Sergio Perez heeft de poleposition gegrepen voor de Formule 1 Grand Prix van Miami. De Mexicaan stuurde zijn Red Bull met een tijd van 1.26,841 naar de eerste plek in de kwalificatie, voor Fernando Alonso en Carlos Sainz. Charles Leclerc crashte in Q3 en zorgde hiermee voor een rode vlag, waardoor Max Verstappen niet verder kwam dan plek negen. Nyck de Vries zette de vijftiende tijd neer.
Verstappen zette meteen de toon in de kwalificatie, maar daarachter was het flink stuivertje wisselen. De baan werd sneller en sneller waardoor veel coureurs een tweede run moesten maken op nieuwe banden. Lance Stroll deed dit niet en viel buiten de boot. Ook de McLarens van Lando Norris en Oscar Piastri bleken niet snel genoeg, net als Williams-rijder Logan Sargeant die dit weekend een thuiswedstrijd heeft. Bij AlphaTauri troefde De Vries Yuki Tsunoda af en mocht in tegenstelling tot zijn teamgenoot wel door naar het tweede deel.
In Q2 werd het tempo verder opgevoerd en was het opnieuw zeer spannend wie door zou gaan naar het laatste deel. Onder meer de Mercedessen moesten een tweede run maken om een kans te maken om door te gaan. Bij het vallen van de vlag werd Alexander Albon er net buiten geduwd, net als Nico Hülkenberg. De glijdende Lewis Hamilton kwam tekort, net als Guanyu Zhou en De Vries.
Verstappen opende het bal in het laatste deel, maar maakte een foutje en brak zijn ronde af. Achter hem snelde Perez naar de eerste plek met een 1.26,841 voor Alonso en Sainz. In de tweede run trapte Leclerc af, maar de Monegask ging in bocht acht in de fout en zette zijn Ferrari in de muur. De FIA gaf een rode vlag en besloot de sessie niet meer te herstarten. Dit betekende dat Perez poleposition greep voor Alonso en Sainz. Kevin Magnussen werd verrassend vierde, voor Piere Gasly, George Russell, Leclerc, Esteban Ocon, Verstappen en Valtteri Bottas.
Ajax en AZ hebben in de Johan Cruijff Arena de punten gedeeld. Tussen de nummer drie en vier van de eredivisie werd het 0-0.
In de eerste helft kregen beide ploegen goede kansen om de score te openen. Tijjani Reijnders kreeg voor AZ de beste kans nadat hij met een goede pass in de diepte werd gestuurd, maar faalde in zijn afronding. Bij Ajax was Steven Bergwijn tot tweemaal toe dichtbij. Eerste schoot hij hard op de paal en vlak voor rust raakte hij ook nog eens de lat nadat eerst Brian Brobbey een goede kans om zeep helpte.
In de tweede helft was Ajax beter en was het vooral slordig in de afwerking met wilde schoten. AZ stelde teleur na rust, maar was wel heel dichtbij de 0-1. Mayckel Lahdo kwam aan de linkerkant goed naar binnen en schoot met rechts hard op de binnenkant van de paal en gelukkig voor de Amsterdammers ging hij er niet in.
Door het gelijkspel blijft Ajax op de drie staan, maar ziet de achterstand naar PSV oplopen naar vijf punten.
SC Heerenveen heeft goede zaken gedaan in de strijd om plek acht in de Eredivisie. Het klopte NEC, één van de directe concurrenten in de strijd om een play-off ticket, met 2-3.
In de openingsfase gebeurde niet veel. Het was Haye die na bijna een half uur spelen de bezoekers op voorsprong bracht door een vrije trap raak te schieten. Mattson scoorde uit een vrije trap de 1-1 waardoor de ploegen met een gelijke stand de rust in gingen.
In de tweede helft was NEC lange tijd oppermachtig maar deed het zichzelf tekort door slechts één keer te scoren. Dimata bracht zijn ploeg op voorsprong. Langzaam maar zeker nam Cambuur het initiatief over kreeg het een paar goede mogelijkheden maar Cillessen greep goed in. Het was uiteindelijk Van Hooijdonk die de verdiende gelijkmaker scoorde.
Heerenveen ging zelfs nog met zege naar huis toen Cillessen een slap schot van Colassin compleet verkeerd inschatte en de bal in het doel verdween.
N.E.C. Nijmegen
|
2 - 3
|
sc Heerenveen
|
37' Mattsson 61' Dimata |
|
27' Haye 82' v.Hooijdonk 87' Colassin |
|
Gele kaart: , v.Ottele, v.Ewijk, (sc Heerenveen) |
|
Stadion: De Goffert, Nijmegen Toeschouwers: 12.500 Arbiter: Higler |
|
Opstelling: |
|
Opstelling: |
Cillessen v.Rooij Márquez Sandler El Karouani Tavsan (Musaba/77) Schöne Tannane (Bruijn/59) Proper Mattsson Dimata (Marques/85) |
|
Mous v.Ewijk v.Ottele Bochniewicz Köhlert (Kaib/83) Olsson (Nunnely/69) Haye v.Amersfoort (Colassin/69) Tahiri (Bruma/90) Sahraoui v.Hooijdonk |
Voor SC Cambuur is het doek definitief gevallen. Degradatie zat er al een tijdje aan te komen maar werd na de 0-3 nederlaag tegen FC Utrecht definitief.
Cambuur weigerde zich al bij voorbaat bij het onvermijdelijke neer te leggen en trok vol goede moed ten aanval. Veel kansen leverde dit echter niet op en de enige echte mogelijkheid werd door Uldrikis ook niet gepakt. Utrecht speelde ongeinspireerd maar kreeg de eerste grote kans, Van der Streek was dichtbij maar van Wermeskerken haalde de bal van de lijn. Even later kopte Van der Streek echter alsnog de 0-1 binnen. Vlak voor rust was de wedstrijd definitief beslist toen Douvakis de voorsprong verdubbelde.
