Amerikaanse denktank: aanval op Kremlin waarschijnlijk geënsceneerd

Volgens internationale militaire experts is het waarschijnlijk dat Rusland  de aanval met drones op het Kremlin zelf heeft uitgevoerd. Volgens persbureau dpa schreef het in Washington gevestigde Institute for War Studies (ISW) dat dit bedoeld zou zijn om het Russische publiek 'dichter bij de oorlog te brengen' en zo mogelijkheden te scheppen voor een bredere sociale mobilisatie.

Verschillende bewijsstukken wezen erop dat de aanval in scène is gezet. Volgens de Amerikaanse denktank hebben de Russische autoriteiten onlangs maatregelen genomen om de luchtverdediging te versterken, ook in Moskou zelf.

Nabij Moskou zijn 'Panzir' luchtafweersystemen geplaatst om 'luchtverdedigingscirkels' rond de stad te creëren. Het is daarom uiterst onwaarschijnlijk dat twee drones meerdere luchtverdedigingsperimeters zijn binnengedrongen en pas pal boven het Kremlin zijn ontploft of neergeschoten - en dan nog op een manier dat het goed op beeld kon worden vastgelegd.

Volgens de ISW suggereert de onmiddellijke en gecoördineerde Russische reactie op het incident dat de aanval intern zo was voorbereid dat de beoogde politieke impact de schaamte over het beschoten zijn van het Kremlin overschaduwde. Met de actie kort voor de 'Dag van de Overwinning' op 9 mei, zou de oorlog als existentieel aan de Russische bevolking moeten worden gepresenteerd.

Donderdag gaf Rusland ineens de VS de schuld van de drone-aanval:

De beelden van de drone aanval op het Kremlin: