nummer 1 van Europa, en had in de voorgaande acht seizoenen vier keer de Europacup-1 gewonnen. Het team bereikte in 1985 opnieuw de finale en stond voor de taak om de titel te verdedigen die ze het jaar daarvoor tegen AS Roma had gewonnen. Ook deze keer moesten ze het opnemen tegen een Italiaanse club: Juventus was op dat moment de houder van de Europacup II, het team bestond grotendeels uit voetballers die hadden meegedaan aan het Wereldkampioenschap voetbal in 1982, dat door Italië was gewonnen.

Daarnaast maakte de Franse sterspeler Michel Platini, die in 1983 en 1984 was benoemd tot Europees voetballer van het jaar, deel uit van het sterrenensemble. Het is te veel om alles op te noemen wat er fout ging. Het Heizelstadion was verouderd, de brokstukken lagen klaar om als wapens te dienen. De dienstdoende politie bestond uit twee langs elkaar heen opererende delen en functioneerde daarom amateuristisch of niet. Dronken Liverpool-supporters waren in het neutrale vak aanwezig. Een vak juist om de supporters te scheiden. De zwarte markt hield daar geen rekening mee. Geld moest toen al naast de bal rollen.

Liverpool hooligans vielen het Juventus-vak aan. De red arm op oorlogspad. Het rood voor de ogen. Als stieren met de hoorns naar voren. De tifosi van "de oude dame" vluchtten en zochten een uitweg. Het hek was echter dicht, degenen die toch het vak probeerden te ontvluchten werden door de onvakkundige Belgische gendarmerie terug het vak ingeslagen. De Berlijnse muur viel met minder doden. I

n Brussel was het die avond de hel, of Heils op aarde. 39 verplette doden door een omvallende muur en ruim 400 gewonden. De lijken stapelden zich buiten het stadion op. Het weerhield de Juventus aanvoerder Platini niet om juichend de 1-0 overwinning te vieren. 'Wir haben es nicht gewüsst.' Voetbal stierf een beetje. Voetbal was die horroravond i.d.d voor even oorlog. De Engelse clubs en Football Association besloten zeer kort nadien om alle clubs uit de Engelse competitie voor vijf jaar uit te sluiten van de Europese competities, een beslissing die later door de UEFA werd bekrachtigd en overgenomen.

Vanwege het feit dat Liverpoolsupporters de oorzaak waren van de ramp werd Liverpool nog een extra jaar uitgesloten van Europees voetbal. Het einde van een tijdperk. Het vervallen strijdperk was één arena te ver geweest.

tong80