Na rust berustte de thuisploeg in het lot en kon het weinig meer klaarspelen. Douvakis mocht uit een penalty die eindstand op 0-3 bepalen.
sc Cambuur Leeuwarden
|
0 - 3
|
FC Utrecht
|
|
|
37' v.d.Streek 41' Douvikas 64' Douvikas (pen) |
|
Gele kaart: , Booth, (FC Utrecht) |
|
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden Toeschouwers: 9.600 Arbiter: Kamphuis |
|
Opstelling: |
|
Opstelling: |
Ruiter v.Wermeskerken Mac-Intosch Smand (Tol/61) Bangura (Sylla/85) D.v.Kaam Hoedemakers (Rienstra/61) Jacobs Foor Uldrikis (Johnsen/61) Mahi (Breij/61) |
|
Barkas Klaiber v.d.Hoorn Viergever v.d.Maarel Boussaid (Ramselaar/75) Toornstra Douvikas v.d.Streek (Labyad/75) Booth (Jensen/ 75) Dost (Bozdogan/35) |
In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA werden vrijdagavond weer twee playoffwedstrijden gespeeld. In de halve finales van de Eastern Conference speelden de Philadelphia 76ers en Boston Celtics hun derde wedstrijd, net als de Phoenix Suns en Denver Nuggets dat in de Western Conference deden.
Philadelphia 76ers - Boston Celtics (1-1)
De Celtics begonnen erg lekker aan de wedstrijd, maar nog voor het eerste kwart voorbij was kwamen ook de Sixers op dreef. Richting het eind van Q2 onttrok zich een vergelijkbaar scenario, maar dit keer wist Boston de voorsprong wél net in stand te houden. Halverwege Q3 waren de 76ers er weer bijna, maar Boston hield stand en de ploeg van Jayson Tatum (27 punten, 10 rebounds) rekende met 102-114 af met het team van Joel Embiid (30 punten, 13 rebounds), waardoor Boston een 2-1 voorsprong pakt in de best-of-sevenserie.
Game 4: Zondagavond 7 mei, 21.30u (NL); Philadelphia 76ers - Boston Celtics
Phoenix Suns - Denver Nuggets (0-2)
Het ging volledig gelijk op in het eerste kwart, waarna de Suns onder leiding van Devin Booker met 38-21 uithaalden in het tweede kawrt. Toch wisten de Nuggets zich terug te knokken met hulp van Jamal Murray (32 punten) en een indrukwekkende triple-double van Nikola Jokic (30 punten, 17 rebounds, 17 assists) en aan het eind van Q3 stond het weer nagenoeg gelijk. Booker deed er nog een schepje bovenop in het vierde kwart en kwam uiteindelijk uit op een totaal van 47 punten, waarmee hij zijn Suns samen met Kevin Durant naar een 121-114 zege hielp om zo de achterstand in de serie te verkleinen naar 2-1.
Game 4: Zondagavond 7 mei, 02.00u (NL); Phoenix Suns - Denver Nuggets
PSV heeft zaterdagavond moeizaam met 0-1 gewonnen van Sparta Rotterdam en blijft daardoor stevig op de tweede plaats staan. Door de winst van PSV kan Feyenoord zondag nog geen kampioen worden.
PSV speelde niet goed tegen Sparta maar nam toch de drie punten mee naar Eindhoven. In de tweede helft zorgde invaller Anwar El Ghazi voor de enige goal van de wedstrijd. De oud-Spartaan wist van dichtbij raak te schieten vanuit een rebound.
Sparta kon weinig creëren tegen PSV, maar vlak voor tijd kreeg de thuisploeg via Koki Saito de kans op de gelijkmaker, maar de Japanse aanvaller schoot de bal naast. Daarnaast was Mohammed Tahiri in blessuretijd nog gevaarlijk, alleen ging zijn inzet net over.
Door de zege staat PSV stevig op de tweede plaats. De ploeg van Ruud van Nistelrooij heeft nu zes punten voorsprong op Ajax, die wel een wedstrijd minder heeft gespeeld dan PSV. De Amsterdammers nemen het vanavond op tegen AZ.
Max Verstappen heeft in de derde en laatste vrije training voor de Formule 1 Grand Prix van Miami opnieuw de snelste tijd gereden. De Nederlander stuurde zijn Red Bull naar een tijd van 1.27,535 waarmee hij ruim sneller was dan de Ferrari van Charles Leclerc en teamgenoot Sergio Perez. Nyck de Vries noteerde de laatste tijd met 1.29,447.
Na de rommelig verlopen trainingen van de vrijdag werd er in de derde sessie volop gereden. Het duurde niet lang voordat Verstappen bovenaan de tijdenlijst te vinden was. De Nederlander verbeterde zich meermalen, maar liet zelfs in zijn snelste ronde nog wat tijd liggen door niet overal zijn snelste sectortijden te laten noteren. De concurrentie probeerde het nog wel, maar Leclerc strandde op vier tienden, Perez was nog een tiende langzamer.
Een aantal coureurs had tijdens de sessie veel moeite om op de baan te blijven, waaronder Lewis Hamilton en Lando Norris. Laatstgenoemde zat er op de vrijdag nog goed bij, maar was tijdens deze training met teamgenoot Oscar Piastri onderin te vinden. Heel wat beter verging het de Alpines van Esteban Ocon en Pierre Gasly die vijfde en zesde werden, voor Valtteri Bottas (Alfa Romeo) en Alexander Albon (Williams).
In Monaco is zaterdagmiddag de negende race van het zestien races tellende Formule E-seizoen verreden. Op het klassieke stratencircuit werd flink geknokt, vooral halverwege de race, waarna twee safety car-situaties er in de slotfase voor zorgden dat het wat minder heftig werd.
Jake Hughes vertrok van poleposition en had Sacha Fenestraz naast zich, nadat de Fransman zijn poleposition kwijtraakte. Norman Nato en Maximilian Günther stonden op de tweede rij, voor Dan Ticktum, Mitch Evans, Edoardo Mortara en Sergio Sette Camara - Robin Frijns vertrok vanaf de achttiende plek.
Hughes kende een prima start en ook Fenestraz en Nato behielden hun positie, terwijl Ticktum de plek overnam van Günther, die dan weer werd gevolgd door Evans, Nick Cassidy, Jake Dennis, Oliver Rowland en Sette Camara. Rowland ging als een dolle en nam in rap tempo ook Dennis én Cassidy te grazen, maar die sloegen kort daarop beiden terug.
