WHO: internationale noodsituatie COVID-19 is voorbij, waakzaamheid blijft

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO ziet de coronapandemie na drieënhalf jaar niet langer als een wereldwijde noodsituatie. Directeur-generaal Tedros van de WHO deed de aankondiging "met grote hoop", maar "Dit betekent niet dat covid-19 niet langer een bedreiging is voor de wereldwijde gezondheid."

Op 30 januari 2020 wees de WHO het coronavirus aan als bron van een internationale crisis, er waren toen buiten China nog geen grote uitbraken. Volgens schattingen hebben sindsdien zo'n 764 miljoen mensen besmet geraakt met Sars-COV-2 en zijn er minstens vijf miljard mensen gevaccineerd. 

Bijna 7 miljoen mensen zijn overleden aan het virus. Na de piek van januari 2021- met zo'n 100.000 doden per week - is het wereldwijde sterftecijfer gaan dalen. Eind april 2023 werden er wereldwijd zo'n 3500 doden geteld per week ten gevolge van het coronavirus.

Hoewel de mondiale noodsituatie nu voorbij is, wijst de WHO er op dat het virus onder ons zal blijven en dat er wereldwijd nog wekelijks duizenden mensen aan zullen overlijden. In Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten speelt de ziekte nog regelmatig op.