In maart vaker onder vraagprijs van woning geboden

Afgelopen februari kwam er een eind aan een periode van overbieden die begon in april 2018. Voor alle woningtypen werd in die maand gemiddeld niet meer overboden op de vraagprijs. De recentste woningmarktanalyse van Ortec Finance laat zien dat deze ontwikkeling doorzet: in maart werd bij twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen gemiddeld onder de vraagprijs geboden. Verder nam de prijsdaling op jaarbasis in maart verder toe en werden er fors meer woningen verkocht dan in februari.

Gemiddeld werd er in maart voor twee-onder-een-kapwoningen 0,77% minder betaald dan de vraagprijs. Voor vrijstaande woningen was dit zelfs 2,32%. Een jaar geleden was zoiets bijna ondenkbaar. Vanaf juni 2022 gingen voor alle woningtypen de overbiedingen gemiddeld steeds meer omlaag, om in februari op het nulpunt uit te komen.

Trend overbieden gekeerd
Vanaf 2015 werd er voor alle woningtypen steeds minder onder de vraagprijs geboden. De periode van overbieden begon in april 2018, toen voor appartementen gemiddeld meer dan de vraagprijs betaald werd. De andere woningtypen volgden en in december 2021 bereikten de overbiedingen hun top. Op dat moment werd er gemiddeld 10% of meer overboden op appartementen, tussenwoningen en hoekhuizen. Die trend is nu volledig gekeerd.

Prijsdaling op jaarbasis zet door
In februari was voor het eerst sprake van een prijsdaling op jaarbasis: een afname van 2,03% ten opzichte van februari 2022. Deze ontwikkeling zet door en in maart waren de huizenprijzen op de Nederlandse woningmarkt gemiddeld 3,38% lager dan een jaar eerder. In vergelijking met de voorgaande maand vlakte de prijsdaling daarentegen wat af: in maart was de gemiddelde huizenprijs 0,26% lager dan in februari, terwijl in die maand de huizenprijs nog 0,62% lager was dan in januari.

Aantal transacties fors hoger
In februari werd het laagste aantal woningtransacties in drie jaar tijd geregistreerd: minder dan 12.000. Dat dit in ieder geval gedeeltelijk een seizoenseffect betreft, blijkt wel uit het aantal transacties van maart. Met ruim 15.000 geregistreerde woningtransacties was dit 31% meer dan in februari en vergelijkbaar met maart 2022.

Volledige Maandalert Woningmarkt inclusief interactieve kaarten
De Maandalert Woningmarkt bevat interactieve kaarten voor de prijsontwikkelingen per provincie en per gemeente, het aantal transacties per prijsklasse en het aantal transacties per woningtype. Bekijk hier de meest recente Maandalert Woningmarkt.