Na een paar ronden pakte Cassidy in de haarspeldbocht zowel Dennis als Evans buitenom, waardoor hij doorschoof naar plek vijf. Ticktum moest er een ronde later aan geloven en één bocht verder nam hij ook Nato te grazen. Hughes nam zijn eerste Attack Mode en zag Fenestraz, Cassidy, Nato en Ticktum langszij komen.
Rowland zakte na zijn goede start weg en liep schade op, terwijl voorin de Attack Modes gepakt werden. De grote winnaar van de Attack Mode-stoelendans werd Evans, die halverwege de race de leiding pakte door met zijn laatste seconden Attack Mode voorbij Cassidy te gaan, terwijl Dennis, Fenestraz, Günther en Mortara volgden - Ticktum reed op zeven, Hughes was met plek acht de verliezer van de Attack Mode-tombola.
Cassidy liet het er niet bij zitten en nam Evans te grazen, terwijl Günther een paar ronden later na een tik van Ticktum de muur raakte en zijn auto moest parkeren - kort daarop pakte teamgenoot Mortara een Attack Mode, waardoor hij naar de dertiende plek zakte. Dat alles zorgde voor een safety car-situatie, met Cassidy voorop, voor Evans, Dennis, Fenestraz en Hughes.
Cassidy hield zijn plek na de herstart vast en in de voorlaatste ronde kwam de safety car terug de baan op: Nico Müller was er in Sainte Devote vanaf gegaan in duel met Sam Bird. Het betekende praktisch het einde van de race, die zo werd gewonnen door de nieuwe WK-leider Cassidy, voor Evans en Dennis - Frijns finishte uiteindelijk als veertiende.
Annemiek van Vleuten heeft in de zesde en voorlaatste etappe van de Vuelta Femenina de macht gegrepen. De wereldkampioene werd in de zesde rit weliswaar tweede achter de Italiaanse Gaia Realini, maar neemt wel de leiderstrui over van Demi Vollering, die vandaag meer dan één minuut verloor.
Demi Vollering was vrijdag nog de beste bergop, maar was vandaag de grote verliezer van de dag. De Nederlandse van SD Worx verloor veel tijd nadat ze een plaspauze had genomen en op dat moment trok juist de ploeg van Movistar hard door met Annemiek van Vleuten samen met Jumbo-Visma. Aan de voet van de eerste klim van de dag was het verschil opgelopen naar meer dan één minuut, waarna Van Vleuten nogmaals doortrok. Op de top van de Alto de Fuente de las Varas was het verschil naar Vollering opgelopen richting de twee minuten dankzij het hoge tempo van Van Vleuten. Alleen Gaia Realini, Evita Muzic, Erica Magnaldi en Juliette Labous konden de wereldkampioen volgen.
Richting de tweede beklimming van de dag sprintte Van Vleuten naar zes bonificatieseconden en reed even alleen vooruit, waarna Realini kwam aansluiten. Het tweetal reden vervolgens de hele klim samen, al bleef de kleine Italiaanse steeds in het wiel van de wereldkampioene. In de achtergrond reed Vollering in haar tempo naar de eerste achtervolgende groep en nam daarbij ook de leiding in de achtervolging op Van Vleuten en Realini. Toch bleef het verschil tussen de twee groepen anderhalve minuut en in de laatste vijftien kilometer kwam Vollering nog wel terug tot iets meer dan één minuut dankzij een ploeggenote, maar zou wel de leiderstrui afstaan aan Van Vleuten.
De dagwinst ging echter wel naar Realini. De kleine Italiaanse die gedurende de etappe steeds in het wiel van Van Vleuten zat kwam er in de laatste meter uit. Ze won de sprint, al was er na afloop wel wat rumoer over. Eerst wees de wedstrijdjury de winst aan Realini, daarna aan Van Vleuten om toch weer terug te keren op de Italiaanse.
Met nog één rit te gaan heett Van Vleuten een voorsprong van 1.11 op Vollering. Zondag staat er met aankomst op Lagos de Covadonga nog een bergrit op het programma.
Results powered by FirstCycling.com
Remco Evenepoel heeft in de openingstijdrit van de Giro d’Italia direct de roze trui veroverd. De 23-jarige Belg van Soudal-QuickStep was maar liefst 22 seconden sneller dan Filippo Ganna. Primoz Roglic de grootste uitdager van Evenepoel verloor 43 seconden op Evenepoel.
Vooraf werd er een tweestrijd verwacht tussen Remco Evenepoel en Primoz Roglic, maar na de eerste etappe heeft Evenepoel al direct de overhand. In de individuele tijdrit van 19,6 kilometer was de 23-jarige Belg maar liefst 43 seconden sneller dan Roglic. Ook de andere renners konden Evenepoel niet bedreigen.
Filippo Ganna kwam het dichtst in de buurt van Evenepoel, maar de tweevoudig wereldkampioen moest ook al 22 seconden toegeven op Evenepoel. Joao Almeida volgde op de derde plaats op een kleine halve minuut van de Belg.
Zondag gaat de Giro d'Italia verder met een vlakke etappe van net iets meer dan 200 kilometer.
Results powered by FirstCycling.com
In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL was het vrijdagavond relatief rustig, hoewel de fans van de New Jersey Devils en Carolina Hurricanes daar wellicht een andere mening over hadden. Er stond één playoffwedstrijd op het programma in de halve finales van de Eastern Conference, waarin het niet al te spannend was.
De Hurricanes wonnen wedstrijd één ruim, maar in de eerste periode van wedstrijd twee stonden ze droog. Toch ging het in de tweede periode alsnog los: Jesperi Kotkaniemi schoot de 1-0 op de borden, dik twee minuten later verdubbelde hij de score. Het duurde vervolgens even, maar in de laatste drie minuten van de periode waren Jordan Staal én Martin Necas trefzeker: 4-0.
