Prigozhin scheldt Russische defensieleiding verrot, gaat weg uit Bachmut

Het hoofd van de Russische huurlingengroep Wagner, Yevgeny Prigozhin, heeft de militaire leiding in Moskou beledigd vanwege een voortdurend tekort aan munitie aan het front in Oekraïne. Op beeld is de 61-jarige te zien voor een rij dode lichamen. "Dit zijn Wagner-soldaten die vandaag zijn gedood. Het bloed is nog vers", zegt Prigozhin in de clip.

Vervolgens spreekt Prigozhin de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu en stafchef Valery Gerasimov toe, eist munitie en roept onder meer naar de camera: "Jullie beesten, jullie zitten in dure clubs, jullie kinderen genieten van het leven en nemen YouTube-clips op." Er worden verschillende scheldwoorden door hem gebruikt.

Volgens persbureau Reuters heeft Prigozhin opnieuw aangekondigd dat zijn troepen zich zullen terugtrekken uit de stad Bakhmut in het oosten van Oekraïne. Vanwege het tekort aan munitie zullen zijn troepen zich op 10 mei terugtrekken om kampen te bevoorraden en hun posities over te dragen aan het Russische leger.

Met een dergelijke stap zal Prigozhin waarschijnlijk het conflict met minister van Defensie Sergei Shoigu en de militaire leiding, dat al maanden aan het smeulen is, verergeren. De Wagner-huurlingen leiden de aanvallen op Bakhmut, dat na verschillende tegenslagen wordt beschouwd als een strategisch belangrijk doelwit voor Rusland.