D66'er legt werk neer na ophef over MeToo-zaak, vrijdag conclusies partijbestuur

Het prominente D66-lid Frans van Drimmelen heeft zijn werkzaamheden bij adviesbureau Dröge en Van Drimmelen voorlopig neergelegd. Dat valt te lezen in een korte verklaring die op de website van het adviesbureau is geplaatst. D66'ers eisen intussen in een brief om opheldering over de kwestie. Die komt vrijdag, belooft het partijbestuur. 

Open brief van de verontruste D66 leden;

Beste bestuursleden, beste Sigrid Kaag,

Met veel ongenoegen hebben wij, leden van D66, kennisgenomen van de berichtgeving in de Volkskrant. Binnen de partij is geen plaats voor grensoverschrijdend gedrag, zo horen we in de reactie op het artikel. Toch zijn er veel vragen en onduidelijkheden over de positie van slachtoffers en het handelen van de partijleiding in het bestrijden en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag binnen D66.

Pas na de publicatie van het artikel in de Volkskrant heeft het bestuur zich genoodzaakt gevoeld om opnieuw te gaan kijken naar het vertrouwelijke rapport en de conclusies. Dit deel van het rapport is al meer dan een jaar beschikbaar, waartoe volgens de verklaring van het Landelijk Bestuur in ieder geval de voorzitters van het vorige en het huidige bestuur (sinds zijn aantreden) toegang hebben. Door niet te handelen heeft het bestuur het vertrouwen tussen de partij en partijtop aan de ene kant en haar leden en kiezers aan de andere kant enorm beschadigd.

Om de rust en het vertrouwen bij de leden terug te winnen roepen wij het bestuur op om op korte termijn duidelijkheid te geven over wat zich heeft afgespeeld en hoe de partij heeft gehandeld. Daarom vragen wij om het volgende:

toegang tot de originele, geanonimiseerde, documenten, waaronder in ieder geval het vertrouwelijke BING-rapport;

kom binnen een week met een nieuwe verklaring op basis van deze documenten en de stappen die naar aanleiding daarvan al zijn en nog worden genomen;

organiseer binnen drie weken een bijeenkomst waar leden hun vragen kunnen stellen en het bestuur en de partijleiding verantwoording afleggen.

Wij zijn ervan overtuigd dat pas wanneer de leden volledig zijn geïnformeerd over wat er daadwerkelijk is gebeurd en hoe er is gehandeld, we kunnen werken aan een vereniging die veilig is voor iedereen.