Miles Wood deed vroeg in de derde periode iets terug namens New Jersey, maar negen minuten later schoot Jordan Martinook de hoop van de bezoekers definitief de prullenbak in, waarna Stefan Noesen er zelfs nog 6-1 van maakte. Daar bleef het bij en met twee overtuigende zeges trekken de Hurricanes naar New Jersey, waar zondagavond wedstrijd drie gespeeld wordt.
Game 3: Zondagavond 7 mei, 21.30u (NL); New Jersey Devils - Carolina Hurricanes
Een selectie uit het nieuwe streamingaanbod op Netflix, HBO Max, Disney+, Apple TV+, SkyShowtime en Prime Video in mei.
De EU-landen zijn het eens geworden over de details van het plan om Oekraïne te voorzien van extra munitie ter verdediging tegen Rusland.
Zo willen de lidstaten samen granaten kopen met een standaardkaliber van 155 millimeter. Als Oekraïne daarom vraagt, worden er ook raketten voor luchtafweersystemen geleverd. De kogels zouden afkomstig zijn van fabrikanten in de EU en Noorwegen die in Europa produceren. Voorproducten en andere componenten kunnen echter ook uit derde landen komen. Eind maart bereikten de staatshoofden en regeringsleiders van de EU een principeakkoord over deze aankoop. Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, zei dat het Oekraïense leger dringend voorraden nodig had.
De EU-commissie stelde deze week voor om de wapenfabrikanten met ongeveer een miljard euro te ondersteunen bij het uitbreiden van hun productiecapaciteit.
Feyenoord speelt op 25 mei 2022 in de finale van de Conference League tegen AS Roma – in de hoofdstad van Albanië, Tirana. De Rotterdamse Jongeren Kern (RJK) is ook van de partij. Ze hebben hun zwarte vlag meegenomen naar de fanzone in de stad. Het is warm, 33 graden. Nogal wat ‘fans’ lopen op die woensdag in korte broek en met ontbloot bovenlijf over de fanzone. Het wemelt op die lijven van de tattoos. Goed te zien, want de Albanezen hebben videocamera’s bij de Rotterdamse fanzone opgehangen.
Wat die camera’s nog meer registreren? Dat leden van de harde kern 5 spandoeken uitrollen en dat hun kornuiten helpen om ze omhoog te houden. Op de doeken staat wat de heren de wereld graag willen vertellen: ‘Hitler onze vorst vergaSS Paul v. Dorst’, ‘Kanker jood’, ‘Roze kameraden spreading HIV since 2021’. De dochter van burgemeester Aboutaleb is ‘de kehba van Rotterdam’ (het Marokkaanse kehba betekent hoer), en haar vader – die nota bene met een Feyenoordsjaal om zijn nek in het vliegtuig naar Tirana is gestapt – staat op de dodenlijst. Fans brengen de Hitlergroet. AS Roma wint de finale trouwens met 1-0. Tranen met tuiten in de fanzone.
Sjaals
Het duurt niet lang voordat een foto van deze vertoning Twitter en Instagram bereikt. De verontwaardiging is groot. Paul van Dorst, voorzitter van de Roze Kameraden van Feyenoord, burgemeester Aboutaleb en diens dochter Yasmina doen aangifte van belediging en bedreiging. Leden van de harde kern staan weliswaar achter de spandoeken en hebben zich vermomd met shirts, sjaals en hoedjes ("zoals altijd laf, want onherkenbaar op de foto", sneert een woordvoerder van Feyenoord), maar de Rotterdamse politie maakt veel werk van de opsporing en achterhaalt 13 vermeende daders. De videobeelden uit Tirana komen goed van pas. En met de tattoos weten rechercheurs ook wel raad. Volgelingen van de RJK worden begin dit jaar opgepakt en 9 van hen maken vandaag hun opwachting bij de politierechter in het gerechtsgebouw in Dordrecht.
Dronken
Hassan (34) en Stanley (23)* verschijnen gelijktijdig voor politierechter Montijn. Ze hebben dezelfde advocaat, wel zo gemakkelijk. De politierechter toont de inmiddels beruchte foto op een videoscherm. "Bent u 1 van die personen achter die doeken?", vraagt de rechter aan Hassan. ‘Niet dat ik weet’, antwoordt hij. De politie denkt van wel. Dat zou vooral blijken uit de video-opnames uit Tirana. De politie heeft op de beelden een man omcirkeld. Dat zou Hassan zijn (NN3 in het politiedossier), te herkennen aan tattoos op zijn linkerbeen, op zijn rug en op zijn linker- en rechterarm. "Bent u dit?", vraagt de politierechter. "Ik denk het wel", zegt Hassan nu. "Ik was dronken, ik drink normaal niet, en ik wist niet wat er op die doeken stond." Als hij dat wél had geweten, dan had-ie, zegt Hassan tegen de rechter, het spandoek niet omhoog hebben gehouden. Dat hij zijn gezicht had bedekt, betekent niet dat hij wél wist wat-ie deed. "Dat deed ik omdat het stoer is."
Panter
Hassan en Stanley zouden lid zijn van de agressieve Rotterdamse Jongeren Kern. Daar kijkt Stanley van op. "Ik weet niet je of je daar überhaupt lid van kunt zijn. Ik ken die jongens. Misschien dat ik tot de oudere kern hoor." De politie zegt Stanley zeer regelmatig te hebben gezien bij wedstrijden van Feyenoord en hem op de Tiraanse beelden te herkennen aan ‘een groot postuur, getinte huidskleur, zwart T-shirt met een embleem van de Rotterdam Radicals, een zwarte korte broek, zwarte schoenen, rood-zwart-wit gestreept masker, een grijze heuptas en een tatoeage op de linkerarm en een donkere tatoeage op de linkerhand.’ De laatste in de vorm van een zwarte panter. De politie heeft ‘hun’ Stanley (NN5 is het dossier) in de video omcirkeld. "Bent u dat, in dat gele cirkeltje?", vraagt rechter Montijn. "Nee", luidt zijn antwoord. "Groot postuur, getinte huidskleur, tatoeages. Dat kan iedereen zijn."
Tatoeages
Stanley kan nog zoveel zeggen, 2 politieagenten herkennen hem aan zijn postuur, kleding en tattoos. Stanley is namelijk geen onbekende van de politie. Hij is vaak betrokken bij supportersrellen. Officier van justitie Wooldrik twijfelt dan ook niet aan de waarneming van de agenten, die ze op ambtseed in het proces-verbaal hebben opgemaakt. "Mijnheers tatoeages op de sociale media komen overeen met de beelden uit Tirana." Stanley houdt samen met Hassan het spanboek met ‘Roze kameraden spreading HIV since 2021’ vast. Dat Hassan zijn gezicht heeft bedekt omdat dat ‘stoer’ is, vindt de officier ongeloofwaardig. "Je wilt niet herkend worden omdat je weet wat je aan het doen bent."
Haat
Alle verdachten die vandaag voor de politierechter verschijnen, hebben volgens de officier van justitie nauw samengewerkt bij het fabriceren en tonen van de spandoeken en bij het maken verspreiden van de foto. Hassan en Stanley ook. Officier Wooldrik: "De teksten zijn walgelijk. De onverdraagzaamheid en de blinde haat druipen ervan af. Burgemeester Aboutaleb en Paul van Dorst zijn bedreigd met liquidatie. Joden en homoseksuelen zijn beledigd. We hoeven ons niet af te vragen wat wordt bedoeld met vergassen en Hitler onze vorst. De dochter van burgemeester Aboutaleb is ondubbelzinnig beledigd." Omdat ze zich aan hetzelfde schuldig hebben gemaakt, verdienen Hassan en Stanley allebei een werkstraf van 150 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van 30 dagen en 3 jaar lang een locatieverbod rond De Kuip.
Vaag
De officier van justitie heeft grote stappen genomen om snel thuis te kunnen zijn, vindt raadsman Verweijen. Hij kan om te beginnen moeilijk leven met een politiedossier waarin de agenten anoniem zijn. De raadsman: "Waarom is dat? Ik wil kunnen controleren waar ze werken. Hoe zijn ze tot een herkenning gekomen?" Dat laatste vindt raadsman Verweijen héél bijzonder in het geval van Stanley. "Die herkenning heeft geen enkele bewijswaarde. De beelden zijn vaag en gewoon niet goed." Hoe kan Stanley worden herkend aan een T-shirt? "De halve Kuip loopt in dat soort shirts, en geloof mij, ik weet dat als bezoeker van De Kuip." NN5 lijkt een tatoeage op zijn hand te hebben, maar is dat een panter? De raadsman: "Kijk naar de groepsfoto, ze zitten allemaal onder de tattoos." De huidskleur van NN5 en het heuptasje zeggen volgens de raadsman ook niks. "Het is een man met een sportief postuur. Hoezo, sportief? Maar veel belangrijker: hoe zag Stanley er die dag uit?" De agenten hebben Stanley kortom ten onrechte herkend. Hij dient vrijgesproken te worden.
Handen
Hassan was in de fanzone in Tirana en heeft een spandoek opgehouden, maar hij was niet actief betrokken bij het verzinnen en maken van de spandoeken. Raadsman Verweijen: "Je ziet dat hij de punten van 2 spandoeken in zijn handen gedrukt krijgt. Hij staat achter die doeken. U kunt niet vaststellen dat hij wist wat erop stond. Ik zit al jaren op de Noordzijde in de Kuip, en heel vaak worden er doeken over je uitgerold. Daar sta je dan onder. Geen idee wat erop staat." Ook aan de verspreiding van de foto op de sociale media had Hassan part noch deel. Er was kortom geen opzet in het spel en hij was geen medepleger. Ook Hassan verdient vrijspraak.
Vermomming
Gewoonlijk horen verdachten onmiddellijk wat de politierechter voor hen in petto heeft. Vandaag moeten Hassan en Stanley wachten tot het einde van de middag, als alle ‘Tirana-verdachten’ de revue zijn gepasseerd bij rechter Montijn en haar collega Diekman. Politierechter Montijn is onverbiddelijk: Hassan en Stanley hebben allebei banden met de Rotterdamse Jonge Kern. Ze gelooft er ook niets van dat Hassan niet wist wat er op de spandoeken stond. "Er lag een plan, het was voorbereid in een app-groep. De vermomming duidt erop dat ze wisten dat er iets stond te gebeuren dat niet door de beugel kon." Dat geldt voor Hassan én voor Stanley. Raadsman Verweijen mag de herkenning door de agenten niet betrouwbaar vinden, de rechter vindt die herkenning wel betrouwbaar. Ze geeft Hassan en Stanley een werkstraf van 100 uur, én ze mogen 3 jaar lang niet in de wijk Feijenoord komen als Feyenoord speelt – thuis en uit. Een voorwaardelijke gevangenisstraf vindt de politierechter niet nodig. 4 andere ‘Tirana-verdachten’ krijgen vandaag dezelfde straf, 1 verdachte krijgt 3 dagen celstraf en een werkstraf van 94 uur en 2 verdachten worden vrijgesproken.
* Dit zijn niet hun echte namen.
Op het stratencircuit van Miami zijn vrijdagavond de eerste twee vrije trainingen voor de Grand Prix van Miami verreden. Max Verstappen moest daarbij even het tempo vinden, maar kwam uiteindelijk prima op dreef in met name de tweede sessie.
In de eerste training waren de Mercedessen lekker op dreef. George Russell noteerde de snelste tijd en teamgenoot Lewis Hamilton volgde op ruim twee tienden van een seconde. Charles Leclerc gaf in zijn Ferrari 0,324 seconden toe, Verstappen was exact één tiende van een seconde langzamer - zijn teamgenoot Sergio Perez moest het doen met een elfde plek, Nico Hülkenberg gleed de barrières in, maar zijn tijd voor de crash leverde wel plek negen op. Nyck de Vries had allerhande problemen en kon nauwelijks een fatsoenlijke ronde noteren: twintigste.
De tweede training verliep beter voor Verstappen, hoewel hij wel flink last had van een vastzittende hoofdsteun. Toch was de WK-leider bijna vier tienden van een seconde sneller dan Ferrari-coureur Carlos Sainz, wiens teamgenoot Leclerc, die richting het einde van de sessie rechtdoor de barrières in ging, samen met Perez nog net binnen een halve seconde van Verstappen bleef. De Vries had het tempo wel beter te pakken, maar veel leverde dat nog niet op: negentiende, alleen Logan Sargeant zat er nog nipt achter.
De volledige uitslagen van de trainingen zijn hier te vinden. De derde training begint zaterdag om 18.30 uur, waarna om 22.00 uur de kwalificatie begint.
Het is weer zover, de Giro d'Italia gaat beginnen! De eerste grote ronde van het nieuwe wielerjaar wordt afgetrapt in het kleine badplaatsje Fossacesia Marina, waar de 176 renners van start gaan voor een bijna twintig kilometer lange tijdrit naar Ortona.
Om 13.50 uur opent de Belg Laurens Huys de tijdrit, een ruim half uur later gaan met Josef Cerny, Rohan Dennis en Bob Jungels de eerste paar echt sterke tijdrijders van start. Verder start Thymen Arensman om 15.31 uur en nog een uur later is het echt raak: de grote topfavorieten voor de eindzege, Remco Evenepoel en Primoz Roglic, starten om 16.34 en 16.35 uur, gelijk gevolgd door Stefan Küng en Filippo Ganna, grote kanshebbers op de dagwinst. Stefano Oldani sluit het rijtje om 16.45 uur, een ruime twintig minuten later weten we dan de volledige uitslag.
Uiteraard is er op het FOK!forum weer een uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier te vinden, hier om precies te zijn. Het is dag één, dus er is een voorbeschouwing voor de etappe van vandaag én een uitermate uitgebreide kijk op de volledige deelnemerslijst en de kansen op etappezeges en goede klasseringen in het eindklassement.
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Rusland heeft Bakhmut letterlijk in brand gestoken met brandbommen, enkele uren nadat Prigozhin, de baas van de huurlingengroep Wagner, aankondigde dat zijn troepen zich op 10 mei zouden terugtrekken wegens een structureel tekort aan munitie vanuit Rusland.
Op videobeelden die door een Oekraïense drone-operator zijn gefilmd, is te zien hoe de stad in vlammen opgaat, terwijl felle brandbommen uit de lucht vallen.
Zie ook: Prigozhin scheldt Russische defensieleiding verrot, gaat weg uit Bachmut
Volgens staatsmedia is de Zweeds-Iraanse dissident Habib Chaab in Iran opgehangen. Het islamistische regime in Teheran had hem ervan beschuldigd de leider te zijn van een Arabische separatistische groepering.
Hij zou betrokken zijn geweest bij aanslagen, waaronder een aanslag in 2018 op een militaire parade waarbij 25 mensen om het leven kwamen. Een rechtbank had hem ter dood veroordeeld wegens “corruptie op aarde”.
Zweden, dat het roulerend voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt, heeft de executie van Habib Chaab veroordeeld. "De doodstraf is een onmenselijke en onomkeerbare straf en Zweden veroordeelt, net als de rest van de EU, de toepassing ervan onder alle omstandigheden", zei de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Tobias Billstrom op Twitter.
De Belgische politie arresteerde deze week zeven vermeende ISIS-aanhangers – bijna allemaal Tsjetsjenen – die werden beschuldigd van het plannen van een terroristische aanslag in het land. De arrestaties brachten de Tsjetsjeense gemeenschap in België en haar banden met extremistische groeperingen opnieuw onder de aandacht.
De Tsjetsjenen worden in de Belgische pers regelmatig in een negatief daglicht gesteld vanwege vermeende banden met bendegeweld. Toch is er tot nu toe geen door ISIS geclaimde aanval georganiseerd door Tsjetsjenen in België. Geen van de daders van de grootste ISIS-aanval op Belgische bodem, waarbij in 2016 32 mensen om het leven kwamen, had Tsjetsjeense banden.
De meest opvallende door ISIS geclaimde aanval waarbij een Tsjetsjeense vluchteling in Europa betrokken was, was de onthoofding in 2020 van de Franse onderwijzeres Samuel Paty door de 18-jarige Abdoullakh Anzorov.
Wat is de betekenis van deze arrestaties?
Tussen de 10.000 en 17.000 Tsjetsjenen wonen in België, een land met ongeveer 12 miljoen inwoners. “De overgrote meerderheid van de gemeenschap is moslim. Binnen die populatie heb je een aantal individuen die heel radicaal zijn geworden”, zegt Thomas Renard, directeur van het International Centre for Counter-Terrorism in Den Haag.
De meest recente arrestatie van een Tsjetsjeens-Belgische terrorist was Lors Doukaev, die in 2011 in Denemarken tot 12 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor een mislukte aanslag op een krant. Denemarken droeg hem in 2013 over aan België voor de rest van zijn gevangenisstraf. België probeerde hem zijn staatsburgerschap te ontnemen, maar dat mislukte nadat bleek dat hij statenloos zou worden omdat Moskou weigerde hem het Russische staatsburgerschap te verlenen, aldus het Belgische dagblad Le Soir.
Doukaevs zaak toont aan dat de aanwezigheid van islamistische extremistische Tsjetsjenen in België dateert van vóór de oprichting van ISIS in Syrië en Irak in 2014, zei Renard. Toch vertegenwoordigen Tsjetsjenen een relatief klein deel van de terrorismeveroordelingen tussen 1990 en 2019.
Uit de cijfers van Renard blijkt dat in die periode ongeveer 25 Tsjetsjenen door Belgische rechtbanken zijn veroordeeld voor terrorisme op een totaal van 557 veroordelingen. "Dat is een kleiner aantal dan mensen uit Noord-Afrika of Europa," zei hij. De meeste van die arrestaties gebeurden na 2014 en betroffen Tsjetsjenen met banden met ISIS.
De autoriteiten vonden dat Tsjetsjeense gemeenschappen in België moeilijk integreren in de samenleving, zei Renard. "Zelfs toen ze afreisden naar Syrië en Irak, sloten Tsjetsjenen zich aan bij alle Tsjetsjeense bataljons", "Ze hadden zich kunnen aansluiten bij andere Russisch sprekende buitenlandse strijders, maar het lijkt erop dat ze dat niet hebben gedaan", zei Renard.
Wat zijn de banden tussen Tsjetsjenen en ISIS?
Russische paspoorthouders, voornamelijk uit Tsjetsjenië, waren de op een na grootste etnische groep die België verliet of probeerde te verlaten om zich bij ISIS in Syrië en Irak aan te sluiten op ongeveer 700 mensen, volgens een studie uit 2018, gepubliceerd door de ICCT.
De auteurs van het rapport telden de dubbele nationaliteit als Belg. Zij vertegenwoordigden 76,6 procent van de vertrekken naar ISIS. In Syrië zijn enkele door Tsjetsjenen geleide rebellenbataljons later versplinterd tussen ISIS en andere extremistische groepen, zei Thomas Pierret, senior onderzoeker bij het Franse Nationale Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek.
"Veel militaire leiders waren Tsjetsjenen", zei Pierret tegen The National . De meesten van hen kwamen uit de Kaukasus, niet uit West-Europa. Een van de meest prominente figuren in de groep was Abu Omar Al Shishani, een in Georgië geboren strijder van Tsjetsjeense afkomst die zich onderscheidde door zijn lange rode baard.
Sommige Tsjetsjeense groepen opereren nog steeds onafhankelijk in de door rebellen bezette regio Idlib in het noordoosten van Syrië, aldus Pierret. Anderen zijn doorgegaan met de strijd tegen Rusland in Oekraïne, zoals Abdul Hakim Al Shishani, die vroeger een rebellengroep in Syrië leidde.
De Belgische autoriteiten hebben niet aangegeven of de donderdag gearresteerde mannen in Syrië zijn geweest, maar binnen de diaspora in Europa bestaat radicalisme die zich nooit bij ISIS in het buitenland hebben aangesloten.
De moordenaar van de heer Paty had voor de moord contact gehad met Russisch sprekende strijders in Syrië, maar was er zelf niet geweest.
Waarom speelden Tsjetsjenen een belangrijke rol binnen ISIS?
Het feit dat Tsjetsjenen de op een na grootste groep in België waren die zich bij ISIS in Syrië en Irak hebben aangesloten, is "verrassend", gezien de kleine gemeenschap, aldus het ICCT-rapport.
Het rapport suggereerde dat er mogelijk een verband bestaat tussen het feit dat Tsjetsjenen gewelddadige conflicten hebben meegemaakt en de hoge mate van strijdbaarheid binnen de diaspora.
Pierret zei dat er een duidelijk verband bestaat tussen Russische oorlogsmisdaden in Tsjetsjenië tijdens de twee Tsjetsjeense oorlogen in de jaren 1990 en 2000 en de opkomst van extremistische netwerken binnen de gemeenschap. "De bevolking is op gruwelijke wijze mishandeld door Rusland", zei hij.
De oorlog begon als een nationalistische opstand in de jaren negentig, maar radicaliseerde door de dood van gematigde leiders en de komst van strijders die in Afghanistan tegen Rusland hadden gevochten. "De Tsjetsjeense zaak bracht veel mensen op de been omdat het een zwart-witscenario was: christelijk-orthodox Rusland onderdrukt de moslimgemeenschap", aldus Pierret.
Kijk live mee hoe de stoet van koning Charles III van Buckingham Palace naar Westminster Abbey trekt voor zijn kroning op zaterdag 6 mei.
Charles III zal tot koning worden gekroond tijdens een plechtige christelijke ceremonie die doordrenkt is van 1000 jaar geschiedenis en traditie, maar aangepast om het 21e-eeuwse Groot-Brittannië te weerspiegelen.
St Edward's Crown - een massief gouden, heilig symbool van het gezag van de monarch dat slechts één keer tijdens hun regering wordt gebruikt - zal zaterdag om 11.00 uur GMT op het hoofd van Charles worden geplaatst onder het uitroepen van "God Save the King".
Koning Charles en zijn vrouw Camilla, die tot koningin zal worden gekroond, keren na de kroning terug naar Buckingham Palace in de Gold State Coach, voordat ze vanaf het balkon naar een ceremoniële parade zullen kijken.
Charles, 74, is koning sinds de dood van zijn moeder, koningin Elizabeth II in september vorig jaar, na zeven decennia als haar troonopvolger.
Het is de hoogste straf tot nu toe door een Amerikaanse federale rechtbank voor de bestorming van het Amerikaanse Capitool: een man uit Pennsylvania is veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid. Hij viel de politie aan met een stoel en pepperspray.
Een Amerikaanse federale rechtbank heeft een man veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf in verband met de bestorming van het Amerikaanse Capitool twee jaar geleden. Het is de hoogste straf die tot nu toe is opgelegd voor betrokkenheid bij de gebeurtenissen van 6 januari 2021.
Lasser Peter Schwartz (49) viel politieagenten aan met pepperspray en een stoel toen hij samen met zijn vrouw het Capitool bestormde. Hij had al een lang strafblad en was op 6 januari voorwaardelijk op vrije voeten. Justitie had een celstraf van 24 jaar en zes maanden geëist.
De rechtbank vond bewezen dat Schwartz politieagenten had aangevallen met een stoel en pepperspray. Hij zou eerder de pepperspray van de veiligheidstroepen hebben gestolen. Rechter Amit Mehta noemde Schwartz "een soldaat tegen de democratie" die deelnam aan "de grootste chaos uit de geschiedenis van het land".
Schwartz zei in de rechtszaal berouw te hebben van zijn daden, maar Mehta zei dit niet te geloven omdat hij eerder geen spijt had getoond. "Je bent geen politiek gevangene", aldus Mehta tegen Schwartz. "Je bent niet iemand die zich verzet tegen onrecht of die vecht tegen een autocratisch regime."
In december was Schwartz schuldig bevonden aan vier keer mishandeling met een gevaarlijk wapen. Volgens de rechtbank had hij ook veiligheidstroepen gehinderd, was hij gewapend een afgesloten gebouw binnengegaan en had hij daar fysiek geweld gebruikt.
In de zaak tegen de leider van de extreemrechtse militie Oath Keepers, Stewart Rhodes, eiste het OM 25 jaar cel. Vorig jaar werd Rhodes al door een jury schuldig verklaard aan 'opruiende samenzwering' en diverse andere aanklachten rond de bestorming van het Capitool. De jury achtte bewezen dat hij leden van de Oath Keepers heeft opgeroepen om koste wat kost de machtsoverdracht van Trump aan Joe Biden tegen te houden.
Op 6 januari 2021, na een bijeenkomst van president Donald Trump, bestormden veel van zijn aanhangers het Amerikaanse Capitool in Washington. Ze wilden voorkomen dat parlementsleden de overwinning van Joe Biden bij de presidentsverkiezingen van november 2020 officieel zouden bevestigen.
Het was de zwaarste aanval op het Capitool in meer dan 200 jaar. Als gevolg hiervan zijn minstens 950 mensen aangeklaagd en inmiddels meer dan 600 veroordeeld.
De politie kijkt tevreden terug op het bezoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij landde afgelopen woensdagavond op Schiphol. De volgende dag was hij in Den Haag en 's avonds vloog hij weer terug. Zo meldt AT5.
Volgens de politie was de voorbereiding kort. "En dat het om Zelensky ging, is zo lang mogelijk geheimgehouden", staat in een bericht van de politie op Instagram. "Kwaadwillenden konden zich zo moeilijk voorbereiden op eventuele acties."
Volgens de politie ging het om een uniek bezoek vanwege de belangen die er speelden, de grote diplomatieke lading en de vele specialismen die ingeschakeld werden. Er was een commandocentrum opgezet om het bezoek te coördineren.
Bij het bezoek waren allerlei diensten betrokken, zoals de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), de Koninklijke Marechaussee en Dienst Speciale Interventies. "Ook is er een drone ingezet om beelden compleet te krijgen en operationele keuzes te versnellen. Al met al was het geen alledaagse, maar wel succesvolle inzet."
Zelensky had ook eigen beveiligers bij zich. Dat is niet ongebruikelijk voor buitenlandse staatshoofden. Beveiligers kunnen een vergunning krijgen om vuurwapens te dragen, al mogen ze die niet zichtbaar dragen.
Goede morgen!
In het noorden komen vanochtend enkele buitjes voor. Elders is het bewolkt of mistig. Vanmiddag ontstaan er buien in het land, behalve in het oosten en op de wadden. Tussen de buien door is de zon te zien. Het wordt tussen de 17 en 20 graden, in het zuiden kan de temperatuur tot 22 graden oplopen. Er staat weinig wind.
Vanavond zijn er ook nog buien aanwezig, vooral in het noordoosten kunnen dat flinke buien met veel neerslag zijn. In de nacht naar zondag zijn er opklaringen en blijft de kans op een bui aanwezig. Morgen ook weer lokaal stevige buien maar daarover dan meer.
Tot morgen!
De kerk van Monnickendam. (Foto: Pukeko)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.
Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.
Het kabinet stopt op 1 juli de tijdelijke korting op de brandstofaccijnzen, hierdoor stijgt benzine 13,8 cent, diesel 9,9 cent en LPG met 6 cent per liter in prijs. Moet de overheid de benzine-en diesel prijs onder de 2 euro houden?
Autorijden duurden na 1 juli 2023 (Foto : Freepik)
Op 5 mei was het Bevrijdingsdag en op deze dag vieren we in Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ook in Rotterdam zijn er speciale activiteiten om stil te staan bij de vrijheid. Open Rotterdam was aanwezig op het Bevrijdingsfestival en vroeg aan bezoekers: Wat betekent vrijheid voor jou?
Republikeins sentiment borrelt al jaren in het VK, maar is nooit echt van de grond gekomen. Terwijl de focus van het land ligt op de kroning van koning Charles, geloven antimonarchie-activisten dat hun zaak groeit - en dat ze aan de goede kant van de geschiedenis staan. Maar wie zijn ze en wat beweegt hen.
De krakers van het pand in de Taksteeg, in Amsterdam dat op Koningsdag werd gekraakt, hebben in een kort geding gelijk gekregen van de rechter. De krakers hadden een ontruimingsbrief ontvangen, maar de rechter oordeelt dat er geen strafrechtelijke grond is waarop dit besluit genomen kan worden. Zo meldt AT5.
De krakers, die een lege ruimte boven een kledingwinkel hadden gekraakt naast de Kalverstraat, kregen op Koningsdag nog een brief binnen van de officier van justitie waarin werd aangekondigd dat zij uiterlijk 1 mei, afgelopen maandag, het pand zouden moeten verlaten. Anders zou de politie overgaan op ontruiming.
Wel of geen heterdaad?
De krakers spanden een kort geding aan tegen de uitzetting omdat zij van mening waren dat zij niet zonder proces uit het pand konden worden gezet. Volgens de staat daarentegen was een procedure niet nodig omdat de kraak op heterdaad werd ontdekt en dat de krakers nog geen beroep op huisrecht hadden gedaan.
Volgens de rechter zouden de krakers, als zij op heterdaad betrapt waren, direct door de politie uit het pand worden verwijderd. Omdat er aan de krakers nog een aantal dagen is toegewezen om het pand te verlaten, is het voor de rechter 'niet te rijmen' dat het gaat om een 'heterdaad-situatie'.
'Een unicum'
Op de vraag of de krakers het huisrecht al hebben gevestigd in het pand, kan de voorzieningenrechter geen uitspraak over doen. "Wanneer de krakers onderbouwd met stukken stellen dat zij een huisrecht hebben gevestigd en de staat dit betwist, dient de rechtbank over deze vraag te oordelen." Met alles in gedachten is de rechter van mening dat een proces wel nodig is om over te gaan tot uitzetting.
Een woordvoerder van de krakers stelt dat de uitspraak 'een unicum' is. "Soms ontruimt de politie zonder reden, gewoon omdat ze daar zin in hebben. Er is dan geen proces, en de krakers kunnen dan niet verdedigen dat het pand lang leegstaat of dat ze huiszoekenden zijn. De rechter oordeelt nu dat dit soort ontruimingen onrechtmatig zijn. Dat zet een geweldig precedent voor alle aankomende acties."